50 مطلب آخر
ازنگاهی دیگر : زمین شناسی پزشکی، راهکار نجات

شاید بسیاری از ما هنوز به رابطه بین زمین و جغرافیای محیط با بروز یا شیوع برخی بیماری ها آگاهی نداشته باشیم.............

شواهد و تحقیقات نشان دهنده تاثیر عوامل محیطی در بروز بیماری های مزمن همچون دیابت، انواع سرطان ها، بیماری های قلبی عروقی، دهان ودندان ، غدد و متابولیک است..............

وجود محدوده های ماگماتیسم و متالوژنی در سطح کشور همانند سنندج، سیرجان، ارومیه، ایران مرکزی ،مکران، کپه داغ و طارم و تطبیق آن با کمربندهای بیماری های مختلف نمایانگر تاثیر عوامل زمین شناختی موثر در بروز بیماری ها میباشد..............
 تطبیق این کمربند ها با شیوع و اپیدمی های منطقه ای ، ما را در شناخت بهتر محیط یاری خواهد رساند.............

 در صورت شناخت کامل این قبیل عوامل خطرساز، می توان بر اساس تحقیقات زمین شناس پزشکی به طور علمی و بنیادی از بروز بیماری ها پیشگیری نمود...............

تحلیل ما

متن کامل

 

زمین شناسی پزشکی، نویدبخش پیشگیری از بیماری ها

 

شاید بسیاری از ما هنوز به رابطه بین زمین و جغرافیای محیط با بروز یا شیوع برخی بیماری ها آگاهی نداشته باشیم.

شواهد و تحقیقات نشان دهنده تاثیر عوامل محیطی در بروز بیماری های مزمن همچون دیابت، انواع سرطان ها، بیماری های قلبی عروقی، دهان ودندان ، غدد و متابولیک است.

قرار گرفتن گیلان در بین استان های دارای بالاترین رتبه کشوری از نظر آمار مجموع سرطان های شایع ، رتبه چهارم کشوری از نظر وجود عناصر رادیواکتیو در منابع آب شرب، بالا بودن میزان رطوبت و ایجاد شرایط مساعد برای رشد میکروارگانیسم ها، این استان را به عنوان الگویی برای مطالعات زمین پزشکی کشور و مکان برگزاری کنگره علوم زمین با رویکرد زمین شناسی پزشکی ، کشاورزی و زیست محیطی قرار داده است.

*زمین شناسی پزشکی چیست؟

مدیر مرکز تخصصی بین المللی زمین شناسی پزشکی کشورمیگوید: زمین شناسی پزشکی علمی است که به مطالعه اثر زمین و عوارض آن بر روی سلامت انسان، حیوان و گیاه می پردازد.

ˈ فرح رحمانی ˈ اظهار کرد: وجود منابع غنی آب به ویژه آبهای سطحی و تاثیرپذیری این منابع از آلودگی های محیطی، وجود تالاب های عظیم از جمله تالاب انزلی و امیرکلایه به عنوان اکوسیستم های زیست جانداران برای مطالعات جانور شناختی، گیاه شناختی و زیست محیطی و میکروبیولوژی، وجود چشمه های آب گرم و معدنی و سطح ایستابی بالا در استان گیلان از دیگر مواردی است که انجام پژوهش برای تاثیر این عوامل روی سلامت انسان را الزامی می سازد.

وی افزود: حاصل پژوهش ها موجب شناخت عوامل محیطی موثر در بروز بیماری های مزمن همچون سرطان ها، قلبی عروقی، تنفسی، گوارشی و فشارخون و نظایر آن و نیز بیماری های دامی وحیوانی و مشترک بین انسان ودام خواهد شد و نقاط یا عوامل بالقوه خطر زا را در کشور مشخص می کند.

وی خاطرنشان کرد: در صورت شناخت کامل این قبیل عوامل خطرساز، می توانیم بر اساس تحقیقات زمین شناس پزشکی به طور علمی و بنیادی از بروز بیماری ها پیشگیری کنیم.

مدیر مرکز تخصصی بین المللی زمین شناسی پزشکی کشور وجود محدوده های ماگماتیسم و متالوژنی در سطح کشور همانند سنندج، سیرجان، ارومیه، ایران مرکزی ،مکران، کپه داغ و طارم و تطبیق آن با کمربندهای بیماری های مختلف را نمایانگر تاثیر عوامل زمین شناختی موثر در بروز بیماری ها خواند.

