ابوذر، تنها بیمارستان کودکان خوزستان
تاریخچه:
مرکز آموزشی درمانی ابوذر اهواز، تنها مرکز تخصصی و فوق تخصصی اطفال میباشد که به مردم استان خوزستان واستانهای همجوار خدمت رسانی میکند. ساختمان این بیمارستان در سال ۱۳۴۱ ساخته شده به عنوان هتل اهواز شروع به کار کرد، و یکی از هتلهای مجهز با امکانات رفاهی بودهاست، در سال ۱۳۶۰ بنابر نیاز جامعه و شروع جنگ و لزوم امداد رسانی به مجروحین جنگی به بیمارستان تغییر کاربری دادهاست. حدود ۴۵۰۰۰متر مربع که ۴۰% آن برای احداث بیمارستان جدید تخریب شدهاست. مساحت این مرکز حدود ۲۴۰۰۰ مترمربع بنا شدهاست و در ابتدا دارای بخشهای جراحی، چشم، زنان و زایمان، مجروحین، حوادث، آزمایشگاه، رادیولوژی و درمانگاه چشم پزشکی، اتاق عمل بود که پس از مدت کوتاهی بخشهای جراحی و زنان و زایمان و مجروحین به بیمارستانهای دیگر منتقل و بخشهای اطفال، نوزادان و عفونی اطفال جایگزین گردید. در سال ۱۳۷۰ با توجه به نیاز مبرم دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به یک بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی اطفال بخش چشم به بیمارستان سینای اهواز منتقل و بخشهای اطفال و درمانگاه چشم گسترش داده شد و بیمارستان از سوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به عنوان بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی اطفال معرفی گردید . به مرور درمانگاههای تخصصی اطفال و اورژانس اطفال شروع به فعالیت نمودند و بنا به نیاز شهر اهواز اورژانس بزرگسال در بیمارستان تعبیه شد. در سال ۱۳۷۵ بخش ICU اطفال و همودیالیز به مجموعه بخشها اضافه شد. و در حال حاضر بیمارستان ابوذر با ۲۴۰ تخت مصوب و ۱۶۵ تخت فعال و بخشهای تخصصی عفونی، نفرولوژی، غدد، نوزادان، گوارش، ICU،NIC، اطفال عمومی و جراحی و با امتیاز ارزشیابی درجه یک، یکی از مراکز آموزش و درمانی استان میباشد. که علاوه بر درمان بیماران مراجعه کننده یک مرکز تعلیم و تربیت دانشجویان رشتههای پزشکی در سطح عمومی و تخصصی، پرستاری، مامایی، فیزیوتراپی، گفتار درمانی، رادیولوژی، مدارک پزشکی و علوم آزمایشگاهی میباشد .
امکانات فعلی:
بخشهای اورژانس این بیمارستان که دارای اورژانس اطفال، بزرگسالان و تریاژ میباشد بصورت شبانه روزی در ارائه خدمات درمانی به مراجعین فعال است و مجتمع درمانگاهی و بیمارستان دارای درمانگاههای تخصصی اطفال و نوزادان غدد و رشد اطفال، نفرولوژی اطفال، چشم پزشکی، ENT میباشد . واحدهای پاراکلینیکی این بیمارستان مشتمل بر بخشهای رادیولوژی و سونوگرافی، اکو کاردیوگرافی، آزمایشگاه، فیزیوتراپی، گفتار درمانی و تغذیه است که در ارتباط امور تشخیصی درمان بیماران انجام وظیفه مینمایند .
