از جدول حل کردن برخی پزشکان تا آموزش فرار از مسئولیتهای قانونی
دومین کنگره «زیباسازی پوست و مو» که از تاریخ 11 تا 13 آبان ماه در اصفهان برگزار شد حاشیههایی به همراه داشت که این سؤال را به ذهن متبادر میکرد که کجا رفته است اخلاق پزشکی.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، از کودکی هرگاه که نام پزشک یا دکتری را میشنیدیم در کنار آن صحبت از اخلاق پزشکی به میان میآمد و افتخار میکردیم که سالها پیش از آنکه آییننامه اخلاق پزشکی در جهان تبیین شود پزشکانی مانند ابوعلی سینا و دکتر قریب تا بسیاری از پزشکان معاصر را میتوانیم نام ببریم که علاج بیمار و کم کردن رنج وی برایشان بیش از هر چیز دیگری اهمیت داشته است.
امروزه با پیشرفت روزافزون جهان، علم پزشکی نیز رشد چشمگیری داشته است که در این میان درمان بیماریهای پوست و مو نیز به دلیل تأثیر در زیبایی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
امروزه آلودگیهای هوا سبب شده که روند پیری سلولها از جمله پوست سریعتر شده و پزشکان نیز همگام با این روند به فکر جوانسازی پوست به کمک روشهای طبیعی و مصنوعی بیفتند.
طبیعی است که در این میان سودجوییهایی نیز مطرح شود و برخی برای دریافت منافع بیشتر سلامتی بیمار را نادیده گرفته و بدون اینکه به فکر زیبایی بیمار باشند گاه به خواستههای نامعقول بیماران نیز تن در دهند که به هیچ عنوان با اخلاق پزشکی سازگار نیست.
در کنگره جوانسازی پوست درباره این سودجوییها نیز مواردی بیان شد که در ذیل به برخی از آنها اشاره میکنیم.
علی اصیلیان متخصص پوست و مو و دبیر علمی کنگره در این باره به خبرنگار فارس گفت: هموطنان کشورمان توجه داشته باشند که برخی پزشکان عمومی به اسم پزشک متخصص جراحیهای زیبایی را انجام میدهند که بسیار خطرناک است.
وی با هشدار درباره افراد غیرمتخصص جراح زیبایی تصریح کرد: فردی که قرار است عملهای مختلف جوانسازی پوست را انجام دهد به طور قطع باید فردی متخصص بوده و تجربه کافی برای این موضوع داشته باشد تا این کار عوارضی را در پی نداشته باشد.
همچنین دکتر سیادت استادیار دانشکده علوم پزشکی اصفهان در این باره گفت: برخی از مردم به خصوص بانوان طالب ظاهری غیرطبیعی هستند که متأسفانه برخی پزشکان غیر متخصص نیز به خواستههای آنها تن در میدهند که علاوه بر خطرناک بودن ظاهری نامناسب در فرد ایجاد میکند.
وی ادامه داد: به طور مثال برخی بیماران تقاضای استفاده از پر کنندههای دایمی روی لب دارند که استفاده از این مواد دایمی بسیار خطرناک است و به هیچ عنوان نباید تقاضای این بیماران پذیرفته شود.
* نکته جالب توجه که در این کنگره جلب توجه میکرد؛ برخورد برخی پزشکان با افرادی غیر همرشته خود بود و به گونهای به زیردستان خود مینگریستند که گویی هیچ فرد دیگری نتوانسته رفعتی که این شغل به آنها داده را کسب کند و این موضوعی بود که در شکایت از رفتار غیراجتماعی برخی پزشکان از زبان پرستاران و افراد دیگر بارها شنیده بودیم اما در طول این سه روز نشست باورش کردیم و از خود پرسیدیم که چرا برخی پزشکان خود را جدای از دیگر مردمان تصور میکنند.
* در طول سه روز برگزاری این کنگره برخی از پزشکان هیچ توجهی به آموزشهای ارائه شده نداشتند به گونهای که برخی تمام مدت به حل جدول مشغول بودند که این نکته را به ذهن میآورد که با توجه به اینکه شرکت در این کنگره 13 امتیاز بازآموزی داشت و کارگاهها نیز امتیاز جداگانه داشتند، آیا اعطای این امتیازها به هر پزشکی مجاز است.
