ماده جاذب گاز دي اكسيد كربن حاصل از دودكشها توليد شد
ایسنا - 29/11/1386
پژوهشگران در امريكا موفق به توليد ماده جديدي شده اند كه ميتواند گاز دي اكسيد كربن حاصل از دودكشها و لولههاي اگزوز را جذب كند. اين جاذب جديد كه توسط پژوهشگران دانشگاه كاليفرنيا در لسآنجلس ساخته شده شامل گروه جديدي از بلورهاي اسفنجي شكل موسوم به سازههاي زئوليتيك ايميدازولات يا ZIF هستند. اين ساختارها در واقع ستونهايي از اتمهاي فلزي و مولكولهاي آلي هستند كه مولكول هاي دي اكسيد كربن را به داخل روزنههاي ميكروسكوپي خود جذب كرده و به اين ترتيب از تاثير آن در پديده مخرب تغييرات جوي جلوگيري ميكنند. بر اساس اين پژوهش كه نتايج آن در مجله علمي ساينس به چاپ رسيده است، يك نوع ازاين ماده موسوم به ZIF-69 نيز جاذب است به طوري كه يك ليتر از اين ماده ميتواند 83 ليتر دي اكسيد كربن را در خود نگه دارد. به گفته دانشمندان اين بلورها ميتوانند دي اكسيد كربن متصاعد شده را به دام بياندازند. ايده پژوهشگران پوشاندن داخل دودكش ها با لايه اي از ZIF است. دي اكسيد كربني كه وارد سوراخهاي اين ماده جاذب ميشود ميتواند به طور دورهيي جذب شده و به زير زمين فرستاده شود. گاز دي اكسيد كربن فراوانترين گاز گلخانهيي متصاعد شده از فعاليتهاي صنعتي است.
آلودگي صوتي، سلامت افراد ساکن در اطراف فرودگاهها را به خطر مياندازد
ایسنا - 27/11/1386
نتايج يك پژوهش جديد نشان داده است كه آلودگي صوتي ناشي از صداي هواپيماهاي جت يا راه بندانهاي شهري باعث افزايش فشار خون حين خواب ميشود. پژوهشگران در اين تحقيق، 140 داوطلب را در هنگام خواب در منازلشان كه در نزديکي فرودگاه هيتروي لندن و سه فرودگاه ديگر اروپايي قرار داشته، تحت بررسي و مطالعه قرار دادند. نتايج مطالعات نشان داد كه فشار خون داوطلبان پس از قرار گرفتن در معرض اصواتي بلندتر از 35 دسيبل، چه اين اصوات ناشي از هواپيماها و چه ناشي از خر و پف كردن باشد، افزايش پيدا كرد. مشروح اين مطالعه در "نشريه اروپايي قلب" منتشر شده است. پژوهشگران؛ فشار خون داوطلبان را هر 15 دقيقه يک بار از راه دور اندازه گيري کردند. صداي موتور هواپيماها باعث افزايش عدد بالايي فشار خون (سيستول) به اندازه 2/6 ميلي متر جيوه و عدد پايين (دياستول) به اندازه 4/7 ميلي متر جيوه شد. افزايش مشابهي در فشار خون در اثر منابع ديگر آلودگي صوتي همچون ترافيكهاي خياباني مشاهده شد. اين مطالعه همچنين حاكي است كه صدا هرچه بلندتر باشد ميزان افزايش فشار خون هم بيشتر است. به ازاي هر پنج دسيبل افزايش صداي هواپيما، فشار سيستول 66 صدم ميلي متر جيوه افزايش مييابد. پژهشگران پيش از اين نيز نشان داده بودند؛ افرادي که حداقل براي پنج سال در مسير پرواز در نزديکي يک فرودگاه بينالمللي زندگي کردهاند در مقايسه با افرادي که در محيطهاي آرامتر زندگي کردهاند، بيشتر با خطر ابتلا به فشار خون بالا روبرو هستند. حاصل اين دو مطالعه دال بر آن است که زندگي در مسير پرواز ميتواند خطر ابتلا به بيماري فشار خون را دو برابر کند. محققان محاسبه کردند که به ازاي هر 10 دسيبل افزايش آلودگي صوتي هواپيماها، خطر فشار خون 14 درصد افزايش مي يابد. دولت انگليس در واکنش به اين پژوهش اعلام كرد که آلودگي صوتي ناشي از فرودگاه هيترو در حال کاهش است. وزارت راه و ترابري انگليس هم اعلام كرد که پروازهاي شبانه در فرودگاه لندن به شدت کنترل مي شود. نحوه تاثير اصوات ناشي از هواپيما بر فشار خون هنوز مشخص نيست اما پژوهشگران در نظر دارند اين فرضيه را آزمايش كنند كه مغز با افزايش توليد هورمون کورتيزول (که به هورمون اضطراب معروف است) به صدا واکنش نشان ميدهد.