طرح توسعه:
در سال ۱۳۸۸ طرح ساختمان جدید بیمارستان به مساحت ۲۵۰۰۰ متر مربع زیربنا در ۹ طبقه با آخرین استانداردهای بیمارستانی طرح ملی تصویب و شروع گردیدهاست و با اعتبارات جدید به سرعت در حال پیگیری و ساخت میباشد تا جایگزین بیمارستان قدیم گردد. ساختمان این بیمارستان فرسوده است و لازم است بیمارستان ویژه اطفال به مکان مناسبتری منتقل شود، برای همین عملیات اجرایی ساختمان جایگزین بیمارستان ابوذر که در نزدیکی مکان فعلی این بیمارستان از سال ۸۸ در حال انجام میباشد و این پروژه تاکنون ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و ظرفیت بیمارستان جایگزین برابر با ظرفیت فعلی بیمارستان است و تلاش شده بیمارستان جدید بهگونهای طراحی شود که از ظرفیت بیمارستان کاسته نشود. ساختمان جایگزین بیمارستان ابوذر مطابق با آخرین استانداردهای جهانی در حال ساخت است و برای افزایش ظرفیت بیمارستان از ارتفاع استفاده شده است. وظیفه ساخت مکان جدید بیمارستان ابوذر بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی است .
مشکلات در وضعیت کنونی:
بخشهای کنونی این بیمارستان نه جوابگوی مراجعان است و نه از نظر ساختاری میتواند شان مراجعان را حفظ کند. تعداد بیماران بسیار بیشتر از ظرفیت بیمارستان است و گاهی چند بیمار روی یک تخت نگهداری میشوند که درست نیست. بیمارستان باید یک بخش مخصوص بیماران اسهالی داشته باشد در حالی که اکنون بیماران اسهالی کنار بیماران عادی هستند و تنها اتاقشان متفاوت است. باید لباسهای یکبار مصرف استفاده شود که بیمارستان نمیتواند آن را تهیه کند و لباسهای بیماران شسته شده و دوباره استفاده میشود.
در همه دنیا برای بیمارستانهای کودکان مبالغی به عنوان یارانه پرداخت میشود، چرا که این بیمارستانها ضررده هستند. و بیشتر خانوادهها نیز از قش کمدرآمد هستند و نمیتوان مبالغ زیادی از آنها دریافت کرد. علاوه بر این، در این بیمارستان هرماه 15 میلیون تومان درمان رایگان برای نوزادانی که خانوادهها آنها را نمیپذیرند، انجام میشود.
بسیاری از بخشها از جمله رادیولوژی و آزمایشگاه تنها برای خدمترسانی به مردم دایر هستند و کاملا ضررده هستند. بخش جنرال کودکان نیز به کمک خیرین در حال ساخت بود که به دلیل افزایش قیمتها پیمانکار حاضر به ادامه کار نبود که با کمک دانشگاه جندی شاپور ساخت آن ادامه خواهد یافت . بخش NICU نیز کاملا و بخش ICU نیز 50 درصد بازسازی شده است.
درآمدی که از بیماران به بیمارستان میرسد جوابگوی نیازهای بیمارستان نیست. این بیمارستان بخشهای فوقتخصصی مانند نفرولوژی و گوارش دارد که باید وسایل و تجهیزات آن نیز تهیه شود، ولی تهیه این تجهیزات بسیار سخت است. بخش نوزادان نیز با مبلغ 140 میلیون تومان ساخته شده است و تجهیز آن نیز درگذشته 100 میلیون تومان هزینه داشت که در این زمان 2.5 برابر شده است و نمیتوان آنها را تهیه کرد و مجبورند از همان تجهیزات گذشته استفاده کنند.
روزانه 1000 نفر به بیمارستان ابوذر مراجعه میکنند که این میزان بیمار خارج از توان این بیمارستان است. در این بیمارستان 160 تخت بستری وجود دارد که هم اکنون که فصل پیک بیماری های کودکان است صد در صد پر است و ممکن است یک بیمار در بخش اورژانس چند روز منتظر بماند تا تختی خالی شود و امکان بستری فراهم شود. بخشهای ویژه هم در تمام طول سال پر هستند.
