50 مطلب آخر
فنی مهندسی : الزامات مهم در طراحی و اجرای پله های بیمارستانی

پله ، گرچه ارتباط بین سطوح ناهمطراز  را امکان پذیر می سازد  لیکن بغیر از مواقع لازم  ٬ وجود پله در بیمارستان یک نقطهء ضعف منظور میشود . بنابر اين بجز موارد لازم هر نوع پله در فضاي بيمارستاني نقطهء ضعف طراحي محسوب ميشود  . برای رعایت اصول ایمنی و راحتی بیماران و عبور و پیچیدن برانکارد در شرایط اضطراری ٬ معمولا حداقل عرض پله را   . . . . . .

تحلیل ما

متن کامل

  

---- بیمارستانسازی بشدت به تکنو لوژی روز و پیشرفتهای جدید وابسته است . آنهم از نوع وابستگی حیاتی ؛ زیرا ضوابط حرفه ای ، آگا هی های جامعه ، وخود بیمار واطرافیان وی اجازهء  چشم پوشی از دستاورد های جدید را درامر درمان به هیچ مرجعی نمی دهند .

 

---- بیمارستانسازی یک فعالیت چند بعدی است و اعضاء متخصص تیم بیمارستانساز، نه تنها بایستی برعلم تخصصی خود کاملا مسلط و به واقع مجری مجربی باشند ، بلکه توانایی انجام کار گروهی و درک و رعایت زوایای تخصصی علم خود برای حل مشکل طرف مقابل را داشته باشند ( چیزی که در کارهای تیمی دیگرکمتر احساس می گردد )

 

---- سرعت تغییر در دستگاهها و تجهیزات پزشکی و به تبع آن استانداردهای فضای درمانی آنقدر زیاد است که بعضا فرصت طرح و حلاجی آنها به صورت واحدهای درسی دانشگاهی برای آموزش کلاسیک رخ نداده و قبل از طرح و تدوین و تصویب سیلابس دروس مذکور در دانشگاهها ، بعضا آن مبحث از دور خارج  و جایگزین جدیدی برای آن بدست آمده است .

 

 به همین دلیل ، مدیران   سا یت صنعت بیمارستان سازی در ایران ، بر این اعتقاد بوده و هستند که گارگاههای آموزشی مداوم و کوتاه مدت ، موثرترین راه انتقال تجارب به نسل جدید دست اندر کار بیمارستانسازی خواهد بود . سه مشخصهء صدر الذکر ما را ملزم به ارائه تکنیکی نموده است که بتوانیم ضمن الزام انتقال مباحث علمی ، بحث سرعت این انتقال ، رعایت زوایای تخصص های مختلف ، و پرهیز از تشریفات رایج در تهیهء  دیگر منابع درسی ، را مد نظر قرار دهیم .

 

در این راستا ستون  ثبت یک تجربه  را به عنوان ابزاری برای حل این مشکل طراحی نموده ایم که بتواند ضمن آنکه تابلوی گویای تجربه های کاری پیشکسوتان صنعت بیمارستانسازی گردد ، از طرف دیگر به سرعت  این یافته ها را با پرهیز از تشریفات و به صورت حتی چند جمله ، جمع آوری و ثبت و ارائه و انتقال نماید تا موضوعات مختلف برای پژوهشگران کاربردیتر و برای پیشکسوتان کم درد سرتر ، و از همه مهمتر اینکه این همه ، بتواند در یک مرجع معتبر طرح و قابل ارایه گردد  .

 

 لهذا علی رغم مشکلاتی که به لحاظ فشردگی کارهای جمع اوری وارائه مقالات تخصصی و از نظر کمبود وقت داریم ، درحال حاضربا فعا ل کردن ستون  ثبت یک تجربه  قصد داریم فرصت را از د ست نداده و با ثبت تجارب کوتاه و مختصر اساتید فن بیمارستان سازی و بیمارستان داری ، از این نظر نیز  پیشرو باشيم:

 

 





 

مبانی مهم در طراحی پله های بیمارستانی

 

پله ،  اگرچه  در مواقعی  ارتباط بین سطوح  ناهمطراز  را امکان پذیر می سازد  لیکن بغیر از مواقع لازم  ٬ وجود پله در بیمارستان بعنوان  یک  عامل ایجاد  بحران  منظور میشود . بنابر اين بجز موارد لازم  ، هر نوع پله در فضاي بيمارستاني نقطهء ضعف طراحي محسوب ميشود .  

