رئیس مرکز ثبت عوارض ناخواسته داروهای وزارت بهداشت:
عوارضدارو، عامل ۸% مراجعاتبیمارستانی
رئیس مرکز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروهای وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه هر دارویی، حتی مطمئنترین محصولات عوارضی جانبی دارند، گفت: هشت تا 10 درصد مراجعات به بیمارستانهای تهران مربوط به عوارض جانبی داروهاست.
خیرالله غلامی خاطرنشان کرد: طی 25 سال اخیر حدود 10 درصد داروهای عرضه شده به بازار دارویی جهان به دلیل عوارض ناخواسته از دایره مصرف خارج شدهاند که بسیاری از آنها از تولیدات بزرگترین شرکتهای داروسازی دنیا بودهاند. وی با بیان اینکه مصرف هر دارویی، کما بیش عوارضی جانبی به همراه دارد، اظهار داشت: این مسئلهای است که متأسفانه بسیاری از پزشکان و داروسازان به مصرفکنندگان گوشزد نمیکنند. روزانه میلیونها دز دارو فقط در همین تهران مصرف میشود که اگر درصد بسیار کمی از مصرفکنندگان هم دچار عوارض جانبی شوند، تعداد قابل توجهی با عوارض خطرناک ناخواسته داروها مواجه خواهند بود.
غلامی به بیان نمونههایی از عوارض ناخواسته دارویی گزارش شده در کشور پرداخت و گفت: چند سال پیش 176 مورد فلج پا بر اثر تزریق دیکلوفناک در کشور گزارش شد که با بررسیهای بیشتر مشخص شد حداقل 20 مورد از چنین عوارضی قبلاً در کشورهای دیگر بروز کرده بوده ولی شرکت تولیدکننده از اعلام آن خودداری کرده است اما اینکه چرا آمار بروز عوارض جانبی این دارو در کشور ما تا این حد بالا بوده است را باید در میزان بسیار بالای مصرف این دارو جستوجو کرد.
وی خاطرنشان کرد: براساس آمارهای موجود در سال 1381 حدود 154 میلیون عدد دیکلوفناک تزریقی در کشور مصرف شده که بیش از 15 برابر کل مصرف این دارو در ۳ کشور پرجمعیت انگلستان، فرانسه و آلمان بوده و در واقع سرانه مصرف این دارو در ایران 45 برابر این کشورهای اروپایی بوده است که باعث شده عوارض بسیار نادر این دارو به وضوح در کشور بروز کند در نهایت عرضه دیکلوفناک به بیمارستانها محدود شد.
رئیس داروخانههای 13 آبان با بیان نمونههای دیگری از بروز عوارض ناخواسته دارویی در کشور بر اثر نا آشنایی با روش صحیح مصرف دارو، اشتباه شرکتهای توزیع دارو در روند نگهداری و پخش و موارد دیگر اظهار داشت: در صورت بروز چنین مشکلاتی نباید صرفاً تولیدکننده، شرکت پخش، پزشکان و پرستاران یا داروخانهها را متهم کرد بلکه همه بخشها مسئول هستند و باید نظام مراقبتی و کنترلی در زمینه دارو وجود داشته باشد که در مراحل مختلف بر مصرف دارو به دقت نظارت شود. رئیس مرکز ثبت عوارض ناخواسته داروهای وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: ایران از سال 1998 به نظام جهانی پایش عوارض ناخواسته دارو (فارماکوویژیلنس) پیوسته که مقر آن در اپسلای سوئد است و تقریباً تمام کشورهای دنیا در آن عضویت دارند. البته این سیستم به دهه 1960 برمیگردد و ایران نود و هفتمین یا نود و هشتمین کشوری بوده که به آن ملحق شده است.
وی تصریح کرد: کارت زرد، پل ارتباطی بخش درمان با سیستم ثبت و بررسی عوارض ناخواسته دارویی است. از این طریق تاکنون بالغ بر 30 هزار گزارش از مناطق مختلف کشور دریافت کردهایم که رقم بسیار قابل توجهی است. علاوه بر این 112 نامه برای اطلاعرسانی درخصوص احتیاطها و عوارض جانبی داروها از طرف مرکز منتشر شده که همگی از طریق تارنمای مرکز قابل دسترسی هستند. غلامی خاطرنشان کرد: مرکز ثبت عوارض ناخواسته داروها تاکنون بالغ بر ۲ هزار نفر از فعالان بخش درمان را آموزش داده و 700 نفر را به عنوان رابط مرکز (افسر ایمنی) در بیمارستانهای سراسر کشور فعال کرده است. در حال حاضر تمام شرکتهای دارویی موظف به معرفی فردی مسئول و آموزش دیده به مرکز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروها هستند
--------------------------
پایان