50 مطلب آخر
خبرپزشکان : فعاليت پزشكان دربخش خصوصي و اخلاق حرفه اي

 اغلب اعضای هیئت علمی کمتر از 10 ساعت در هفته در بیمارستانهای دولتی حضور دارند و بیشتر مواقع در بخشهای خصوصی مشغول عمل جراحی هستند  . . . . . عمده دلیل کیفیت پایین خدمات در بیمارستانهای دولتی به حضور کمرنگ اعضای هیئت علمی در بخشهای دولتی بر می گردد . . . . . . . در حالی که اعضای هیئت علمی باید تمامی وقت (54 ساعت در هفته ) در بخشهای دولتی حضور داشته باشند اما صرف نظر از تعداد معدودی، اغلب این قشر کمتر از 10 ساعت در هفته در این مراکز بسر می برند و بیشتر در بیمارستانهای خصوصی و در ساعات اداری مشغول اعمال جراحی هستند، در حالی که باید در چنین زمانی در دانشگاه حضور داشته باشند . . . . . بررسی عملکرد برخی از جراحان قلب که جزء اعضای هیئت علمی هستند، نشان می دهد حتی  در طول یک روز 10 الی 15 عمل جراحی قلب در بخشهای خصوصی برای آنان ثبت می شود در حالی که متوسط مجاز اعمال جراحی قلب در کشورهای توسعه یافته 2 تا 3 عمل در هفته است  . . . . .

جهت رویت مابقی این مطلب ٬ میتوانید بر روی کلمهء   ادامه متن  کلیک فرمائید : 

تحلیل ما

متن کامل

حضور کمرنگ اعضای هیئت علمی در بیمارستانهای دولتی

دبیرکل خانه پرستار ضمن انتقاد از حضور کمرنگ اعضای هیئت علمی دانشگاهها در بیمارستانهای دولتی گفت: اغلب اعضای هیئت علمی کمتر از 10 ساعت در هفته در بیمارستانهای دولتی حضور دارند و بیشتر مواقع در بخشهای خصوصی مشغول عمل جراحی هستند

 محمد شریفی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر، به کیفیت پایین خدمات پزشکی در بخش دولتی اشاره کرد و افزود: عمده دلیل کیفیت پایین خدمات در بیمارستانهای دولتی به حضور کمرنگ اعضای هیئت علمی در بخشهای دولتی بر می گردد.

وی تصریح کرد: در حالی که اعضای هیئت علمی باید تمامی وقت (54 ساعت در هفته ) در بخشهای دولتی حضور داشته باشند اما صرف نظر از تعداد معدودی، اغلب این قشر کمتر از 10 ساعت در هفته در این مراکز بسر می برند و بیشتر در بیمارستانهای خصوصی و در ساعات اداری مشغول اعمال جراحی هستند، در حالی که باید در چنین زمانی در دانشگاه حضور داشته باشند.

وی گفت: حضور کمرنگ اعضای هیئت علمی در بیمارستانهای دولتی باعث شده تا ویزیت و یا اعمال جراحی که باید توسط آنان صورت گیرد به دست رزیدنت و یا انترن که هنوز مهارت لازم را کسب نکرده اند سپرده شود و این در حالی است که رزیدنت ها به نوعی از طریق آزمون و خطا صاحب تجربه می شوند.

شریفی مقدم خاطر نشان کرد: مردم به لحاظ شرایط مادی و عدم توانایی برای مراجعه به بخش خصوصی مجبورند تا جان خود را در اختیار رزیدنت ها بگذارند اما این سئوال مطرح است که آیا مسئولان نیز حاضرند جان خود را به دست این اشخاص که هنوز مهارت و تجربه لازم را کسب نکرده اند، بسپارند.

وی تاکید کرد: تعرفه بخش خصوصی 10 برابر بخش دولتی است و اغلب مردم توانایی پرداخت هزینه های درمان خود را در این بخشها ندارند اما عده ای حاضرند به رغم وضعیت مالی متوسط تمام زندگی خود را فروخته تا از طریق بخش خصوصی درمان شوند.

