60 درصد بيمارستانهاي تهران در برابر زلزله ايمن نيستند
60درصد بيمارستانها و مراكز درماني تهران در برابر وقوع زلزله مقاومت ندارند.
درحالي كه شعار امسال سازمان جهاني بهداشت در روز جهاني سلامت، برمجموعهاي از بهترين عملكردها متمركزبوده و آموزشهاي خود را به اقدامات تسهيلاتي در موقعيتهاي اورژانسي و بروز حوادث جمعي اختصاص داده است ، منابع خبري از ناايمن بودن 60 درصد بيمارستانهاي پايتخت در برابر زلزله خبر ميدهند.
به گفته سازمان جهاني بهداشت، مراكز بهداشتي و كاركنان سلامت خطوط حياتي براي افراد آسيب پذير در بلايا و سوانح هستند كه ماموريت آنها درمان زخميها، پيشگيري از شيوع بيماريها و نيز رسيدگي به نيازهاي بهداشتي مردم است.
همچنين براي مراقبتهاي بهداشتي اوليه در جوامع نيز اين افراد نقش كليدي ايفا ميكنند؛ بهطوري كه در زمينه تامين نيازهاي روزانه از جمله خدماترساني امنيتي كودكان، مصونسازي و مراقبت از بيماريهاي مزمن تلاش ميكنند.
امسال در روز جهاني سلامت، سازمان جهاني بهداشت و شركاي بينالمللي بر اهميت سرمايهگذاري در بخش زيرساخت سلامت متمركز خواهند شد. از سوي ديگر دكتر مارگارت چان، دبيركل سازمان جهاني بهداشت نيز به مناسبت اين روز بيانيهاي را ايراد كرد.
وي اظهار داشت: وقتي يك حادثه يا بلاي طبيعي رخ ميدهد مردم روي بيمارستانها و تسهيلات بهداشتي براي پاسخگويي مؤثر و مداوم به نيازها حساب ميكنند. وقتي تسهيلات بهداشتي كار خود را به خوبي انجام ندهد، تراژدي يك حادثه بزرگ وخيمتر و دردناكتر ميشود.
در حوادث بزرگ مانند سيل و زلزله برخي كشورها 50 درصد از ظرفيت بيمارستاني خود را از دست ميدهند. علاوه بر افزايش تلفات جاني، ناتواني خدماترساني و تسهيلات بهداشتي در اين شرايط ميتواند فرياد اعتراض عمومي را تشديد كند، در چنين اوضاعي اين نگراني عمومي كاملا منطقي است.
60 درصد بيمارستانها هيچ مقاومتي ندارند
در ايران حدود 60 درصد بيمارستانها ناايمن هستند و درصورت وقوع زلزله هيچ مقاومتي ندارند و نخستين لرزهها به جان بيمارستانها خواهد افتاد. بيمارستانها در تمام زمانها نقش درماني منحصري در ارتقاي سلامت جامعه بهعهده دارند؛ اين نقش در مواقع بحران، مانند وقوع زلزله بيش از پيش خودنمايي ميكند.
كارشناسان معتقدند بيمارستانهايي كه در زمان قبل و اوايل انقلاب در كشور ساخته شدهاند، شرايط ايمني را رعايت نكرده و از نظر ايمني در مقابل زلزله مقاوم نيستند. ميتوان گفت كه 50 الي 60درصد بيمارستانهاي كشور در مقابل زلزله ايمن نيستند و درحال حاضر در كل بيمارستانهاي كشور 70 هزار تخت بيمارستاني وجود دارد كه از اين بين حدود50 تا 60 هزار تخت بيمارستاني، فاقد شرايط لازم استاندارد در مقابل وقوع زلزله هستند.
به عبارت ديگر ميتوان گفت كه از مجموع 540 بيمارستان دولتي، 300 بيمارستان فرسوده و غيرمقاوم است كه با كوچكترين زلزلهاي فرو ميريزد. برخي از اين بيمارستانهاي كشور به هيچ عنوان مناسب پذيرش بيمار نبوده و با توجه به وضعيت مقاومت و استحكامشان، بايد تعطيل شوند؛
اما بهعلت نياز مبرم جامعه به مراكز درماني، امكان تعطيلي آنها عملي نبوده و همچنان داير هستند و همچنان پذيرش بيماران نيز در آنها صورت ميگيرد. بيشتر بيمارستانهاي كشور داراي قدمتي بيش از 50 سال بوده و سال تاسيس درصد زيادي از آنها مربوط به قبل از انقلاب است. بيمارستانهاي فرسوده بايد مقاومسازي شوند تا سلامت و امنيت جان بيماران را تضمين كنيم.
