فناوریهای جدید خطای بیمارستانی را افزایش داده است
رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: فناوریهای جدید و دیجیتال خطای بیمارستانی را افزایش دادهاند ضمن اینکه نقص اطلاعاتی پرونده و نبود سوابق بیمار یکی از عوامل قصور پزشکی است.
سید شهابالدین صدر صبح امروز در همایش بینالمللی مدیریت ایمنی بحران و فناوریهای بیمارستانی که در بیمارستان فرهیختگان برگزار شد اظهار داشت: در گذشته وقتی صحبت از بیمارستان میشد چیزی که بیشتر مورد توجه قرار میگرفت این بود که فرد سلامتیش را به دست بیاورد اما امروزه به دلیل پیچیدهتر شدن فرآیندهای بیمارستانی این طور نیست که هر فردی که وارد بیمارستان شود شفای کامل پیدا کند ممکن است در بیمارستان اتفاقی بیفتد که سلامتی آن بیمار در ابعاد دیگر به خطر بیفتد.
وی افزود: اساساً موضوع ایمنی بیمار خودش یکی از واژههایی است که در دنیا اهمیت ویژهای دارد و به فرآیندهای بیمارستانی مانند ساختار فیزیکی بیمارستان، نیروی انسانی و تجهیزات به کار گرفته شده در آن بستگی دارد.
وی به آمارهای منتشر شده توسط مراکز رسمی دنیا از جمله IOM اشاره کرد و گفت: آکادمی علوم آمریکا مطالعهای را در سال 1999 در 50 ایالت آمریکا انجام داد که نتیجه نشان داد نزدیک به 44 تا 95 هزار مورد مرگ در این بیمارستانها بر اثر قصور پزشکی و تخلفاتی که در بیمارستان اتفاق افتاده به وقوع پیوسته است.
رئیس سازمان نظام پزشکی اذعان داشت: همین مطالعه را در سال 2003 تکرار کردند و متوجه شدند که 98 هزار مورد مرگ به 157 هزار مورد رسیده است و از این تعداد 7 هزار مورد مرگ مربوط به خطا در تجویز دارو بوده است.
به گفته نایب رئیس دوم مجلس هشتم در استرالیا 18 هزار مورد مرگ در یک سال بر اثر خطای بیمارستانی اتفاق افتاده است و در سال 2000، 850 هزار مورد قصور و تخلفات پزشکی در بیمارستانهای انگلستان گزارش شده است.
صدر صیانت از بیمار را موضوع مهمی در دنیا مطرح کرد که برخی موارد مربوط به نقص تجهیزات است.
وی افزود: هر چه فناوریهای جدیدتر و دیجیتال وارد عرصه پزشکی شود خطاها بیشتر میشود و معمولاً خطا در تجهیزات دستی کمتر است البته مهارت هم در این میان بی تأثیر نیست.
به گفته رئیس سازمان نظام پزشکی علیرغم تمام حاشیههایی که در رسانهها در مورد پزشکان اعمال میشود فضای جامعه پزشکی ما فضای خوبی است چون هدف حفظ جان بیمار است و اتفاقاتی که در حوزه پزشکی در کشورهای دیگر رخ میدهد بالاتر از کشور ماست.
وی تصریح کرد: کمبود آموزش در بیمارستانها یکی دیگر از مسائلی است که باید اصلاح شود و از طرفی استرس کاری به دلیل فشار کار، کمبود نیرو و فضای کاری از جمله مواردی است که بر مدیریت ایمنی بیمارستان تأثیرگذار است.
صدر تأکید کرد: نقص اطلاعاتی پرونده و سوابق بیمار در قصورهای پزشکی بیتأثیر نیست و استفاده از تکنولوژی های پیشرفته برای تعیین هویت بیماران و دسترسی به سابقه آنها کمک میکند که در این راستا پرونده الکترونیک سلامت نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.
وی گفت: با این وجود استفاده از فناوریهای جدید، حساسیت موضوع را بالا برده و ریسک ناشی از خطا را افزایش داده است، ضمن اینکه برخی اشتباهات نیز به علت کمی دانش کابران این دستگاهها ممکن است رخ دهد که باید از آنها پیشگیری کرد.
منبع : فارس