برخي پزشكان به خاطر تعرفه‌هاي قديمي عطاي طبابت را به لقايش بخشيده‌اند

 رئيس جامعه جراحان ايران گفت: تعرفه‌هاي پزشكي اكنون به يك شوخي سخيف و موضوعي براي بهره‌برداري سياسي تبديل شده است، كهنه و قديمي بودن تعرفه‌ها باعث شده برخي پزشكان عطاي اين شغل را به لقايش ببخشند و به كارهاي پردرآمدتر رو آ‌ورند. 

به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، ايرج فاضل در سي و دومين كنگره جامعه جراحان ايران در سالن همايش‌هاي رازي تهران‌ افزود: مسئله تعرفه كه اكنون يك گرفتاري جدي در جامعه پزشكي است با برخوردهاي برخي مسئولان تبديل به يك شوخي سخيف شده است و امروز از اين بحث بهره‌برداري سياسي مي‌شود.

 وي گفت: با وجود بهره‌برداري غير عقلايي كه امروز از بحث تعرفه‌ها مي‌شود، پزشكان مجبورند با تعرفه‌هاي كهنه و بيگانه با شرايط امروز به مسئوليتشان ادامه مي‌دهند.
وي افزود: هزينه‌هاي زندگي سالي چندبار از سوي دولت افزايش پيدا مي‌كند، افزايش قيمت‌ها و تورم عرصه را به دوش مردم تنگ كرده است، پزشكان هم جزئي از اين مردم هستند اما به جاي اصلاح تعرفه‌هاي قديمي و تقويت بيمه‌ها، برخي از مسئولان با لحن توهين آميز و دور از تدبير و تهديدهاي قضايي سخن مي‌گويند.
وي گفت: در چنين شرايطي برخي از همكاران ما عطاي طبابت و جراحي را به لقايش بخشيدند تا با كارهاي بسيار آسان‌تر و پر درآمدتر به زندگي شان ادامه ‌دهند.
وي ادامه داد: ترديدي نيست كه حرفه پزشكي با تمام خصوصياتش در بين مردم پايگاه دارد، اما طبابت درست ويژگي هاي دارد كه شامل رفتار خيرخواهانه، با مهرباني و توام با عطوفت پزشك و اعتماد بين پزشك و بيمار و در نهايت رضايت بيمار تعريف مي‌شود، تنها در اين شرايط قداست اين حرفه حفظ مي‌شود.

 رئيس فرهنگستان علوم پزشكي گفت: كمبود منابع مالي و سهم ناچير بهداشت و درمان از بودجه عمومي كشور، اكنون يكي از معضلات اصلي كشور است، در حالي تامين سلامت مردم يكي از اركان اصلي پشرفت و توسعه هر كشور و از وظايف اصلي و درجه دولت است.
وي افزود: سلامت فقط فقدان بيماري نيست بلكه ابعاد رواني و اجتماعي و تامين شغل هم جزئي از آن است و متاسفانه بي توجهي به سلامت مردم برخلاف قانون برنامه، هر روز فشار بيشتري را به مردم تحميل مي كند.
وي گفت: بيماري كهنه ناتواني بيمه‌ها نيز بار ديگري بر دوش مردم و جامعه است، بيمه در تمام دنيا جواب مناسبي به حل مشكلات اقتصاد سلامت است اما در كشور ما بيمه‌ها نتوانسته‌اند، نقش خود را به درستي بازي كنند و از اين بابت هم مردم و هم جامعه پزشكي ناراضي هستند.
وي اضافه كرد: بيمه ها معمولاً در پرداخت‌هاي خود كند هستند و اين، كار پزشكان و بيمارستان‌ها را مختل مي‌كند، اين بيماري قابل درمان است به شرط آنكه مسئولان دولتي بخواهند حل شود.
وي ادامه داد: مسئله ديگر كيفيت آموزش جراحي در دانشگاه‌هاي علوم پزشكي است كه نياز به تغييرات جدي دارد و چندان با نياز امروز مملكت ارتباط منطقي ندارند. اطلاعاتي كه به دانشجويان منتقل مي‌شوند بايد به روز شود تا دانشجويان همراه با پيشرفت‌هاي علمي به مردم خدمت‌رساني كنند.
وي گفت: بسياري از خدماتي كه امروز در عالم پزشكي ارائه مي‌شود، 10 سال پيش وجود خارجي نداشت، اين يك اصل پزشكي است كه پزشكان همواره بايد از روش‌هايي استفاده كنند كه كم‌ترين عارضه را داشته باشد بنابراين بايد دروس آموزشي در دانشگاه‌ها تغيير كند و آموزش مداوم پزشكان بيش‌تر جدي گرفته شود.
فاضل افزود: در زمينه پژوهش نيز گر چه در سال‌هاي اخير وضع بهتر شده است، پزشكان بسيار با تجربه‌اي داريم كه اگر تجارب آن‌ها مكتوب نشود، دانش آن‌ها ممكن است از بين برود.

تجربه در بيمارستان دولتي درآمد در بخش خصوصي‌

در دوران آغاز به كار وزارت بهداشت دولت نهم، ابلاغيه‌اي با عنوان ممنوعيت كار پزشكان دولتي در بخش خصوصي خصوصا در ساعات اداري صادر شد كه نويد اتفاقات جديدي را بويژه در مراكز درماني و بيمارستان‌ها مي‌داد، اما حالا و ۴ سال پس از آن روزها به تعبير نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس، اين مسائل با ابلاغيه و بخشنامه قابل حل نيست.

اتفاقا وزير رفاه قبلی نيز  اعلام كرده بود، راه ساماندهي بيمه ‌درمان، الزام پزشكان براي فعاليت در يك بخش خصوصي يا دولتي است.

هر چند اين پيشنهادها و ابلاغيه‌ها بيشتر فرمايشي به نظر مي‌رسد اما اظهارنظر عبدالرضا مصري كه گفته بود : يك جراح در بخش خصوصي، درباره يك عمل جراحي واحد با امكانات و شرايط مساوي، نسبت به جراحي در بيمارستان دولتي 12 برابر دستمزد دريافت مي‌كند و اين موضوع باعث مي‌شود، برخي فعالان اين بخش، بيماران تخت‌هاي بيمارستان دولتي را به بيمارستان‌هاي خصوصي انتقال دهند و بيمارستان‌هاي دولتي كه همه امكانات و شرايط را براي بيماران فراهم مي‌كنند، تخت‌هايشان خالي باشد درست است.

مصري گفته بود : كسي كه به پزشك خصوصي مراجعه كرده و اين پزشك از او درخواست زيرميزي مي‌كند، خبر دارد كه اين پزشك، دستمزدش را از بخش دولتي مي‌گيرد و اين پول در مطب، هيچ مبناي قانوني ندارد.

در واقع ريشه اين مساله از سوي پزشكان، بحث مالي و غيرواقعي بودن تعرفه‌ها خصوصا در بخش خصوصي دانسته مي‌شود و انگشت انتقاد در دولت به ضعف سيستم نظارت اشاره مي‌كند.

دكتر حسينعلي شهرياري، نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس با تاييد ضعف سيستم نظارت معتقد است: مشكلاتي كه در بخش بيمارستان‌ها و مراكز درماني بخش دولتي وجود دارد، بايد با تمام وقت شدن پزشكان در بخش دولتي و البته ايجاد انگيزه براي آنها حل شود.او مي‌گويد: دولت به جاي ابلاغيه بايد لايحه بدهد تا با قانونمند شدن امور، بتوان پزشكان دولتي را در دانشگاه‌ها و مراكز درماني تمام وقت كرد.

اتاق عمل آماده است!

گذشته از اين كه تمام وقت نبودن پزشكان در بخش دولتي، باعث ضعف و بي‌توجهي نسبت به روند درمان بيماران در اين بخش مي‌شود، اتلاف وقت و تحت فشار قرار گرفتن بيماران هم از اثرات سوء آن است.