ايمنسازي بيمارستانها در برابر زلزله نسبت به ايمنسازي مدارس از اولويت بيشتري برخوردار است؛ يكي به اين علت كه بيمارستانها شبانهروزي و دائما درحال فعاليت هستند و ديگر آنكه حين وقوع حوادث غيرمترقبه همانند زلزله افراد آسيب ديده نيازمند مراجعه و بستريشدن در بيمارستانها هستند؛ درنتيجه مقاومسازي بيمارستانها بسيار با اهميتتر از مدارس محسوب ميشود.
گفتني است كه ميزان مقاومت بيمارستانهاي استان تهران در برابر وقوع زلزله نسبت به شهرستانها بيشتر است اما از آنجا كه تاسيس بيشتر بيمارستانهاي استان تهران مربوط به زمان قبل از انقلاب است، بنابراين اكثريت آنها در برابر زلزله ايمن نيستند.
5ميليارد تومان اعتبار جهت مقاومسازي هر بيمارستان
به گفته مديركل بودجه وزارت بهداشت، طبق برآوردهاي بهعمل آمده در اين زمينه، 5ميليارد تومان اعتبار جهت مقاومسازي هر بيمارستان كشور نياز است. با اين تفاسير، براي ايمنسازي 300 بيمارستان فرسوده در كشور بايد اعتبارات ويژهاي از سوي دولت اختصاص يابد.
گفته ميشود كه هماكنون مقاومسازي بيمارستانهاي فرسوده در دستوركار دولت قرار دارد. اما سالهاست كه مقاومسازي و جايگزيني بيمارستانهاي فرسوده در دستور كار قرار دارد كه بهعلت كمبود اعتبارات اين امر تا بهحال در كشور عملي نشده است.
واقعا چه وضعيتي انتظار تهرانيها را پس از وقوع زلزله ميكشد؟ با وجود خانههاي ناامن، بيمارستانهاي ناامن، خيابانها و كوچههاي غيراستاندارد، تراكم جمعيتي زياد و بسياري از مشكلات ديگر كه بارها و بارها از آن صحبت به ميان ميآيد و با وجود هشدارهاي پيدرپي در خصوص وقوع زلزله در كشور و آموزش مديريت در بحران، چگونه ميتوان از چنين مسئله مهمي به همين سادگي گذشت و براي حل آن كوشش نكرد؟
ايران جزء 6 كشور حادثهخيز دنيا
كشور ما از نظر حوادث غيرمترقبه جزء 6 كشور اول دنياست و علاوه بر گستره بزرگ مناطق زلزلهخيز كشور، تندبادها، گرماي شديد در مناطق جنوبي كشور، سيل و خشكسالي در مناطق وسيعي از كشور عامل مهم بروز حوادث غيرمترقبه و خسارات جاني و مالي فراوان است.
بسياري از حوادث غيرمترقبه مانند زلزله قابل پيشگيري نيستند اما در مورد برخي ديگر ميتوان اقداماتي كرد تا از شدت حادثه كم شود؛ بهعنوان مثال افزايش جنگلها نقش مهمي در كاهش سيلابها دارد، در مورد خشكسالي هم روشهايي براي پيشگيري وجود دارد. علاوه بر آن برخي فعاليتها مانند آزمايشهاي هستهاي ممكن است منجر به بيثباتي زمين و افزايش ريسك زلزله شود كه بايد از آن اجتناب كرد.
فعاليتهايي شامل تدوين طرح جامع برنامه استراتژيك وزارت بهداشت در حوادث و سوانح غيرمترقبه، طراحي برنامه جامع اطلاعات جغرافيايي نظام ارائه خدمات بهداشتي- درماني، طراحي سيستم هشدار سريع، طراحي چك ليست پايش آمادگي نظام ارائه خدمات و ابلاغ و اجراي آن توسط همه دانشگاههاي علوم پزشكي، طراحي و راهاندازي مراكز مديريت بحران و تدوين چارت تطبيقي نظام مديريت حوادث بيمارستاني است.
منبع : همشهری آنلاین