حذف دلالها از پروسه واردات تجهیزات ارتوپدی
800 میلیون دلار واردات تجهیزات پزشکی
مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت از آغاز عملیات کاهش قیمت تجهیزات ارتوپدی از یک ماه آینده خبر داد و گفت: تلاش میکنیم با حذف دلالهای غیرضروری از پروسه واردات تجهیزات ارتوپدی و همچنین اصلاح قیمتهای این تجهیزات، شاهد بهبود وضعیت در حوزه ارتوپدی باشیم.
دکتر حسین کیوان در توضیح آخرین اقدامات انجام شده برای کاهش قیمت تجهیزات پزشکی در کشور، گفت: در اداره تجهیزات پزشکی به جای استفاده از مکانیسم یارانه و امثال آن، روش اصلاح قیمتهای پایه ارزی برای تجهیزات را پیاده کردهایم که آن هم از طریق فشار آوردن به کمپانیهای خارجی انجام میشود.
وی ادامه داد: شرکتهای خارجی بر اساس قدرت خرید کشورها تعیین قیمت میکنند و به همین خاطر است که یک کالای مشابه در کشورهای با وضعیت درآمدی مختلف دارای قیمتهای متفاوتی است اما متاسفانه شاهد هستیم قیمت برخی تجهیزات پزشکی وارد شده به ایران بالاتر از کشورهای اروپایی و آمریکایی است.
کیوان با بیان اینکه علت بروز این اتفاق ناخوشایند، سوء مدیریت و بیاطلاعی از مباحث مربوط به قیمتگذاری و واردات تجهیزات پزشکی است، اظهار کرد: با اصلاح این روند شاهد بودیم که قیمت برخی تجهیزات قلبی تا 50 درصد کاهش پیدا کرد. به عنوان مثال یک استنت قلبی با اقدامات انجام شده مشمول کاهش قیمت شد و حدود 30 میلیون یورو از هزینه درمان مستقیم مردم کاست.
مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر نیز برای کاهش و اصلاح قیمت تجهیزات ارتوپدی برنامهریزی کردهایم که تلاش میکنیم از یک ماه آینده آن را عملیاتی کنیم.
وی همچنین درباره تجهیزات دندانپزشکی نیز گفت: در حال حاضر ایمپلنتها بالاترین هزینه را دارند و شکایات زیادی پیرامون آنها مطرح میشود. البته بخشی از هزینه درمان به کمک ایمپلنت به قیمت خود کالا و بخشی دیگر به دستمزد پزشک بازمیگردد که صلاحیت سازمان غذا و دارو نیز ورود به بحث هزینه ایمپلنتهاست که اقدامات لازم را در این خصوص انجام دادهایم.کیوان ادامه داد: در حال حاضر هزینه ایمپلنت کرهای که دارای تاییدیههای کیفی است، حدود 300 هزار تومان است و قیمت بهترین انواع ایمپلنت نیز به حدود 900 هزار تومان میرسد. رایزنیهایی با وزارت بهداشت انجام شده است تا بتوان هزینههای درمان به کمک ایمپلنت را کاهش داد. اکنون اگر کسی بخواهد از ایمپلنت استفاده کند، باید هزینهای بین یک تا دو میلیون تومان بپردازد.
مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در ادامه درباره وضعیت تولید تجهیزات پزشکی در کشور نیز توضیح داد: کلیه موازین مربوط به تولید تجهیزات پزشکی در داخل کشور را تسهیل کردهایم و اکنون موافقت اصولی اولیه برای تولید در کمتر از سه روز به تولیدکننده اهدا میشود.
وی ادامه داد: اما درباره اینکه چرا تولید تجهیزات پزشکی در کشور به نحو مطلوب و مورد انتظاری شکل نمیگیرد، باید گفت سودهای بانکی 30 درصد، پرداخت هزینههای گزاف برای زمین و ساخت کارخانه تولید تجهیزات پزشکی، امر تولید را در داخل کشور کمی مشکل کرده است.
کیوان با بیان اینکه در چنین شرایطی نمیتوان انتظار داشت تولیدات دانش بنیان شکل بگیرد، اظهار کرد: اگر بنا باشد شرکت دانش بنیانی شکل بگیرد باید به مراکز رشد برود که این مراکز نیز در حال حاضر ظرفیت ندارند. بنابراین باید این شرکت دانش بنیان در پارکهای فناوری مستقر شود. به عنوان مثال اکنون هزینه هر یک متر زمین در پارک فناوری پردیس حدود 400 هزار تومان است. علاوه بر این تولیدکننده باید برای هر متر زمین حدود 35 هزار تومان عوارض به سازمان نظام مهندسی پرداخت کند و در کنار همه اینها هزینه ساخت، انشعاب آب، برق و ... را نیز بپردازد. درواقع میتوان گفت برای احداث یک کارخانه هزار متری در پارک فناوری، حدود سه میلیارد تومان مورد نیاز است.
مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت با بیان اینکه البته شرایط اقتصادی دولت مناسب نیست، اظهار کرد: در حال حاضر ارزش ریالی تجهیزات پزشکی تولید داخل حدود 400 میلیون دلار است ولی ارزش ریالی واردات تجهیزات پزشکی به حدود 800 میلیون دلار میرسد. حدود 80 تا 90 درصد تجهیزات پزشکی سنگین و حدود 60 درصد تجهیزات مصرفی وارداتی هستند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کمبود تجهیزات در بیمارستانها نداریم، اظهار کرد: برخی تجهیزات پزشکی تا دو سال آینده ذخیره شدهاند، اما ذخیره تجهیزات استراتژیک تا یک سال آینده ضروری است.
کیوان در واکنش به اظهارات و اخباری که هر از گاهی در رسانهها در خصوص ورود تجهیزات آلوده به کشور مطرح میشود، گفت: تاکنون تجهیزات بدون کیفیتی وارد کشور نشده است و همگی این تجهیزات دارای گواهینامههای بینالمللی هستند. اتفاقا بحث رعایت استاندارد در حوزه سلامت بسیار سختگیرانه است و بحث دارا بودن حداقل استانداردها برای برخی تجهیزات وارداتی است.
مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت افزود: به عنوان مثال بحث مطرح شده درباره سرنگهای چینی، شیطنت رسانهای بود. متاسفانه برخی افراد که منافعی دارند، دست به چنین شایعاتی میزنند. در حالی که هیچ گاه سرنگ آلودهای وارد کشور نشده است و یقین بدانید اگر زمانی چنین اتفاقی بیفتد، قطعا باید به دنبال ردپای بیوتروریسم باشیم.
------------------
پایان