.

.

.

برای رعایت اصول ایمنی و راحتی بیماران و عبور و پیچیدن برانکارد در شرایط اضطراری ٬ معمولا حداقل عرض پله را در بیمارستانها ٬ مطابق طول یک برانکارد ( ۱۹۰ سانتیمتر ) در نظر می گیرند .  حداکثر ارتفاع پله در بیمارستانها ، 15 سانتیمتر   ٬ حداقل کف پله ها ۳۰ سانتیمتر  ٬ و حداکثر تعداد پله بین دو پاگرد  ۸   پله توصیه میگردد  .

.

.

.

ثابت بودن  کف و ارتفاع پله ها  برای حفظ ایمنی بیمارانی که عموما مشگل حفظ تعادل دارند از ضروریات میباشد  ( اهنگ بالا رفتن و پایین امدن از پله ها نبایستی برای بیماران و حتی افراد عادی تغییر نماید ) .

.

.

.

از انجاییکه بیماران  بد حال  توانایی تمرکز برای دید کافی را ندارد ٬ لازم است اختلاف ارتفاع سطوح  با استفاده از اختلاف رنگ مصالح ٬ کاملا قابل توجه و چشمگیر شود  و تا حد ممکن لبهء پله برای ایشان قابل تشخیص باشد .

به همین دلیل اكيدآ توصیه میشود رنگ سنگ کف پله با  سنگ بکار رفته در زیر پله ای دو رنگ متضاد داشته باشند .

.

.

.

 برای  ایجاد ایمنی بیشتر  لازم است تا حد ممکن لبه پله  قابلیت تشخص و وضوح کافی داشته باشد . برای نیل به این مقصود باید انعکاس یا تصویر لبه ها ، یک خط سایه دار ایجاد کند . پله هایی که لبه آنها گرد یا تخم مرغی میشود ، اگر چه کمتر موجب صدمه ديدن ميشوند  ، اما وضوح و هویت خود را از دست می دهند .

.

.

.

اندازه و عمق پاگرد ها نیز در هر شرایطی برای اماکن درمانی بایستی بتواند قدرت مانور برانکارد را حفظ نموده و به عنوان مانع حرکت برانکارد محسوب نگردد. توصیه میشود عمق پاگردها از  ۱۸۰ سانتیمتر کمتر نباشد .

.

.

.

بهتر است نوع و رنگ مصالح  بکار رفته درکف پاگردها  کاملا جلب توجه نموده و برای بیماران کم دید ٬ هشدار دهنده باشد .  اکیدآ توصیه میشود پوشش  کف پاگردها به صورت شطرنجی با دو رنگ مختلف اجراء گردد  تا برای بیماران با هر میزان توانمندی در تشخیص نور و رنگ و هر مقدار کنترل حواس ، پاگردها مشخص از پله ها باشد . این موضوع به وضوح دید ارتفاع و کف پله ها و همچنین لبه آنها هم کمک خواهد نمود .

.

.

.

 تامین نور کافی در طول سرویس پله ها بویژه ابتداء و انتهای آن نیز  از ضروریات میباشد .در مواقع قطع برق اهميت روشنايي پله هاي بيمارستان كمتر از بخش هاي بستري و حتي بخشهای ويژه نميباشد . لهذا روشنايي اظطراري پله ها نبايستي فراموش گردد .

.

.

.

 همچنین نرده های پلهء بیمارستانی  نیز ضمن داشتن ایمنی در ایستایی ،  میبایستی بگونه ای اجراء گردد که : مانع حرکات برانکارد ها نباشد ٬ قابلیت دستگیری و کمک در بالا رفتن را برای بیماران داشته باشد ٬ قابلیت تمیز کردن و نظافت خاص بیمارستانی را داشته باشد ٬ مانع افتادن بیماران در عدم تعادل ها باشد  ٬ فاقد هرگونه برندگی و تیزی و پیچ و خمی که باعث گیر کردن دست و البسه و انگشتان در ان گردد باشد . 

.

.

 


قسمتي از مقالهء     مشخصات والزامات پله و رمپ در بیمارستانسازی    نوشتهء مهندس محمد رضا اردلاني  

منبع : تاریخ : ۱۳۸۵/۵/۱۲ تعداد بازدیدکنندگان : 23250

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 1452
بازدید دیروز : 3309
بازدید این ماه : 20714
بازدید امسال : 20714
بازدید کل : 36387787

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش