روزنامه بهار نوشت: آیا آنتیبیوتیکبیمارستانها ته کشیده است؟
کمبود یا نبود دارو و مشکلات آن همچنان در بیمارستانها مسئلهساز است. زنجیره مشکلاتی که از داروهای بیهوشی شروع شده بود، حالا به آنتیبیوتیکها رسیده است. بهطوری که به گفته رییس انجمن مراقبتهای ویژه ایران، بخش عمدهای از این مشکل ناشی از داروهای آنتیبیوتیک وارداتی بوده که حالا با مسائل مربوط به ارز و در کنارش سوءمدیریتهای دولت، بیمارستانها را با مشکل روبهرو کردهاست. هفته گذشته، مدیران بعضی بیمارستانها اعلام کردند بخش مراقبتهای ویژه آنها با کمبود آنتیبیوتیک مواجه بوده است.
اگر تا هفتههای گذشته خبر از کمیاب شدن داروهای بیماریهای خاص در صدر خبرها بود و مدیران دولتی میگفتند بازار دارو در کنترل ماست و تنها بیماران خاص هستند که برای تهیه بخشی از داروهایشان مشکل دارند، این روزها اما تعدادی از بیمارستانها با مشکل جدیدی مواجه شدند: کمبود آنتیبیوتیک. دارویی که اول و آخر بسیاری از درمانها از جراحیهای سرپایی گرفته تا پیوند اعضا، بدون وجود آن ممکن نیست.
امیرعلی سوادکوهی، رییس انجمن مراقبتهای ویژه ایران، درباره مسائل مربوط به داروهای آنتیبیوتیک گفت: کمبود داروهای وارداتی آنتیبیوتیک به هر دلیلی که باشد، اعم از مشکلات ارزی، معلوم نبودن نرخ ارز دارو، تحریمهای نانوشته یا سوءمدیریت و سیاستگذاریها، موضوعی است که بهطور مستقیم با جان بیماران ارتباط دارد و باید هرچه سریعتر در اینباره راهکارهای مناسب اندیشیده شود.
مشکلات و مسائل آنتیبیوتیکها چندی پیش هم توسط رییس بخش عفونی بیمارستان لقمان حکیم بیان شده و مسعود مردانی در اینباره گفته بود بعضی بیماران بستری در بیمارستان و خصوصا بخشهای مراقبت ویژه و جراحی نیازمند آنتیبیوتیکهایی هستند که هم کمیاب شده و هم هزینه تامین آنها افزایش یافته است. براساس صحبتهای او، انجام پیوندهای مختلف و امکان عملی آن در کشور ایجاب میکند مراقبتهایی بعد از پیوند و داروهایی به این بیماران تجویز شود که طول عمر بیشتری به آنها بدهد. در این مراقبتها هم چارهای جز تجویز آنتیبیوتیک مناسب وجود ندارد.
علت کمبود بعضی داروها ممکن است به دلیل وارداتیبودن و تخصیص پیدا نکردن به موقع ارز مرجع باشد. ولی آنچه مهمتر است، اینکه تامین و تهیه داروهایی که جنبه حیاتی دارند، انجام شود. مردانی معتقد است که قیمت دارو باید منطقی باشد تا هم برای کارخانه داروسازی یا شرکت تامینکننده دارو سود منطقی داشته باشد و هم بیمار قادر به تهیه آن شود. با این حال، هنوز پرونده نبود و کمبود داروهای مختلف که برای بیماران حیاتی است، روی میز نمایندگان مردم قرار نگرفته است.
محمدعلی قربانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، درباره وضعیت آنتیبیوتیک در بیمارستانهای کشور میگوید: «چون نمایندگان مجلس در حال حاضر درگیر لایحه بودجه سال 92 بودهاند، این موضوع را هم در کمیسیون مطرح نکردهایم.» به گفته او، این بحث بیشتر مربوط به داروهای آنتیبیوتیک وارداتی بوده که به دلیل مسائل مربوط به ارز ایجاد شده است. البته مجموعهای از داروهای آنتیبیوتیک داخلی هم که با مواد اولیه خارجی تولید میشوند هم به مشکل برخوردهاند. قربانی همچنین ادامه میدهد: «با حل شدن مسائل بودجه، قطعا مشکلات داروهای آنتیبیوتیک و بیهوشی در کمیسیون مطرح و حل میشود.»
