اورژانس هوایی گامی برای دسترسی بهتر مردم
به خدمات بهداشتی ، درمانی و اجرای عدالت است
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مراسم بهره برداری از پایگاه امداد هوایی در قم راهاندازی اورژانس هوایی را خدمت ارزنده به مردم شریف ایران دانست و از زحمات مسئولان اورژانس در سراسر کشور و معاونان این وزارت خانه قدردانی کرد .
آقای هاشمی گفت : با افتتاح این پایگاه هوایی در بیمارستان شهید بهشتی قم،حوادث جاده ای در شعاع 150 کیلومتری از این پایگاه پوشش داده خواهد شد. وی افزود : با تلاش گسترده این خدمت در اختیار مردم قرار گرفته است و ستاد فرماندهی و شخص جناب دکتر فیروز آبادی در تحقق این امر همکاری بسیار خوبی داشتهاند.وزیربهداشت ابراز امیدواری کرد : این خدمات در سال آینده به حد کمال برسد و مردم اقصی نقاط کشور با خدمات به هنگام پزشکی و بهداشتی بتوانند در صورت بروز حادثه از آن بهرهمند شوند.
هاشمی با اشاره به اینکه خدمات اورژانس و بهداشتی و درمانی باید ارتقاء یابد گفت: باید در همه نقاط کشور خدمات اورژانس به هنگام ارائه شده و با راهاندازی اورژانس هوایی میتوانیم با سرعت بیشتری در خدمت هموطنان باشیم. وی افزود: به کسانی که در بخش خصوصی فعالیت میکنند نوید میدهیم که دولت و ارتش جمهوری اسلامی ایران در این عرصه فرصتهای مناسبی را فراهم میکنند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه باید در همه نقاط کشور، بهترین خدمات بهداشتی و درمانی را ارائه کرد گفت: اورژانس هوایی از این پس خدمترسانی به هنگامی در همه نقاط به ویژه جادههای صعبالعبور و مناطق محروم و دورافتاده خواهد داشت.
هاشمی با اشاره به ضرورت همراهی مردم و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در زمینه اجرای هر چه بهتر طرح تحول نظام سلامت افزود: همراهی رئیس مجلس که نماینده قم در قوه مقننه است هم به اجرای این طرح کمک زیادی کرده است و در زمینه بودجه سال آینده هم میتوان با این همکاری و همدلی، فرصت خدمترسانی بیشتر را برای وزارت بهداشت فراهم کرد.
همزمان با پایگاه اورژانس هوایی قم، بهره برداری از پایگاه های اوژانس استان های خراسان رضوی، سمنان، مازندران، تهران، قزوین، آذربایجان شرقی،همدان، خوزستان، بوشهر، فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان و ایلام هم آغاز شد.
این پایگاه های اورژانس هوایی در شهرهای تهران، تبریز، اهواز، کرمان ، کرمانشاه، قم، زاهدان، مازندران، بوشهر، شاهرود، شیراز، اصفهان، قزوین و مشهد همزمان به بهره برداری می رسد.
افتتاح 44 پایگاه تا پایان سال
وزیر بهداشت این خدمت را قدمی در راه استقرار عدالت برای دسترسی مردم در خدمات درمانی دانست و گفت: در حال حاضر امداد هوایی یک سوم کشور را پوشش میدهد که امیدواریم هر چه زودتر این طرح توسعه یابد و مردم بیشتری از خدمات آن بهره مند شوند. قاضی زاده هاشمی افزود: طرح امداد هوایی علاوه بر خدمات و سوانح جادهای آماده خدمت رسانی به مردمی است که در مناطق صعب العبور دچار حادثه میشوند و نیاز امداد پزشکی دارند. وزیر بهداشت تصریح کرد: به دلیل اینکه در مدلهای بین المللی این طرح بخش خصوصی نقش پررنگی را ایفا میکند لذا ما امیدواریم هرچه زودتر زمینه برای کسانی که در بخش خصوصی فعالیت دارند فراهم شود تا با سرمایه گذاری در طرح امداد هوایی به توسعه آن کمک کنند.
افزایش پایگاه امداد هوایی به 44 پایگاه
وی گفت: این طرح با کمک ارتش و ستاد فرماندهی کل اجرا میشود و امید داریم با همیاری خیرین و بخش خصوصی تا پایان سال به هدف نهایی که ارتقای 14 پایگاه امداد هوایی به 44 پایگاه است برسیم. اجرای طرح امداد اورژانس هوایی، نقش مهمی در بهبود میزان بقای بیماران و کاهش چشمگیر آمار کشته شدگان دارد و 150 هزار کیلومتر راه روستایی و فرعی و مناطق صعب العبور را پوشش امدادی می دهد.
