از 20 میلیارد تومان یارانه برای خرید فیلتر تا شیوع تجارت اعضای بدن
معاون اجرایی معاونت درمان وزارت بهداشت از هزینهکرد 20 میلیارد تومان یارانه برای خرید فیلتر بیماران همو دیالیز خبر داد و گفت: متأسفانه شاهد شیوع مسائل غیراخلاقی مانند تجارت اعضا به دلیل نیاز به کلیه در جامعه هستیم.
محمود رضا محقق در همایش روز جهانی بیماران کلیوی که در وزارت بهداشت برگزار شد گفت: از سال 2006 روزی به عنوان روز جهانی کلیه نامگذاری شده تا به خود و دیگران در امر حفاظت از کلیه گوشزدهای لازم را انجام دهیم. شعار امسال «چگونه است حمله به کلیه خودمان جلوگیری کنیم است».
وی ادامه داد: سالانه در ایران 12 درصد از بیماران مبتلا به دیالیز فوت میکنند که این تعداد هر سال افزوده میشود. البته رشد بیماران کلیوی نسبت به متوسط جهانی در کشور ما بالاتر است.
معاون اجرایی معاونت درمان تصریح کرد: رشد این بیماران در جهان 7 درصد است در حالی که در ایران بیش از این تعداد است. همچنین تعداد کل بیماران مبتلا به نارساییهای کلیه در کشور 46 هزار نفر است.
محقق گفت: از این تعداد 23 هزار و 350 بیمار مبتلا به همو دیالیز است که هفتهای 3 بار مجبور به انجام دیالیز میشوند و 18 هزار و 500 بیمار پیوندی در کشور وجود دارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر 51 بخش دیالیز صفاقی، 453 بخش همو دیالیز، 4 هزار و 200 دستگاه دیالیز و 33 بخش پیوند کلیه وجود دارد که امسال 2 هزار و 500 پیوند کلیه در این بخش انجام شده است.
معاون اجرایی معاونت درمان گفت: نسبت بیمار به دستگاه دیالیز 5.5 است که آمار مناسبی نیست و باید در حدود 4 باشد یعنی به ازای هر دستگاه دیالیز 4 بیمار از آن استفاده کنند.
محقق در مورد قیمت تمام شده هزینه درمان بیماران کلیوی افزود: به ازای هر بیمار در سال اینگونه برآورد شده که بیمار همو دیالیز 18 میلیون تومان، بیمار دیالیز صفاقی 22 میلیون و پیوند کلیه 8 میلیون تومان هزینه میشود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه در شرایط تحریم قرار داریم باید هر چه بیشتر نظام سلامت و مردم را از بحرانهای اقتصادی دور کنیم و به روشهای کمهزینهتر روی آوریم که در این زمینه توان مدیریت بحران ما بیشتر خواهد شد.
وی اظهار کرد: شیوع نارساییهای مزمن کلیه در ایران به ازای یک میلیون نفر 615 بیمار است در حالی که در جهان به ازای یک میلیون نفر هزار و 40 نفر است همچنین میزان بروز این بیماری در ایران 85 به ازای یک میلیون و در جهان 100 بیمار به ازای یک میلیون نفر است.
محقق با اشاره به اینکه با استانداردهای جهانی در زمینه دیالیز صفاقی فاصله داریم گفت: 3 درصد از بیماران نیازمند دیالیز صفاقی هستند، 50 درصد همو دیالیز و 45 درصد نیز پیوند شدهاند.
وی در زمینه عوامل متعددی که باعث افزایش آمار مبتلایان به نارسایی کلیه میشود گفت: شیوع دیابت و پرفشاری خون نیز از عوامل افزایش این بیماری است که در حال حاضر برنامه جامع کنترل دیابت در حال انجام است و این در حالی است که 45 درصد بیماران پیوند کلیه دیابت دارند.
معاون اجرایی معاونت درمان تصریح کرد: افزایش شمار بیماران مبتلا به نارسایی کلیه باعث افزایش مسائل غیراخلاقی در زمینه تجارت اعضا، تحمیل بار مالی به سازمانهای بیمه، افزایش از کار افتادگی، افزایش شیوع بیماران نیازمند به روشهای جایگزین، شیوع چاقی و مصرف سیگار، پیر شدن جامعه و گسترش عادات ناصحیح زندگی شهری شده است.
محقق افزود: همچنین شاهد افزایش بار مالی به نظام سلامت هستیم به طوری که امسال 20 میلیارد تومان یارانه برای خرید فیلتر همو دیالیز پرداخت شده است.
----------------------------------
پایان