نقش طراحی بیمارستان در کاهش خطاها و عفونتهای بیمارستانی
اشتباهات پزشکی و عفونت های بیمارستانی در آمریکا ٬ حتی بیشتر از ویروس ایدز ، سرطان سینه و یا تصادفات جاده ای تلفات می گیرد .
اعتقاد متخصصین و دست اندر کاران بر این است که در حالیکه علم پزشکی بطور روزافزون و بر اساس شواهد تکنولوژیکی موجود ٬ به پیش می رود ٬ علم طراحی و معماری بیمارستانها و مراکز درمانی نیز می بایست با توجه به موقعیت فیزیکی بیمارستان ها و میزان بازدهی پرسنل و پیامد بستری شدن بیماران در بیمارستانها و در واقع بر اساس شواهد عینی بنا شود ٬ که در عمل این اتفاق کمتر رخ داده است .
به همین دلیل عفونت های بیمارستانی و اشتباهات ناشی از عملکرد پرسنل درمانی بشدت موجب نگرانی میباشد .
در این زمینه دانشمندانی از دانشگاه تگزاس به مطالعه و تحقیق پرداخته و تا کنون بیش از 600 مقاله را در مورد رابطه طراحی و معماری ساختمان بیمارستان ها ٬ با نتیجه کار و بازدهی پرسنل درمانی بیمارستان ها تالیف کرده اند ؛ که همه در مجلات علمی به چاپ رسیده است.
تیم تحقیق دانشگاه تگزاس تا کنون در مورد ارتباط ساختمان و فیزیک بیمارستان با میزان بازدهی و بهره وری پرسنل در چهار زمینه به تحقیق پرداخته است:
1. کاهش خستگی ناشی از کار و فشار های عصبی پرسنل و افزایش تاثیرگذاری در انجام مراقبت های پزشکی از بیماران
2. بهبود روند سلامت بیماران
3. کاهش استرس و بهبود بازدهی
4. بهبود کلی روند کیفیت مراقبت های بهداشتی
برای تحقیق در مورد شماره 1، پرستارانی از سرتاسر آمریکا انتخاب گردیدند . این گزارشات نشانگر آن است که محیط فیزیکی کار همراه با میزان حمایت ها و پاداش ها ٬ نقش مهمی در فرسودگی پرستاران و بهبود سلامتی بیماران دارد. در این رابطه باید گفت نقش حمایت های محیطی بسیار حیاتی است ، بعنوان مثال فردی که سخت بیمار است و برای به دست آوردن سلامتی خود به امکانات و تکنولوژی روز نیازمند است ٬ اگر در محیط بیمارستان شرایط نصب و ایجاد چنین تکنولوژی امکان پذیر نباشد ، بهبودی در شراطی جسمی بیمار حاصل نخواهد شد.
مساله حائز اهمیت دیگر این است که شرایط فیزیکی بیمارستان ها در اپیدمی بسیاری از امراض موثر است.
مثلا در مورد اپیدمی بیماری سارس تحقیقی انجام شد و مشخص گردید آنچه باعث همه گیر شدن بیماری سارس شد ، آلوده شدن پرسنل بیمارستان به این بیماری بود البته ابتلا به این بیماری از طریق راههای تنفسی صورت می گیرد و دستگاه های تهویه هوا که به صورت مشترک در اتاق های بیماران و پرسنل بیمارستان نصب شده بود ٬ مهمترین عامل اپیدمی این بیماری بوده است.
بنابراین توجه به دستگاه های تهویه هوا نقش تاثیرگذاری در سلامت بیمار و کل جامعه دارد.
مورد دیگر این است که همیشه بر این مطلب تاکید داریم که سر و صدا روند بهبودی مریض را با وقفه مواجهه می کند ، اما هیچگاه گفته نمی شود که محیط شلوغ و پر سر و صدا ٬ استرس حاصل از کار را در پرستاران افزایش می دهد . بنابراین باید بخش ها و اتاق های بیمارستان طوری طراحی شوند که نه تنها برای بیماران بلکه برای پرستاران بیمارستان هم عایق صدا باشند .
مساله دیگری که در این تحقیقات لحاظ شده ٬ مدت زمانی بود که پرستاران و پرسنل صرف راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله ها می کنند ، که بدین جهت ٬ هم سلامت پرسنل با خطر مواجه می شود و هم مدت زمان زیادی ، که می تواند برای نجات جان بیمار حیاتی باشد ، صرف راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله ها می شود.
مسایل دیگر که بصورت فهرست وار می توان از آنها نام برد عبارتند از :
- کیفیت هوای بیمارستان
- دمای هوای مطلوب
- استفاده هم زمان بیمار از نور طبیعی و نور مصنوعی
- سرویس های بهداشتی و امکان شستن دست ها در هر زمان
- جایگاه تختخواب ها و نوع طراحی پنجره ها –که می بایست رو به طبیعت باشد
- و . . . .
ماخذ: American Institute of Architects) www.aia.org ) با اندکی تغییر