تا دو دهه آینده :
سونامی سرطان، ایران را فراخواهد گرفت
سال هاست بیماریهایی همچون سل و وبا دیگر در ایران قربانی نمیگیرد. این بیماریها جای خود را به بیماری کشنده دیگری دادهاند. سرطان؛ بیماریای که بسیاری از مردم حتی از به زبان آوردن آن نیز اکراه دارند. دراین بیماری سلولهای بدن در یک تومور بدخیم به طور غیر عادی تقسیم و تکثیر میشوند و بافتهای سالم بدن را نابود میکنند. این بیماری سن و سال نمیشناسد. در گذشته، بیشتر عامه مردم فکر میکردند با بالا رفتن سن، سرطانها شیوع پیدا میکنند. در حالی که یافتههای جدید علم پزشکی این اعتقادات را رد کرده است
آمار مرگ و میر این بیماری بسیار بالاست. بطوریکه، بر طبق گزارش انجمن بهداشت آمریکا ۶ تا ۷ میلیون نفر مردم جهان بر اثر سرطان در سال ۲۰۰۷ جان خود را از دست دادهاند و به آمار این مرگ و میر سالانه افزوده میشود که متاسفانه این آمار در ایران نیز رو به افزایش است.
برنامههای کنترل سرطان در ایران، همچنان بر روی کاغذ
سیزدهمین همایش سالانه انجمن آسیبشناسی و هفتمین همایش سالانه انجمن علمی سرطان، با همکاری کشور ترکیه به پایان رسید. همایشی که به صورت سالانه برگزار شد و محورهای مختلفی درباره شیوع انواع سرطان در ایران را مورد بررسی قرار داد. در مورد برگزاری این همایش و دستاوردهایش، دکتر پیام آزاده، به سینانیوز گفت: «همانطور که قبلا نیزگفتهام، این کنگره در سطح خاورمیانه با همکاری کشور ترکیه و با دو هدف کنترل جامعه سرطان و همچنین اطلاع رسانی دقیق به متخصصین و افراد درگیر با انواع سرطان در ایران، برگزار شد. در این کنگره، در مورد سیاست گذاری در کشورمان در حوزه سرطان، به این نتیجه رسیدیم که کنترل سرطان بسیار ضعیف بوده است؛ به طوری که با آمار وحشتناک روبه رشد سرطان در کشورمان مواجهیم. بدون تردید با این روند رو به رشد سرطان در کشور، سونامی انواع سرطان در دو دهه آینده کشور را در بر خواهد گرفت.»
وی ادامه داد: «در این کنگره جایگاه علمی و کنترل سرطان در ایران را مورد بررسی قرار داده و تبیین کردیم و متاسفانه به این نتیجه رسیدیم که در این حوزه اصلا خوب عمل نشده است. در ۵ سال اخیر برنامههای کنترل سرطان در ایران تدوین شده است که به نظر میرسد همچنان بر روی کاغذ است.»
وی آمار سرطان پستان در زنان را وحشتناک دانسته و افزود: «در محور علمی این کنگره نیز بحثهای مختلفی مطرح شد. نتایج مباحث مطرح شده این بود که سرطان پستان و گوارش بیشترین انواع سرطان در ایران را به خود اختصاص دادهاند؛ اما سرطان پستان در زنان روند روبه رشد بسیار وحشتناکی را در پیش گرفته است که جای نگرانی بسیاری دارد.»
مسئولان گوش به زنگ باشندد
بسیاری از متخصصین سرطان معتقدند سیاستگذاران قبل از شیوع انواع سرطان باید گوش به زنگ باشند. دکتر آزاده یکی از همین کارشناسان است. وی در این باره گفت: «همه ما میدانیم که پیشگیری بسیار بهتر از درمان است. اگر پیشیگیری انواع سرطان در ایران صورت گیرد، مطمئنا میتوانیم ۴۰ درصد از بروز سرطانها را پیشگیری کنیم.» دبیر انجمن سرطان در ایران ادامه داد: «خطر سرطان آنقدر جامعه ایران را تهدید میکند که به نظر میرسد تنها وزارت بهداشت و انجمنهای مربوط به سرطان نمیتوانند کاری از پیش ببرند و همه مسئولان بهداشتی کشور باید دست به کار شوند.»
سرطان پستان، زنان ایرانی را هدف گرفته است
سن بروز سرطان پستان در بین زنان ایرانی بسیار کمتر از استانداردهای جهانی شده است. اگر در دیگر کشورهای پیشرفته دنیا، زنان در سن ۵۰ سالگی به بالا سرطان پستان میگیرند، زنان ایرانی در شروع دهه سوم زندگی خود با سرطان پستان درگیر میشوند. بسیاری از متخصصان، آلودگی هوا، تغییر سبک زندگی و مواد خطرزای محیطی را از عوامل شیوع سرطان پستان در بین زنان ایرانی دانستهاند. دکتر آزاده در این باره معتقد است: «سبک زندگی زنان ایرانی به سوی سبک زندگی غربی متمایل شده است در حالی که هنوز بسیاری از عوامل محیطی ما ابتدایی است. بنابراین به نظر میرسد به غیر از برنامههایی که باید از سوی سیاستگذاران بهداشتی کشور درباره سرطان اعمال شود، زنان کشور نیز باید بیشتر از گذشته به فکر خود بوده و در انجام ماموگرافی بسیار جدی باشند؛ همچنین از استعمال سیگار و مصرف انواع فست فودها به شدت پرهیز کنند.»
۵۰ درصد از سرطانیها در ایران میمیرند
به گفته متخصصین سرطان، ریشه ژنتیکی سرطان در بین افراد بیشتر است؛ اما گفته میشود با توجه به ازدیاد مواد خطرزای محیطی در ایران، ۸۰ درصد از انواع سرطان در کشور به دلیل عوامل خطرزای محیطی است. دکتر پیام آزاده در این باره بیان کرد: «از آلودگی آب و فاضلاب و استفاده از کودهای شیمیایی گرفته تا ازدیاد استعمال انواع فست فودها، میتوانیم بگوییم که دهه بسیار وحشتناکی از نظر شیوع سرطان در ایران خواهیم داشت.»
وی افزود: «بسیاری از متخصصین علمی، حدود ۸۰ هزار مورد سرطان به صورت سالانه در ایران را تخمین زدهاند که حدود ۱۰ درصد آن سرطان پستان است که بیش از ۵۰ درصد از مبتلایان به این نوع سرطان میمیرند.»
آمار انواع سرطان در ایران تقریبا به روز است. البته در کشورهای پیشرفته، از ۵۰ سال پیش دست به کار ثبت سرطان شدهاند. آمار مرگ و میر مبتلایان به سرطان در کشور ما شبیه کشورهای ترکیه، مصر و مالزی است که از نظر سیاسی، اقتصادی و جغرافیایی شبیه به ایران هستند؛ اما به نظر میرسد آنها نیز از ما در زمینه پیشگیری جلوتر هستند.
منبع: سینا نیوز