---- بیمارستانسازی بشدت به تکنو لوژی روز و پیشرفتهای جدید وابسته است . آنهم از نوع وابستگی حیاتی ؛ زیرا ضوابط حرفه ای ، آگا هی های جامعه ، وخود بیمار واطرافیان وی اجازهء چشم پوشی از دستاورد های جدید را درامر درمان به هیچ مرجعی نمی دهند .
---- بیمارستانسازی یک فعالیت چند بعدی است و اعضاء متخصص تیم بیمارستانساز، نه تنها بایستی برعلم تخصصی خود کاملا مسلط و به واقع مجری مجربی باشند ، بلکه توانایی انجام کار گروهی و درک و رعایت زوایای تخصصی علم خود برای حل مشکل طرف مقابل را داشته باشند ( چیزی که در کارهای تیمی دیگرکمتر احساس می گردد )
---- سرعت تغییر در دستگاهها و تجهیزات پزشکی و به تبع آن استانداردهای فضای درمانی آنقدر زیاد است که بعضا فرصت طرح و حلاجی آنها به صورت واحدهای درسی دانشگاهی برای آموزش کلاسیک رخ نداده و قبل از طرح و تدوین و تصویب سیلابس دروس مذکور در دانشگاهها ، بعضا آن مبحث از دور خارج و جایگزین جدیدی برای آن بدست آمده است .
به همین دلیل ، مدیران سا یت تخصصی بیمارستان سازی در ایران ، بر این اعتقاد بوده و هستند که گارگاههای آموزشی مداوم و کوتاه مدت ، موثرترین راه انتقال تجارب به نسل جدید دست اندر کار بیمارستانسازی خواهد بود . سه مشخصهء صدر الذکر ما را ملزم به ارائه تکنیکی نموده است که بتوانیم ضمن الزام انتقال مباحث علمی ، بحث سرعت این انتقال ، رعایت زوایای تخصص های مختلف ، و پرهیز از تشریفات رایج در تهیهء دیگر منابع درسی ، را مد نظر قرار دهیم .
در این راستا ستون ثبت یک تجربه را به عنوان ابزاری برای حل این مشکل طراحی نموده ایم که بتواند ضمن آنکه تابلوی گویای تجربه های کاری پیشکسوتان صنعت بیمارستانسازی گردد ، از طرف دیگر به سرعت این یافته ها را با پرهیز از تشریفات و به صورت حتی چند جمله ، جمع آوری و ثبت و ارائه و انتقال نماید تا موضوعات مختلف برای پژوهشگران کاربردیتر و برای پیشکسوتان کم درد سرتر ، و از همه مهمتر اینکه این همه ، بتواند در یک مرجع معتبر طرح و قابل ارایه گردد .
لهذا علی رغم مشکلاتی که به لحاظ فشردگی کارهای جمع اوری وارائه مقالات تخصصی و از نظر کمبود وقت داریم ، درحال حاضر با فعال کردن ستون ثبت یک تجربه قصد داریم فرصت را از دست نداده و با ثبت تجارب کوتاه و مختصر اساتید فن بیمارستان سازی و بیمارستان داری ، از این نظر نیز پیشرو باشيم:
اهميت نور آفتاب در داخل بيمارستان
نور افتاب گذشته از تاثیرات مثبت خود بر روح و روان ادمی ٬ برای بیمارانی که مدت طولانی تری در بیمارستان بستری هستند ٬ به نوعی ٬ نشانهء امید و بهبودی و خروج از بستر بیماری محسوب میگردد . امروزه به اجبار تمامي بخشهاي ويژه مانند آي سي يو و سي سي يو و . . . بايستي داراي مناظر مرتبط با محيط اطراف براي ايجاد حس گذشت زمان و درك اختلاف روز و شب براي بيماران باشند ، زيرا اثرات درك اين گذشت زمان و حس كردن تفاوت روز و شب در معالجهء بيماران به اثبات رسيده است .
.
.
.
همچنين اثرات ضد عفونی کنندهء نور افتاب به خصوص در محیط هایی که الودگی های انسانی و نباتی در داخل انها وجود دارد ٬ بارها به اثبات رسیده است .
.
.
.
از طرفی اطاقهایی که فاقد روشنایی طبیعی هستند ؛ ضمن دلمردگی ، در منظر استفاده كننده ، بیش از حد واقعی نمور به نظر ميرسند . ضمن آنكه اصولآ احساس شايد غير واقعي ديگري در اطاقهاي تاريك وجود دارد كه انگاري با هوایی سنگین تر از حد معمول در حال تنفس ميباشيم .
.
.
.
علاوه بر اینها استفادهء مناسب از نور طبیعی در طول روز ٬ موجب عدم استفاده از نور مصنوعي بوده ونه تنها هیچگونه هزینه ای را در بر ندارد ، ضمن كمك به بهره وری انرژی ، راندمان و ميزان انرژي و انشعابات مورد نياز را تغيير داده و هزينه هاي جاري و سرمايه گذاري اوليه را نيز به شدت كاهش ميدهد .
.
.
.
به تمامی دلایل مذکور عدم استفاده از نور افتاب در طراحی های داخلی بیمارستان را ٬ بایستی یک خطای نا بخشودنی در بعضی بیمارستان های فعلی دانست که جبران هزینه های مادی و معنوی ان علی الدوام بایستی توسط بیمار و بیمارستان پرداخت گردد .
.
.
.
قسمتي از مقالهء نقش و جایگاه و عملکرد صدا و نور و هوا درفضای بیمارستانی نوشتهء مهندس محمدرضا اردلانی