هشدارهاي پزشکي پيرامون سرطانهاي شايع زنان
سرطان سومين عامل مرگ و مير در ايران است و سالانه بيش از 30 هزار نفر از هموطنان عزيز ما در اثر اين بيماري جان خود را از دست ميدهند .
سرطان به عنوان سومين اولويت بهداشتي كشور در نظر گرفته شده است و نياز به مداخله برنامهريزي شدهاي به منظور پيشگيري و كنترل دارد . زنان نقش عمدهاي در استواري نظام خانواده دارند . سرطانهاي بانوان نه تنها از جنبه سلامتي خودشان ، بلكه از جهت اختلالي كه در كانون خانواده و آرامش فكري و روحي فرزندان ايجاد ميكنند ، مورد توجه چند جانبه قرار ميگيرند .بر اساس اعلام مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی مشهد سرطان پستان ، سرطان تخمدان ، سرطان رحم و سرطان دهانه رحم از شایعترین سرطانها در میان زنان به شمار می رود که می توان با شناخت علائم و مراجعه منظم به پزشک از بروز آن پیشگیری کرد.
سرطان پستان :
در كشور ما شايعترين سرطان بانوان سرطان پستان است و بروز آن در استان خراسان بيش از اغلب نقاط كشور ميباشد . از علائم آن ميتوان تودة پستان بدون درد ، ماموگرافي غير طبيعي و در موارد پيشرفته ترشحات خوني ، تغييرات پوستي ، تغيير در اندازه و شكل پستان و زخم را نام برد.
توصيه ميشود همه خانمهاي جوانتر از چهل سال ، هر سه سال يكبار از اين جهت معاينه شوند و خود نيز ماهي يكبار پستانهاي خود را معاينه كرده ، در صورت وجود هرگونه يافته غير طبيعي با پزشك خود مشاوره کنند . از چهل سالگي بايد افزون بر معاينات ، ماموگرافي (تصويربرداري از پستان) هم سالانه انجام شود . با تكرار اين بررسيها به صورت منظم ، ميتوان سرطان پستان را در مراحل اوليه شناسايي و نسبت به درمان قطعي آن اقدام کرد.
سرطان تخمدان :
شايعترين سرطان دستگاه توليد مثل زنان در ايران است و به طور معمول در سنين بالا و پس از يائسگي ديده ميشود .
اين بيماري حتي در اندازههاي كوچك هم ميتواند انتشار داخل شكمي داشته باشد . هنوز هيچ روشي براي تشخيص سرطان تخمدان در مراحل اوليه در افراد بيعلامت استاندارد نشده است . يافتههاي شايع در موارد علامت دار عبارتند از :
علائم گوارشي مثل سوء هاضمه ، تهوع ، سيري زودرس ، نفخ و يبوست ، بزرگي شكم بدون دليل مشخص ، و تودة تخمداني در يك زن يائسه كه به طور تصادفي كشف شده است. در صورت وقوع هر يك از اين علائم و تداوم آن با وجود درمان ، فرد بايد با پزشك خود مشورت كند و در صورت لزوم تحت بررسيهاي تشخيصي چون سونوگرافي و غيره قرار گيرد.
سرطان رحم :
شايعترين بدخيمي دستگاه توليد مثل زنان دنيا است كه در اغلب موارد با خونريزي غير طبيعي مشخص ميشود. و در موارد پيشرفته مشكلات ادراري و رودهاي ناشي از فشار تومور و كمردرد از علائم اين بيماري به شمار ميرود . توصيه ميشود هر خانم يائسه كه دچار خونريزيهاي غير طبيعي شده و يا هر خانم در سنين باروري كه پريودهاي غير طبيعي دارد، بايد به متخصص زنان مراجعه و تحت بررسيهاي لازم قرار گيرد .
سرطان دهانه رحم ( CERVIX ) :
يكي از سرطانهاي شايع زنان و دومين علت مرگ ناشي از سرطان ( پس از سرطان پستان ) در زنان 20 الي 29 سال است . از آنجا كه تبديل مرحله نهفته ( Preinvasive ) سرطان دهانه رحم به فاز تهاجمي سالها طول ميكشد ، ميتوان با انجام سالانه پاپاسمير ( نمونه سلولي گردن رحم ) ، سرطان اين ناحيه را در مراحل زودرس شناسايي نمود . از زمان بكارگيري پاپاسمير مرگ و مير ناشي از اين بيماري به ميزان 70 درصد كاهش يافته است . توصيه ميشود همة خانمهايي كه حداقل 21 سال دارند سالي يكبار تحت نظر متخصص زنان يا ماماي ورزيده ، پاپاسمير و معاينه لگن را انجام دهند . اگر چند سال متوالي نتايج بررسيها طبيعي باشند ميتوان معاينات را با فواصل طولانيتر تكرار كرد .
شیوع سرطان سینه در بین یک زن از هر 4 زن
سرطان پستان یکی از شایعترین سرطان ها در بین زنان است و متاسفانه با شیوع افزایش یابنده ای که دارد از هر 4 زن یک زن را مبتلا می کند
دکتر محمد امین ناظر مظفری متخصص رادیو تراپی وانکولوژی بخش شیمی درمانی بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج گفت : سابقه خانوادگی ، اختلالات ژنتیکی ، مصرف الکل ، فعالیت فیزیکی کم یا کم تحرکی ،مصرف خودسرانه و بیش ازحد قرصهای LD,HD ، عدم حاملگی یا حاملگی در سن بالا ، تماس با اشعه های یونیزان بخصوص در سن پایین،سن قاعدگی پائین ویائسگی بالا ، وجود ضایعات خوش خیم در پستان ، دانسیته بالای بافت پستان ، چاقی و BMI بالا از فاکتورهایی هستند که در ایجاد سرطان پستان دخالت دارند.
وی کاهش وزن، فعالیت بدنی منظم، قطع مصرف الکل، عدم مصرف خودسرانه قرص های LD ,HD ، همچنین انجام معاینه سینه توسط خود فرد از سن 18 تا20 سالگی به صورت ماهیانه ومعاینه سینه توسط پزشک هر 3 تا 6 ماه یکبار، انجام ماموگرافی از سن 35 سالگی بصورت سالیانه یا برای افرادی که فاکتورهای خطر را دارند هر 6 ماه یکبار ودر سنین کمتر از 35 سالگی، انجام سونوگرافی، راههای پیشگیری وتشخیص زود رس سرطان پستان هستند
مراكز شيمي درماني در كشور گسترش مي يابد
رييس اداره سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: توسعه مراكز شيمي درماني در كشور از برنامه هاي اصلي اين وزارتخانه است و اين مراكز همراه با توسعه بيمارستان ها در كشور گسترش مي يابد
'رشيد رمضاني' افزود: اكنون 63 مركز شيمي درماني دولتي در سراسر كشور فعاليت دارند كه اين مراكز غير از مراكز خصوصي شيمي درماني است.
وي اظهار داشت: مراكز شيمي درماني كشور پاسخگوي نياز بيماران سرطاني است و كمبودي در اين رابطه در كشور وجود ندارد.
رييس اداره سرطان وزارت بهداشت خاطرنشان كرد انواع بيماري هاي سرطان نياز به شيمي درماني دارند و شيمي درماني جز جدايي ناپذير فرايند درمان اينگونه بيماران به شمار مي رود.
رمضاني يادآور شد سرطان سينه در زنان و سرطان مري در مردان از شايع ترين انواع سرطان ها در كشور محسوب مي شود.
وجود دستگاه پت براي درمان بيماران سرطاني، ضروري است
عضو هيات علمي و سرپرست بخش پزشكي هسته اي بيمارستان شهيد رجايي تهران گفت: با وجود آنكه بكارگيري دستگاهي موسوم به 'پت' براي درمان و تشخيص بيماري هاي سرطاني، ضروري است اما متاسفانه اين دستگاه به اندازه كافي در كشور وجود ندارد.
' حسن فيروزآبادي' افزود: دستگاه 'پت' مي تواند تومورهاي سرطاني را زماني كه در اندازه هاي كوچك و دو ميلي متري است، كشف كند.
وي اظهار داشت: اين تشخيص زودرس هم موجب عمر بيشتر بيمار شده و هم هزينه كمتري براي درمان به بيمار تحميل مي كند و در نهايت از نظر اقتصادي به نفع كشور خواهد بود.
سرپرست بخش پزشكي هسته اي بيمارستان شهيد رجايي خاطرنشان كرد اكنون سالانه صدها نفر براي استفاده از كاربردهاي دستگاه هاي 'پت' به كشورهاي خارجي مانند تركيه مي روند.
فيروزآبادي گفت: اين درحالي است كه پزشكي هسته اي در ايران قدمتي طولاني تر از كشوري مانند تركيه دارد.
وي افزود: اكنون ورود دو دستگاه 'پت' به كشور در حال پيگيري است و اميدواريم اين دستگاه ها به زودي در بيمارستان شهيد رجايي مستقر شود.
سرپرست بخش پزشكي هسته اي بيمارستان شهيد رجايي اظهار داشت: در زمينه دارو در پزشكي هسته اي - داروهاي راديو اكتيو- با مشكل خاصي روبرو نيستيم و اين داروها به اندازه كافي در كشور توليد مي شود.
فيروزآبادي يادآور شد اكنون روزانه 30 نفر براي استفاده از خدمات پزشكي هسته اي به بيمارستان شهيد رجايي مراجعه مي كنند
چند راهكار ساده براي پيشگيري از سرطان
سرطان به معني رشد، تکثير و گاهي انتشار غير طبيعي سلولهاي بدن است كه اين روند تعادل بدن را برهم ميزند و پيامدهاي غيرقابل جبراني به دنبال دارد
متخصصان مركز تخصصي مايوكلينيك در اين باره ميگويند: اغلب سلولهاي طبيعي بدن در پاسخ به تحريکاتي که از داخل و خارج بدن به آنها وارد ميشود، رشد و توليد مثل ميکنند و در نهايت ميميرند. اگر اين فرآيند در مسير تعادل و صحيح خود اتفاق بيفتد، بدن سالم ميماند و عملکرد طبيعي خود را حفظ ميکند اما مشكل از زماني آغاز ميشود که يک سلول طبيعي دچار جهش ژني و يا تغيير شده و به سلول سرطاني تبديل ميشود
به گزارش سايت اينترنتي مركز مايوكلينيك، اين متخصصان به چند راهكار موثر براي پيشگيري از بروز چنين فرايندهاي غيرطبيعي در سلولهاي بدن و در نتيجه پيشگيري از سرطان اشاره كردهاند.
* قبل از اقدامي سيگار را ترک کنيد. کشيدن سيگار نه تنها ميتواند احتمال ابتلا به سرطان ريه را افزايش دهد، بلکه سبب ابتلا به سرطان دهان، کليه و پانکراس (لوزالمعده) نيز ميشود.
اگر آماده نيستيد که سيگار را براي هميشه ترک کنيد، حداقل ميزان مصرف خود را کاهش دهيد تا خطر ابتلا به انواع سرطانها کاهش يابد.
* مصرف غلات را افزايش دهيد. مصرف مقادير بيشتري از غلات سبوسدار در طول روز ميتواند تا 40 درصد احتمال ابتلا به سرطان پانکراس و 50 درصد احتمال ابتلا به سرطان سينه را کاهش دهد. بررسيها همچنين حاکي از آن است که فيبر موجود در غلات ميتواند از شما در برابر ابتلا به سرطان روده و راست روده محافظت کند.
* وزن خود را تا حد امكان پايين بياوريد. نتايج مطالعات نشان داده كه بين اضافه وزن و ابتلا به شش نوع سرطان متفاوت ازجمله سرطان سينه و روده رابطه نزديکي وجود دارد. به علاوه افراد چاق پس از ابتلا به سرطان، کمتر از سايرين به درمان مثبت جواب ميدهند.
* ورزش کنيد. ورزش کردن نه تنها به کنترل وزن، بلکه به پيشگيري از ابتلا به انواع سرطانها هم کمک ميکند.
* مصرف آنتياکسيدانها را افزايش دهيد. مصرف ميوه و سبزيجات نه تنها به کنترل وزن کمک ميکند، بلکه به دليل داشتن تركيبات مفيدي مثل آنتياکسيدانها ميتوانند از ابتلاي فرد به سرطان پيشگيري کنند.
* اگر مي توانيد سير بخوريد . اگرچه مصرف سير و پياز باعث ايجاد بوي بد دهان ميشود، اما نتايج مطالعات نشان ميدهد كه اين خانواده از سبزيجات ميتواند احتمال ابتلا به سرطان مغز استخوان، تخمدان و کليه را کاهش دهد.
* از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنيد .
و بالاخره اين كه تخممرغ و ويتامين دي مصرف كنيد. بررسيهاي اخير نشان ميدهد كه مصرف تخممرغ ميتواند از ابتلا به سرطان سينه پيشگيري کند و ويتامين دي نيز احتمال ابتلا به سرطان سينه و روده را کاهش ميدهد
منبع : ایسنا + و ب دا + ایرنا