رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران:
الگوهای غربی مدیریت بیمارستانی با فرهنگ ما همخوانی ندارد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اغلب الگوهای مدیریت درمانی برگرفته از زندگی غربی و بازاریابی است در صورتی که در فرهنگ ما توجه به حقوق انسانیت و معنویت در اولویت است.
علی جعفریان اظهارداشت: همه ما میدانیم خدمات بهداشتی- درمانی از خانههای بهداشت به عنوان کوچکترین واحد ارائه خدمت سلامتی گرفته تا بیمارستانهای سطح 3 ارائه میشود .
وی گفت: این مراکز خدماتی همچون پیشگیری، درمان، بازتوانی و حتی آموزش را ارائه میکنند و در کنار آن بخش خصوصی هم بخش کوچکی از خدمات که بیشتر سرپایی و بیمارستانی است را ارائه میکند.
وی تصریح کرد: ما در این مجموعه نقاط کور زیادی داریم که باید آنها را شناسایی کرده و به آن توجه کنیم، در عین حال در طول چند دهه گذشته الگوی بار بیماریها در حوزه درمان تغییر کرده و با توجه به صنعتی شدن زندگی در شهرهای بزرگ به سمت بیماریهای غیر واگیر رفته است.
وی با بیان اینکه بیماریهای قلبی عروقی و سرطان امروزه بار زیادی از بیماریها را به خود اختصاص داده است، افزود: یک زمانی مشکل کشور آبله بود اما اکنون سرطان از یک بیماری خاص به بیماری شایع تبدیل شده است که در برخی موارد کشنده هم نیست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران ورود روز افزون امکانات و تکنولوژیهای جدید را یکی دیگر از دغدغهها عنوان کرد و گفت: این تکنولوژیها خودشان را بر ما حاکم کردهاند و از طرفی در سیستم سلامت با درخواستهای انبود هرچند نابجا روبرو هستیم حتی در مورد برخی موارد طرحهای غربالگری که در دنیا امتحان خود را پس داده و گفته میشود هزینه- اثربخش نیست از ما درخواست میشود که باید در تحول مدیریت درمان به تمام این نکات توجه کرده و با فکر نو به آنها بپردازیم.
جعفریان تماس درست با گیرنده خدمت را یکی دیگر از نکاتی دانست که باید به آن توجه شود و افزود: در همین گروه پزشکی گاهی آن خدماتی که به بیمار میدهیم متفاوت از آن چیزی است که بیمار میخواهد یا وجود دارد و از طرفی در سیستم بهداشتی -درمانی با چالشهای جدی مدیریت دولتی مواجهیم و در عین حال ارتقاء کیفیت در عین قوت چالشهایی را هم برایمان ایجاد کرده است چرا که راههای درمان جدید انتها ندارد و نمیدانیم تا کجا باید یش برویم.
وی عدالت در ارائه خدمات، اختصاص درست منابع و آموزش پرشکی بر مبنای نیاز جامعه را از دیگر دغدغههایی عنوان کرد که در مدیریت راهبردی باید به آن توجه شود.
وی گفت: ما منظورمان از تربیت پزشک فقط ارتقاء سطح سواد نیست بلکه باید برای این ویروس بازار کاری تعریف شده داشته باشیم و این قشر را جذب کار کنیم، در عین حال باید دید کارهای پژوهشی که در این حوزه انجام میشود چقدر مطابق با نیازهای کشور بوده و دغدغهها را برطرف میکند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اغلب الگوهایی که در مدیریت بهداشتی- درمانی مطرح میشود الگو گرفته از زندگی غربی است که نگاهش بیشتر بر بازار و بازاریابی (مارکتینگ) تاکید دارد چون در غرب چیزی که ارزش دارد، بازار است ولی در نگاه شرقی توجه به حقوق و انسانیت و در نگاه اسلامی ما معنا و معنویت بر ماده اولویت دارد که در الگوی غربی نمیگنجد.
