رئيس مركز تحقيقات سالمندان دانشگاه علوم پزشكي سبزوار گفت: در حالي كه سالمندان 7 درصد جمعيت كشور را تشكيل ميدهند 36 درصد تختهاي بيمارستاني به سالمندان اختصاص يافته و اين نشان ميدهد كه مراقبت و توجه به سالمندان بيمار در خانوادهها بسيار كاهش يافته است.
احمد دلبری بیان کرد: سالمندي فرايندي زيستي است و نبايد آن را يك بيماري دانست و با برنامهريزي و همكاري دستگاهها ميتوان مشكلات اين دوران را به حداقل رساند.
وي با تأكيد بر اينكه زمان كار اساسي براي دوره سالمندي كشور در حال سپري شدن است گفت: كشورهايي كه 100 سال است در اين زمينه كار ميكنند ميگويند كه بروز ناگهاني سالمندي آنها را غافلگير كرده در حالي كه ما هنوز كار قابل ذكري در زمينه سالمندي جامعه نداشتهايم.
دلبري افزود: كشوري هم تراز جمعيت و امكانات ما، چهار هزار و 500 متخصص سالمندان دارد در حالي كه امسال دانشگاههاي كشور ما شش نفر ورودي براي تخصص طب سالمندي جذب ميكنند.
وي با اشاره به اينكه مراكز نگهداري سالمندان در همه جاي دنيا آخرين مرحله كار است ابراز کرد: ما خدمات منزل، پرستاري و مراقبت از سالمندان، ايجاد دهكده سالمندان و ساير مراحل را كنار گذاشته و تنها به ايجاد مراكز سالمندان بسنده كردهايم.
رئیس مرکز تحقیقات سالمندان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار اظهار کرد: در برخي كشورها شش درصد سالمندان در مراكزي به نام دهكدههاي سالمندان زندگي ميكنند كه بر اساس نيازها و حوايج سالمندان طراحي شده است.
وي افزود: سالمند زايش اقتصادي ندارد و يك سالمند بيمار ميتواند 5 نفر را درگير كند بنا بر اين بايد خيلي سريعتر به فكر كارهاي اجرايي و عملياتي باشيم.
اجرای طرح پایش سلامت جامع سالمندان
وي ايجاد شهر دوستار سالمند، انجمن خيريه دوستدار سالمند و پايش جامع سلامت سالمندان را پيشنهادات خود به شوراي ساماندهي سالمندان استان ذكر كرد و گفت: در شهر دوستار سالمند، سالمندان بايد از هر لحاظ ايمن باشند و تمام امكانات و زيرساختهاي زندگي، براي آنها مهيا باشد.
احمدی همچنين اظهار کرد: طرح پايش سلامت جامع سالمندان ميتواند توسط وزارت بهداشت و درمان و بهزيستي به اجرا درآيد كه طي آن بيماران سالمند غربال و درمان شوند.
وي تاکید کرد: اكثر افراد اين جلسه، ميانسال به بالا هستند و تا اين برنامهها اجرايي شود اكثر ما به سن سالمندي رسيدهايم بنا بر اين بايد فرصت را غنيمت شمرده و از هيچ اقدامي در اين زمينه كوتاهي نداشته باشيم چون مشكلات جامعه سالمند، ما را هم در برميگيرد.
اختلال رواني گریبان گیر 23درصد سالمندان
مدير كل بهزيستي خراسان رضوي گفت: نرخ سالمندي كشور 8.9 درصد و در خراسان رضوي اين نرخ بر اساس آخرین آمارهاي رسیده در این استان حدود 7 درصد است.
تهمینه شکیب نیز در این جلسه اظهار کرد: شيب سالمندي كشور بيش از حد انتظار است و تا سال 2030 ميلادي سي درصد جمعيت كشور را سالمندان تشكيل ميدهند.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی بیان کرد: استان گيلان بالاترين و سيستان و بلوچستان كمترين ميزان سالمند در کشور را دارند.
وي نرخ سالمندي كشور را 8.9 درصد ذكر كرد و گفت: در خراسان رضوي اين نرخ بر اساس آمارهاي سال 90 حدود 7 درصد است اما آمار سال گذشته هنوز منتشر نشده است.
شکیب اظهار کرد: پيش بيني ميشود كه در سال 1430 بيست و پنج درصد جمعيت كشور سالمند باشند.
دبير شوراي ساماندهي سالمندان خراسان رضوي افزود: در حال حاضر سالمندان خانم 107 هزار نفرند كه نشان ميدهد تعدادشان از آقايان سالمند بيشتر است.
وي همچنين با بيان اينكه 32 درصد سالمندان دچار اختلال رواني هستند گفت: اين مسئله يك هشدار اجتماعي است و بايد مورد توجه مردم و خانوادهها قرار گيرد.
-------------
پایان