در حدود یک دهه اخیر، به دلایلی خارج از موضوع سلامت ، فعالیت وزیر بهداشت و بعضی معاونین او ، بسیار بیشتر از گذشته توسط بعضی از رسانه های قوی بنیه ، رصد میشود ، البته صداوسیما بیش از همه در این موج سازی در تمامی 9 سال گذشته نقش داشته و هم اکنون نیز دارد .
اما خارج از تقبیح یا تقدیس این زور سیاسی برای رسانه ای کردن انواع خبرهای حوزه 4 وزیر اخیر سلامت ، که از شدت شوری نه فقط کارشناسان که مردم عادی را هم ناراضی میسازد ، بعضی از موارد مهم و کلیدی ، مورد غفلت قرار میگیرد . از جمله این گم شدن ها ، نظرات خوب و کارشناسی شده وزیر فعلی و بعضی دیگر از معاونان وی است که از فرط حجم سازی رسانه ای خبرها ، مظلومانه مورد توجه کافی قرار نمیگیرند............
در این صفحه چند نکته اختصاری از این مطالب برای جلب توجه بیشتر کارشناسان تقدیم میگردد:
دلایل ممنوعیت عمل پیوند در بیمارستانهای خصوصی : دکتر سیدحسن هاشمی : جلسه اخیر شورای عالی پیوند چند مصوبه را به دنبال داشت اما دو مورد از این مصوبات بسیار مهم بوده و در جهت حفاظت و مراقبت از مردم کشور صورت گرفته است...... وی ممنوعیت انجام پیوند برای اتباع غیرایرانی را به عنوان مصوبات اخیر شورای عالی پیوند مورد اشاره قرار داد و گفت: بخش عمده این تصمیم به دلیل متقاضیان زیاد ایرانی است که در نوبت پیوند قرار دارند و بیتردید آنها واجبترند. بخش دیگری از این تصمیم نیز به دلیل تخلفاتی بود که طی 10 – 15 سال گذشته اتفاق افتاده است. در مجموع تصمیم خوبی در این زمینه گرفته شد. البته جراحان این کشورها میتوانند جهت دریافت آموزشها به ایران مراجعه کنند و پیوند را در کشور خودشان انجام دهند.......... وزیر بهداشت ممنوع شدن انجام اعمال پیوند در بخش خصوصی را به عنوان یکی دیگر از مصوبات مهم جلسه اخیر شورای عالی پیوند مورد اشاره قرار داد و گفت: انجام پیوند در بخش دولتی و صرفا در مراکز آموزشی به دلیل آن است که پس از پیوند، خدمات بهتری به بیماران ارایه شود و البته این موضوع به معنای تقابل با بخش خصوصی نیست؛ چراکه حدود 90 درصد اعضای شورای عالی پیوند در بخش خصوصی فعالند اما صد در صد اعضای شورا به اینکه فعلا پیوند در مراکز دولتی و آموزشی انجام شود، رای دادند.
پرهیز مدیران بیمارستانها از دخالت در پروسه خرید تجهیزات پزشکی : هاشمی وزیر بهداشت: در تجهیزات نیز توصیه میکنیم به هیچ عنوان رؤسا و مدیران بیمارستانها خریدی را انجام ندهند بلکه این کار را برعهده کمیته بیمارستانی قرار دهند و پزشکان را نیز در این کار دخیل کنند تا مشکلی که در قبل وجود داشت و برخی تجهیزات پزشکی که روی سایت اطلاع رسانی قرار داده بودند و فقط در تهران مصرف آن ممکن بود بوجود نیاید. زیرا برخی تجهیزات پزشکی در دیگر نقاط کشور مورد نیاز نیست.
مدیریت غلط بیمارستانها باعث دیرکرد در پرداخت کارانه : وزیر بهداشت : فرانشیز پرداخت پرسنل نیز به موقع خواهد شد و اگر بیمارستانی این پرداخت را به موقع انجام ندهد نشان از آن است که رئیس دانشگاه و یا بیماستان تخلف کرده است . ما اعلام کردهایم که از 15 اردیبهشت ماه که طرح تحول سلامت آغاز شد باید پرداختهای پرسنل نیز به موقع پرداخت شود خدایی ناکرده این اعتبارات را در بانکها نگذارند و سود آن را بگیرند این کار زشتی است که مانند برخی دستگاهها چنین پولهایی را در بانکها قرار دهند و خیرش به مردم نرشد.
نقش نظافت عمومی در ارتقای هتلینگ بیمارستانها : هتلینگ بیمارستانها به عنوان ظاهر بیمارستان و اورژانس که پیشانی خدمات به حساب میایند بسیار مهم است. بنابراین از اول مهرماه تیمهای ارزیابی برای بررسی هتلینگ بیمارستانها در ادامه اجرای طرح تحول سلامت شروع به کار خواهند کرد زیرا سه ماه زمان اجرای طرح بود و شش ماه نیز بر روی طرح نظارت خواهیم کرد.......... به صورت سرزده به یکی از بیمارستانها رفتم و به جای اینکه از گلایههای مردم درباره کمبود تجهیزات یا متخصص بشنوم اولین چیزی که مردم اعتراض داشتند تمیز نبودن محیط بیمارستان بود یا اینکه سرویس بهداشتی خراب است. این موارد که دیگر اعتبار لازم ندارد فقط یک مدیریت خوب میخواهد البته ظاهر بیمارستان فقط رنگ کردن آن نیست
ریزش پرسنل بیمارستانی نشانه لیاقت مدیر بیمارستنانی نیست: کسانی که با بنده در بخش خصوصی با من کار کردند اخلاق مرا خوب میدانند. برای بنده مدیران با ارزش کسانی هستند که ارزش نیروهای خود را بدانند بخصوص مدیرانی که در اتاقهای عمل کار میکنند که کار بسیار سختی است. هرچه قدر ریزش این پرسنل کمتر باشد ارزش آن مدیر بالاتر میرود.
تلاش برای بازنگری در روند نابودی بخش زایمان طبیعی بیمارستانها : باید رؤسا و مدیران بیمارستان توجه کنند تا سزارین از بیمارستانهای آنها به بخش خصوصی منتقل نشود متأسفانه در گذشته اکثر بخشهای زایمان طبیعی از بین رفت ولی معاون درمان دراین باره اعتبار خوبی گذاشته است و حتی پیشنهاد میکنم ورودی برای ادامه خدمات زایمان طبیعی را نیز در بیمارستانها جدا کنید.
ساماندهی قوانین جهت ورود بخش خصوصی : باید از خدمترسانی دوگانه در بخش خصوصی و دولتی جلوگیری کنیم این موضوع نیازمند مشوق است و با زور شدنی نیست باید تعرفهها واقعی شوند تا قوانین بتوانند با تخلفات برخورد کنند. هاشمی تصریح کرد: بخش خصوصی نیز باید به سرمایهگذاری بیشتر ترغیب شود درست است که فکر میکنیم قانون داریم اما هنوز قانون تعریفنشده وجود دارد در عین حال مجریان باید اهتمام داشته باشند و در رأس آنها کل دولت و دستگاههای اجرایی باید تصمیم بگیرند.وی افزود: متأسفانه عدم احترام و تبعیت از قانون وجود دارد و در وزارت بهداشت جزایر مختلفی هستند که قانون وضع میکنند که بسیاری از آنها در مغایرت با یکدیگر هستند. بنابراین ساماندهی این قوانین را در دستور کار داریم.
تایید مظاعف نقش هتلینگ: سید حسن هاشمی گفت: بسته هتلینگ برای ما بسیار مهم است و بیمارستان ها و اورژانس های بیمارستان به عنوان پیشانی خدمات بیمارستانی از اهمیت زیادی برخوردار هستند. هاشمی افزود: گروه های مسئول برای نظارت بر هتلینگ بیمارستانها از اول مهر کار خود را آغاز می کنند چرا که ۳ ماه برای استقرار این طرح فرصت در نظر گرفته شد و ۶ ماه بعدی برای نظارت لحاظ شده است.به گفته وزیر بهداشت در مجموع در بسته هتلینگ، نیروی انسانی و همچنین ظاهر بیمارستان ها یعنی تمیزی بیمارستان و همچنین احترام و تکریم به بیماران و همراهان و توجه و مراقبت از اهمیت زیادی برخوردار است.
خدمات بیمارستانی در کشور باید تجمیع شود : وزیر بهداشت گفت: اگر خدمات در بیمارستانها تجمیع شوند میزان رضایتمندی از عملکرد بیمارستانها در زمینه تخصصی و فوقتخصصی افزایش مییابد .برای جلوگیری از پایین بودن ضریب اشغال تختها در بیمارستانها زمینه تجمیع خدمات باید فراهم شود. وزیر بهداشت با ابراز نگرانی از ضریب اشغال تختهای بیمارستانی گفت: عدم اشتغال تختهای بیمارستانی سبب زیاندهی بیمارستانها میشود. وی با بیان اینکه بیشتر بیمارستانها زیانده هستند، گفت: در برخی از بیمارستانها به دلیل مناسب بودن تجهیزات دچار مشکل هستیم و این موضوع نیز در کاهش ضریب اشغال تختها موثر است.هاشمی به بکارگیری نیروها در بیمارستان بدون توجه به طرح تحول حقوقی نیز اشاره کرد و گفت: بهکارگیری نیروهای قراردادی نیز هزینههای را برای بیمارستان ایجاد میکند.
ترکیب تخت خصوصی و دولتی در بیمارستانها : درصدد هستیم ۲۵ تا ۳۰ درصد تختها با نرخ بیمارستانهای خصوصی سرویس داده شود و بقیه تختها نیز به نرخ دولتی به ارایه خدمت بپردازند. وزیر بهداشت، از جزئیات طرح وزارت بهداشت برای جبران کمبود تختهای بیمارستانی خبر داد و گفت: قصد داریم با همکاری و سرمایهگذاری بخش خصوصی به رفع کمبود تختهای بیمارستانی بپردازیم. سید حسن هاشمی درباره تمهیدات وزارت بهداشت برای جبران کمبود تختهای بیمارستانی، افزود: در این راستا قرار است سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه درمان را داشته باشیم. وی با یادآوری دلیل ورود بخش خصوصی برای جبران کمبود تختهای بیمارستانی، ادامه داد: اعتبارات وزارت بهداشت برای جبران این کمبود کافی نیست و بدون شک با سرمایهگذاری بخش خصوصی میتوان این معضل را تا حدودی رفع کرد. وزیر بهداشت در تشریح چگونگی ورود و سرمایهگذاری بخش خصوصی برای جبران کمبود تختهای بیمارستانی، تاکید کرد: بعد از ورود این بخش درصدد هستیم ۲۵ تا ۳۰ درصد تختها با نرخ بیمارستانهای خصوصی سرویس داده شود و بقیه تختها نیز به نرخ دولتی به ارایه خدمت بپردازند. هاشمی افزود: به طور مثال اگر بیمارستانی ۶۰۰ تختخوابی ساخته شود ۲۰۰ تخت این بیمارستان میتواند با نرخ خصوصی پوشش داده شود و ۴۰۰ تخت آن با نرخ دولتی. وی با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت نظارت خود را برای اجرای دقیق و درست طرح مذکور به کار خواهد گرفت، تاکید کرد: به دلیل کمبود اعتبارات ناچار به ورود و سرمایهگذاری بخش خصوصی هستیم تا بتوان مشکلات این حوزه را رفع کرد.
جای حل مشکلات پرستاران کجاست: وزیر بهداشت گفت: در بسته هشتم طرح تغییر و تحول مشکل پرستاران حل میشود. در حال برنامهریزی هستیم و بنده معتقدم طی دو سال آینده شرایط خدمترسانی در امر بهداشت و درمان در دولت روحانی بهتر میشود. قرار بر این است که تا یک ماه دیگر بسته هشتم تغییر و تحول را اعلام کنیم که در این طرح مشکل پرستاران نه آنگونه که خودشان دوست دارند، اما نسبت به وضعیتی که اکنون دارند و تحت فشار هستند، حل میشود.
انتظار وزیر از نظام پزشکی انجام وظیفه است : وزیربهداشت در مراسم بزرگداشت روز پزشک گفت: اکنون که پس از چند دهه سلامت در اولویت نظام قرار گرفته است، امیدواریم بتوانیم با کمک همگان سروسامانی به این حوزه ببخشیم........ اگر میخواهید نظام سلامت از ناخوشی درآید و به سلامت رهنمون شود، باید سازمان نظام پزشکی و جامعه پزشکی رفتاری متفاوتی با دیروز داشته باشند. مردم باید باور کنند که کانون توجه نظام پزشکی و وزارت بهداشت، مردم هستند. ..... سال پیش رو سال راحتی نیست و بسیار سخت خواهد بود؛ البته نه برای پزشکان چراکه معیشت پزشکان حتما ارتقاء مییابد. سال پیشرو برای ما و نظام پزشکی در جهت اجرای قانون و نظارت جدی و برخورد با متخلفان سال راحتی نخواهد بود. حرمت لباس سپید پزشکی باید حفظ شود و چه ارگانی بهتر از نظام پزشکی میتواند در این مسیر اقدام کند. بنابراین نهایت تلاش خود را در طول یک سال گذشته انجام دادهایم و امیدواریم سازمان نظام پزشکی نیز در سال پیش رو انجام وظیفه کند.
------------------------------------------
پایان