رسیدن به استانداردهای حاکمیت بالینی نیاز به بودجه چندانی ندارد
دکتر محمد صادق مهدوی گفت: «اجرای استانداردهای حاکمیت بالینی نیاز به بودجه مضاعف ندارد بلکه همکاری پرسنل و دانش مدیران را میطلبد.»
پیرو برگزاری همایش ساز و کارهای اجرای برنامه حاکمیت بالینی، بیمارستان بقیه الله حائز رتبه نخست اجرای این برنامه شد. دکتر مpمد صادق مهدوی رئیس بیمارستان بقیه الله درباره علت این انتخاب گفت: «وزارت بهداشت از سه یا چهار سال قبل یک سری استانداردهای جهانی را بومی سازی کرد و به بیمارستانهای کشور اعلام کرد تا در راستای اجرای برنامه حاکمیت بالینی آنها را به کار ببندند. در این پکیج هزار و ۱۱۶ امتیاز در نظر گرفته شده است که برای هر امتیاز اقدامات استاندارد سازی، مبانی علمی، مدیریت دانش و... در نظر گرفته شده است. در واقع این پکیج شامل ارتقای استانداردهای کیفیت است که که عنوان آن حاکمیت بالینی است.»
وی افزود: «حاکمیت بالینی در واقع به نوعی بیمار محوری گفته میشود. اینکه یک بیمارستان تمام سیستمهای مدیریتیاش را از جمله مدیریت اطلاعات، کارکنان، اثربخشی، ممیزی بالینی و آموزش، به نحوی تنظم کند که کاملا بیمار محور باشد.»
مهدوی ادامه داد: «این موضوع بر اساس استاندرهای جهانی است و در تمام بیمارستانهای کشور طراحی شده است. بیمارستان بقیه الله سال گذشته مورد ارزیابی قرار گرفت ولی در همان سال رتبهها را اعلام نکردند اگرچه ما میدانستیم که قطعا اول هستیم ولی رسما اعلام نشد. اما امسال رسما وزارت بهداشت اعلام کرده است که بیمارستان بقیه الله برترین بیمارستان کشور ازلحاظ اجرای استانداردهای حاکمیت بالینی است.»
رئیس بیمارستان بقیه الله در توضیح مصادیق استانداردهای حاکمیت بالینی گفت: «یکی ازمصداقهای این برنامه جلوگیری از تجویز داروی مشابه است، زیرا یکی از بزرگترین مشکلات بیمارستانها این است که داروهای مشابه را اشتباهی برای بیمار تجویز میکنند یعنی داروهایی که یک شکل هستند در یک قفسه نگهداری میشود و بعد پرستار به دلیل خستگی و فشار کار به اشتباه داروی هم رنگ یا هم شکل را به بیمار میدهد. در بیمارستانهای سایر کشورهای جهان برای جلوگیری از این اتفاق قفسههای جداگانه برای داروهای مشابه در نظر میگیرند و یا علامت هشدار روی آنها میزنند ما نیز در این بیمارستان قفسههای داروهای مشابه را از یکدیگر جدا کرده و چندین ماه است که داروها را کنترل میکنیم تا این مشکل به وجود نیاید.»
وی رعایت بهداشت کارکنان و شست وشوی دستهای پرسنل به صورت مداوم را از دیگر مصادیق حاکمیت بالینی دانست و گفت: «ثابت شده است که شست و شوی دستها میزان عفونتهای بیمارستانی را کاهش میدهد ما موفق شدیم فرهنگ شست و شوی دست را در بیمارستان به خصوص در بین پزشکان و پرستاران رایج کنیم. تا در زمانی که اقدامات خاص انجام میدهند و برای هر کاری دست خود را بشویند.»
دکتر مهدوی ادامه داد: «ارائه خدمات الکترونیک و رضایت سنجی ازبیماران هم موارد دیگری هستند که برای بیمارستان بقیه الله امتیاز آوردهاند و این بیمارستان با برنامه ریزی، اجرا، نظارت و پایشی که انجام داده است توانسته بالاترین امتیاز حاکمیت بالینی را کسب کند.»
رئیس بیمارستان بقیه الله با تاکید بر اینکه اجرای استانداردهای حاکمیت بالینی ارتباط چندانی با مسائل مالی ندارد و به بودجه وابسته نیست، گفت: «اقداماتی که انجام شده است نیازمند بودجههای بالایی نیست بلکه نیاز به دانش دارد. بنده خود معلم حاکمیت بالینی هستم و خودم به تیم ۱۲ نفره در بیمارستان این استانداردها را آموزش دادم.»
دکتر مهدوی در ادامه افزود: «بخشی از موفقیتهای به دست آمده مربوط به نحوه مدیریت و بخش اعظم آن وابسته به اخلاق حرفهای پرسنل است. به این معنی که وقتی ما به پزشکان متعهد و با اخلاق بیمارستان گوشزد میکنیم که به لحاظ شرعی، انسانی و قانونی در قبال بیماران مسئول هستند و با رعایت استاندارها میتوانند خدمات بهتری ارائه دهند آنها قبول کرده و به اجرای این برنامه کمک میکنند.»
وی افزود: «بنده در حال حاض تنها کارم مدیریت بیمارستان است یعنی نه اتاق عمل میروم و نه مطب دارم. تمام وقتم را تلاش برای اداره بهتر بیمارستان و ارائه راه حلهای مناسب برای مشکلات پر میکند.
در حال حاضر نزدیک به ۲ سال است که از بیمارستانهای مختلف کشور هر ماه یک روز برای بازدید به بیمارستان بقیه الله میآیند. ممکن است در بیمارستانی پول خرج کرده باشیم ولی استاندادرها ربطی به پول نداشته است. یعنی وقتی به دیوار رنگ زده شد استاندارد به این موضوع نمره نمیدهد. استاداردها نیاز به پول ندارد فقط نیاز به وقت و دانش و همت تمام پرسنل دارد. اگر مدیران بیمارستانها آموزش ببینند و اگر انگیزه، همت و وقت و حوصله به خرج دهند به موفقیت دست خواهند یافت.»
دکتر مهدوی در پایان گفت: «استاندردهای حاکمیت بالینی حدود ۳ سال است که در کشور آمده ولی ما مجموعه استاندارد سازی بیمارستان را با مدلهای دیگر داخل خود بیمارستان از حدود ۵ سال پیش شروع کردیم. ۵ سال با آموزش، مراقبت، کنترل و ممیزی رسیدیم به این نقطه. بنابراین با یک برنامه ریزی خوب و دقیق از سوی وزارت بهداشت و ادامه این حاکمیت بالینی قطعا مردم در بیمارستانها بهتر درمان شده و کمتر آسیب میبینند و هزینههای کلی نظام سلامت هم کاهش مییابد.»
-------------------------------------
پایان