* در بخشی از این همایش متخصص پزشک قانونی درباره کدهای اخلاقی پزشکان پوست و مو صحبت میکرد که عدم توجه بیشتر پزشکان پوست و مو به این موارد جالب توجه است.
از جمله نکاتی که دکتر قدوسی در این بخش عنوان کرد این بود که بیشترین شکایت بیماران از متخصصان پوست و مو ارجاع آنها به داروخانههای خاص است.
وی افزود: در صورت اصرار بیمار مطابق قانون اخلاق پزشکی متخصص تنها میتواند سه داروخانه را به وی معرفی کند که باید برای آنها توجیهی مانند نزدیکی به منزل فرد داشته باشد که در غیر این صورت این کار شبهه سودجویی را به همراه دارد.
جالب این جاست مطابق این کدهای اخلاقی روش دسترسی به پزشک در ساعتهای غیر اداری و تعطیل باید مشخص باشد و پزشک باید سطح دسترسی خود را مانند اینکه جمعه یا از ساعت خاصی قادر به پاسخگویی نیست برای مریض تعریف کرده باشد که تصور نمیرود در جامعه پزشکان کنونی چنین چیزی را شاهد باشیم.
متخصص پزشک قانونی تاکید کرد: تجویز دارویی خارج از کتاب فارموکولوژی ایران ممنوع است و پزشک نمیتواند دارویی را که خود وارد کرده به بیمار پیشنهاد کند.
نکته قابل توجه اینجاست که یکی از پزشکان معروف پوست و موی اصفهان به راحتی به این امر اقدام میکند و برای درمان ریزش موی بیماران آمپولی را تجویز میکند که در هیچ داروخانهای وجود ندارد و منشی بیمار سعی میکند بیمار را توجیه کند که این دارو بسیار موثر تنها در اختیار پزشک مورد نظر است و معلوم نیست بیمار چگونه باید به وی اعتماد کرده و خود را به دست وی بسپارد اما در عین حال هیچ مرجع قانونی تاکنون جلوی وی را نگرفته است.
قدوسی درباره بخش دیگری از کنگره درباره اخلاق پزشکی گفت: تنها فردی میتواند در مطب پزشک به بیمار دست بزند که تحصیلات پزشکی داشته باشد و هیچ فردی از دیگر عوامل مطب حق هیچگونه اقدام درمانی درباره مریض را ندارند.
این در حالی است که یکی از پزشکان بسیار معروف متخصص پوست و مو که در این کنفرانس نیز حضور داشت نه تنها بیماران را به داروخانهها و مغازههای آرایشی بهداشتی خاصی ارجاع میدهد و برای بیمار کمترین وقت ممکن را میگذارد بلکه عواملی در داخل مطب وی اجازه دارند روشهای جوانسازی پوست مانند میکرودرم و خارج کردن خال را انجام دهند که تعجبآور است.
* از جمله نکته جالبتر این کنگره این بود که بسیاری از پزشکان حاضر در مراسم که از حضور خبرنگاران در این همایش خبر نداشتند به راحتی پیشنهادهای تعجبآوری به همکاران خود برای فرار از موانع قانونی میدادند که اخلاق پزشکی را زیر سؤال میبرد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
در روز نخست این کنگره یکی از متخصصان پزشک قانونی به پزشکان پوست و مو پیشنهاد داد که اگر بیماری به مطب مراجعه کرده و گفت با وجود داروهای گرانقیمت نتیجهای از درمان خود نگرفته است و اکنون باید رایگان درمان شود شما نباید ادعای وی را بپذیرید.
وی ادامه داد: ابتدا بررسی کنید که شما نیز به اشتباه خود واقف هستید یا نه و سپس به وی بگویید که من درمان را انجام دادهام و مطابق تعرفه پول گرفتهام و از روز نخست نیز گفتم که ممکن است درمان موثر باشد یا نه، چرا که شکایتهای متعدد در پزشکی قانونی داریم که بیمار پول را گرفته و شکایت نیز کرده است.
