رشد 12درصدی اشتباهات پزشکی
با اجرای طرح حاکمیت پزشکی، در حوزه درمان کشور از 3ماه گذشته، امکان ثبت آمار قصورات پزشکی و عواقب ناشی از آن فراهم شده است. .
قصورات پزشکی یکی از چالشهای مهمی است که نظام سلامت را در همه کشورها تهدید میکندپرونده قصورات پزشکی در سال گذشته ۱۲درصد رشد داشته است. براساس گزارش سازمان پزشکی قانونی، در سال گذشته رشتههای زنان و زایمان، ارتوپدی و جراحی عمومی بهترتیب بیشترین آمار شکایات را داشتند.
یکی از رایجترین خطاهای کارکنان پزشکی، تجویز و تحویل اشتباه دارو به بیماران است که در این میان خطرات حاصل از مصرف اشتباه داروهای تزریقی، نسبت به سایر اشکال دارویی بهمراتب بیشتر است. دکتر کامران آقاخانی، متخصص پزشکی قانونی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران در این خصوص به همشهری میگوید:
جامعه پزشکی با طرح6 پرسش به راحتی میتوانند از قصورات پزشکی پیشگیری کنند و مانع بسیاری از آنها شوند.به گفته وی، برای اینکه همکاران بتوانند تشخیص دهند در چه وضعیتی و در چه زمانی قصور پزشکی رخ میدهد و چگونه میتوان بهصورت مناسب از آن پیشگیری کرد، بهتر است در زمان انجام اقدامات تشخیصی و درمانی سؤالات زیر را بهصورت مرحله به مرحله از خود پرسیده و برای آنها پاسخ قانعکنندهای پیدا کنند.
آیا به تشخیص صحیح رسیدهام؟ آیا انجام اقدامات تشخیصی دیگری لازم است یا خیر؟ مسلما نرسیدن به تشخیص صحیح، اگر ناشی از عدمبررسی کافی باشد خود قصور محسوب میشود. آیا اقدام درمانی پیشنهادی، بهترین و مناسبترین روش درمانی است که قرار است برای بیمار خود انجام دهم؟ آیا روش درمانی مناسبتری برای بیمار وجود ندارد؟ برای مثال بیماری کاندیدای جراحیشده است اما روش مناسبی برای درمان دارویی چنین فردی وجود دارد که مناسبتر و حتی مؤثرتر از اقدام جراحی است.
مسلما انجام عمل جراحی در چنین بیماری قابلپیگیری است. آیا عوارض احتمالی این اقدام درمانی به بیمار گفته شده و بیمار از همه عوارض احتمالی آگاه شده و اخذ رضایت و برائت منطقی و علمی و محکمهپسند صورت گرفته است؟ آیا عارضه احتمالی ایجاد شده در بیمار بعد از انجام اقدامات تشخیصی و درمانی جزو عوارض شناختهشده و غیرقابل پیشگیری است؟ مسلما اگر پزشک قادر به پیشگیری از ایجاد عارضهای در بیمار خود باشد و در این خصوص سهلانگاری کرده باشد، مقصر خواهد بود
منبع : همشهری آنلاین