50 مطلب آخر
ازنگاهی دیگر : دور باطل فقر و سوء تغذیه در کهکیلویه

 یکی از مشکلات استانهایی که از امنیت غذایی مطلوبی برخوردار نیستند کوتاهی قد میباشد . کهگیلویه و بویراحمد یکی از این استانهاست که اگرچه دارای خاک حاصلخیز و آب فراوان است اما در زمینه غذایی جزء استانهای نا امن به شمار می رود و مشکل سوء تغذیه به شکل کوتاهی قد و کم وزنی در کودکان زیر پنج سال آن دیده می شود...............

سالهاست که در نبود امنیت غذایی مناسب، کوتاهی قد و کم وزنی بلای جان کودکان کهگیلویه و بویراحمدی شده به طوری که میزان کوتاهی قد در این استان دو برابر متوسط کشوری است..................

یکی از علت های اصلی کوتاهی قد، سوء تغذیه مزمن است و در طولانی مدت وقتی یک بچه خوب غذا نمی خورد و انرژی، پروتئین و مواد مغذی به خوبی به او نمی رسد، ابتدا وزنش کم می شود و بر قد او نیز تاثیر می گذارد...............

علاوه بر این در زمینه رشد و تکامل مغزی نیز مشکل خواهد داشت که آن دیگر قابل رویت نیست و لطمه زیادی به بهره هوشی، قدرت یادگیری و پیشرفت تحصیلی اش وارد می کند که قابل جبران هم  نیست.................

کودکی که به این مشکل مبتلا شود در بزرگسالی توانمندی فکری و جسمی لازم برای پیشرفت تحصیلی و رسیدن به مدارج عالی علمی و نیروی کافی برای کار را ندارد و نتیجه این می شود که این فرد بازده تولیدش پایین است و این منجر به فقر او خواهد شد و این چرخه نامعیوب فقر و سوء تغذیه ادامه می یابد و نسل به نسل پیش می شود و این روند توسعه در یک جامعه را نیز با مشکل مواجه می کند...............

تحلیل ما

متن کامل

دست کودکان کهگیلویه و بویراحمد به شاخه هیچ آرزویی نمی رسد

کوتاهی قد دوبرابر متوسط کشور

 
 
 کودکان کهگیلویه و بویراحمدی قربانی شرایطی هستند که خود هیچ نقشی در بوجود آمدن آن ندارند. شرایطی که باعث شده آن ها همچنان کوتاه قد بمانند تا دستشان به شاخه هیچ آرزویی نرسد.

کوتاهی قد همیشه یکی از نگرانیها و دغدغه های جدی افراد بوده و برخی آن را عامل مهمی در موفقیت و عدم موفقیت و بسیاری از مشکلاتی که در فعالیت های اجتماعی برایشان بوجود می آید به نحوی با کوتاهی قدشان مرتبط می دانند.

این نگرانی ها باعث شده تا بازارهای دروغ و تقلب در خصوص افزایش قد نیز گسترش یابد و جایی نباشد که تبلیغاتی در زمینه افزایش قد دیده و یا شنیده نشود.

اما کوتاهی قد این روزها یکی از مشکلات استانهایی است که از امنیت غذایی مطلوبی برخوردار نیستند. کهگیلویه و بویراحمد یکی از این استانهاست که اگرچه دارای خاک حاصلخیز و آب فراوان است اما در زمینه غذایی جزء استانهای نا امن به شمار می رود و مشکل سوء تغذیه به شکل کوتاهی قد و کم وزنی در کودکان زیر پنج سال آن دیده می شود.

سالهاست که در نبود امنیت غذایی مناسب، کوتاهی قد و کم وزنی بلای جان کودکان کهگیلویه و بویراحمدی شده به طوری که میزان کوتاهی قد در این استان دو برابر متوسط کشوری است.

12درصد کودکان کهگیلویه و بویراحمدی دچار کوتاهی قد هستند

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور کوتاهی قد در استان کهگیلویه و بویراحمد را حداقل دو برابر متوسط کشوری عنوان می کند و می گوید: میزان کوتاهی قد کودکان در کشور شش درصد و در کهگیلویه و بویراحمد 12 درصد است.

