باز هم مدرسه میسازیم!
سعید پسر کوچک همسایه سرطان خون دارد و خانواده همه زندگی شان را فروختهاند برای دوا و درمان و ما مدرسه می سازیم! زهره دختر همسایه مدتهاست عقد کرده و پول ندارد جهیزیه بخرد و ما مدرسه میسازیم! بابای علیرضا بیکار است و شبها برای اینکه چشمش به چشم بچهها نیفتد و شرمنده سر و همسر نباشد دیر به خانه می آید و ما مدرسه می سازیم! پسر بزرگ عمو چند سالی است که درسش تمام شده و سربازی اش هم، اما بیکار است و با این دوست و آن دوست میگذراند، او هم دیر به خانه میآمد و در این دیر آمدنها بود که فهمیدند معتاد شده است و ما، باز هم مدرسه میسازیم!
مدتهای مدید است آنها که دستشان به دهانشان می رسد و به دنبال خرید آخرتشان هستند برای شرکت در یک سرمایهگذاری بلندمدت با برکت و مطمئن و تضمینی جهت خرید بلیط یکسره به بهشت، مدرسه می سازند؛ همه می دانیم که خدا و پیامبر گفتهاند مدرسه سازی از بهترین خیرات است اصلا بر منکرش... اما؛ ساختن سرپناه برای یک خانواده، تامین سرمایه اشتغال پدر یک خانواده و درمان سرپرست بیمار یک خانواده اعمال خیری نیستند که فراموش کرده ایم؟
سری که به روایات و آیات بزنیم یادمان میآید که جای قرض الحسنه در نامه اعمالمان خالی است البته، اگر دستمان به دهانمان می رسد.
آیات و روایات می گویند: قرض الحسنه یکی از انواع کار خیر و نوعی قرض است که در آن بهرهای در کار نباشد. عقدی است که به موجب آن بانکها یا افرادی که از نظر مالی توانایی دارند (به عنوان قرض دهنده) مبلغ معینی را طبق ضوابط مقرر در دستورالعمل مربوطه به اشخاص، اعم از حقیقی یا حقوقی (به عنوان قرض گیرنده) به قرض واگذار میکنند.
در قرآن 13 مرتبه با واژههای گوناگون سخن از قرض به میان آمده و بر آن تاکید شده است و در هر جا کلمه قرض آمده به دنبال آن کلمه حسنه نیز آمده است. از این رو در اسلام به وام بی بهره «قرض الحسنه» گفته می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، حجت الاسلام سید احمد میرمهدی، رییس حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک، در این باره با بیان اینکه قرض یکی از عقود معاملاتی و دارای احکام مخصوص به خود است، گفت: متون دینی با امضای این قرار داد عقلایی برای صحت آن شرایطی را همچون بدون ربا بودن ذکر کرده اند.
وی ادامه داد: قرض الحسنه نوع خاصی از قرض است اگر چه قرض الحسنه نیز از جهت فقهی و حقوقی تحت عقد قرض مطرح است و همان احکام را دارد، اما تحقق آن شرایط خاصی دارد که آن را از دیگر موارد قرض جدا می کند.
رییس حوزه علمیه امام خمینی(ره) اراک همچنین به رابطه قرض الحسنه و صدقه و ثواب 18 برابری قرض الحسنه و 10 برابری صدقه اشاره کرد و افزود: هر دو نوع تعاون و یاری و ایثار و از خود گذشتگی و ابزارهایی جهت رفع نیاز نیازمندان است.
حجت الاسلام میرمهدی با بیان اینکه نیازمندان بر دو قسم هستند، گروه اول افرادی هستند که امید به باز پرداخت در وقت معین را ندارند و گروه دوم افرادی که به دلیل برخورداری از بعضی امکانات، اطمینان به باز پرداخت دارند، اضافه کرد: فرهنگ اسلامی قرض الحسنه را بهترین ابزار در مورد گروه دوم می داند و در واقع قرض الحسنه در رفع فقر حقیقی و پنهان جامعه مناسبترین ابزار است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به آثار اجتماعی قرض الحسنه که شامل تامین اجتماعی و کاهش فاصله طبقاتی بین افراد جامعه است، اظهارکرد: تامین اجتماعی که برطرف کننده نیازهای مادی و معنوی افراد جامعه و کاهش فاصله طبقاتی است و قرض می تواند جریان پول را از بین طبقات ثروتمند به سمت طبقات کم در آمد سوق داده و در جهت تثبیت آنان و عدم تمرکز ثروت، نقش فعالی داشته باشد.
رییس حوزه علمیه امام خمینی(ره) اراک همچنین به آثار اقتصادی قرض الحسنه همچون مصرف و پس انداز اشاره کرد و گفت: یک فرد مسلمان پس از کسب درآمد، قسمتی از آن را جهت رفع نیازهای مصرفی خود صرف و مقداری را به انفاقات و صدقات که ناشی از انگیزه های معنوی و اخروی است اختصاص می دهد.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام داوود چمانی، معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل تبلیغات استان مرکزی نیز با بیان اینکه در قرآن کریم قرض الحسنه به عنوان وام به خداوند مطرح شده است، گفت: قرض الحسنه برای رفع نیاز نیازمندان در نظر گرفته شده است در حالی که صدقه ممکن است به افراد غیر نیازمند نیز برسد.
وی با اشاره به اینکه پاداش خداوند به قرض دهنده هم در دنیا و هم در آخرت است، افزود: قرض الحسنه یک عبادت مالی و نشان دهنده یکی از ارزشهای الهی و در واقع معامله اقتصادی با مردم و معامله معنوی با پروردگار است.
معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل تبلیغات استان مرکزی همچنین به آداب قرض الحسنه اشاره کرد و گفت: قرض الحسنه باید از مال حلال، پاک و سالم، بی منت و برای رضای خداوند، خالصانه و مخفیانه، با عشق و علاقه بوده و قرض دهنده باید به دلیل این توفیق الهی شکرگذار خداوند باشد و مشکل دیگران را حل و آبروی قرض گیرنده را حفظ کند.
چمانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به آثار قرض الحسنه که بر دو نوع معنوی و اجتماعی، اضافه کرد: قرض الحسنه کفاره گناهان بوده و ذخیره آخرت و موجب استجابت دعاها، دستگیری از تنگ دستان و جلب رضایت پروردگار است.
وی ادامه داد: با قرض الحسنه حس همکاری و نوع دوستی تقویت شده و این عمل خیر موجب به کارگیری سرمایهها در جامعه شده و قدرت تولید و کار را افزایش می دهد.
معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل تبلیغات استان مرکزی با بیان اینکه فعالیت حکومت اسلامی بر پایه ارزشهای الهی و اسلامی است و قرض الحسنه دارای ارزشهای الهی و برکات فراوان است، اظهار کرد: دولت با تامین شرایط و تسهیلات لازم، زمینه رفع نیاز افراد به ویژه جوانان در اشتغال، ازدواج و مسکن را فراهم کرده به زندگی آسانتر آنان کمک می کند.
چمانی با تاکید بر لزوم حضور صندوقهای قرض الحسنه در جامعه اسلامی خاطرنشان کرد: از مزایای این صندوقها استفاده دولت برای تقویت مردم در گرفتن تسهیلات جهت رفع مشکلات جاری در بخشهای مختلف است.
وی با بیان اینکه در جامعه امروزی قرض الحسنه با تمام ارزش و آثار و برکاتش کمرنگ شده است، تصریح کرد: در صورتی که قرض گیرنده در موعد مقرر قرض خود را ادا کند و قرض دهنده نیز بر او سخت نگیرد بسیاری از مشکلات افراد با این روش نیکو حل خواهد شد.
هرچند براساس این گزارش یکی از راههای عبادت خداوند قرضالحسنه بوده و برکات بسیاری بر آن مترتب است و در وعده خداوند نیز شکی نیست اما؛ این سنت حسنه تا چه حد در میان مسلمانان ترویج شده است.
این نکته قابل توجه است که چندی پیش به گفته رییس بانک قرض الحسنه مهر استان مرکزی یکی از مشکلات تأمین اعتبار در این بانک عدم آشنایی مردم و به ویژه خیرین با این نوع از کار خیر است و فرهنگ سازی در این خصوص با توجه به برکات فراوان آن یک ضرورت به نظر می رسد و این در حالی است که در حال حاضر آنچه به عنوان کار خیر همواره با قدرت تمام در میان خیرین تبلیغ می شود مدرسه سازی است ولی معلوم نیست با وجود درصد موجود رشد جمعیتی در ایران و این همه مدرسه، خیرین تا کی باید مدرسه بسازند در حالی که برخی خانه ندارند.
شاید باید قبل از ساخت مدرسه به تامین کودکانی فکر کنیم که قبل از رسیدن به سن ورود به مدرسه، به آدامسیهای شهرمان تبدیل می شوند.
-------------------
پایان