اگر به بیمارستان کودکان به عنوان یک مرکز درآمدزا نگاه شود به جایی نمیتوان رسید. برخی بیماریهای مانند فنیلکتونوری اختصاصی هستند و تنها در این بیمارستان درمان میشوند و بیمارستان نیز مجبور است خدمات را ارایه دهد و از قسمتهای دیگر برای برخی از بخشها هزینه کند.
با توجه به اینکه این بیمارستان تنها مرکز دولتی شمال شهر اهواز است یک اورژانس بزرگسال نیز برای آن در نظر گرفته شده که بیماران این منطقه را پوشش دهد. پزشکان این بخش نیز پزشکان پرتلاش و کوشایی هستند ولی مشکلات زیادی که برای بیمارستان وجود دارد اجازه نمیدهد که بیمارستان بیش از این پیشرفت کند و با این که روند رو به رشدی دارد ولی جای پیشرفت بیشتری نیست.
شرکتهایی نیز که تجهیزات عرضه میکنند به دلیل بدهیهای پیشین تجهیزات جدید را ارایه نمیدهد و برخی مواقع ممکن است برخی تجهیزات به دلیل این مشک، نتوانند خدمترسانی کنند و فشار آن به مردم وارد میشود و مردم هستند که ضربه میبینند.
یک انجمن خیریه با نام " حامی کودکان" در بیمارستان ابوذر ایجاد شده است که یک اتاق مخصوص مادران و یک اتاق بازی برای کودکان ایجاد کردهاند و در بازسازی بخشها و تهیه تجهیزات نیز کمک میکنند.
دستگاهها و وسایل بیمارستان فرسوده هستند و چندین بار خراب شده و تعمیر شدهاند و دیگر جایی برای کار ندارند و باید تعویض شوند. هزینه زیادی بابت نگهداری و تعمیر این وسایل پرداخت میشود و بیمارستان نیز نمیتواند تجهیزات جدید را خریداری کند و حتی دانشگاه نیز نمیتواند هزینههای این بیمارستان را پرداخت کند.
یکی از مشکلات این بیمارستان نبود دستگاه CT اسکن است،در حالی که این دستگاه برای تشخیص بیماریها تشخیص نیاز است. برخی بیماران به دلیل نبود این بخش مجبور هستند به سطح شهر بروند که موجب مشکلاتی برای بیماران میشود. از سویی نیز، برخی بخشها با این که شاید زیاد هم استفاده نشوند ولی وجود آنها برای بیمارستان کودکان ضروری است زیرا بیماران، کودکان کوچکی هستند که انتقال آنها به دیگر بیمارستانهای سطح شهر سخت است.
سطح بیمارستان پایینتر از سطح فاضلاب شهری است و با بارندگی، آب وارد بیمارستان میشود ولی با کمک شهرداری سطح فاضلاب پایینتر آمده تا در بیمارستان آبگرفتگی ایجاد نشود.
ساختمان بیمارستان دلگیر است و باید زیباسازی شود و با توجه به اینکه بیمارستان کودکان است نیاز دارد که زیباتر شود تا کودکان نیز راحتتر باشند. نصب یک آسانسور بیماربر برای این بیمارستان در نظر گرفته شده بود که اسکلت آن نماد زشتی به بیمارستان داده است و کارکردی هم ندارد و با دو آسانسور معمولی که مخصوص جابهجایی بیمار هم نیستند، بیماران منتقل میشوند و امید است که خیرین در این زمینه کمک کنند.
اورژانس این بیمارستان 10 تخت مصوب دارد که تا به حال به 19 تخت ارتقاء یافته است و با این وجود گاهی بسیار بیشتر از این تختها، بیمار در اورژانس وجود دارد. سعی میشود خدمترسانی افزایش یابد با این حال تعداد بیمار و پرسنل متناسب نیست و گاهی تعداد پرستاران بسیار کمتر از حجم مراجعان است و پرستاران مجبورند فعالیت زیادی داشته باشند و از شهریورماه تا نوروز که پیک بیماریهاست این مساله، مشکلاتی ایجاد میکند.
-------------------------
پایان