جلیل رحیمیصدر دربارهی حکم دیوان عدالت اداری مبنی بر خروج بیمارستان مسیح از فهرست آثار ملی، بیان کرد: همکاران من در معاونت میراث فرهنگی استان کرمانشاه با همکاری معاونت میراث فرهنگی کل کشور این موضوع را بهطور جدی پیگیری میکنند. امیدوارم با توجه به ارزشهای این اثر، به نتیجهی مطلوب برسیم.
او ادامه داد: واقعیت امر این است که وقتی از رأی دیوان عدالت اداری استفاده میشود، حقوق مالکانهی فرد محترم شمرده و اثر از ثبت خارج میشود. در این شرایط، مالک توسط راهکارهای قانونی، اقدامات خود را انجام میدهد. وی با اشاره به اینکه اکنون مالک نمیخواهد بنا را تخریب کند، گفت: ما پیگیریهای لازم را انجام میدهیم و پس از اینکه نتیجه بهدست آید، بهطور دقیقتر میتوان در اینباره موضعگیری کرد؛ اما نکتهی مهم این است که سازمان میراث فرهنگی وظیفهی حفاظت و حراست از آثار تاریخی کشور را برعهده دارد و در این راستا کوتاهی نمیکند.
بیمارستان مسیح در کرمانشاه یکی از قدیمیترین بیمارستانهای کشور است که ساختمان آن با کاربری بیمارستان و با اسلوب بسیار مدرن نسبت به زمان خود ساخته شده است. این بنا جزو معدود ساختمانهای قدیمی است که براساس طراحی و نقشهی از پیش تهیهشده، ساخته شده است. این بیمارستان را که در اواخر عصر قاجار (سال 1916 میلادی) افتتاح شد، میتوان نخستین بیمارستانی دانست که در غرب ایران بنا شده است. بیمارستان مسیح کرمانشاه که ابتدا نام آن «وست مینیسترهاسپیتال» بوده است، پس از کش و قوسهای فراوان دهم خردادماه 1382 به شمارهی 9144 در فهرست آثار ملی ثبت شد.
سال گذشته، معاون میراث فرهنگی کشور از حذف بیش از 35 اثر تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی خبر داد. این اتفاق بهدنبال حکم دیوان عدالت اداری رخ داد و علویانصدر این اقدام را خلاف قانون و تهدیدی جدی برای آثار فرهنگی دانست. پس از آن، کارشناسان اظهار نظرهای متفاوتی کردند و حتی اعلام شد، فلسفهی وجودی سازمان میراث فرهنگی با احکام دیوان عدالت اداری از بین میرود.
سرای قاجاری دلگشا در بازار تهران یک نمونه از آثاری است که براساس اعلام، حکم دیوان عدالت اداری را برای خارج شدن از فهرست آثار ملی داشته است. دربارهی این مجموعهی تاریخی، پس از اینکه سازمان میراث فرهنگی و شهرداری منطقهی 12 تهران مخالفت خود را با تخریب آن اعلام کردند، مالک به دیوان عدالت اداری شکایت کرد و این دیوان به خروج اثر از فهرست آثار ملی رأی داد و با وجود اینکه تلاشهایی برای حفظ سرای دلگشا انجام شد، ولی این مجموعهی تاریخی چندی پیش بهشکل کامل تخریب شد. خانهی تاریخی «زند نوابی» در تهران نیز جزو 35 اثر خارجشده از فهرست آثار ملی است که بخشهایی از آن توسط مالک تخریب شده است.
منبع : شاسا