در این هنگام یکی از پزشکان به این گونه برخورد با بیماران اعتراض کرد که وی جواب داد اگر اینگونه عمل نکنید باید یک سال به نظام پزشکی مراجعه کنید، شما پنج دقیقه وی را آرام کنید آنگاه از شکایتش صرفنظر میکند.
در بخشی از پانل پرسش و پاسخ از متخصص پزشک قانونی وی در پاسخ به این پرسش که آیا امضای ولی در رضایتنامه لازم است، تاکید کرد: ما از شخصی رضایت میگیریم که عاقل و بالغ باشد که این فرد میتواند برای خود تصمیم بگیرد و نیاز به امضای کسی نیست.
امضای مورد نیاز در رضایتنامه تنها امضای شاهد است که لازم نیست به طور قطع آشنای فرد باشد و میتواند پرستار کلینیک باشد تا تایید کند که وی در کمال سلامت عقل آن را امضاء کرده است.
* برای جراحی زیبایی خانمها به جز موارد زایمانی نیاز نیست از اجازه شوهرش اطمینان کنید، توصیه میکنم از بیمار بپرسید که شوهرت اطلاع دارد یا نه و اطلاع داشتن وی را ثبت کنید، آنگاه اگر شکایتی شد شوهر و زن با یکدیگر طرف هستند و خطری متوجه شما نیست!!
* اگر هم شوهرش اطلاعی نداشت به بیمار خانم بگویید در رضایتنامه قید کند که شوهرم از این موضوع اطلاعی ندارد و مایل نیستم مطلع شود و کار خودتان را انجام دهید تا مسئولیت از شما برداشته شود!
* یکی از متخصصان پوست که بیشتر به اعمال زیبایی میپردازد و درباره یکی از روشهای جراحی زیبایی توضیحاتی ارائه میکرد به همکارانش پیشنهاد داد که مشاوره رایگان پیش از جراحی هرگز انجام ندهند بلکه چندین جلسه مشاوره همراه با ویزیت داشته باشند تا منظور بیمار را به درستی درک کنند که این پیشنهاد برای پزشکی که به اندازه کافی از جراحی زیبایی درآمد کسب میکند، جای تعجب دارد.
این در حالی است که در همین کنگره یکی از معروفترین پزشکان پوست و مو که رئیس مرکز تحقیقات پوست و سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است برخلاف برخی پزشکان که تنها به این فکر هستند که مشاوره رایگان ممکن است سبب شود بیمار از جراحی انصراف دهد و بهتر است با مشاوره ویزیت ار وی را به این امر ترغیب کند، برعکس پیشنهاد مورد نظر، وی چندین جلسه مشاوره رایگان برای بیماران انجام میدهد و به اندازه کافی به بیمار فرصت میدهد تا برای این موضوع فکر کرده و تصمیم بگیرد.
به هر حال اینگونه پیشنهادات نامناسب همکاران پزشک به یکدیگر این سؤال را در ذهن متبادر میسازد که آیا اگر این اشخاص از حضور خبرنگاران معدود در این کنگره خبر داشتند نیز این موارد را به راحتی مطرح میکردند؟
درست است که اکنون نیز پزشکان فراوانی داریم که هنوز متعهد به اخلاق پزشکی و انسانی هستند اما تعداد پزشکانی که این موضوع را فراموش کردهاند کم نیست بنابراین بیمارانی که برای موارد خاص مانند جراحی زیبایی مراجعه میکنند باید بیشتر از دیگر بیماران حواس خود را جمع کرده و راجع به سابقه پزشک تحقیق کنند.
به گزارش فارس، درست است که جراحیهای جوانسازی پوست بیشتر از جنبه درمان رویکرد زیبایی دارد اما با توجه به اینکه زیبایی نعمتی خدادادی است و از جمله دغدغههای بشر امروز است که در اعتماد به نفس وی نقش موثری دارد این سؤال پیش میآید که آیا درست است به صرف جنبه زیبایی درمان، اخلاق پزشکی را فراموش و هر کاری را انجام دهیم و اینجاست که باید از خود بپرسیم که در رنگ و لعاب زمانه معاصر بر سر اخلاق پزشکی چه آمده است؟
-----------------------------------------
پایان