بيش از ۳۰ درصد موارد سرطانها به انواع رژيم غذايي انسان بستگي دارد
سرطان مجموعه اي پيچيده از بيماريها است و سرطان زايي تبديل يک سلول طبيعي به يک سلول سرطاني است که يک فرآيندي پيچيده و چند مرحلهاي است.
مدير گروه بيماريهاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه با بيان اين مطلب گفت: سرطانها گروهي از بيماريها هستند که به صورت رشد بيرويه و خارج از کنترل تعدادي از سلولها ايجاد ميشوند و حدود 100 نوع مختلف هستند.
دکتر حسين فرامرزي افزود: از نظر باليني، سرطان به گروه بزرگي از بيماريها اطلاق ميشود که از نظر سن شروع، سرعت رشد و وضعيت تمايز سلولها، قابليت شناسايي با اقدامات تشخيصي، تهاجم، قابليت گسترش و پاسخ به درمان و پيش آگهي با يکديگر متفاوت هستند.
وي در خصوص عوامل خطر ابتلا به سرطانها بيان داشت: عوامل عمده خطر ساز ابتلا به سرطانها را ميتوان به پنج گروه طبقه بندي کرد که عوامل خطر ساز مربوط به رفتار يا روش زندگي، عوامل خطر ساز ژنتيکي، عوامل خطر ساز محيطي، عوامل خطر ساز پزشکي و ابتلا به ساير بيماريها را شامل ميشوند.
دکتر فرامرزي اظهار داشت: مصرف دخانيات شامل سيگار و قليان، مصرف الکل و رژيم غذايي از جمله عوامل خطر ساز مربوط به رفتار يا روش زندگي هستند.
وي گفت: بيش از ۳۰ درصد موارد سرطانها به انواع رژيم غذايي انسان بستگي دارد و مصرف ميوه و سبزيجات و فيبر در ارتباط با کاهش خطر سرطان دستگاه گوارش، حلق و حنجره، ريه، مري و معده و دهانه رحم مرتبط است، همچنين مصرف گوشت قرمز و گوشتهاي فرآوري شده با افزايش سرطان کولورکتال مطرح شده است و ارتباط سرطان پستان با مصرف چربي نيز ثابت شده است.
مدير گروه بيماريهاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه در زمينه عوامل خطر ساز محيطي نيز گفت: مواد سرطانزاي شغلي شامل آزبست، سيليکا و فلزات سنگين و همچنين آلودگيهاي محيطي مانند آلودگيهاي هوا، آب و خاک، برخي از آلودگيهاي درون خانه از جمله عوامل خطر ساز محيطي هستند. وي افزود: آلودگي غذا با برخي سموم و مواد زيستي و همچنين ترکيبات نيتريت و نيترات و مواجهه با پرتوهاي يون ساز مثل پرتوهاي اشعه ايکس، پرتوهاي کيهاني و فرابنفش بنفش خورشيدي ساير عوامل خطر ساز محيطي را شامل ميشوند.
دکتر فرامرزي خاطر نشان کرد: اشعه درماني، مصرف برخي داروها، عفونتهاي مزمن و بيماريهاي همراه با سرکوب سيستم ايمني از ديگر عوامل خطرساز بروز سرطان هستند.
منبع : و ب د ا