وی تصریح کرد: تطبیق این کمربند ها با شیوع و اپیدمی های منطقه ای ، ما را در شناخت بهتر محیط یاری خواهد رساند.

رحمانی یادآور شد: به دلیل اهمیت پژوهش های زمین شناسی پزشکی در سطح کشور، با عقد تفاهم نامه همکاری مشترک بین وزارت صنعت معدن و تجارت در سال 1390 با وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی و تشکیل شش کارگروه ملی شناسایی عوامل خطر محیطی موثر در بروز بیماری های مزمن و کارگروه شناسایی عوامل خطر محیطی، امکان تحقیقات همه جانبه فراهم شده است.



* ایران، نماینده انجام تحقیقات فراملی و ملی در منطقه

نکته جالب و حائز اهمیت این که توانمندی محققان ما موجب شد که در سال 2011 در ایتالیا از ایران به عنوان برترین مرکز در بحث زمین شناسی پزشکی در دنیا نام برده شود.

رحمانی تصریح کرد: نمایندگی ایران برای انجام تحقیقات فراملی و ملی در منطقه از سوی انجمن بین المللی زمین شناسی پزشکیIMGA، مسئولیت خطیر ما را بیشتر کرده است.

وی افزود: حضور سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در شورای عالی سلامت – کارگروه عوامل محیطی خطر زا - امکان فعالیت و پژوهش های بنیادی را تسهیل می کند.

وی در خصوص علت برگزاری این کنگره گفت: با توجه به لزوم اطلاع رسانی و ارائه نتایج پژوهش انجام شده در سطح جهان به علاقه مندان و دانش پژوهان، برگزاری اولین کنگره بین المللی تخصصی زمین شناسی پزشکی و زیست محیطی در سطح استان های کشور مد نظر قرار گرفت.

به گفته وی استان گیلان با توجه به تنوع ساختارهای زمین شناسی، گستردگی صنعت و معدن و کشاورزی انتخاب و مقرر شد اولین کنگره تخصصی بین اللمللی زمین شناسی زیست محیطی، پزشکی و کشاورزی به همراه سی و دومین گردهمایی علوم زمین در بهمن ماه 1392 در این استان برگزار شود.

وی افزود: قرار گرفتن گیلان در بین استان های دارای بالاترین آمار مجموع سرطان های شایع در بین زنان و مردان در کشور، قرار گرفتن در رتبه چهارم کشوری از نظر وجود عناصر رادیواکتیو در منابع آب شرب، وجود منابع غنی در آب بویژه آب های سطحی و تاثیر پذیری این منابع از آلودگی های محیطی، وجود تالاب های عظیم از جمله تالاب انزلی و امیر کلایه به عنوان اکوسیستم های زیست جانداران جهت مطالعات جانور شناختی، گیاه شناختی و زیست محیطی و میکروبیولوژی، وجود چشمه های آب گرم و معدنی و سطح ایستابی بالا در استان گیلان، بالا بودن میزان رطوبت در استان و ایجاد شرایط مساعد برای رشد اغلب میکروارگانیسم ها ( مفید و یا مضر) و لزوم مطالعه ژئومیکروبیولوژی، این استان را به عنوان یکی از مناطق الگو در سطح کشور قرار می دهد.

رحمانی ادامه داد: الگوی پراکندگی عناصر ژئوشیمیایی در مناطق مختلف گیلان که تحت عنوان اطلس های زمین - دامپزشکی استانی در مدیریت زمین شناسی پزشکی تهیه شده نیز مؤید تمرکز برخی عناصر و فلزات سنگین در مناطق خاصی از استان است که می تواند برای تکمیل سایر لایه های اطلاعاتی مورد نیاز در چرخه زمین - زیست - شیمی دارای اهمیت باشد.

مدیر مرکز تخصصی بین المللی زمین شناسی پزشکی کشور تصریح کرد: مطالعه روی این مناطق از جمله پیشنهاداتی است که در شورای هم اندیشی ارائه خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: مطالعه زمین شناسی پزشکی بندرانزلی، تالش، فومن، لنگرود، مطالعه زمین شناسی پزشکی و ژئوشیمی مرکز استان(رشت)، مطالعه چشمه های آبگرم استان گیلان، ویژگی های کمی و کیفی چشمه های آبگرم از لحاظ فراوانی عناصر سمی و پرتوزا و تاثیر آن بر سلامت انسان، مطالعه ژئومیکروبیولوژی چشمه های آبگرم، بررسی ویژگی و منشا فلوئور و تاثیر آن بر سلامت انسان در گیلان از پیشنهادات سازمان زمین شناسی برای انجام پژوهش های زمین شناسی پزشکی خواهد بود.

