نمیتوانیم حقیقت مشکلات تنفسی نوزادان ناشی از سزارین را بگوییم
یک متخصص نوزادان گفت: اکثر مادرانی که نوزادشان مشکل تنفسی پیدا می کنند، میپرسند آیا این مسئله ربطی به سزارین دارد و ما مجبوریم به خاطر عواقب بعدی حقیقت را به مادران نگوییم و عفونت ریه را بهانه میکنیم.
فاطمه اعلمی در دومین کنگره بینالمللی و چهارمین کنگره ملی بارداری ایمن تصریح کرد: علی رغم کاهش ۱۰ برابری مرگ و میر اطفال زیر ۵ سال ظرف ۲ دهه اخیر در کشور مرگ و میر نوزادان زیر یک ماه چندان کاهش نیافته است.
وی گفت: زمانی حدود ۳۰ سال پیش فقط یک تخت NICU در بیمارستان مفید داشتیم ولی ظرف ۲۰ سال گذشته بسیاری از بیمارستانها تخت NICU دارند که هزینه هر تخت شبی بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان است که یا به بیمه ها تحمیل می شود یا از جیب مردم پرداخت میشود.
اعلمی گفت: حدود 10 تا 12 سال پیش متوجه پدیدهای شدیم و آن اینکه بسیاری از نوزادانی که متولد میشوند مشکلات تنفسی دارند.
وی افزود: پس از مدتی به این رسیدیم که اغلب نوزادان سزارین دچار RDS (باز نشدن کامل ریه) میشوند که پدیده جدیدی است که با افزایش سزارین افزایش داشته است اما اینکه چه عاملی آن را تشدید میکند نیز مؤثر است.
اعلمی با اشاره به اینکه 4 عامل سزارین،زودرس بودن تولد، جنسیت نوزاد (پسر بودن) هیپوترمی (سرد شدن بدن نوزاد) در مشکلات نوزادان زودرس بسیار مؤثر است گفت: زمان خارج شدن جنین حتی در سزارین، طبق کتب در سزارینهای انتخابی و بر اساس سونوگرافی 2- 3 ماهه اول بارداری، باید پس از 39 هفته باشد و حتی برخی میگویند ابتدا باید درد مادر شروع شود بعد سزارین انجام گیرد.
وی ادامه داد: از این 4 عامل شاید جنسیت نوزاد پسر دست ما نباشد اما 3 عامل دیگر را میتوانیم درست انتخاب کنیم تا نوزادانمان دچار مشکلات تنفسی نشوند.
این متخصص نوزادان به تحقیقی که در بخش NICU بیمارستان مفید انجام شده اشاره کرد و گفت: این مطالعه ظرف 6 ماه به صورت فشرده صورت گرفت و نتیجه آن این شد که از 90 نوزاد مبتلا به RDS (باز نشدن کامل ریه) اکثرشان یعنی چیزی حدود 78.7 درصد از طریق سزارین و فقط 12.2 درصد از طریق زایمان طبیعی به دنیا آمده اند.
وی اضافه کرد: باز از این میان 81.2 درصد سزارینها انتخابی بود و فقط 11 درصد سزارینها اجازه داده بودند تا جنین 39 هفتهاش کامل شود و بقیه کمتر از این مقدار بود.
اعلمی با اشاره به اینکه 11 مورد مرگ و میر نوزاد در این 6 ماه دیده شد که دو نوزاد از طریق (زایمان طبیعی) و 9 نوزاد از طریق سزارین متولد شده بودند که دو مورد زایمان طبیعی 900 گرمی و یک کیلو و ۲۰۰ گرمی بودند ولی آن 9 موردی که از طریق سزارین به دنیا آمدند نزدیک دوران بین 37 تا 39 هفته بودند که میتوان گفت این یک فاجعه است.
نام عواقب سزارین را غمنامه گذاشتهایم
وی اذعان داشت: مرگ و میر نوزادان به دلیل سزارینهای بدون دلیل و قبل از موقع غمنامه ماست، بسیاری از مادران سؤال میکنند که چرا نوزاد مشکل تنفسی پیدا کرده است. اوایل فکر میکردیم بهتر است به مادران حقیقت را بگوییم ولی با واکنشهای تندی مواجه شدیم.
وی افزود: الان 5 - 6 سال است که دیگر هیچ حرفی نمیزنیم. وقتی مادر میپرسد اگر سزارین زودرس نمیشدم ممکن بود فرزندم دچار مشکل تنفسی نمیشد یا هر چیز دیگر ما به مادر حقیقت را نمیگوییم مثلاً میگوییم ممکن است پنومونی یا عفونت ریه باشد.
بسیاری از عوارض نوزادی که زود به دنیا میآیند دیده نمیشود
وی ادامه داد: اگر قرار باشد سزارینهای ما پرخطر انجام شود واقعاً باید چه کرد؟ ممکن است بسیاری از این نوزادان که لابهلای اجتماع گم میشوند با عوارضی مانند کوری، کری یا چیزهای دیگر شوند و اینها را میتوان در بیمارستانهای چشمپزشکی و بهزیستی پیدا کرد.
اکثر پزشکان اجازه نمیدهند مادر وارد دوره زایمان فعال شود
این متخصص نوزادان تصریح کرد: ما در زایمان طبیعی دچار سوء تفاهم شدهایم و اگر از بسیاری از پزشکان بپرسیم که Post date (تاریخ ختم بارداری)حاملگی یعنی چه؟ میگویند پایان 40 هفتگی بارداری در صورتی که در واقع post date یعنی 41 هفته و 7 روز یا 294 روز تمام اما 37 درصد مادران بعد از 40 هفته وارد زایمان فعال میشوند در حالی که پزشکان اگر تا 40 هفته مادر زایمان نکند او را القای زایمان یا سزارین میکنند که هر دوی این موارد برای مادر و نوزاد پرعارضه است.
وی گفت: افزایش مرگ جنین بین ۴۰ تا ۴۲ هفته فقط یک در هزار است در حالی که ما با ختم حاملگی در ۴۰ هفتگی احتمال مرگ نوزاد را چند برابر میکنیم.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه درآمد خوب سزارین، سونوگرافیهای جنین و NICU ها باعث شده تا چشممان را بر روی یکسری مسائل ببندیم، گفت: اینکه نوزاد مدام دچار مشکلات تنفسی شده و در بیمارستان بستری میشود، درد بزرگی است و چه باید کرد.
منبع: فارس