دستگاه سيتي آنژيو نياز به 40 درصد آنژيوگرافيها را بر طرف ميكند
رئيس انجمن راديولوژي ايران گفت: عوارض دستگاه سي تي آنژيو قطعاً بسيار كمتر از آنژيوگرافي است اما متخصصان قلب بدون توجه به اين مسئله براي بيمار آنژيوگرافي تجويز ميكنند و به صورت خودارجاعي خودشان انجام ميدهند
عبدالرسول صداقت افزود: دستگاههاي كه به عنوان دستگاه سي تي آنژيو معروف شدهاند در واقع دستگاههاي سي اسكن 64 اسلايس هستند كه ميتوانند علاوه بر اسكن قسمتهاي مختلف بدن از داخل رگ و عروق كرونر قلب هم تصويربرداري كنند.
وي گفت: تصويربرداري اين دستگاهها بسيار دقيق است و عوارض آن به مراتب كمتر از دستگاههاي آنژيوگرافي است كه ديگر لازم نيست وسيله تصويربرداري وارد رگ بيمار شود و مثل يك عكس ساده كليه با تزريق وريدي از جلوي آرنج ٬ تصويربرداري از عروق انجام ميشود و فرد مراجعه كننده بلافاصله ميتواند از روي تخت بلند شود و به خانه برود و هيچ عارضهاي ندارند.
صداقت افزود: در حالي كه آنژيوگرافي بسيار دردناك است و فرد بيمار بايد عوارض زيادي را تحمل كند، هزينه سي تي آنژيو نيز در گرانترين مراكز خصوصي كمتر از نصف آنژيوگرافي است اما متخصصان قلب براي اينكه سي تي آنژيو را متخصص راديولوژيست انجام ميدهد براي بيمار آنژيوگرافي تجويز ميكنند و به صورت خود ارجاعي خودشان اين كار را انجام ميدهند بدون اینکه هيچ مرجع ديگري بر لزوم اين كار نظارت داشته باشد.
وي اضافه كرد: بحث خودارجاعي پزشكان در تمام كشورها يك بحث چالش برانگيز است و هيچ بعيد نيست كه منافع مادي در تجويز اين موارد دخيل باشد، نميتوان گفت كل اين نوع خدمات خود ارجاعي ممنوع شود اما بايد قانونمند شود و يك گروه متخصص بايد اين موارد را تأييد كنند و گر نه ممكن است پزشك براي سود بيشتر به بيمار يا بيمه ضرر بزند.
رئيس انجمن راديولوژي ايران گفت: مسئله ديگر اين است كه تعداد دستگاههاي سي تي آنژيو در كشور كمتر از نياز كشور است، در زمان حاضر حدود 14 يا 15 دستگاه سي تي آنژيو در كشور وجود دارد كه برخي از آنها در بخش خصوصي است و متأسفانه در برخي از اين موارد وزارت بهداشت به مراكزي مجوز داده است كه يك نفر راديولوژيست هم وجود ندارد و باز هم به نظر ميرسد مسئله خود ارجاعي در اين مراكز وجود داشته باشد.
وي ادامه داد: بايد در هر استان حداقل يك مركز سي تي آنژيو يا سي تي اسكن 64 اسلايس وجود داشته باشد.
وي گفت: طبق قانون اشعه كشور كه با همكاري وزارت بهداشت و سازمان انرژي اتمي تدوين شد هر نوع خدمت پزشكي كه در آن از اشعه استفاده شود بايد زير نظر متخصص راديولوژيست باشد زيرا فقط اين گروه دوره تخصصي كار با اشعه و ايمني آن را ديدهاند اما متأسفانه وزارت بهداشت بر اجراي اين قانون نظارت ندارد.
صداقت افزود: نميتوان گفت مافياي پزشكي مانع توسعه مراكز سي تي آنژيو يا به طور كلي مراكز تصويربرداري با حضور متخصصان راديولوژيست ميشوند، ضعف كار در وزارت بهداشت است كه براي مسئله به اين مهمي يك دكتراي راديولوژيست در وزارت بهداشت ندارد و بر عملكرد مراكز ارائه اين خدمات نظارت كافي ندارد. ضمن اينكه زمينه لازم را براي گسترش اين مراكز كه با نصف هزينه آنژيوگرافي و عوارض بسيار كمتر نياز 40 درصد بيماران را به آنژيوگرافي بر طرف ميكند، فراهم نميكند.
منبع : فارس