قصد داریم سلسله مباحثی کلیدی از رموز زیبا سازی بیمارستانها را به مرور در اختیار مدیران مراکز بیمارستانی ٬ مهندسین مشاور بیمارستانساز ٬ مهندسین مجری پروژه های بیمارستانی ٬ دانشجویان و سایر علاقمندان ، قرار دهیم ٬ تا هم در طراحیهای بیمارستانهای جدید و هم در امر توسعه و هم در بازسازی بیمارستانها و همچنین در عملیات نگهداشت بیمارستانها مورد توجه ایشان قرار گیرد . باشد که این تلاش موجب ارتقاء بهره وری بیمارستانی و بالارفتن سطح رضایت مندی بیماران و کادر درمانی از فضای فیزیکی بیمارستانها گردد.
این موارد حاصل تحقیقات علمی و تجربیات میدانی ناشی از سی و دو سال مدیریت خرد و کلان در پروژه های مختلف ملی و استانی و بیش از هفده سال فعالیت مداوم در امر طراحی و احداث و نگهداری بیمارستانهای مختلف با ظرفیت های گوناگون در اقصی نقاط میهن اسلامی است .
این مطالب در قالب حدود شصت آیتم به صورت نکته های تشریحی و برای کلیهء قسمتها و بخش های مختلف بیمارستانی به صورت جدا جدا و مستقل مطرح است که در هر نوبت ، قسمتهایی از ان در سایت تخصصی بیمارستان سازی در ایران و برای اولین بار ارایه خواهد شد .
بنام خدای زیباییها
زیبا سازی بیمارستانها
نویسنده : مهندس محمد رضا اردلانی
قسمت دوم : زیباسازی محوطهء بیرونی بیمارستان
اگر از شخصی که حتی فقط یکبار به بیمارستانی مراجعه کرده است ، سوال شود که فلان بیمارستان چگونه بود ؟ وی یقینآ چیزهایی را از بیمارستان عنوان خواهد کرد که مد نظر بحث این قسمت از گفتار ما خواهد بود .
جزئیاتی که شاید عادی و روزمره باشند ولی در تابلوی ذهن مراجعه کننده به عنوان مشخصه مثبت یا منفی خواهند ماند و به دیگران نیز منتقل خواهند شد . چیزی که تغییر آن چه مثبت و چه منفی شاید برای یک عمر و در یک خانواده و اعضای آن ، امکان پذیر نباشد.
لهذا یقینآ رعایت انها برای سیستم مدیریتی بیمارستانها ارزشمند بوده و بنوعی سرمایه گذاری محسوب میگردد نه هزینه کردن . پیشنهاد ما همواره این است که زیبا سازی فیزیکی بیمارستانها را با نکات ظاهری و نسبتآ ساده و از بیرون از بیمارستان شروع نمایید .
محوطهء بیرونی بیمارستان :
اولین و موءثرترین عکس بیمارستان در ذهن مخاطبان ، محوطهء بیرونی و خارج از درب بیمارستان خواهد بود .
همهء افراد یک محله و یا یک شهر موفق به دیدن جزییات داخلی یک بیمارستان نخواهند بود ولی ٬ دیدن محوطهء بیرونی بیمارستانها ٬ اغلب مردم را به راز اندرون بیمارستان راهنمایی خواهد کرد . موضوع زیبایی جزییات فیزیکی بیرون بیمارستان را دست کم نگیرید .
مقایسه کردن بیمارستانی که عرض پیاده روی مقابل درب آن جوابگوی ازدحام ساعت ملاقاتی نبوده و در فصل بارندگی نیز کف پیاده روی آن محل تجمع اب باران و حتی خروجی ناودان خود بیمارستان بوده ، با ، بیمارستانی که برای بیماران و همراهان بیماری که نبایستی وارد بیمارستان شوند ، پیاده روی عریض و با فضای سبزی کوچک و مناسب را فراهم آورده و حتی به فکر سطل آشغال فانتزی جلوی درب بیمارستان بوده و حتی در شرایطی بهتر با صندلی و سرپوشی مناسب به فکر روزهای آفتابی و بارانی هم بوده است ، نبایستی مقایسه سختی برای انتخاب یکی از آنان بوده باشد .
نور پردازی محوطه بیرونی بیمارستانها در شب به خصوص اطراف موثر درب اورژانس و همچنین سایه دار کردن همین محل ها به وسیلهء درختان انتخابی ٬ برای فرار از آفتاب روز برای مراجعین ، از رموز زیبا سازی بیرون بیمارستان است .
ضمن همهء موارد بالا یادمان نرود در مواقع بحران ، اولین خاکریز خدمت رسانی به مردم همین پیاده روی ورودی بیمارستان خواهد بود . ( در زلزله بم نیز شلوغترین و اصلی ترین و بهترین کمپ های امدادرسانی در پیاده روی جلوی بیمارستان بم مستقر بودند ) لذا برای روزهای خاص پیش بینی بعضی زیرساختهای تاسیساتی نظیر آب و برق و فاضلاب و تلفن و . . . برای کارکردهای اسکان و امداد اضطراری پیرامون بیمارستان ٬ بسیار عاقلانه خواهد بود .
طراحی فیزیکی برای جلوگیری از تجمع دست فروشان و دیگر دلالان اقلام پزشکی در جلوی بیمارستان و همچنین ایجاد محلهایی برای پارکینگ اظطراری خودروها ، از دیگر اقدامات موثر در این مقوله میباشد . تلاش برای ایجاد ایستگاههای اتوبوس شهری در مقابل بیمارستان نیز از اقدامات موءثر در جلب نظر مراجعین خواهد بود .
استفاده از المانهای بصری طبیعی منطقه در معماری محوطهء بیرونی بیمارستان و بکارگیری مناسب اشجار کوتاه و بلند و گلهای تزیینی و . . . .. با ترکیبی هنرمندانه ٬ همگی نشانگر میزان تلاشی است که دست اندرکاران یک بیمارستان برای جلب نظر مراجعیین دارند .
نیازی به توضیح نخواهد بود که مردم از رعایت همین جزییات ٬ مراکز منظم و هدفمند را از مراکز بی در و پیکر سنجیده و انتخاب خواهند نمود .
. . . . . مبحث زیباسازی بیمارستانها شامل ۶۰ قسمت است . مابقی را نیز مطالعه فرمایید . . . . .