علاوه بر بیمارانی که عمل جراحی انجام میدهند، اختلال در تامین ارز داروهای آنتیبیوتیک، میتواند مشکلاتی را برای بیماران بخشهای ویژه به وجود آورد. سوادکوهی در اینباره میگوید: «بیمار به دلیل شرایط حاد و بحرانی به واسطه اختلال در عملکرد یک یا چندین ارگان اصلی بدن، از جمله مغز، قلب، ریه و کلیه ممکن است به مراقبت لحظه به لحظه کادر درمانی نیاز داشته باشد که در این شرایط بیمار به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشود. همچنین بیمارانی که جراحیهای سنگین و وسیع داشتهاند نیز گاهی به مراقبتهای لحظه به لحظه نیازمند هستند. مسلما در بخش مراقبتهای ویژه هم آنتیبیوتیکها لازم است؛ زیرا این بیماران با توجه به شرایط بحرانی، به دلیل شدت و وسعت بیماری و پیچیدگی مراقبت در بخش آیسییو و همچنین به دلیل نوع تجهیزاتی که برای آنها استفاده میشود، نسبت به سایر بیماران به عفونت مستعدتر هستند. به همین جهت کاربرد داروهای آنتیبیوتیک برای این بیماران نقش حیاتی و ضروری دارد. در همین راستا، مردانی میگوید: «امروزه ایجاد بخش مراقبتهای ویژه در بیمارستانها موجب افزایش امید به زندگی در کشور شدهاست. همچنین پیشرفتهای پزشکی به دستاوردهای بزرگ در انجام جراحیهای وسیع در پیوند اعضا منجر شده ولی هرگونه کمبود در تامین اینگونه داروها به معنای اختلال جدی در فرآیند درمانی است که میتواند همه تلاشهای کادر درمانی را بیاثر کند.» البته علاوه بر داروهای بیهوشی و آنتیبیوتیکها، بیماران شیمیدرمانی هم با کمبود جدی و گرانی داروهای مربوطه مواجهاند.
با اینکه بیمارستانهایی مانند لقمان و بعضی بیمارستانهای دولتی از نبود داروهای آنتیبیوتیک شکایت میکنند ولی بیمارستانهای خصوصی چندان با این مشکل مواجه نبودهاند. زیرا به گفته مسئولان قسمت داروخانه این بیمارستانها درست است که مشکل دارو در کل کشور موج میزند ولی از آنجایی که بیمارستانهای دولتی در پرداختها مشکل دارند و خیلی دیر و با مشکل رسیدهای خود را پرداخت میکنند، شرکتهای دارویی به فروش دارو به آنها علاقهای ندارند.
کمبود آنتی بیوتیکهای بیمارستانی جدی گرفته شود
کاربرد داروهای آنتی بیوتیک ضد میکروبی،ضد ویروسی و ضد قارچی برای بسیاری از بیماران بستری در بیمارستانها نقش حیاتی و ضروری دارد و نمیتوان نسبت به آن بی توجهی كرد .
دبیر انجمن بیماریهای عفونی كشور کمبود آنتی بیوتیک های بیمارستانی را هشداری دانست كه باید جدی گرفته شود.
دكتر مینو محرز درگفت وگو با ایلنا با اشاره به کمبود طیف وسیعی از آنتی بیوتیک های بیمارستانی اظهار داشت: موضوع کمبود داروهای آنتی بیوتیک بیمارستانی موضوع کوچک و جزئی در نظام درمانی کشور نیست که بتوان با اغماض و مراعات از کنار آن گذشت. نیازمند حرکت جدی دست اندرکاران دارویی کشور است تا هرچه زودتر این مشکل بر طرف شود.
این متخصص بیماری های عفونی اضافه کرد: کاربرد داروهای آنتی بیوتیک ضد میکروبی،ضد ویروسی و ضد قارچی برای بسیاری از بیماران بستری در بیمارستان ها نقش حیاتی و ضروری دارد و نمی توان نسبت به آن بی توجهی كرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاكید براینكه مقابله با عفونت های مقاوم شده به آنتی بیوتیک های قوی نیاز دارد، افزود: بیمار با وعده و وعید و نقل قول های مختلف بهبودی پیدا نمی کند، کادر درمانی برای بهبودی بیمار دارو نیاز دارد.
محرز تاكید كرد: واقعیت آن است که تیم جراحی هر چقدر هم در کار خود مهارت داشته باشند و کادر درمانی هر چقدر هم ورزیده باشند، ممکن است به علت عدم دسترسی به موقع به آنتی بیوتیک های مناسب،فرایند درمان اثر موثری در بر نداشته باشد.
وی با اشاره به اینكه هرگونه کمبود در تامین اینگونه داروها به معنای اختلال جدی در فرایند درمانی است که میتواند همه تلاشهای کادر درمانی را بی اثر سازد، افزود: این حق یک بیمار بستری شده در بیمارستان است که از متولیان دارویی کشور توقع داشته باشد که پس از جراحی داروهای مورد نیاز وی را تامین کرده باشند.
به گفته محرز بی نظم شدیدی بر زندگی خانواده بیمارانی حاکم میشود وقتی که مخاطب جمله دلهره آور «داروی شما موجود نیست» قرار میگیرند وادامه شرایط موجود بهگونهای همراه با خوف و رجاء برای خانواده و همراهان بیمار عذاب آور و گزنده است.سایه تردید در دسترس نبودن دارو موضوع پر استرس و اضطراب آفرینی است.
بیماران در تب بی دارویی می سوزند و مسئولان...
دولت و متولیان امر چندان برای سلامت مردم اهمیت قائل نبوده و این موضوع برای شان چندان قابل توجه نیست که حوزه سلامت که مستقیما با امنیت جامعه در ارتباط بوده را در زمینه تخصیص ارز مورد نیاز دارای اولویت ندانسته یا در اولویت آخر قرار داده اند.
به گزارش پایگاه خبری ،تحلیلی ملیت : مدتهای مدیدی است که مردم کشورمان با وجود فراوانی نعمت در زمینه های مختلف در کشور که لطف و عنایت بی بدیل خداوند در حق مردمان این سرزمین می باشد، با مشکلات فراوانی از نظر اقتصادی و معیشتی روبرو شده اند که هر روز بر دامنه آنها افزوده می شود.
به گزارش خبرنگار ملیت، اما آن چیزی که بیش از پیش موجب نگرانی بسیاری از مردم شده است و فشارهای اقتصادی را به نحو چشمگیری تشدید کرده است، کمبود دارو به خصوص داروهای حیاتی در کشور می باشد که نگرانی های بسیار جدی را به دنبال داشته و دارد.
موضوع آنجا نگرانکنندهتر از پیش می شود که برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خبر از از افزایش بی سابقه بهای دارو در روزهای آینده داده اند، چیزی که باعث شده است تا معاون دارویی سازمان غذا و دارو استعفا داده و ادامه کار را با روند فعلی ناممکن بداند.
دکتر شانه ساز معاون سازمان غذا و دارو با تشریح شرایط حساس کشور از نظر تامین داروهای مورد نیاز بیماران گفته است: «با توجه به اینکه در این مدت شرایط دارویی خیلی ویژه است و از لحاظ دادن ارز به شرکت های تولیدکننده و واردکننده مشکل وجود دارد و با این نوع اختصاص ارز نمی توانیم قیمت دارو را افزایش دهیم لذا شرایط کار کردن در این بخش خیلی سخت شده بوده و انرژی فراوانی را نیاز دارد، که این انرژی هم اکنون در بنده وجود ندارد و خسته شده ام و واقعا نمی توانم دیگر ادامه دهم. امیدوارم فرد دیگری بتواند با انرژی بیشتر مسائل و مشکلات دارویی را پیگیری و به سرانجام برساند.» شانه ساز با اشاره به اینکه تاکنون از اول سال209 میلیون دلار ارز به بخش دارو اختصاص پیدا کرده، تصریح کرده است:«تاکنون با توجه به بحثهای اداری و گرفتن کد هنوز این مقدار به دست شرکت های تولیدکننده و واردکننده دارو نرسیده است. همچنین حدود 70 میلیون دلار دارو در گمرک وجود دارد.»
این مهم بر هیچکس پوشیده نیست که پیشرفت یک جامعه در زمینههای گوناگون معلول سلامتی تکتک افراد آن جامعه میباشد و بر همین اساس است که همواره از بهداشت و سلامت جامعه به عنوان یکی از شاخصهای توسعه کشورها توسط مراجع ذی صلاح جهانی یاد می شود.
اما متاسفانه و در عین ناباوری به نظر میرسد که آقایان تصمیمگیر در حوزه سلامت کشور، سلامتی افراد جامعه و به خصوص بیماران نیازمندی که هم اکنون در بستر بیماری به سر برده و نیاز به داروهایی دارند که باید از خارج از کشور (البته به غیر از کشورهای دوست و برادر هند و چین!)وارد شوند، چندان برایشان مهم به نظر نمی رسد.
این موضوع مهم و حیاتی را در مشکلاتی که در زمینه تامین ارز مورد نیاز داروهای این قبیل بیماران به وضوح مشخص می باشد را می توان به عینه مشاهده کرد.
این که چرا مسئولان ارشد کشور به خصوص مسئولان اقتصادی و دست اندرکاران حوزه پولی و ارزی کشور، روند این مهم را کند کرده و حتی آن را قطع کرده اند، هنوز بر کسی مشخص و آشکار نشده، البته گمانه های ناخوشایندی در این باره مطرح شده است. از جمله اینکه دولت محترم و عدالت محور! ارز مورد نیاز واردات دارو را به جای اختصاص دادن به حوزه سلامت آن را وارد بازار آزاد کرده و از طریق فروش آن پول مورد نیاز هدفمندی یارانه ها را جهت واریز به حساب خانوارها تامین کند، که البته ما می گوییم این مسئله آنقدر با اهمیت نیست که جان همان انسانها را به خطر انداخته و واریز مبلغ45500 در ماه به قیمت از بین رفتن سلامتی آنها تمام شود.
موضوعی که ناگوارتر از مطلب اول به نظر میرسد این است که دولت و متولیان امر چندان برای سلامت مردم اهمیت قائل نبوده و این موضوع برای شان چندان قابل توجه نیست که حوزه سلامت که مستقیما با امنیت جامعه در ارتباط بوده را در زمینه تخصیص ارز مورد نیاز دارای اولویت ندانسته یا در اولویت آخر قرار داده اند.
شرایط بسیار وخیم حوزه سلامت کشور را باید از نزدیک و در بیمارستانهای سراسر کشور به خصوصو شهرستان کمتر برخوردار دید. نشستن دقایقی هر چند کوتاه، پای صحبت های دست اندرکاران این حوزه حیاتی کشور روایت های بسیار تلخی را با خود به همراه دارد. آنجا ناله های آنها جانکاه تر می شود که سخن از تجهیزات پزشکی چینی و هندی به میان می آورند و از رنج های بیماران برای تحمل دردهای ناشی از این مثلا تجهیزات می گویند.
متاسفانه مشکلات و معظلات حوزه سلامت تا آنجا پیش رفته که برخی از ائمه جمعه سراسر کشور به این مهم واکنش نشان داده و از بی توجهی عمدی دولت در این باره سخن به میان آورده اند.حجت الاسلام"حسن ترابي" امام جمعه بروجرد در نشست بررسي مشكلات بهداشتي درماني این شهرستان ضمن بیان مطلب فوق گفته است:«حوزه سلامت با جان مردم در ارتباط است و نبايد دولت بگويد كه چون مشكل فروش نفت داريم اين حوزه جزو اولويت هاي آخر است.با علم به محدوديت منابع و مشكلاتي كه از نظر درآمدي براي كشور ايجاد شده است دولت بايد حوزه سلامت را مانند حوزه امنيت به شكلي استثنايي مديريت كند.»
حال با این تفاسیر فقط یک جمله می ماند که به آقایان در دولت گفت و آن این است که تصمیمات غیرکارشناسی و احساسی در حوزه سلامت نه تنها باری را از روی دوش بیماران کشور بر نمی دارد بلکه هر روز بر دامنه مشکلات آنها می افزاید و شماها هستید که باید بعد از اتمام دوران مسئولیت خود جوابگوی مردم، بیماران و البته خداوند باشید. توصیه ای که می توان به رئیس جمهور و دولتمردان محترم کرد این است که به جای صرف هزینه های گزاف از بیتالمال در سفرهای گوناگون به خصوص در سفرهای استانی و توزیع ساکهای پر از سکه در این سفرها و همچنین برپایی میتینگهای غیرضروری برای نیل به مطامع سیاسی، آنها را برای تامین هزینه داروهای مورد نیاز بیماران اختصاص داده که قطعا کم کردن از رنج و درد این بیماران خیر دنیا و آخرت را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
---------------------------------
پایان