تصور كنيد پزشكي را كه همزمان در يك روز هم در بيمارستان دولتي و هم بيمارستان خصوصي عمل دارد. قاعدتا هيچ زمان دقيق و شفافي براي طول مدتي كه بيمار در اتاق عمل سپري مي‌كند، قابل تعيين نيست. حالا تصور كنيد حال بيماراني را كه در يكي از اين دو بخش بيمارستاني بايد منتظر پزشك باشند تا بالاخره زمان عمل و البته حضور پزشك برسد.

يكي از كاركنان اتاق عمل بيمارستاني در تهران با تاييد اين موضوع مي‌گويد: بارها پيش آمده كه بيماري در كنار همه استرس‌‌هاي عمل جراحي، چند ساعتي هم به دليل تاخير پزشك  كه معمولا كار جراحي‌اش در بيمارستاني ديگر طول كشيده  منتظر مانده و خودش و همراهانش ساعت‌‌هاي سختي را از نظر روحي گذرانده‌اند.

او مي‌گويد: چنين مشكلاتي را در ساير بخش‌‌هاي بيمارستاني نظير  آنژيوگرافي يا براي آندوسكوپي بيماران هم داشته‌ايم.

انگيزه فقط مالي‌

كارشناسان حوزه بهداشت و درمان معتقدند پزشكان و كاركنان بخش درمان شاغل در بخش دولتي نبايد در بخش خصوصي هم به كار گرفته شوند، چون اين موضوع يكي از عوامل مهم فساد در زمينه بهداشت و درمان محسوب مي‌شود.

از طرفي آنها تاكيد مي‌كنند، زندگي كاركنان شاغل در مراكز سيستم دولتي نظير پزشكان، پرستاران، تكنيسين و... بايد به گونه‌اي تامين شود كه هيچ‌گاه وارد بخش خصوصي نشوند.

به گفته نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس، زماني كه همكاري دوجانبه ميان بخش دولتي و خصوصي ايجاد شد، بتدريج كاركنان و پزشكان بيشتر انرژي خود را در مكاني صرف خواهند كرد كه منفعت بيشتري داشته باشد و اين موجب تضعيف سيستم دولتي و تقويت سيستم خصوصي مي‌شود.

او معتقد است، هنوز هم مهم‌ترين جراحي‌ها در بخش دولتي انجام مي‌شود و پزشكان اين بخش، بهترين تجربه‌ها و در واقع توانايي خود را در بخش دولتي به دست مي‌آورند؛ اما در نهايت، جذب بخش خصوصي مي‌شوند تا درآمد بيشتري به دست آورند.جام جم آنلاين مستوره برادران نصيري

بي‌توجهي به اصول اخلاقي مختص جامعه پزشكي نيست 

عضو كميسيون بهداشت مجلس هشتم گفت: وقتي همه صنوف اخلاقي رفتار نمي‌كنند، صحبت از اخلاق پزشكي بي‌انصافي است؛ زيرا پزشكان نيز جزئي از همين جامعه هستند و بي توجهي به اصول اخلاقي فقط مخصوص جامعه پزشكي نيست.

