نیاز واقعی کشور در تربیت نیروی پزشکی هنوز روشن نیست
دبیر شورای آموزش پزشکی تخصصی کشور گفت: پس از انقلاب تربیت دستیار تخصصی و فوق تخصصی شیب تندی داشته و میتوان گفت 10 برابر شده است اما باید مراقب باشیم که نه دچار فقدان شویم و نه نیروی مازاد تربیت کنیم.در واقع نیاز واقعی کشور در تربیت نیروی پزشکی هنوز روشن نیست.
امیر محسن ضیایی تربیت نیروی انسانی را یکی از بزرگترین دستاوردهای وزارت بهداشت دانست و افزود: در سالهای گذشته سعی کردهایم تا نیاز کشور را در زمینه پزشکی به اندازه کافی تأمین کنیم. همین طور در بسیاری از رشتهها در تراز جهانی هستیم و حتی سرآمدیم.
دبیر شورای آموزش پزشکی تخصصی کشور خاطرنشان کرد: چیزی حدود 30 درصد تولیدات علمی کشور در جامعه پزشکی صورت میگیرد. در حالی که از نظر بودجه و تعداد پژوهشگر سهم آنچنانی نداریم.
وی با اشاره به اینکه همواره این سؤال مطرح است اینکه آیا افزایش ظرفیت نیروی انسانی ضرورت دارد یا خیر گفت: پس از سالهای انقلاب با توجه به جنگ و نیاز کشور به کمیت و افزایش تربیت نیروی پزشکی بسیار توجه کردیم به طوری که طی 20 سال گذشته تعداد دستیار تخصصی و فوق تخصص از 229 نفر به 2 هزار و 500 نفر رسیده است که رشد چشم گیری است.
ضیایی تأکید کرد: با این همه نیاز واقعی کشور در تربیت نیروی انسانی جامعه پزشکی هنوز روشن نیست و سطح سلامت جامعه و نظام ارجاعی که تعریف میکنیم در میزان نیاز ما تاثیر گذار است.
وی با اشاره به وضعیت نیروی انسانی در ایالات متحده آمریکا اظهار داشت: حتی آمریکاییها هم در برآورد میزان نیاز به تقویت نیروهای تخصصی و فوق تخصصی پزشکی دچار اشتباه شدند و اکنون در این زمینه کمبود دارند. چرا که تربیت نیروی پزشکی حداقل 10 سال زمان میبرد و یک شبه اتفاق نمیافتد.
روند مسن شدن جمعیت دنیا افزایش بیماریهای مزمن، کاهش ساعت کاری پزشکان، و تمایل کمتر برای خدمت در شهرهای کوچک و روستاها نیز میتواند از جمله دلایل نیاز به افزایش نیروی انسانی در حوزه پزشکی باشد تا حدی که باید 130 هزار نفر تا سال 2020 در آمریکا برای این کمبود به کار گرفته شوند.
ضیایی تصریح کرد: ما هم باید در کشور به ازای هر رشته و نیازی واقعی نیرو جذب کنیم که نه دچار فقدان نیروی انسانی و نه مازاد آن شویم. چون در هر دو صورت برای ما مشکل جدی ایجاد میشود.
وی در پایان اظهار داشت: حرفه پزشکی بارزترین علم نافع است و پزشک مظهر اسم شافی است. این حرفه امانتی است الهی است که نباید آن را با چیز دیگری عوض کرده.
--------------------------
پایان