ارجاع بیماران به داروخانههای خاص شبهه سودجویی به همراه دارد
متخصص پزشکی قانونی گفت: بیشترین شکایت بیماران از متخصصان پوست مربوط به ارجاع فرد مریض به داروخانههای خاص است که علاوه بر غیراخلاقی بودن، شبهه سودجویی را نیز به همراه دارد.
آرش قدوسی با اشاره به کدهای اخلاقی تدوین شده برای پزشکان متخصص پوست و مو اظهار کرد: مهمترین دلیل لزوم تدوین کدهای اخلاقی برای انجمن پوست و مو، نهادینهکردن ارتباطهای مناسب میان اعضای این انجمن و بیماران است.
وی افزود: هدف این منشور اخلاقی این است که از انحصارگرایی، فریب و آموزش غلط جلوگیری شود، چرا که تنها با داشتن انجمنی قوی و اخلاقمدار میتوان جلوی درمانهای غیراصولی را گرفت.
متخصص پزشکی قانونی با بیان اینکه شناسایی استانداردهای داخلی از دیگر اهداف این منشور است، تاکید کرد: غربیها در زمینه درمان پوست و مو تا به حال پیشرفت خوبی داشتهاند و به دلیل رعایت استانداردهای داخلی در ردههای بالاتری قرار دارند و این روندی است که ما نیز باید طی کنیم.
وی با اشاره به بخشهایی از این کدهای اخلاقی گفت: وظیفه اخلاقی درماتولوژیست این است که مقامات را در جریان رفتارهای همکارانی که صداقت و درستی حرفه پزشکی و رفاه بیماران را تهدید میکنند قرار دهند، چرا که نقطه عطف پزشک باید تنها بیمار وی باشد.
قدوسی با اشاره به اینکه پزشک باید بیمار را بدون توجه نژاد، مذهب، موقعیت اجتماعی و اقتصادی مداوا کند، تاکید کرد: پزشک تنها مجاز است در محدوده مهارتهای خود به درمان بپردازد و هیچ پزشک متخصصی بدون گذراندن دوره و کسب مجوز لازم نمیتواند فعالیتهای خاص را انجام دهد.
وی اضافه کرد: به طور مثال انجام لیزر برای درمان بیماریهای پوستی بدون داشتن پروانه لازم از نظام پزشکی ممنوع است و فرد مورد نظر به طور حتم محکوم میشود.
متخصص پزشکی قانونی با اشاره به اینکه روش دسترسی به پزشک در ساعتهای غیر اداری و تعطیل باید مشخص باشد، تصریح کرد: پزشک باید در دسترس باشد و یا سطح دسترسی خود را مانند اینکه جمعه یا از ساعت خاصی قادر به پاسخگویی نیست برای مریض تعریف کرده باشد.
وی با اشاره به اینکه رازداری در پزشکی امری الزامی است، اظهار کرد: پزشک متخصص تنها با درمانگران بیمار مانند پرستار میتواند درباره بیماری وی صحبت کند و هیچ پزشک دیگری از همکاران وی حق دسترسی به پرونده بیمار را ندارد.
قدوسی با بیان اینکه ارجاع به داروخانههای خاص از مهمترین شکایات بیماران از متخصصان پوست و زیبایی است، تصریح کرد: لازم است معاونت درمان نظارت کافی بر این موضوع داشته باشند چرا که شبهه سودجویی در این زمینه میرود.
وی با بیان اینکه پزشک حق ندارد بیمار را ملزم به رفتن به داروخانهای خاص کند، افزود: تنها در صورتی که مریض درباره داروخانه از پزشک سئوال کند، وی موظف است حداقل سه داروخانه را آن هم با دلایل منطقی مانند نزدیکی به منزل بیمار معرفی کند.
متخصص پزشک قانونی با اشاره به اینکه تجویز دارویی خارج از کتاب فارموکولوژی ایران ممنوع است، تصریح کرد: نظامپزشکی راجع به تبلیغات بسیار حساس است و پزشکان برای افتتاح مطب یا تبلیغ دستگاهی که به تازگی قرار است مورد استفاده قرار دهد باید از نظام پزشکی مجوز کسب کند که این کار از تبلیغات نادرست و خجالتآور در رسانهها جلوگیری میکند.
وی ادامه داد: تنها فردی میتواند در مطب پزشک به بیمار دست بزند که تحصیلات پزشکی داشته باشد و هیچ فردی از دیگر عوامل مطب حق هیچگونه اقدام درمانی درباره مریض را ندارند.
قدوسی با بیان اینکه دستورات سختگیرانه پزشکی سبب میشود بیمار به آنها عمل نکند، گفت: تحقیقات نشان میدهد تنها یک سوم بیماران به صورت کامل روند درمان را دنبال میکنند و یک سوم نیز بخشی را انجام و بقیه به دستور پزشک عمل نمیکنند بنابراین رعایت انعطاف در روند درمان ضروری است.
وی با بیان اینکه مطابق تحقیقات، پذیرش درمان توسط بیمار به عوامل متعددی بستگی دارد، ادامه داد: مواردی مانند معطل نشدن بیمار در مطب، نگرش توأم با اشتیاق به فرد مریض، سن و تجربه، صرف زمان برای بیمار و توضیح درست استفاده از دارو بسیار در این موضوع موثر است.
-------------------------------------------
پایان