مسعود پزشكيان در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعي فارس، افزود: در زمان حاضر متني با عنوان منشور حقوق بيماران در همه مراكز بهداشتي- درماني كشور نصب شده است كه البته به معناي منشور اخلاق پزشكي نيست. آنچه پزشكان را مكلف به رعايت اخلاق پزشكي مي‌كند، سوگندنامه‌اي است كه بعد از دوران تحصيل و هنگام ورود به بازار كار قرائت مي‌كنند و قسم مي‌خورند كه مسائل اخلاقي مندرج در آن را كه متن كاملي است رعايت كنند.
وي گفت:‌اگر پزشكان ما به سوگندي كه خورده‌اند، پايبند بودند وضع بهداشت و درمان كشورمان غير از اين بود كه الان هست، پزشكان قسم مي‌خورند كه جز حل مشكل و رفع آلام و درد بيماران و مردم به چيز ديگري مانند پول، قدرت و پست و مقام فكر نكنند و رنگ، نژاد، جنس و مذهب بيماران در كار طبابت آنها نقشي نداشته باشد.
وي ادامه داد: اگر همه پزشكان فقط به رفع درد و رنج جسمي و رواني بيماران فكر كنند، ديگر براي يك خدمت پزشكي 10 ميليون و 15 ميليون مطالبه نمي‌كنند، طبيعي است كه اكنون اين طور نيست و البته من آماري نداريم كه چند درصد پزشكان واقعاً به اصول اخلاقي و سوگندي كه مي‌خورند پايبند هستند.
وي ادامه داد: بي توجهي به اصول اخلاقي البته فقط مخصوص جامعه پزشكي نيست، ما در جامعه‌اي زندگي مي‌كنيم كه در آن اخلاق حرف اول را نمي‌زند، چند درصد كسبه، مهندسان، معلمان، حتي كساني كه درس اخلاق مي‌دهند، واقعاً به اصول اخلاقي پايبند هستند.
وي گفت:براي اينكه پزشكان به اصول اخلاقي پايبند باشند، بايد در كل جامعه عدالت و اخلاق حاكم باشد، كل اين بدن بايد سالم باشد، پزشك يك جزء اين بدن است و مثل كبد يا ريه اين جامعه است بايد كل بدن سالم باشد تا كبد آن هم سالم بماند. راه حل اين مسئله اين است كه در كل جامعه اخلاق و عدالت برقرار شود، همه بايد عاقبت‌نگر باشيم، سياستمداران و آنهايي كه در بخش‌هاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگي هستند، اول بايد خودشان به اصول اخلاقي پايبند باشند تا بعد مردم را به رعايت اخلاق توصيه كنند.
وزير سابق بهداشت افزود: ما اكنون كه در مجلس هستيم بايد تلاش كنيم كه نظارت را بر كل سيستم كشور گسترش دهيم، زماني هم كه وزير بودم اين حرف‌ها را مي‌زدم اما وقتي قانونگذار، مجري و قاضي در ارتباط با جامعه پزشكي با قراردادهاي خاص تعرفه 8 برابر و 10 برابر پرداخت مي‌كند، انتظار اينكه بقيه جامعه اخلاقي رفتار كند، غير واقعي است.
وي گفت: شما خبرنگاران به جاي اينكه منشور اخلاق پزشكي را بررسي كنيد بهتر است منشور اخلاق اجتماعي را بررسي كنيد، پزشك هم جزئي از اين اجتماع است و تكه‌اي از آن است، اصلاً در خود جامعه خبرنگاري چقدر از اخلاق باقيمانده است، آدم وقتي فقط ديگران را مي‌بيند، خوب نقادي مي‌كند اما اگر خودش را هم ديد آن وقت واقعي‌تر مي‌تواند نقادي كند.
پزشكيان ادامه داد: در زماني كه من وزير بودم، چقدر خبرنگاران خبرهاي غير صادقانه و يكسونگرانه عليه ما منتشر كردند، خيلي راحت آدم را خراب مي‌كنند، اگر اخلاق داشته باشيم حتي اگر سياسي باشيم، سياسي كاري نمي‌كنيم، جايگاه سياسي داشتن با سياسي كاري كردن فرق مي‌كند.
وي گفت: من نمي‌خواهم كسي يا گروهي را محكوم كنم، محكوم كردن يك گروه هم به معني اين نيست كه ديگران خوب هستند، همه ما بايد تلاش كنيم كه نسبت به كاري كه مي‌كنيم پاسخگو باشيم، نبايد اين طور باشد كه يك طرف همين طور فحش دهد بعد به ديگري بگوئيم تو هيچي نگو.
وي افزود: با اين حال شكي نيست كه گرفتن پول‌هاي گزاف از سوي پزشكان و رعايت نكردن اصول اخلاقي در برابر بيماران نيازمند، قابل دفاع نيست اما بايد به جاي بي احترامي كردن و محكوم كردن يك طرفه، كل جامعه را ببنيم و آن وقت قضاوت كنيم.

منبع : فارس + جام جم آتلاین + مهر

منبع : تاریخ : ۱۳۸۸/۸/۳ تعداد بازدیدکنندگان : 10994

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 1841
بازدید دیروز : 2008
بازدید این ماه : 56913
بازدید امسال : 460031
بازدید کل : 36827104

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش