50 مطلب آخر
رادیولوژی : آشنايي با سي تي اسکن مولتي اسلايس

با ورود سي تي اسکن به دنياي پزشکي بازسازي کامپيوتري تصاوير و اندام ها امکان پذير شد . اين دستگاه طي تحولات ساختاري خود، نام ها و شکل هاي مختلفي به خود گرفت، منتها چيزي که سال ها از تيررس تشخيص سي تي اسکن دور مانده بود، بررسي اوضاع و احوال اندام هايي از بدن بود که داراي حرکت هستند.

قلب نمونه بارز اين اندام ها بود هر چند که آنژيوگرافي، تشخيص ضايعات اين اندام را مقدور مي کرد اما به دليل تهاجمي بودن، محققان را در مسير جست وجوي کشف راهي جديد قرار داد، تا جايي که سي تي اسکن جديدي به نام سي تي اسکن اسپيرال وارد عرصه پزشکي شد . منتها اين سي تي اسکن اسپيرال که امروزه کارايي زيادي در پزشکي دارد، پزشکان را با چندين مشکل روبه رو کرده است .

 رفع اين مشکلات اسکن هاي جديدي به نام سي تي اسکن مولتي اسلايس حدود سال 2000 ميلادي به بازار عرضه شدند. اين اسکن ها در چند سال اخير تحولات زيادي به خود ديدند، تا جايي که آخرين تحولات انجام شده روي اين دستگاه، آن را قادر به تشخيص گرفتگي هاي عروق کرونر کرد. آخرين نسخه موجود اين دستگاه سي تي اسکن مولتي اسلايس 64 نام دارد.


برای دیدن مابقی خبر بر روی کلمهء   ادامهء متن  در ذیل این کادر کلیک فرمایید : 

تحلیل ما

متن کامل

آشنايي با سي تي اسکن مولتي اسلايس و کاربردهاي آن

به رغم آنکه تکنيک هاي تصويربرداري از موارد ضروري و غيرقابل اجتناب بررسي و درمان بيماري ها در طب امروز است، هنوز علم پزشکي با محدوديت هاي تشخيص بسياري روبه رو است.

«سي تي اسکن» از جمله موارد قابل ذکر است. در حقيقت با ورود سي تي اسکن به دنياي پزشکي بازسازي کامپيوتري تصاوير و اندام ها امکان پذير شد، که خود مي توانست بسياري از مشکلات تشخيصي را حل کند. اين دستگاه طي تحولات ساختاري خود، نام ها و شکل هاي مختلفي به خود گرفت، منتها چيزي که سال ها از تيررس تشخيص سي تي اسکن دور مانده بود، بررسي اوضاع و احوال اندام هايي از بدن بود که داراي حرکت هستند.

قلب نمونه بارز اين اندام ها بود هر چند که آنژيوگرافي، تشخيص ضايعات اين اندام را مقدور مي کرد اما به دليل تهاجمي بودن، محققان را در مسير جست وجوي کشف راهي جديد قرار داد، تا جايي که سي تي اسکن جديدي به نام سي تي اسکن اسپيرال وارد عرصه پزشکي شد. اين اسکن جديد مقطع هايي با فاصله هاي 5 تا 10 ميلي متر از عضو موردنظر تهيه مي کند و بدين ترتيب پزشک با بررسي مقطع ها به بيماري آن عضو پي مي برد منتها اين سي تي اسکن اسپيرال که امروزه کارايي زيادي در پزشکي دارد، پزشکان را با چندين مشکل روبه رو کرده؛

1- اين وسيله از اندام هاي در حال حرکت مثل قلب قادر به تصويربرداري نيست.

2- اين وسيله مقاطعي با فاصله هاي 5 تا 10 ميلي متر از عضو موردنظر تهيه مي کند. در صورتي که ضايعه يي در فاصله بين دو مقطع وجود داشته باشد از ديد پزشک دور مي ماند.

3- تنها در برخي موارد با بازسازي مقطع هاي موجود تصوير سه بعدي تهيه مي شود، در حالي که بررسي هاي دقيق شکستگي هاي داخل مفصلي يا قاعده جمجمه به تصاوير سه بعدي نياز دارد.

بنابراين به دنبال رفع اين مشکلات اسکن هاي جديدي به نام سي تي اسکن مولتي اسلايس حدود سال 2000 ميلادي به بازار عرضه شدند. اين اسکن ها در چند سال اخير تحولات زيادي به خود ديدند، تا جايي که آخرين تحولات انجام شده روي اين دستگاه، آن را قادر به تشخيص گرفتگي هاي عروق کرونر کرد. آخرين نسخه موجود اين دستگاه سي تي اسکن مولتي اسلايس 64 نام دارد.

عدد کنار اسم اين دستگاه بيان کننده تعداد دتکتور دستگاه است به طوري که دستگاه هاي اوليه به نام هاي مولتي اسلايس 2 ، 4 ، 8 ، 32 و... خوانده مي شدند.

سي تي اسکن مولتي اسلايس 64 ضمن اينکه با تهيه مقاطعي با فاصله هاي 2 ميلي متري از عضو مورد نظر در زمان کوتاه باعث مي شود به جزئيات منطقه مورد بررسي (فارغ از حرکت آن عضو) پي ببريم، تصاويري از تمام سطوح عضو و در همه جهات به پزشک ارائه مي دهد. دستگاه توانايي پزشکان را در تشخيص گرفتگي هاي عروقي مثل عروق کرونر به صورت غيرتهاجمي فراهم کرده است، چرا که قبل از اين زمان بررسي عروق کرونر با آنژيوگرافي صورت مي گرفت. اين در حالي است که با سي تي اسکن مولتي اسلايس طي زمان کوتاه تر و بدون عارضه شناخته شده مي توان بيماري قلبي را تشخيص داد. با اين دستگاه پزشک مي تواند در مدت چند دقيقه به تشخيص برسد. با اين شيوه حضور لخته در گرفتگي هاي عروق کرونر سريعاً تشخيص داده شده و بدين ترتيب پزشکان متخصص وارد عمل شده و از عوارض حاد جلوگيري به عمل مي آيد. (براي مثال بيماران بستري در سي سي يو). همچنين متخصصان مي توانند سلامت رگ هاي پيوندشده و عروق قلبي داراي stent را بررسي کنند. صرفه جويي در زمان و هزينه از ديگر مزاياي اسکن مولتي اسلايس است.

ماده حاجب : سي تي اسکن مولتي اسلايس با تزريق ماده حاجب و بدون آن انجام مي شود که تزريق ماده حاجب در موارد بررسي عروقي انجام مي شود که با وجود مواد حاجب جديد تقريباً خالي از خطر است. البته در برخي موارد براي تشخيص قطعي يک بيماري، از هر دو مورد با تزريق و بدون تزريق ماده حاجب اسکن مولتي اسلايس در يک عضو استفاده مي شود.

اشعه: اشعه X اشعه يي است که از اين دستگاه تابش مي شود که ميزان آن 10 ميلي راد بوده و خطري براي بيمار ندارد، هرچند که ميزان اشعه در آنژيوگرافي 7 ميلي راد است، منتها با توجه به اينکه در سي تي اسکن مولتي اسلايس بيمار مدت زمان کمتري (حدود 45 ثانيه براي عروق کرونر) در برابر اشعه قرار مي گيرد تفاوت محسوسي بين اين دو روش از نظر ميزان اشعه قابل ذکر نيست.

ساختار دستگاه: اين دستگاه شامل کانتري، تيوب اشعه و دتکتور است، ابرکامپيوتر براي تهيه و بازسازي تصاوير و انژکتور براي تزريق اتوماتيک ماده حاجب است.

عدم مصرف:  سي تي اسکن مولتي اسلايس در زنان باردار و افرادي که به ماده حاجب حساسيت دارند غيرقابل استفاده است.

موارد مصرف:  به طور کلي عوارض شناخته شده يي براي اين دستگاه وجود ندارد و توصيه مي شود تمامي بيماران زير از اين دستگاه براي تشخيص استفاده کنند.

- بيماران با درد قفسه سينه از نوع قلبي

- افراد داراي سابقه stent گذاري

- افراد داراي سابقه جراحي قلبي

- بيماري هاي مادرزادي قلبي

- گروه هاي پرخطر از نظر بيماري هاي قلبي

- بيماران بستري در سي سي يو

منبع : روزنامه اعتماد

منبع : تاریخ : ۱۳۸۷/۱/۳ تعداد بازدیدکنندگان : 13076

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 1577
بازدید دیروز : 8754
بازدید این ماه : 43393
بازدید امسال : 731727
بازدید کل : 37098800

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش