توسعه تختهاي بيمارستاني،هدف يا وسيله؟
مسوولان وزارت بهداشت در چند هفته اخير به طور مکرر خبر از برنامه براي ساخت 66 هزار تخت بيمارستاني داده اند
اين حجم تقريبا برابر با دو سوم ظرفيت تخت بيمارستاني موجود کشور است و حتي اگر قسمت قابل توجهي از اين برنامه مربوط به بازسازي يا جايگزيني تخت?هاي موجود باشد، به خودي خود خبر بسيار مهم و داراي تاثيرات بسيار مهم بر کل حوزه بهداشت و درمان است که قاعدتا موافقان و مخالفان قابل توجهي هم دارد.
عمده ديدگاههاي موافقان مبتني بر افزايش ظرفيت خدمترساني حوزه درمان و ارائه خدمات بيشتر، در دسترستر، با کيفيتتر و احتمالا عادلانهتر در کل کشور است که به خودي خود استدلال منطقي و قابل ارائهاي است.
اما در شرايطي که اکثر بيمارستانهاي کشور با اشغال تخت نزديک به 50 درصد و با کارآيي نهچندان قابل قبول فعاليت ميکنند و در شرايطي که بنا بر اعلام مسوولان وزارت بهداشت دولت و بيمهها قادر به تامين مالي مناسب همين بيمارستانها نيستند، اعلام خبر فوق ميتواند نگران کننده باشد.
از طرف ديگر به نظر ميرسد که ظرفيت بودجه عمراني کشور و توان مهندسي و نظارتي موجود لااقل در ميان مدت به ميزان قابل?توجهي کمتر از ميزان مذکور است و بيم آن ميرود در شرايطي که پروژههاي بيمارستاني به طور متوسط طي هفت سال و بيشتر ساخته مي?شوند، توزيع بودجه نسبتا ثابت در بين پروژه هاي بيشتر باعث کندي و تاخير بيشتر در زمان تحويلدهي شود.
همچنين همانطور که ذکر شد بودجه جاري وزارت بهداشت و بيمهها کفاف همين تختهاي موجود را هم نميدهد و قاعدتا با افزايش ظرفيت شديد و رشد بطئي بودجه جاري مشکلات موجود تشديد و احتمالا موجب تاثير منفي در ساير حوزههاي سلامت نظير بهداشت خواهد شد.
نکته مهم ديگر اين که همين تختهاي موجود نيز عادلانه توزيع نشدهاند و با افزايش سريع ظرفيت و با کمتوجهي به نظام ارجاع، مشکلات فعلي ميتواند بيشتر شود.
اما با خبرهاي ديگري که از وزارتخانه به گوش ميرسد، ميتوان اميدوار بود که توسعه يا تحديد ظرفيتهاي فعلي و بازسازي و جايگزيني تختهاي بيمارستاني مبتني بر نظام ارجاع و با برنامهريزي جامع و بلند مدت کشوري همراه باشد و بدون توجه به مقاصد تبليغاتي، زيرساختهاي لازم براي دستيابي به اهداف حوزه سلامت فراهم شود.
منبع: هفته نامه سپید - سرمقاله