آخرین وضعیت بازار دارویی کشور
معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو، به تشریح آخرین وضعیت بازار دارویی کشور پرداخت و از کاهش قیمت داروهای وارداتی خبر داد.
دکتر رسول دیناروند در نشست شورای آموزش داروسازی وزارت بهداشت که روز یکشنبه برگزار شد، گفت: از نظر دارویی گاهی آمارهایی میشنویم که متناقض و عجیب و غریب است. این آمارها هر از چندگاهی در رسانهها منتشر میشود که ایران اولین مصرف کننده دارو است و این قدر این مسائل گفته میشود که نمیتوانیم آن را برای مسئولان تبیین کنیم.
وی با اعلام اینکه در سال گذشته سهم بازار دارویی کشور 4 میلیارد دلار بود، افزود: از نظر کمی 95 درصد بازار دارویی کشور در اختیار تولید داخل و 5 درصد نیز وارداتی بوده است.
دیناروند با بیان این مطلب که دو سوم ارز دارویی مربوط به داروهای وارداتی است، ادامه داد: در سال 92 یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار واردات دارو داشتیم در حالی که تنها 50 درصد این رقم صرف صنعت دارویی کشور شده است.
رئیس سازمان غذا و دارو تصریح کرد: سرانه مصرف دارو در ایران 50 دلار و در دنیا 130 دلار است و در مقایسه با برخی کشورها سرانه مصرف در ایران از برخیها کمتر و از برخیها بیشتر است.
وی گفت: از نظر مصرف دارو نیز در سال 87 طبق بررسیهای انجام شده به جز آنتیبیوتیک که مصرف بالایی دارد، در 9 گروه دارویی دیگر از کشورهای اروپایی و غربی سرانه مصرف کمتری داشتهایم و به زودی آمار سال 92 را نیز استخراج خواهیم کرد.
دیناروند ادامه داد: این بازار توسط 90 کارخانه، 90 شرکت وارداتی، 60 شرکت فوریتی، 30 شرکت پخش سراسری و 10 هزار داروخانه به گردش در میآید.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: نباید با این وجود تلاش کنیم مصرف دارو بالا برود بلکه باید تجویر دارو را منطقی کنیم ، این در حالی است که همواره سهم داروهای وارداتی گران قیمت در حال افزایش بوده و سهم تولید در حال کاهش بوده است.
وی افزود: یعنی اعتماد جامعه پزشکی و بیماران به داروهای داخلی کمتر میشود و به وارداتی و جدید تمایلات بیشتر میشود و اگر آن را کنترل نکنیم شرایط به گونهای میشود که باید بگوییم دوسوم داروها وارداتی هستند.
وی با اشاره به اینکه چالش تجویز و کنترل مصرف دارو را نباید فراموش کنیم، گفت: در سالهای اخیر راهکارهایی ارائه شده اما موثر نبوده است به همین دلیل نسخه نویسی الکترونیکی را پیگیری میکنیم تا تجویز، عرضه و مصرف دارو ثبت شود. از این طریق نقل و انتقالات دارویی قابل ردیابی خواهند شد و میتوانیم برخی اختیارات را حذف یا بیشتر کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو تصریح کرد: این اقدامات برای کنترل هزینهها صرفاً انجام نمیشود بلکه برای تجویزهای غیر منطقی که خطاهای پزشکی محسوب میشود، بوده که میتوان از آن جلوگیری کرد.
دیناروند با تاکید بر اینکه سیاست کاهش قیمت داروهای وارداتی را دنبال میکنیم، افزود: در سالهای اخیر بسیاری از داروها بدون دلیل افزایش قیمت داشته اند و چون با آنها برخورد نشده بود، در نتیجه اختلاف قیمتها زیاد شده است.
وی ادامه داد: به همین دلیل کاهش قیمتها ممکن است دسترسی مردم را به دارو بیشتر کند. در حال حاضر قیمت برخی از داروهای وارداتی 40 درصد و گاهی به یک سوم قیمت کاهش یافته است.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: در تجهیزات پزشکی وضعیت بدتر بوده، با این حال قیمت این اقلام نیز کاهش یافته مثلاً در برخی از تجهیزات مثل لنز 50 درصد قیمتها کاهش یافته است و برخی تا 70 درصد قیمت را پایین آوردهاند تا امکان ورود به برنامه تحول نظام سلامت را داشته باشند.
دیناروند ادامه داد: تجهیزات ارتوپدی، قلبی و عروقی، جراحی مغز، اعصاب و گوارش قیمتها را به شدت کاهش دادهاند.
وی ادامه داد: حمایت از تولید داخل باید پررنگتر شود. در سیاستهای ابلاغی نظام سلامت و اقتصاد مقاومتی به آن اشاره شده و این فرصت خوبی برای توسعه اقتصاد دانشبنیان است. این در حالی است که تولید لزوماً در صنایع بزرگ نیستند و ما آمادهایم از تمام شرکتهای دانشبنیان در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی حمایت کنیم.
دیناروند گفت: به همین منظور شرکتهایی که تاکنون باید مجوز خود را از وزارت صنعت میگرفتند کمک خواهیم کرد تا دیگر نیازی به پروانه وزارت صنعت نداشته باشند تا به راحتی بتوانند در این عرصه فعالیت کنند.
رئیس سازمان غذا و دارو ا اشاره به بحث کیفیت خدمات دارویی، گفت: کیفیت خدمات به دانشکدههای داروسازی وابسته است و این در حالی است که وضعیت ارائه خدمات دارویی مطلوب نیست، خدمات مناسب را نمیدهیم، مردم و جامعه پزشکی راضی نیستند و وقتی از تعرفه حق فنی داروخانهها صحبت میکنیم معمولاً مخالفت میبینیم، مجلس توجیه نمیشود و حتی برخی از وزرای بهداشت مخالف آن بودند چون خدمت مناسبی ارائه نمیدهیم.
دیناروند گفت: آموزش داروسازی نیازمند تحول است. گرایشی کردن رشته داروسازی میتواند به آن کمک کند از یک طرف میخواهیم محقق داروساز تربیت کنیم اما وقتی به داروخانه میآیند مهارت کافی را ندارند و پزشکی در این زمینه جلوتر است.
دیناروند گفت: داروسازان وقتی وارد کار میشوند صفر کیلومتر هستند بنابراین نظام آموزشی نیاز به اصلاح دارد و گرایشی کردن این رشته فرصتی برای این کار است.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: از طرفی در وزارت بهداشت واقعاً احساس کمبود داروساز میکنیم، کرسی هیأت علمی شاید وجود داشته باشد اما در بحث داروخانهها مشکل داریم، استانهایی داریم که 6 بیمارستان دارند اما مسئول فنی داروساز ندارند به همین دلیل از نظر کمیت توازنی وجود ندارد و پس از اتمام تحصیل به مناطق محروم نمیروند، شاید اجرای طرح بومی گزینی آنها را وادار به ادامه کار در این مناطق کند.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اجرای طرح تحول نظام سلامت، گفت: در این طرح کاهش پرداختی بیماران در بیمارستانهای دولتی 14 درصد است تا قبل از اجرای این طرح، بیماران باید تجهیزات و داروی خود را خارج از بیمارستان تهیه میکردند اما اکنون ممنوع شده است، این موضوع بار زیادی را در بحث دارو و تجهیزات خواهد داشت و نقطه ضعف جدی در این زمینه خواهیم داشت چرا که نیروی انسانی کافی نداریم.
دیناروند گفت: از سوی معاونت غذا و دارو به دانشکده های داروسازی دارو و تجهیزات پزشکی اضافه میدهیم اما برخیها نمیدانند که تجهیزات پزشکی چیست، به نظر میرسد باید به بحثهای آموزشی و در دورههای کارورزی با انواع تجهیزات آشنا شوند.
دیناروند ادامه داد: اکنون برای حدود 40 داروی پر مصرف در این طرح تحول پروتکل میخواهند چرا که اگر مصرف کنترل نشود تمام اعتبارات بلعیده خواهد شد، در این زمینه دانشکدههای داروسازی میتوانند برای مدیریت اوضاع به کمک بیمارستانها بیایند.
وی افزود: کنترل هزینههای این طرح بسیار مهمتر است و اگر کنترل نشود شکست میخورد، ما در شروع طرح، دست و دلباز عمل میکنیم اما در ادامه باید سختگیری شود به همین دلیل داریم کارهایی میکنیم که گروههای بالینی را برای کمک درگیر کنیم.
----------------------
پایان