از آنجایی که انتقال زمینی بیماران دارای برخی محدودیت ها همچون زمان، مناطق سخت گذر، محدودیت ظرفیت کابین آمبولانس ها، تغییرات مکرر سرعت و ترافیک است، انتقال هوایی به موقع مصدومان به مراکز درمانی یک ضرورت ملی به شمار می آید.
** رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد :امداد رسانی به مجروحان حوادث و تصادفات از اهمیت بسزایی برخوردار است و راه اندازی امداد هوایی یکی از شاخصه های توسعه سلامت در کشورهای پیشرفته به شمار می رود. دکتر مصطفی محرابی بهار در بیمارستان طالقانی مشهد افزود: این دانشگاه یکی از 14 دانشگاه علوم پزشکی کشور است که با همکاری هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی در خراسان رضوی به پایگاه امداد هوایی مجهز شد. وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری که بیمار نباید هیچ دغدغه ای بجز بیماریش داشته باشد، افزود : در این جهت رییس جمهوری طرح تحول نظام سلامت را اجرا و وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی تمام توان خود را برای اجرای صحیح این طرح بکار گرفته است.
** رییس مرکزمدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی اذربایجان شرقی: ایجاد پایگاه اورژانس هوائی در جهت برنامه دولت و تحقق اهداف نظام تحول سلامت و با همکاری هوانیروز ارتش است .دکتر رجانی با اشاره به اهمیت اورژانس هوائی در عملیات و ماموریتهای حوادث پرتلفات افزود: اورژانس هوائی در حوادثی که دارای مصدومان با تعداد بالا و بدحال و در حوادث غیر مترقبه به تشخیص عوامل اوژانس حاضر در صحنه عملیات انجام می دهد. وی با بیان اینکه در این بالگرد شش کارشناس فوریتهای پزشکی حضور دارند اظهار کرد: زمان انجام عملیات و ماموریتهای اورژانس هوائی از یکساعت بعد از طلوع تا یکساعت قبل از غروب آفتاب است .
** معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان : تعداد متوفیان حوادث رانندگی استان در سال گذشته 720 نفر و مجروحان دو هزار و 788 نفر بود این در حالی است که آمار متوفیان ناشی از این حوادث در سراسر کشور حدود 19 هزار نفر بوده است. ˈعلی اصغر میرشکاریˈ شمار متوفیان استان در چهار ماه نخست امسال را 241 نفر و مصدومان را چهار هزار و 382 نفر ذکر کرد و افزود: آمار کشوری متوفیان در مدت یادشده هزار و 337 نفر و مصدومان 78 هزار و 900 نفر بوده است.وی اظهار کرد: برای کاهش آمار تلفات انسانی در استان و کشور باید فرهنگ رانندگی در شهرها و روستاها به عنوان یک مساله مهم مورد توجه عموم مردم بویژه نهاد های فرهنگی، روحانیت و ائمه جمعه و جماعات و رسانه ها قرار گیرد. معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان نامناسب و غیر استاندارد بودن جاده ها را از دیگر عوامل بروز حوادث رانندگی عنوان کرد و ادامه داد: متولیان و دست اندرکاران راهها باید استاندارد سازی راه ها و رفع نقاط حادثه خیز را مورد توجه قرار دهند.میرشکاری تصریح کرد: اعمال قانون توسط پلیس راه و راهور و متولیان کنترل ترافیک از دیگر عواملی است که می تواند به کاهش آمار تلفات انسانی کمک کند. وی گفت: خدمات اورژانس از دیگر اقداماتی است که می تواند در زمان بروز حوادث کمک کننده باشد و افتتاح اورژانس هوایی در استان نقش مهم و تاثیر گذاری در نجات جان انسانها داشته باشد.
** رییس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر: در پایگاه امداد هوایی این استان یک بالگرد با امکانات و تجهیزات اورژانس و قابلیت حمل چهار مصدوم در شرایط خاص و بحرانی به مصدومان امداد رسانی می کند.علیرضا رییسی افزود: وی کاهش مرگ و میر و انتقال سریع مصدومان در شرایط اضطراری از محل حادثه به نزدیکترین مراکز درمانی را از جمله اهداف راه اندازی اورژانس و امداد هوایی در بوشهر عنوان کرد.رییسی اضافه کرد: براساس موافقتنامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ارتش جمهوری اسلامی مقرر است منطقه دوم نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در بوشهر یک فروند بالگرد برای امداد هوایی در اختیار دانشگاه علوم پزشکی بوشهر قرار دهد که هزینه هر ساعت پرواز این بالگرد 70 تا 100 میلیون ریال تعیین شده است. وی اظهار کرد: هم اکنون 42 ایستگاه اورژانس جاده ای در بوشهر وجود دارد که فاصله استاندارد بین دو پایگاه اورژانس درکشور50 کیلومتر است و در استان بوشهر 27 کیلومتر و زمان دسترسی مصدومان جاده ای به آمبولانس در کشور 14دقیقه و در استان بوشهر این زمان 11 دقیقه و در شهر نیز پنج دقیقه است. رییسی گفت: هرچند هزینه امداد هوایی بالا است ولی اعتقاد داریم ارزش جان یک انسان بالاتر از هزینه های مادی است و در این بخش به مدیریت صحیح نیاز داریم.
**رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان: سابقه امداد هوایی در دنیا مربوط به 90 سال پیش است و در ایران نیز تاکنون چند مرکز افتتاح شده و امروز نیز 14 پایگاه اورژانس هوایی در کشور به بهره برداری می رسد.حبیب اله موسوی بهار افزود: در زمان جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس امداد هوایی کارنامه خوبی از خود بر جای گذاشته است.وی عنوان کرد: راه اندازی اورژانس هوایی یکی از مهمترین نیازهای استان در خدمات رسانی به بیماران تصادفی و بیماران دارای خونریزی مغزی است که خوشبختانه امروز این امر محقق می شود. وی ادامه داد: راه اندازی اورژانس هوایی در دولت تدبیر و امید با جدیت پیگیری می شود تا همه استان های دارای موقعیت جغرافیایی خاص از این خدمت ارزشمند برخوردار شوند.
** رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی خوزستان : سه فروند چرخبال برای ارائه خدمات در سیستم امداد هوایی در نظر گرفته شده است که در هر شیفت، دو پرسنل آموزش دیده متخصص فعالیت می کنند.شهریار میرخشتی افزود: سه میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات طرح تحول نظام سلامت برای این طرح هزینه شده است. رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی خوزستان با اشاره به اینکه امداد زمینی حتما باید همراه امداد هوایی به محل حادثه اعزام شود، ادامه داد: در صورت ایجاد تروما و ضربه های نافذ در قفسه سینه، بیماران اورژانسی قلبی، سکته مغزی و قطع عضوهای خاص و یا موارد خاص دیگر امداد هوایی وارد عمل می شود. اورژانس هوایی یکی از بخش های طرح تحول نظام سلامت است که امروز در قم با حضور وزیر بهداشت و درمان، معاون درمان وزارت بهداشت و درمان، استاندار قم و برخی از مسوولان قم همزمان با 13 استان دیگر کشور آغاز بکار کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم : با توجه به اینکه خدمات اورژانس یکی از معیارهای مهم قضاوت در عرصههای سلامت است، امداد هوایی میتواند در جهت بهبود این تحول نقش بسزایی داشته باشد و در جهت رضایت مندی مردم نقش مهمی را ایفا کند. وی افزود: در بسیاری از مناطق صعب العبور ارائه خدمات اورژانسی از طریق زمینی به مردم ناممکن است و با توجه به آمار بالای مرگ و میر ناشی از حوادث جادهای که متاسفانه قم در این زمینه از آمار بالایی برخوردار است، قطعا این افتتاح میتواند به آرامش خاطر مردم کمک کند. امداد هوایی کار ارزندهای است که در سطح بین المللی باعث افتخار خواهد بود. سرعت در ارائه خدمت رسانی به مصدومان حوادث ترافیکی و جاده ای و انتقال آسیب دیدگان در حوادث مناطق صعب العبور روستایی از جمله وظایف پیش بینی شده برای اورژانس هوایی است که در جهت اجرای برنامه های طرح تحول نظام سلامت اجرا می شود
رئیس ستاد هوانیروز کرمان: اورژانس هوایی کرمان طی مدت فعالیت آزمایشی خود 9 مورد ماموریت را انجام داده است.دلاور یوسفی صبح امروز در آیین افتتاح اورژانس هوایی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان اظهار داشت: سابقه درخشان هوانیروز در دفاع مقدس بر کسی پوشیده نیست و عملیاتها با حضور هوانیروز برگزار میشد. یوسفی تصریح کرد: هوانیروز در مناطق مختلف کشور حضور دارد درحالی که در سالهای گذشته شاهد بودیم، کاروانهای شرارت در اطراف کرمان به راحتی رفت و آمد میکردند، اما هوانیروز شهدایی را تقدیم امنیت جنوبشرق کرده است و امروز شاهد امنیت در کشور هستیم. وی ادامه داد: هوانیروز در ماموریتهای مردمیاری در زلزلههای استان کرمان و سیل زابل در سیستان و بلوچستان و شهرستان جیرفت حضور داشت.رئیس ستاد هوانیروز کرمان خاطرنشان کرد: امیدواریم اجرایی کردن اورژانس هوایی توسط هوانیروز و سایر دستگاهها موجب اعتماد بیشتر مردم به نظام مقدس جمهوری اسلامی شود.یوسفی افزود: اورژانس هوایی کرمان طی مدت فعالیت آزمایشی خود 9 مورد پرواز را انجام داده است
رئیس دانشگاه علوم پزشک شیراز از افتتاح پایگاه امداد هوایی شیراز همزمان با 14 پایگاه دیگر در کشور خبر داد.محمدهادی ایمانیه بعدازظهر امروز در آیین افتتاح همزمان 14 پایگاه هوایی در کشور اظهار داشت: یکی از مهمترین دلایل افتتاح این پایگاه سرعت امدادرسانی و نجات تعداد قابلتوجه مجروحان سوانح در مناطق صعبالعبور است. وی افزود: وزارت بهداشت در گام نخست، موفق به حل معضل بحران دارو شد و هماکنون نیز با اجرای برنامه تحول در نظام سلامت کشور، در طول سه ماه گذشته شاهد کاهش قابلتوجه پرداختهای مردم در هزینههای درمانی بودهایم. وی تصریح کرد: با توجه به آمار بالای مرگومیرهای ناشی از سوانح ترافیکی در فارس، این بسته خدمتی نقش مؤثری در کاهش مرگومیرهای ناشی از این سوانح و نجات هرچه سریعتر مصدومان را به همراه دارد.
دکتر سید حسن هاشمی در حاشیه افتتاح بسته امداد هوایی در قالب طرح تحول نظام سلامت گفت: در دنیا بالگردهای ویژهای جهت ارائه خدمات اورژانس به مردم فعالند، در این زمینه از حضور بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در چنین عرصههایی استقبال میکنم. شاید نیروی انتظامی، ارتش یا سپاه بتوانند شرکتهایی را تشکیل دهند که ما بتوانیم در قالب آن خرید خدمت کنیم و به این ترتیب بالگردهای ویژه خدمت رسانی در اورژانس پزشکی را داشته باشیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: از امروز حدود یک سوم کشور تا شعاع 150 کیلومتری تحت پوشش اورژانس هوایی قرار خواهد گرفت. امیدوارم دوم سوم باقی مانده با کمک دلسوزان طی یکی دو سال آینده نهایی شود. اگر علاقمند ارتقای خدمات در کشور هستیم باید تمام دست اندرکاران در این زمینه کمک کنند. خط اول خدمات ما اورژانسهای پیش بیمارستانی است که البته کمبودهای جدی در این زمینه وجود دارد. حدود 15 هزار نفر نیرو در بخش اورژانس کمبود داریم و به همین دلیل است که برخی از نیروهای فعلی تا حدود 500 ساعت در ماه کار میکنند. همچنین حداقل 1000 پایگاه اورژانس و همچنین 1500 دستگاه آمبولانس کمبود داریم.
معاون درمان وزیر بهداشت ادامه داد: امیدوارریم با افتتاح آمبولانس هوایی در 14 استان کشور بتوانیم یکی از معضلات مهم سلامت کشور را پاسخگو باشیم. متاسفانه حوادث ترافیکی به عنوان مهمترین عامل سالهای از دست رفته عمر در کشور خودنمایی میکند. این موضوع تکلیف را بر همگان روشن میکند تا در جهت کاهش این آمار تلاش کنیم.
به گفته آقاجانی، حوادث ترافیکی در سال گذشته 19 هزار کشته، 250 هزار مجروح و 700 هزار پرونده در بیمارستانهای کشور را به دنبال داشته است. وی ابراز امیدواری کرد که راه اندازی امداد هوایی بتواند آمار تلفات ناشی از حوادث جادهای را کاهش دهد.