دکتر زهرا عبدالهی می افزاید: البته طی دو دهه گذشته این روند کاهش داشته و اگر الان این میزان 12درصد است در 20 سال پیش 30درصد بوده است با یان حال این به معنای رفع مشکل نیست.

وی بیان می کند: در سال 1374، حدود 20درصد کوتاهی قد در کشور داشتیم که این میزان الان به شش درصد رسیده و میانگین قد بچه ها سه تا چهار سانتیمتر افزایش یافته است.

عبدالهی با اشاره به مطالعات تغذیه ای در استان کهگیلویه و بویراحمد، میزان کوتاهی قد کودکان دراین استان را زیاد می داند و می گوید: یکی از علت های اصلی کوتاهی قد، سوء تغذیه مزمن است و در طولانی مدت وقتی یک بچه خوب غذا نمی خورد و انرژی، پروتئین و مواد مغذی به خوبی به او نمی رسد، ابتدا وزنش کم می شود و بر قد او نیز تاثیر می گذارد.

وی ادامه می دهد: علاوه بر این در زمینه رشد و تکامل مغزی نیز مشکل خواهد داشت که آن دیگر قالب رویت نیست و لطمه زیادی به بهره هوشی، قدرت یادگیری و پیشرفت تحصیلی اش وارد می کند که قابل جبران نیست.

دور باطل فقر و سوء تغذیه در استانهای محروم

وی تصریح می کند: کودکی که به این مشکل مبتلا شود در بزرگسالی توانمندی فکری و جسمی لازم برای پیشرفت تحصیلی و رسیدن به مدارج عالی علمی و نیروی کافی برای کار را ندارد و نتیجه این می شود که این فرد بازده تولیدش پایین است و این منجر به فقر او خواهد شد و این چرخه نامعیوب فقر و سوء تغذیه ادامه می یابد و نسل به نسل پیش می شود و این روند توسعه در یک جامعه را نیز با مشکل مواجه می کند.

وی مشکل کوتاهی قد را تنها مختص به کهگیلویه و بویراحمد نمی داند و استانهای کرمان، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان را نیز از دیگر مناطقی عنوان می کند که از نظر شاخص های تغذیه ای وضعیت نامطلوب دارند و جزء استانهای نا امن غذایی هستند.

اما امنیت غذایی چیست که این استانها فاقد آن هستند؟ عبدالهی در تعریف امنیت غذایی می گوید: امنیت غذایی یعنی همه مردم در همه اوقات به غذای کافی، سالم با کیفیت مناسب و مطابق با ترجیحات فرهنگی شان دسترسی داشته باشند. اگر این اتفاق بیفتد می گوییم که یک جامعه از امنیت غذایی برخوردار است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، تامین و تولید غذا، قدرت خرید، فرهنگ و سواد تغذیه و شاخص های بهداشتی را از عوامل موثر در امنیت غذایی می داند و بیان می کند: اگر بخواهیم از نظر امنیت غذایی استانهای کشور را رتبه بندی کنیم، از استانهای امن تا نا امن در کشور وجود دارد.

کمبود امنیت غذایی در کهگیلویه و بویراحمد

وی با بیان اینکه برخی استانهای محروم کشور در زمینه امنیت غذایی ناامن هستند، می گوید: استان کهگیلویه وبویراحمد یکی از استانهای ناامن غذایی است و این می طلبد که حتما در قالب مداخلات چند بخشی امنیت غذایی در استان را ارتقا داد.

عبدالهی این مداخلات چند بخشی را شامل مداخله در تولید مواد غذایی، عرضه موادغذایی و کنترل قیمتها، آموزش و ارتقای سواد تغذیه ای و بهداشت غذایی عنوان می کند و می افزاید: باید به همه این عوامل توجه شود تا بتوانیم امنیت غذا و تغذیه را در یک منطقه داشته باشیم.

وی همچنین می گوید: علاوه بر سوء تغذیه و کمبود ریز مغذیها در استانهای نا امن، به دلیل نادرست بودن الگوی غذایی و مصرف نمک، غذاهای پرچرب، فست فودها، شیرینی و ... در این استانها مشکل اضافه وزن و چاقی نیز وجود دارد که این نیز نوعی سوء تغذیه است.

امنیت غذایی با توزیع پول رشد نمی کند

عبدالهی بر ارتقای امنیت غذایی استانها تاکید می کند و ادامه می دهد: در این راستا سند امنیت غذایی کشور تدوین شده و به تصویب شورای عالی تغذیه کشور رسیده است. این سند به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شده و به عنوان یک اولویت در دستور کار قرار گرفته است تا مشکل نا امنی غذایی را کاهش داد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور بابیان اینکه در این زمینه مشکلات زیربنایی و فقر وجود دارد، می گوید: قرار نیست دولت برای رفع این مشکل پول تقسیم کند کما اینکه وقتی در دوره ای پول تقسیم کردند، امنیت غذایی نه تنها بهتر نشد بلکه بدتر شد.

وی توسعه امنیت غذایی را مستلزم توانمندسازی و فقرزدایی می داند و تصریح می کند: توانمندسازی خانوارها برای کسب درآمد و اینکه استفاده صحیحی از درآمد محدود خود بکنند، ضروری است.

فقر و نابرابری ها از علل اصلی عدم امنیت غذایی

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان نیز در این خصوص به خبرنگار مهر می گوید: فقر و نابرابری ها از علل اصلی عدم امنیت غذایی است.

دکتر رضا چمن می افزاید: همچنین به رغم کوچک بودن استان، روستاهای آن بسیار پراکنده هستند و این بر مشکلات افزوده است.

چمن با بیان اینکه دوران گذار جامعه را سپری می کنیم، بیان می کند: تغذیه یکی از مهمترین معیار ها در این زمینه است.

وی اضافه می کند: در مقطع گذار از طرفی با سوء تغذیه و کوتاهی قد و کم وزنی مواجه هستیم و از طرف دیگر با اضافه دریافتی و بد دریافتی که منجر به چاقی و برخی بیماریها می شود.

وی بر فرهنگسازی در خصوص تغذیه صحیح تاکید می کند و می گوید: آگاهی از تغذیه صحیح می تواند بسیاری از مشکلات را مرتفع کرده و امنیت غذایی را نیز ارتقا دهد.

سم و کودهای شیمیایی سلامت مردم را تهدید می کند

یک متخصص تغذیه نیز آلودگی های محیطی را در تغذیه بسیار موثر می داند و می گوید: مصرف بالای سم و کودهای شیمیایی سلامت مردم را به خطر می اندازد.

جان محمد ملک زاده می افزاید: باید زمینه ایجاد بسیاری از سوء تغذیه ها حذف شود و به دنبال پیشگیری اولیه بود.

وی با بیان اینکه به اصل پیشگیری به خوبی توجه نشده است، بیان می کند: ما ابتدا باید در زمینه پیشگیری های اولیه اقدام کنیم و سپس وارد مرحله درمان شویم.

ملک زاده همچنین عدم وجود عدالت در اختصاص منابع را یکی از علتهای پایین بودن امنیت غذایی در استانهای محروم می داند و می گوید: باید راهکارهای صحیح و کارآمدی برای ارتقای امنیت غذایی در این استانها اندیشیده و اجرا شود.

به گزارش خبرنگار مهر، کودکان این استان هیچ نقشی در کوتاهی قد خود ندارند و نمی دانند در بزرگسالی باید حسرت قدی بلند و کشیده را بخورند. با این حال برنامه ریزی صحیح برای ارتقای امنیت غذایی و آگاهی بخشی در خصوص تغذیه صحیح در این استان می تواند این حسرت را در همین روزهای کودکی از بین ببرد.

....................

گزارش: صدیقه امیدی

عکس: امیرحسین غلامیان

منبع : مهر تاریخ : ۱۳۹۳/۶/۱۲ تعداد بازدیدکنندگان : 4219

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 1637
بازدید دیروز : 8179
بازدید این ماه : 11886
بازدید امسال : 807369
بازدید کل : 37174442

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش