بعضيها وقتي پايشان به بيمارستان و بخش قلب و سيسييو باز ميشود، دائم از خودشان ميپرسند يعني نميشد زودتر از اين كه كار به اين جاها برسد، ميفهميديم قلبمان مشكل دارد؟
اين سؤال، با وجود همه پيشرفتهايي كه در روشهاي تشخيصي اتفاق افتاده، هنوز ذهن محققان و پژوهشگران را به خود مشغول كرده است.
آنها هنوز بهدنبال روشهايي هستند كه با كمترين هزينه و مزاحمت براي بيمار، مشكل احتمالي او را تشخيص دهند تا اقدامات درماني خيلي زود انجام شود، قبل از اين كه خيلي دير شود.
به تازگي يكي از جديدترين اين روشها، در قالب يك ابزار كوچك قابل حمل، به بازار عرضه شده است. دستگاهي كه ميتواند روي گردن فرد گذاشته شود و وجود بيماري احتمالي را در عروق گردني او نشان دهد.
به گزارش آسوشيتدپرس، در اين دستگاه، از امواج فراصوت استفاده ميشود. امواج صادرشده از اين وسيله، به رگ كاروتيد يا گردني برخورد ميكند و درصورت وجود تنگي، لخته يا انسداد در مسير رگ، آن را شناسايي ميكند.
اين دستگاه يك ضميمه نيز دارد، وسيلهاي كه ميتواند نوار قلب هم از بيمار بگيرد. اين دستگاه همچنين ميتواند به صورت همزمان كار يك گوشي پزشكي و نيز يك دستگاه فشار خون را هم انجام دهد و به اين ترتيب پزشك و پرستار را از حمل چند نوع وسيله باهم، معاف ميكند.
اينها همه را بگذاريد دركنار اين كه اين همه كاربرد، در يك دستگاه كوچك و قابل حمل گنجانده شده است. وزن اين دستگاه چيزي حدود 900 گرم است و حجم كمي هم دارد، بهطوري كه به راحتي ميتوان آن را با خود حمل كرد.
نكته مثبت در مورد اين وسيله آن است كه استفاده از آن هيچ خطر و عارضهاي براي بيمار ندارد و موقع استفاده از آن هيچ دردي متوجه او نميشود.
همچنين كاربرد آن آسان و كمهزينه است و مانند آنژيوگرافي، نياز به بستري كردن بيمار و استفاده از داروهاي خاص و مراقبتهاي ويژه براي آن نيست.
برخي از پزشكان، به ويژه از اين وسيله براي استفاده د ر بيماران سالمند، زنان و نيز ديابتيها كه در آنها تابلوي بيماريهاي قلبي ممكن است خيلي واضح و معمول نباشد، بسيار استقبال كردهاند.
آنها ميگويند وسايلي مانند اين وسيله ميتواند به آنها كمك كند حتي از كنار عجيبترين و به ظاهر بيربطترين علائم هم بياعتنا نگذرند و آن را كنترل كنند. همين ميتواند جان بسياري از بيماران را، قبل از سكتههاي وسيع و شديد نجات دهد.
البته دقت اين وسيله به پاي آنژيوگرافي نميرسد و همين باعث شده برخي از متخصصان قلب و عروق، در مورد فايدههاي استفاده از آن، ترديد داشته باشند.
آنها ميگويند استفاده از چنين وسايلي، ممكن است باعث نگرانيهاي بيجا در افراد شود و ضرر آن بيشتر از نفعش باشد! مشكلي كه در مورد همه تستهاي سريع و فوقسريع آزمايشگاهي و پزشكي وجود دارد.
اما گروه ديگري از كارشناسان معتقدند: بهتر است اين وسيله را با تمام محدوديتها و مزايايش به كار بگيريم. به اين ترتيب كه متخصصان راديولوژي و تكنيسينها و پرستارهايي كه بيماري را با اين وسيله كنترل ميكنند، بهتر است نتايج به دست آمده از آن را بهعنوان نتايج قطعي تلقي نكنند و اگر مورد مشكوكي ديدند، قبل از نگران كردن بيمار، او را به پزشك متخصص ارجاع دهند تا با همان وسايل سنتي معمول معاينه و بررسي شوند. يك فايده ديگر اين دستگاه اين است كه تصاويري كه در صفحه نمايشگر اين وسيله ديده ميشود، اثر رواني خوبي روي بيماران دارد؛ هرچند كه هنوز هيچ مشكلي هم پيدا نكرده باشند.
حتي اگر از موضوع سر در نياورند، باز هم ديدن اين تصاوير، به آنها انگيزه ميدهد كه براي ترك سيگار يا ورزش كردن يا مصرف به موقع داروهاي پايينآورنده فشار خون يا كلسترولشان اقدام كنند.
به گفته متخصصان، اغلب بيماران نسبت به برگه آزمايش آنها، يا گزارش وضعيت تصويربرداري از قلب و عروقشان، هيچ حسي ندارند و همه آنها براي بهبود اوضاع انگيزه پيدا نميكنند.
اما نشان دادن تصوير لختهاي كه راه رگ آنها را مسدود كرده، مطمئنا ميتواند اين حالت را ايجاد كند. البته اين درصورتي است كه پرستار يا پزشك اين تصاوير را به بيمار نشان دهد و براي او توضيح مختصري هم درباره آن ارائه كند.
منبع : همشهری آنلاین