وی تاکید کرد: ما نمیتوانیم دربست این الگوها را پذیرفته و اجرا کنیم و باید بر مبنای فرهنگمان این الگوها را بررسی و پیاده نمائیم.
معاون توسعه مدیریت و برنامه ریزی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
توان به روز کردن تجهیزات بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران را نداریم
معاون توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی تهران، بودجه اختصاصی برای توسعه منابع و امکانات دانشگاه برای سال آینده را محدود ارزیابی کرد و گفت: طبق قانون تنها 15 درصد از اختصاص منابع در حوزه تملک داراییها به دانشگاه صورت میگیرد و این بودجه محدود به هیچ عنوان امکان به روز کردن امکانات و تجهیزات بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه را به ما نمیدهد.
دکتر محمود بیگلر با تاکید بر اینکه بودجه و پول کافی برای به روز کردن امکانات و تجهیزات بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران وجود ندارد، گفت: وضعیتی که الان در زمینه امکانات و تجهیزات بیمارستانی از لحاظ به روز و مدرن بودن در سطح دانشگاه وجود دارد در حد منابع و بودجه اختصاصی به دانشگاه است و اگر بخواهیم میزان این منابع مالی اختصاصی را با سطح به روز بودن امکانات بیمارستانی بسنجیم باید گفت در حد بسیار ایده آلی قرار داریم.
وی در ادامه با بیان اینکه در حوزه تملک داراییها بیشتر از 15 درصد تخصیص منابع به دانشگاه اتفاق نیفتاده است، تصریح کرد: طبق قانون تنها 15 درصد از اختصاص منابع در حوزه تملک داراییها به دانشگاه صورت میگیرد و این بودجه کم هر سال بخصوص طی دو سال اخیر محدودیتهایی را اعمال کرده است. اگر شرایط منابع دانشگاه را نسبت به آن درصد اختصاصی بخواهیم بسنجیم در حد ایده آلی از منابع و تجهیزات بیمارستانی قرار داریم و من معتقدم این میزان اختصاصی به هیچ عنوان کافی نیست.
دکتر بیگلر ادامه داد: وقتی یک برآوردی از هزینه ها و نیازهای دانشگاه در حوزه تجهیزات و امکانات بیمارستانی داشته باشیم 50 میلیارد تومان برای توسعه بخشها و خرید تجهیزات پزشکی نیاز است و از این میزان تنها 10 میلیارد تومان اختصاص داده شده است. قطعا 40 میلیارد تومان فاصله بین نیازها و آنچه که وجود دارد دیده می شود بنابراین دانشگاه نسبت به مصوبه قانونی و استانداردهایی که باید در زمینه تجهیزات بیمارستانی داشته باشد هنوز فاصله دارد و محدودیت منابع این امکان را به ما نمی دهد به آن حد از وضعیت ایده آل دست یابیم.
معاون توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص بودجه اختصاصی جهت توسعه منابع برای سال آینده نیز اظهار کرد: در بودجه اختصاصی سال آینده به دانشگاه، حقوق کارکنان جبران شده است ولی در خصوص تملک و سایر نیازهای توسعهای، هنوز همان محدودیتهای سالهای قبل به قوت خود باقی است. امیدواریم از مسیرهای دیگر نظیر هدفمند کردن جذب کمکهای مردمی و سایر راههای مجازی که دانشگاه برای جبران کسری بودجه خود در اختیار دارد بتوان تا حدودی این مشکلات را کاهش داد.
وی در پایان تاکید کرد: در حال حاضر همه بیمارستانهای تحت نظر دانشگاه مقدمات و ضروریات اولیه در خصوص توسعه و منابع را دارند ولی نمی توانیم از تجهیزات به روز شده در بیمارستانهای تحت پوشش خود استفاده کنیم به طوری که هر کدام از بیمارستانها در این زمینه با مشکلاتی خاصی مواجه هستند.
------------------------
پایان