تابلوهایی که بیماران را میفریبند
هزار توی بی حاصل شکایت
معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی گفت: برخی پزشکان عمومی عناوین تخصصی را بدون ذکر کلمه پزشک عمومی در تابلوی مطب خود مینویسند درحالی که در آن رشته تخصص ندارند و بیمار پس از مراجعه و درمان نشدن به نظام پزشکی شکایت میکند و شاهد افزایش این نوع شکایتها هستیم.
غلامحسین نیکنژاد در مورد تخلف برخی پزشکان عمومی و نوشتن برخی عناوین در نوشتن تابلو اظهار داشت:این نوع شکایتها اخیراً خیلی زیاد شده است.
وی ادامه داد: بررسی وضعیت تابلو ، سر نسخه، مهر و اینکه تابلو چه اندازهای باشد و مهر چه شکلی داشته باشد و چه عنوانی را در نسخه میتواند بنویسد با نظام پزشکی است.
نیک نژاد گفت: متأسفانه از گذشته اینکه نوشتن عنوانی مانند (داخلی پوست اطفال) روی تابلوی پزشک عمومی باب شده است اما این تخلف است و باید بنویسید بیماریهای زنان، کودکان و روماتیسم آئیننامه به پزشک عمومی اجازه داده که در تابلوی خود حتماً اول عنوان «پزشک عمومی»( عنوانی که در پروانه مطب درج شده) را نوشته و سپس نام 3 بیماری را هم درج کند.
معاون سازمان نظام پزشکی گفت: اما شکایتهایی که به ما میشود این گونه است که فرد روی تابلو مینویسد پزشک بعد زیر آن مینویسد مثلاً داخلی اطفال، اکثر مردم نمیدانند که این فرد پزشک عمومی است و با این ذهنیت که فرد متخصص داخلی یا متخصص اطفال است مراجعه میکنند و بعد از یک مدت که خوب(درمان) نشدند و به پزشک دیگری مراجعه کردند و از پزشک عمومی به نظام پزشکی شکایت میکنند.
وی گفت: به معاون نظارت و برنامهریزی نظام پزشکی پیشنهاد دادیم که عناوین مجاز پزشکان عمومی هم در تابلوها کمتر شود و حتی متخصصان هم چند عنوان ننویسند و مثلاً یک پزشک متخصص ننویسد، متخصص جراحی، لیپوساکشن - بینی و ...
وی در پاسخ به این پرسش وظیفه نظارتی سازمان نظام پزشکی در مورد این تخلفات چیست؟ گفت: اگر به ما اطلاع دهند پیگیری میکنیم ولی امر نظارت با دانشگاههای علوم پزشکی است. ما هم آدرس پزشک متخلف را به معاون درمان علوم پزشکی مربوطه اعلام میکنیم و میگوییم که پزشک خلاف آییننامه نظام پزشکی عمل کرده در مراحل اول به پزشک تذکر میدهند و در مرحله دوم بازدید میکنند اگر پزشک تابلو را تغییر نداد به ما فرد را معرفی میکنند و ما پرونده فرد را به دادسرای نظام پزشکی ارجاع میدهیم.
مسعود محمدپور، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد تخلف برخی پزشکان عمومی در درج عناوین مختلف در تابلوی مطب میگوید: مواردی را که نظام پزشکی به طور مکتوب به ما اطلاع میدهد حتماً برخورد میکنیم.
وی در پاسخ به اینکه چه مقدار تخلف در منطقه تحت نظارت علوم پزشکی تهران در مرود سرنسخه و تابلوی پزشکان عمومی رخ داده و گزارش شده می گوید: تمام مواردی را که نظام پزشکی به ما ارجاع داده که بسیار محدود هم بوده ما بررسی کردهایم مضاف بر اینکه آن قدر فرهنگ بالا رفته که مردم به کلمه متخصص توجه میکنند و بعد برای تخصصهای خاص مراجعه میکنند.
مسعود مسلمی فرد، نایب رئیس انجمن پزشکان عمومی در این مورد به خبرنگار فارس گفت: طبق قانون پزشک عمومی باید عنوانی که در پروانه مطبش هست را در تابلوی مطب نیز قید کند، در گذشته در پروانه مطب می نوشتند، پزشک عمومی و حالا از حدود 4 سال پیش می نویسند دکترای پزشکی.
وی گفت: منظور از دکترای پزشکی، « دکترای حرفه ای پزشکی» است که برای کوتاه شدن در پروانه مطب دکترای حرفه ای نوشته می شود، در تمام دنیا عنوان دکتر فقط برای پزشکان استفاده می شود مثلاً به یک فرد که دارای مدرک دکترای فیزیک است« دکتر نمیگویند.
نایب رئیس انجمن پزشکان گفت: یک پزشک عمومی که مدرک دکترای حرفه ای پزشکی دارد در تمام امور عمومی پزشکی می تواند دخالت کند و در هر نقطه کشور در صورتی که پروانه مطب بگیرد می تواند کار کند، این طور نیست که اگر یک پزشک عمومی روی تابلوی مطبش ننویسد زنان، و یک زن زائو پیش او بیاید به او کاری نداشته باشد او موظف است به زن باردار یا هر بیماری که نیازمند خدمات عمومی پزشک است خدمت رسانی کند و اگر این کار را نکند باید در برابر قانون پاسخگو باشد.
مسلمی فرد افزود: رسانه ها اگر از حقوق مردم دفاع می کنند باید آنجا که مربوط به حقوق پزشکان می شود نیز از پزشکان حمایت کنند، مردم به پزشکان عمومی مراجعه دارند چون می خواهیم در جایی که با حجم کمتر مراجعه مردم و هزینه کمتر است خدمات لازم را دریافت کنند در حالی که برای دریافت یک خدمت پزشکی از یک متخصص باید ماهها در نوبت بمانند.
وی گفت: سطح سواد مردم بالارفته و همین که روی تابلو کلمه متخصص یا فوق تخصص درج نشده باشد مردم می فهمند که طرف پزشک متخصص نیست و پزشک عمومی است بنابراین اگر یک پزشک عمومی روی تابلوی مطبش بدون قید کلمه متخصص مثلاً بنویسد گوارش، ارتوپدی اطفال تخلف نکرده است.
وی ادامه داد: البته طبق قانون باید کلمه دکترای حرفه ای هم قید شود که این مسئله یک اشکال قانونی است و باید قانون اصلاح شود، اشکال کار این است که وقتی یک موضوع حل میشود، باید تمام قوانین مرتبط با آن یکی یکی اصلاح شود و این یکی از مشکلات کشور ماست.
در قانون سازمان نظام پزشکی اعلام شده که پزشکان با شرایط خاص اجازه نصب تابلو یا چاپ سرنسخه را دارند و درج عناوین مندرج در پروانه مطب در تابلو و یا سرنسخه الزامی است.
بر اساس این قانون درج عناوین مندرج در پروانه مطب، آرم سازمان نظام پزشکی برای اعضای سازمان( که شماره نظام پزشکی دارند) الزامی است و درج تلفن، ساعات و ایام پذیرش، درج عنوان مندرج در پروانه مطب به زبان انگلیسی در تابلوی مطب اختیاری است.
تبصره 1 این قانون میگوید: پزشکان و دندانپزشکان دارای درجه دکترا «ضمن قید عناوین به شرح مندرج در پروانه مطب» میتوانند 3 رشته مصوب طبابت مورد علاقه خود را بدون ذکر عنوان تخصصی و فوق تخصصی در تابلو قید کنند.
تبصره 2: کسانی که در یک رشته تخصصی مدرک اخذ کردهاند میتوانند حداکثر تا دو عنوان از شاخههای آن رشته که کار میکنند را به عنوان شاخههای انتخابی بدون ذکر عنوان فوق تخصصی یا فلوشیپ در تابلو قید کنند.
تبصره 3: رتبه رسمی علمی عناوین دانشگاهی میتواند در تابلوی مطب نصب ذکر شود.
در مورد سرنسخه پزشکان نیز در قانون سازمان نظام پزشکی آمده است، اندازه سرنسخه برای مؤسسات، مطبها و دفاتر کار موضوع این آییننامه باید حداقل 10 در 15 سانتی متر و حداکثر 20 در 30 باشد.
محتوای سرنسخه (به صورت چاپی یا دست نویس) در مورد مطبها و دفاتر منحصرا شامل موارد زیر است:
- نام و نام خانوادگی (همراه با پیشوند دکتر در مواردی دارای مدرک دکترا) (الزامی)
- شماره نظام پزشکی عضویت (الزامی)
- عناوین مندرج در پروانه مطب (الزامی)
- نشانی و تلفن (الزامی)
-دورنگار و Email و پایگاه اطلاعرسانی (Web) (اختیاری)
- ساعات پذیرش بیماران (اختیاری)
- عناوین علمی دانشگاهی (اختیاری)
- مندرجات فوق به زبان انگلیسی (اختیاری)
منبع: فارس