* پیشنهادات :

رحمانی گفت: از جمله پیشنهادات برای انجام مطالعات و پژوهش های زمین شناسی پزشکی میتوان به تدوین و تنظیم آمارهای شیوع و بروز بیماری های انسانی و دامی و مشترک انسان و دام در کشور و تنظیم روش های جدید آمارگیری با درج موارد مدنظر در شیوع بیماری های مزمن و حاد در انسان و حیوان برای تلفیق اطلاعات محیطی و زمین شناسی با اپیدمی های محیطی در کشور (با اولویت استان گیلان) اشاره کرد.

به گفته وی بررسی همه گیری و اپیدمی بیماری های مختلف انسانی و دامی با استفاده از همکاری های میان بخشی ارگان های مسئول در کشور (با اولویت استان گیلان)، تعیین کمربند بیماری های کشور با توجه به تنوع عوامل موثر در زمینه سازی، بروز و شیوع بیماری های انسانی و دامی در کشور (با اولویت استان گیلان)از دیگر پیشنهادات است .

وی خاطرنشان کرد : شناسایی کیفیت سلامت محصولات کشاورزی که نقش اصلی در تغذیه حیاتی را بر عهده دارد با انجام پژوهش های زمین شناسی کشاورزی و ژئوشیمی خاک های کشاورزی، کیفیت منابع آب کشاورزی (با اولویت استان گیلان) امکان پذیر است .

وی تصریح کرد: بررسی های زمین شناسی زیست محیطی مناطق خطر خیز استان از جمله زمین لغزش، فرو نشست، زمین لرزه و سیل،

بررسی های ژئومیکروبیولوژی و شناسایی سویه های میکروارگانیسم های بیماری زا با در نظر گرفتن عوامل زمین شناسی در کشور (با اولویت استان گیلان) از دیگر پیشنهادات است.

وی همچنین شناسایی رادیوژن های محیطی موثر در هم افزایی تاثیر آلاینده های محیطی در چرخه حیاتی و شناسایی نقاط پر خطر در کشور (با اولویت استان گیلان) را مهم خواند.

*نتایج

رحمانی اظهار کرد: نتایج حاصل از انجام این پژوهش ها می تواند منجر به شناخت عوامل خطر محیطی و تلاش در جهت کاهش خطرات ناشی از عوامل ژئوژنیک (زمین زاد) و آنتروپوژنیک (انسان زاد) تهدیدکننده سلامت عمومی جامعه شود.

به گفته وی افزایش آگاهی جامعه نسبت به تاثیر عوامل مثبت و منفی زمین شناسی بر سلامت، افزایش توجه سیاستگذاران سلامت جامعه برای توجه به علوم زمین به عنوان یک عامل مهم در تامین سلامت مردم و دستیابی به توسعه پایدار، ارتقای جایگاه کاربردی علوم زمین در جامعه ، ایجاد بستر مناسب برای همکاری میان صاحبنظران علوم زمین و علوم پزشکی، علوم کشاورزی، محیط زیستی، دامپزشکی، گیاه پزشکی و نظایر آن، خصوصا در خاورمیانه و آسیای میانه و کشورهای همسایه و به ویژه کشورهای عضو اکو از دیگر نتایج این تحقیقات خواهد بود.

مدیرمرکز تخصصی بین المللی زمین شناسی پزشکی کشور در خاتمه جلوگیری از اتلاف منابع ارزی و بودجه کشور در امر درمان بیماری با توجه به شناسایی عوامل خطر محیطی، ارتقای سلامت عمومی جامعه به عنوان عاملی مهم در دستیابی به توسعه پایدار و تحقق شعار پیشگیری بهتر از درمان را مهمترین نتیجه این پژوهش ها عنوان کرد.

سی و دومین گردهمایی علوم زمین و اولین کنگره زمین شناسی زیست محیطی، پزشکی و کشاورزی  با حضور کارشناسان بلند پایه داخلی و خارجی و مسئولان در استان گیلان از28 تا 30 بهمن برگزارشد.

--------------------------

پایان

منبع : ایرنا تاریخ : ۱۳۹۲/۱۲/۴ تعداد بازدیدکنندگان : 4362

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 5627
بازدید دیروز : 4068
بازدید این ماه : 24243
بازدید امسال : 90754
بازدید کل : 36457827

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش