ويزيت متخصص بيهوشي قبل از عمل اجباري است
معاينه و ويزيت بيمار قبل از عمل جراحي توسط متخصص بيهوشي بسيار ضروري است و بايد در كشور نهادينه شود
دكتر محمد رضوان نوبهار، استاد بيهوشي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي بر ضرورت مشاوره قبل از عمل جراحي توسط متخصص بيهوشي به بيمار تأكيد كرد و گفت: اكثر بيماران بستري شده در بيمارستانها قبل از عمل جراحي، از بيهوشي هراس زيادي دارند. دليل ترس بيماران از بيهوشي تأثير تفكرات عاميانه در ذهن آنان است.
وي ادامه داد: اين درحالي است كه اينگونه تفكرات، صحت ندارد و يك متخصص بيهوشي ميتواند با صحبت كردن با بيمار و اطمينان دادن و توضيح درباره بيهوشي، استرس بيمار را كم كند.
اين استاد دانشگاه گفت: براساس بررسي انجام شده، يكي از كارهايي كه در طول فرايند عمل جراحي در دنيا انجام ميشود مواجه شدن متخصص بيهوشي و گفتوگو با بيمار قبل از عمل جراحي است.
رضوان نوبهار خاطرنشان كرد: در برخي مراكز درماني دنيا براي بيمار فيلمهاي ويدئويي از انجام بيهوشي ارائه ميدهند تا بيمار بيشتر با واقعيتها آشنا شود. وي با اشاره به اينكه هماكنون در كشور، روشهاي بيحسي موضعي در برخي عملهاي جراحي استفاده ميشود، گفت: انجام اين روشها رشته فوقتخصص درد را در كشور ايجاد كرده است.
وي اظهار داشت: هماكنون ۶۰درصد عملهاي جراحي در بيمارستانهاي كشور با بيحسي موضعي انجام ميشود.
وي با اشاره به اينكه بيهوشي يك فرايند بسيار حساس براي بيمار محسوب ميشود، افزود: درصورت لحظهاي غفلت پزشك متخصص بيهوشي، بيمار ممكن است با عوارضي چون ايست قلبي مواجه شود.
اين متخصص بيهوشي با بيان اينكه نقش و جايگاه اين تخصص بهدليل عدمارتباط مستقيم با مردم شناخته شده نيست، گفت: با تقويت كلينيكهاي قبل از بستري و شكلگيري كلينيكهاي درد به مرور اهميت اين تخصص در درمان و بهبود زندگي و حيات مردم شناسانده خواهد شد.
به اعتقاد وي، در آيندهاي بسيار نزديك هر فرد قبل از جراحي بهمنظور شناسايي مشكلات جسمي، روحي و بيماريها با مراجعه به كلينيكهاي قبل از بستري ميتواند با شرايط روحي و جسمي و عوارض كمتر و اطمينان بيشتر مورد اعمال جراحي قرار گيرد.
وي افزود: همچنين با شكلگيري كلينيكهاي درد، مردم خواهند توانست دردهاي حاد و مزمن جسمي و يا دردهاي جسمي ناشي از عوارض روحي خود را در اين مجموعهها درمان كرده و يا كاهش دهند تا زندگي مطلوبتري داشته باشند.
تيمهاي اورژانس
بسياري از مراكز اورژانس كشور و ۱۱۵نيز به اين واقعيت رسيدهاند كه وجود متخصصان بيهوشي در تيمهاي اورژانس ضروري استبنابراين هماينك از آنها بهره ميگيرند.
بر اين اساس و طبق ابلاغيه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و شورايعالي بيمه به بيمارستانها و مراكز درماني، كلينيكهاي قبل از بستري بايد شكل گيرند چنانكه هماينك تمامي بيمارستانها داراي اين كلينيك هستند. با وجود اين، اجازه قوت گرفتن به اين كلينيكها داده نميشود.
دكتر عاشوري، عضو شوراي مركزي انجمن بيهوشي مدعي شد: سازمانهاي بيمهگر بزرگترين سد در برابر تقويت اين كلينيكها هستند و بهخاطر آنكه حق ويزيت متخصص بيهوشي را نپردازند حاضر به شكلگيري و توسعه اين كلينيكها نيستند.
وي گفت: نظامهاي بيمهگر حق ويزيت يك متخصص بيهوشي را بهصورت يك ويزيت عمومي ميپردازند كه اين خود موجب دلسردي متخصصان اين رشته ميشود.
دكتر عاشوري افزود: اين در حالي است كه تخصص بيهوشي از بعد علمي دامنه وسيعي دارد اما در حوزه اجتماعي چون مردم در درمان بيماريها و اعمال جراحي در ارتباط مستقيم با متخصص بيهوشي نيستند اطلاع چنداني از نقش و عملكرد او در بهبود و سلامت خود ندارند.
وي گفت: اين بياطلاعي از حساسيت و اهميت عملكرد متخصصان بيهوشي عملا موجب شده تا مردم نسبت به بيهوشي در اعمال جراحي نگران شده و يا هراس داشته باشندبنابراين يك بيمار از جراح كه با تيغ برنده در كنارش است نميهراسد اما از متخصص بيهوشي كه براي تسكين دردهاي او وارد عمل ميشود ، ميترسد.
عاشوري ادامه داد: بر اين اساس وجود كلينيك قبل از بستري در اين راستا كمك مؤثري است و تجربه ساير كشورها هم ثابت كرده كه اضطراب در بيماراني كه در اين مراكز از سوي متخصصان بيهوشي ويزيت ميشوند حين عمل كمتر ميشود.
وي تصريح كرد: در اين چارچوب حتي بيمار، خود ميتواند شيوه بيهوشي را پيشنهاد دهد كه ميتواند عاملي در كاهش هزينههاي مالي خانوادهها، بيمارستان و ساير مجموعهها نيز باشد.
دكترعاشوري همچنين افزود: بايد همانگونه كه بيمار توسط يك جراح ويزيت ميشود و او دستور به جراحي ميدهد، قبل از بستري شدن توسط يك متخصص بيهوشي هم ويزيت و براي او برنامهريزي لازم انجام شود.وي گفت: اما نقش معاينات و كنترل برخي از عوارض احتمالي بعد از عمل جراحي توسط متخصصين بيهوشي براي بيماران به دلايلي نظير هزينه درمان، همچنان فراموش شده است.
وي اظهار داشت: اين در حالي است كه در كشورهاي پيشرفته ويزيت بيماران قبل و بعد از عمل توسط متخصصين بيهوشي در مطبها نهادينه شده است.
انواعبيهوشي
دكتر هاشميان متخصص بيهوشي نيز گفت: بيهوشيها شامل 3 قسمت بيهوشي general (عمومي)، regional و local (موضعي) است.هر يك از بيهوشيها در جراحيها و بيماران مختلف بسته به تشخيص متخصص بيهوشي كاربرد دارد و عواملي مانند نوع عمل جراحي، سن و وضعيت بيمار در انتخاب نوع بيهوشي دخالت دارند.
وي بيان كرد: اكثر عملهاي جراحي به وسيله بيهوشي عمومي كه شامل استفاده از داروهاي وريدي و استنشاقي است، صورت ميگيرد.دكتر هاشميان همچنين گفت: در بيهوشي موضعي قسمتي از عضو مورد معالجه مانند دندان بيحس ميشود.
وي اضافه كرد: بيهوشي regionalجهت عملهاي جراحي روي اندام تحتاني مورد استفاده قرار ميگيرد و در اين نوع بيهوشي بيمار در بيدردي به سر ميبرد و حالت خواب را دارد.
وي گفت: هر بيهوشي ممكن است با عوارض احتمالي خاص خود توأم باشد اما مهارت متخصص بيهوشي و استفاده از وسايل و تجهيزات پيشرفته در انجام يك بيهوشي خوب نقش بسزايي دارد.
اين متخصص بيهوشي در ادامه تصريح كرد: همچنين آرامش قبل از عمل در انجام يك بيهوشي خوب تأثيرگذار است، بنابراين بايد بيمار از نظر روحي و رواني آماده شود و زمان انتظار و اضطراب قبل از عمل كاهش يابد.
وي افزود: صحبت كردن با بيمار و ايجاد فضايي آرام بخش و صميمانه در شروع بيهوشي مهم است و بايستي توسط متخصص هوشبري انجام گيرد.مشاوره قبل از بيهوشي، عوارض حين عمل جراحي را به ميزان قابل توجهي كاهش ميدهد.در گذشته براي بيمار هيچگونه مشاورهاي صورت نميگرفت و فقط مشاوره بهصورت انتخابي بود و گاهي هم از طرف مريض لغو ميشد.
هم اكنون با انجام مشاوره قبل از بيهوشي، بيمار توسط متخصص بيهوشي ويزيت ميشود، هر آزمايشي كه لازم باشد صورت ميگيرد، بيمار با آگاهي بيماري خود را ميشناسد و در عين حال اعتماد متقابل بين پزشك و بيمار برقرار ميشود.اين مشاوره باعث ميشود كه عوارض احتمالي حين عملهاي جراحي مختلف به ميزان قابلتوجهي كاهش پيدا كند
منبع : همشهری آنلاین