ایران بزرگترین واردکننده دارو در جهان
درحالی که معاون داروی سازمان غذا و دارو از کنترل بازار دارو خبر می دهد، اما رییس مرکز تحقیقات بیولوژیک کشور با انتقاد از تامین بازار دارویی با واردات گفته ایران بزرگترین وارد کننده داروست.
فریدون مهبودی دراین باره به شفاآنلاین گفت: یکی از زیر مجموعه های وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو است. بنابر این وزیر بهداشت باید برای تامین داروی مورد نیاز کشور اقدامی انجام دهد. اما متاسفانه مسوولین وزارت بهداشت ما بیشتر تامین را به واردات ترجمه می کنند. حال آنکه تامین یعنی ایجاد امنیت در به دست آوردن و در اختیار قرار دادن دارو از طریق حمایت از تولید داخل امکان پذیر می باشد.
به گفته او تا امروز تمام تلاش ها برای واردات دارو بوده: همین امر باعث شده کشور ما نسبت به جمعیت به بزرگترین وارد کننده دارو در دنیا تبدیل شود. تامین امنیت دارویی از طریق حمایت از تولید داخل بسیار پایدارتر از واردات دارو است. در حال حاضر نیز ما توان تولید نیمی از محصولات دارویی با استفاده از بیو تکنولوژی را در داخل کشور داریم اما متاسفانه حمایتی در این زمینه صورت نمی گیرد.
مهبودی همچنین گفت : ما برای تامین نیاز واقعی مردم در زمینه دارو سالانه به حدود یک میلیون دلار واردات دارو احتیاج داریم که اگر مشکل تعرفه حل شود با درآمد حاصل از این میزان واردات می توان به وزارت دارایی و بیمه ها و حتی خود وزارت بهداشت کمک کرد و این وزارتخانه که به یک مصرف کننده تبدیل شده می تواند درآمدزایی داشته باشد.
از سوی دیگر جانشین فرمانده مرزبانی از قاچاق دارو توسط کوله بران خبر داده است: بیشترین داروهای قاچاق از مرزهای غربی کشور وارد می شود. سردار احمد گراوند دراین باره به مهر گفت: وضعیت مشخصی در مورد قاچاق دارو از مرزهای کشور نداریم. در سالجاری مقادیر زیادی دارو در کردستان و آذربایجان غربی کشف و ضبط شد. در بررسی های اولیه مشخص شد بسیاری از این داروها به عنوان پیش ساز مواد مخدر صنعتی وارد کشور شده است. در آخرین عملیاتها ماموران موفق به کشف ۶۷۰ کیلوگرم پیش ساز در سردشت و ۷۰ کیلوگرم در کردستان شدند.
جانشین فرمانده مرزبانی در خصوص قاچاق دارو از هند و پاکستان گفت: تا کنون موردی از کشف محموله بزرگ داروی قاچاق در شرق کشور یا دریا نداشته ایم اگرچه ممکن است در مقیاس های کوچک قاچاق وجود داشته باشد. بیشتر قاچاق دارو توسط کوله بران غیرمجاز از غرب کشور است که مرزبانان در صورت مشاهده با آن برخورد می کنند. این افراد با دریافت بهای ناچیزی کالای قاچاق را از آنسوی مرزها وارد کشور می کنند.
وزیر بهداشت: تکنرخی شدن ارز دارو جلوی بسیاری از رانتها و فسادها را گرفت
درباره واردات دارو و قاچاق ان البته وزیر بهداشت نظر دیگری دارد. حسن طریقت منفرد دراین باره به فارس گفت: تکنرخی شدن نرخ ارز دارو جلوی بسیاری از رانتها، فسادها و اتفاقاتی را که بین تولید تا عرضه دارو رخ میداد، گرفت.
به گفته او دو نرخی شدن ارز دارویی در کشور از سال گذشته فساد ایجاد کرده بود: با تک نرخی شدن نرخ ارز دارو که قانون بود و وزارت بهداشت هم از این قانون تبعیت کرد. خوشبختانه بسیاری از گرفتاریها و مفاسدی که بین مسیر تولید تا عرضه دارو رخ میداد، حل شد.
وزیر بهداشت گفت: از طرف دیگر بر مبنای ارز جدید دارو، قیمتگذاری داروها اصلاح شد و همین امر خیال تولیدکنندگان دارو را که در مرز ورشکستگی بودند، نجات داد و خیالشان را راحت کرد و اکنون اکثر آنها توانشان را برای افزایش تولید، افزایش دادهاند. وی ادامه داد: وقتی بخشی از ارز دارو را به صورت ارز مرجع و بخشی را به صورت ارز مبادلهای و بخشی را ارز آزاد میدهند، در مسیر تولید تا عرضه دارو اتفاقات زیادی میافتد و بالاخره همیشه ارز چند نرخی به دلیل اینکه قابل کنترل نیست، گرفتاری و فساد ایجاد میکند.
طریقت منفرد گفت: مسئله دیگر یارانه داروست که قبلاً ما آن را به شرکتهای پخش دارویی میدادیم و میگفتیم تو فلان داروی میلیون تومانی را با استفاده از این یارانه به قیمت مثلاً ۵۰ هزار تومان به داروخانه تحویل بده و به ویترین داروخانه ببر. این مسئله باعث میشود که چون قیمت واقعی دارو چندین برابر قیمت آن در داروخانه است، در مواقعی دارو به شکلی از داروخانه خارج شود و معلوم نباشد به کجا میرود اما حالا ما می خواهیم یارانه دارو را مستقیم به دست خود مریض برسانیم و مابه التفاوت ارز دارویی را به حساب خود بیماران صعب العلاج که آنها را میشناسیم، پرداخت میکنیم.
وی ادامه داد: فکر میکنم این روش یک تحول اساسی برای صیانت از امانت مردم ایجاد میکند و جلوی فساد را میگیرد.
----------------------
پایان