وی گفت: در اورژانس پیش بیمارستانی با کمبودها و مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنیم. در حال حاضر 2000 پایگاه اورژانس پیش بیمارستانی با 3000 آمبولانس و 15 هزار نفر پرسنل ارائه خدمت دارند. در سال گذشته دو میلیون و 300 هزار ماموریت توسط اورژانس پیش بیمارستانی انجام شد. در حال حاضر بیش از 1600 پایگاه در اورژانس پیش بیمارستانی کمبود داریم. 150 هزار کیلومتر از جادههای فرعی و روستایی تحت پوشش اورژانس پیش بیمارستانی نیستند که امیدواریم با اقدامات در دست انجام بتوانیم بخشی از این مشکلات را کاهش دهیم.
رئیس اورژانس کشور با اشاره به افتتاح 14 پایگاه اورژانس هوایی در کشور، شعاع عملیاتی هفت بالگرد را 150 کیلومتر عنوان کرد و گفت: ۱۶۰۰ پایگاه اورژانس در کشور کم داریم و آمبولانسهای هوایی نیز هنوز به طور کامل تجهیز نشدهاند سیدامین صابرینیا در مراسم افتتاح اورژانس هوایی، گفت: طبق بررسیها کشور به 44 پایگاه اورژانس هوایی نیاز دارد. وی افزود: امروز در فاز اول، 14 پایگاه اورژانس هوایی در 14 مرکز استان افتتاح شد و امیدواریم که تا پایان سال تعداد پایگاهها به 44 پایگاه افزایش پیدا کند. رئیس اورژانس همچنین ادامه داد: طرح اورژانس هوایی در چند پایگاه کشور به صورت پایلوت اجرا شد و پس از رفع نواقص به صورت کلی و در 14 استان آغاز به کار کرد. وی شعاع حرکتی بالگردها را 150 کیلومتر عنوان کرد و گفت: هر بالگرد میتواند در شعاع عملیاتی خود به سانحه دیدگان و افرادی که نیاز به خدمات اورژانسی دارند خدمت ارائه کند. صابری نیا گفت: هم اکنون ۱۶۰۰ پایگاه اورژانس در کشور کم داریم. وی گفت: هنوز آمبولانسهای هوایی به طور کامل تجهیز نشدهاند، از تعداد ۴ پایگاه اورژانس دریایی نیز اکنون فقط یک پایگاه در کشور فعال است و امیدواریم در آینده نزدیک بتوانیم هم پایگاههای اورژانس هوایی و هم دریایی را به تجهیزات لازم مجهز کنیم. امداد زمینی به علت سرعت پایین نمیتواند جوابگوی امدادرسانی در سطح کشور باشد و وجود نقاط صعبالعبور نیز سبب شد تا نیاز به اورژانس هوایی احساس شود. به همین دلیل و برای کاهش آمار مرگ و میر در تصادفات امروز اورژانس هوایی افتتاح شد.
وی ادامه داد: بر اساس محاسبه انجام شده برای تکمیل چتر اورژانس هوایی کشور باید 40 پایگاه در مناطق مختلف ایران راه اندازی شود که هفته آینده 14 اورژانس هوایی آن دایر می شود. رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی کشور اظهار کرد: تاکنون تنها سه پایگاه نیمه فعال اورژانس هوایی در کشور وجود داشته که بر اساس تفاهم نامه با ارگان های هوانیروز، هلال احمر، ناجا و هوا دریا برنامه ملی فعال سازی پایگاه های هوایی کشور کلید می خورد. وی با بیان اینکه 50 درصد آمبولانس های اورژانس کشور فرسوده است، گفت: با برنامه ریزی انجام شده از نیمه دوم مهرماه نوسازی ناوگان آمبولانس کشور انجام می شود. رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی کشور افزود: در حوزه هدایت درمانی و انتقال بیماران بین مراکز درمانی در قالب برنامه تحول نظام سلامت، پژوهشی در دست انجام است تا با استفاده از استانداردهای جهانی و شرایط کشور راهبری ستاد هدایت فعال تدوین شود. صابری نیا در پایان گفت: هم اینک میانگین زمان امداد جاده ای کشور زیر 14 دقیقه و متوسط زمان امدادرسانی شهری هشت دقیقه و سی ثانیه است که با استانداردهای تعریف شده همخوانی دارد.
---------------------
پایان