تنها دارندگان پروانه ساخت آسانسور از سازمان صنایع اجازه فعاليت دارند
فارس - ۲۶/۱۱/۸۶
رئيس سازمان صنايع و معادن خراسان رضوي اعلام كرد: تنها دارندگان پروانه از سازمان صنايع و معادن كه واجد صلاحيت هاي لازم باشند اجازه فعاليت در طراحي مونتاژ آسانسور را دارند.به گزارش سازمان صنايع و معادن خراسان رضوي، حسين احمدي افزود: جهت جلوگيري از فعاليت شركت هاي فاقد صلاحيت و كاهش حوادث مالي و جاني ساكنان ساختمان ها و مجتمع هاي مسكوني، فهرست و مشخصات كليه واحدهاي مورد تاييد در سايت اينترنتي سازمان صنايع و معادن با آدرس قابل مشاهده است. وي با اشاره به تفويض اختيار صدور پروانه واحدهاي طراحي و مونتاژ آسانسور از سوي وزارت صنايع و معادن به سازمان صنايع و معادن استان ها كه از اواخر سال گذشته صورت گرفته است، گفت: در طول اين مدت براي 50 شركت متقاضي پروانه پرونده تشكيل گرديده است. احمدي اظهار داشت: با توجه به اجباري بودن استاندارد نصب آسانسور، دوره هاي آموزشي عمومي و تخصصي لازم نيز با همكاري شركت بازرسي مهندسي و اداره كل استاندارد و تحقيقات صنعتي برگزار شده است و همچنين تاكنون علاوه بر 7 واحد دارنده پروانه طراحي و مونتاژ آسانسور كه پروانه خود را از وزارت صنايع و معادن دريافت كرده بودند، 9 شركت طراحي و مونتاژ نيز موفق به اخذ پروانه از سازمان صنايع و معادن استان شده اند. وي گفت: در پي مصوبات هيئت وزيران و شوراي استاندارد استان مبني بر اجراي استاندارد اجباري نصب آسانسور، صدور پايانكار ساختمانها و مجتمع هاي داراي آسانسور توسط شهرداري ها و مناطق 12 گانه مشهد منوط به اخذ تاييديه ايمني، بازرسي و كيفيت اداره كل استاندارد مي باشد. رئيس سازمان صنايع و معادن خراسان رضوي بيان كرد: اين اداره كل و شركت بازرسي كننده تنها مجاز به بازديد و تاييد آسانسورهاي شركت هايي هستند كه از وزارت صنايع و معادن يا سازمان صنايع و معادن استان داراي پروانه واحد طراحي و مونتاژ آسانسور باشند.
استفاده از گرمای بدن مسافران قطار برای تامین انرژی یک ساختمان 13 طبقه
مهر - 22/11/1386
یک شرکت سوئدی در اقدامی نوآورانه توانسته است با استفاده از گرمای تولید شده از بدن شهروندانی که در ایستگاه قطار تردد می کنند برای تولید انرژی لازم یک ساختمان 13 طبقه استفاده کند. سوئد یکی از کشورهای بسیار سرد دنیا بوده و به همین علت گرم کردن محیطهای داخلی در این کشور بسیار مهم و در عین حال پرهزینه است. این مسئله موجب شده است که ساکنان این کشور به دنبال ایده های نوآورانه ای برای دستیابی به دمای ایده آل به روشی پاک و تجدیدپذیر باشند.در این راستا شرکت "یرنهوسن" (Jernhusen) مالک ایستگاه قطار استکهلم تصمیم گرفته است از دمای بدن شهروندانی که هر روز در این ایستگاه تردد می کنند برای تامین انرژی لازم گرمایشی استفاده کند.عملکرد این سیستم بسیار ساده است به طوری که گرمای تولید شده از بدن مسافران از طریق سیستم تهویه جمع آوری و با استفاده از یک مبدل به آب گرم تبدیل می شود. براساس گزارش بی بی سی نیوز، به گفته مهندسان شرکت "یرنهوسن" این سیستم می تواند انرژی لازم برای گرمای یک ساختمان 13 طبقه به مساحت 14 هزار متر مربع را که قرار است در نزدیکی این ایستگاه ساخته شود تامین کند.این ایده تولید انرژی از منابع "سبز" در راستای اهداف اتحادیه اروپا در کاهش تولید گازهای گلخانه ای و حمایت از محیط زیست ارائه شده است.
.
اجباري کردن بيمه، کيفيت ساختوسازها را افزايش ميدهد
ایسنا 17/11/1386
مدير کل معماري و ساختمان شهرسازي شهرداري تهران با بيان اين که لايحه بيمه ساختمان به مجلس شوراي اسلامي ارائه شده است، اجباري کردن آن را موجب افزايش کيفيت ساخت و سازها دانست.اخلاصي، موضوع بيمه ساختمانها را بسيار بااهميت دانست و گفت: اگر بتوان يک نظام بيمهاي پويا را ايجاد و آن را اجباري کرد، ميتوان کنترل کيفيت ساخت و ساز را نيز تضمين و در نهايت کيفيت ساخت و ساز را بالا برد. وي دليل اجباري نشدن بيمه ساختمان را نارساييهاي قانوني و ابهام در ضوابط فعلي ملاک عمل دانست و افزود: به تازگي برخي از شرکتهاي بيمه داوطلب شدهاند تا بيمه کيفيت ساختمان را برعهده گيرند و آن را دنبال کنند. اخلاصي با اشاره به اقدامات انجام شده در اين زمينه گفت: لايحه قانوني توسط وزارت مسکن و شهرسازي تهيه و به مجلس شوراي اسلامي ارائه شده که روال قانوني آن در حال پيگيري است و پس از تصويب ابلاغ خواهد شد. به گفته مدير کل معماري و ساختمان شهرسازي شهرداري تهران، طرح بيمه ساختمان هنوز اجباري نشده است، اما به صورت اختياري هر مالکي که بخواهد ميتواند اين کار را انجام دهد و شرکتهاي بيمه کنندهاي که مايل هستند، اين بحث را جزو سرويسهاي خود داشته باشند، ميتوانند آن را انجام دهند.
.
سيستم گرمايشي ادارات بايد دوگانهسوز شود
ایسنا 06/11/1386
استاندار زنجان اظهار كرد: به دليل مصرف زياد گاز در زمينه سيستمهاي گرمايشي خصوصاً در ادارات و سازمانها و نيز احتمال بروز كمبود در اين انرژي بايد سيستمهاي گرمايشي در ادارات، سازمانها و حتي كارخانهها دوگانهسوز شود. قو ام نوذري در جلسه ستاد حوادث غيرمترقبه استان گفت: در زمينه سوخت و انرژي بايد مديريت جدي از خود نشان داده و منتظر اعلام از شركت گاز نباشيم. وي افزود: در زمينه دوگونه سوزشدن سيستمهاي گرمايشي در ادارات، معاونت عمراني استانداري و نيز ستاد حوادث غيرمترقبه بايد تصميمات جدي اتخاذ كرده و پيگير اعتبارات مربوطه باشند. استاندار زنجان با تأكيد بر نظارت جدي سازمان نظام مهندسي استان در زمينه استانداردسازي ساختمانها، خاطرنشان كرد: ستاد حوادث غيرمترقبه بايد سازمان نظام مهندسي را توجيه كند تا نظارت مطلوب بر ساخت و سازها داشته باشد، تا ساختمانها در مواقع برودت هوا، در حرارت پائين جوابگوي نياز خانوادهها باشد. نوذري با اشاره به بارش برف سنگين در 16 دي ماه در زنجان، اظهار كرد: بارش برف سنگين موجب بسته شدن راهها در استان شد و نيز باعث شده قريب به 13 هزار مسافر در استان اسكان پيدا كنند. رئيس ستاد حوادث غيرمترقبه استان با انتقاد از عدم تشكيل ستاد حوادث غيرمترقبه در زمان بارش شديد برف، يادآور شد: عدم تشكيل اين ستاد موجب بروز برخي ناهماهنگيها در دستگاهها شد. استاندار زنجان با اشاره به تلاشهاي اعضاء ستاد در زمان حوادث مختلف، اظهار كرد: در زمان بروز حادثه رؤساي ستاد حوادث غيرمترقبه در شهرستانها بايد به تصميمگيري و نظارت بپردازند و خود نبايد در صحنه حاضر شوند، بلكه نيروهاي خود را براي امدادرساني بسيج كنند. وي تأكيد كرد: در زمان بروز حادثه كليه دستگاهها بايد، با هم هماهنگ شده و امدادرساني و مساعدت هريك از مناطق به گروه سپرده شود، در غير اين صورت شاهد ناهماهنگي و بروز بسياري از مشكلات ناشي از عدم هماهنگي خواهيم بود. آراض ضيايي، فرماندار زنجان با اشاره به اين كه بلافاصله پس از بروز كولاك در استان، ستاد حوادث غيرمترقبه شهرستان تشكيل شد، گفت: در پي اين جلسه تصميمات لازم براي فعاليت هريك از اعضا ستاد اتخاذ و وظايف نيز مشخص شد. وي افزود: ستاد حوادث غيرمترقبه شهرستان زنجان با هماهنگي لازم، مسافرين در راه مانده را در14 مسجد شهرستان اسکان داده و وسيله پذيرايي را براي مسافرين در راه مانده فراهم كرد. ضيايي از فعاليت مطلوب جمعيت هلال احمر در زمان بروز كولاك و يخبندان در زنجان خبر داد و خاطرنشان كرد: جمعيت هلال احمر زنجان فعاليتهاي خود را به موقع انجام داده و در زمينه پذيرايي از مسافرين نيز بسيار مطلوب عمل كرد. فرماندار زنجان ادامه داد: در زمان بروز كولاك و اسكان مسافرين در زنجان، 4 نانوايي مسؤوليت پخت نان براي مسافرين را برعهده گرفتند. وي گفت: در زمان بروز برودت هوا و نيز يخبندان بايد نانواييهاي سيار در سطح شهر وجود داشته باشند تا به مردم خدمات ارائه دهند.
.
۷۰درصد بتنهاي آماده ازحداقل مقاومت برخوردارند
ایرنا - 17/10/1386
رئيس هيات مديره انجمن بتن استان اصفهان و عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان گفت: بر اساس بررسيهاي آزمايشگاهي ۷۰درصد از انواع بتنهاي آماده به مقاومت خاصه نميرسند و حداقلهاي مقاومت درآن رعايت نشدهاست. دكتر"رضا خدادادي" اظهار داشت: در استان اصفهان بيش از ديگر استانها از بتن آماده به عنوان اسكلت سازهها استفاده ميشود اين در حالي است كه بكارگيري بتنهاي غيراستاندارد كه داراي حداقل مقاومت هم نيستند در سازهها بسيار خطرناك است. وي تصريح كرد: بتن از سال ۱۳۶۰در صنعت ساختمان ايران رواج يافته و در دنيا سابقهاي ۲۰۰ساله دارد كه بايد در كشور با استفاده از تجارب ۲۶سال گذشته و مطابق با استانداردهاي روز دنيا، آيين نامههاي بومي براي استفاده از اين مصالح تدوين شود. خدادادي، بزرگترين مانع موجود درمسير تخصصي شدن توليد بتن را اظهار نظر بعضي از افراد غيرمتخصص دانست و گفت: نظرات پارهاي از افراد موجب از بين رفتن نقش تخصص و علم در زمينه توليد و نحوه بكارگيري بتن شده است. وي، درزمينه توجيه اقتصادي سازههاي بتني خاطرنشان ساخت: يك ساختمان بتني بايد بدون آسيب دهي داراي طول عمري به ميزان ۱۰۰سال باشد در غير اينصورت توجيه اقتصادي نداردكه تحقق اين مهم بدون شناسنامه دار شدن سازههاي بتني و كنترل كيفي مستمر ممكن نميشود. دكتر خدادادي نبود ماشينآلات جديد توليد و حمل بتن، كمبود آزمايشگاههاي بتن، فقر آموزش پرسنل و بازرسان بتن را از ديگر مشكلات اين صنعت عنوان كرد و افزود: اين صنعت نياز فراوان به تصويب قوانين و مقررات جديد دارد تا به صورت نهادينه در بخش صنعت ساختمان اعمال شود. وي تصريح كرد: درصورت رعايت ضوابط و آيين نامهها درساخت و اجرا سازههاي بتني ايمني ساختمان دربرابر زلزله تا حدزيادي تامين شده و از شدت خرابيها به نحو چشمگيري كاسته ميشود و اين وظيفه كارشناسان و دستاندركاران صنعت ساختمان است كه بهطور كامل ضوابط آيين نامه را رعايت كنند و شهرونداني كه درصدد خريد يا احداث ساختمان هستند نيز ازحسن اجراي اين ضوابط در ساختمان خود اطمينان داشته باشند.