تعداد تخت استاندارد سوختگی در تهران کمتر از ۲۰ تخت است
اگر تخت استاندارد داشته باشیم میتوانیم سوختگیهایی با ۸۰ درصد را نیز زنده نگه داریم
ولی با امکاناتی که در حال حاضر داریم این امکان فراهم نیست
وزير بهداشت گفت: جبران تختهاي سوختگي معضلي جدي در کشور است و تأمين آن همراهي و همکاري واقفين را مي طلبد.
سيد حسن هاشمي یک هفته پیش در حاشيه نشست امضاي تفاهمنامه مشترک بين وزارت بهداشت و سازمان اوقاف در جمع خبرنگاران در خصوص وضعيت تختهاي سوختگي در کشور گفت: موضوع کمبود تختهاي سوختگي يک مشکل بزرگ براي وزارت بهداشت است که اگر واقفين با ما همکاري کنند، ميتوانيم اين کمبودها را برطرف کنيم.
وي با اشاره به اين که در حال حاضر بيمارستاني مربوط به سوختگي در تهران با کمک سازمان اوقاف و شيراز نيز در حال احداث هستند، ادامه داد: بايد توجه داشت که سوختگي پرهزينه و نيازمندي ما در بخش درمان بيماران دچار سوختگي بسيار زياد است که در اين راستا بايد تعداد تختها افزايش پيدا کند، حتي ما بنا داريم که برخي از مراکز آموزشي و بيمارستانهايي را که در اختيار داريم به فروش برسانيم و از قبل آن تختهاي سوختگي را افزايش دهيم.
هاشمي تأکيد کرد: نبايد منتظر باشيم که حادثهاي مثل مسجد ارگ اتفاق بيفتد و آن موقع به دنبال تأمين تخت سوختگي باشيم. بنابراين بايد امکانات را ايجاد کنيم، به خصوص براي کلان شهري مثل تهران که بيرقيب است، با کمک ارگانهايي مثل شهرداري، شوراي شهر، اوقاف و بيمارستانهاي مخصوص سوختگي در تهران و ديگر شهرها احداث کنيم.
وي عنوان کرد: در حال حاضر تعداد تخت استاندارد سوختگي در تهران کمتر از 20 تخت است که اين تعداد پاسخگوي حادثههاي سوختگي که هر روز اتفاق ميافتد، نيست. بايد توجه داشت که اگر تختهاي سوختگي استاندارد باشد، ميتوانيم مانع از فوت بيماران دچار سوختگيهاي 80 درصد شويم.وزیر بهداشت افزود: «ولی با امکاناتی که در حال حاضر داریم این امکان فراهم نیست.
وزير بهداشت که در حاشيه برگزاري جلسه امضاي تفاهم نامه وزارت بهداشت و سازمان اوقاف و امور خيريه کشور سخن مي گفت، افزود: چنانچه مردم مي خواهند وقف کنند بهتر است در زمينه بيماران سوختگي، رواني و مراکز درماني سرطان وقف کنند؛ چرا که در اين بخش ها کمبودهاي زيادي وجود دارد.
کمبود تختهای سوختگی در کشور
کمبود بیمارستانهای تکتخصصی سوختگی و تخــتهای آیسییوی سوختگی، آنقدر در کشور جدی است که وزیر بهداشت آن را مشکل بزرگ وزارتخانهاش دانست و گفت که قصد دارد برخی مراکز آموزشی و بیمارستانهایی را که در اختیار دارد، به فروش برساند تا تختهای سوختگی را افزایش دهد.
دكتر سيدحسن هاشمي از واقفان و خيرين در اين زمينه كمك خواسته و گفته كه نبايد منتظر باشيم حادثهاي مثل مسجد ارگ اتفاق بيفتد و آن موقع بهدنبال تأمين تخت سوختگي باشيم. اگر تختهاي سوختگي استاندارد باشد، ميتوانيم مانع از فوت بيماران دچار سوختگيهاي 80درصد شويم. اما چه تعداد بيمارستان و تخت سوختگي در كشور وجود دارد؟
هرچند پايگاه خبري و اطلاعرساني وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي (وب دا) به نقل از وزير بهداشت تعداد تختهاي استاندارد سوختگي در تهران را كمتر از 20تخت اعلام كرده اما بهنظر ميرسد در اعلام تعداد تختها اشتباهي در نگارش خبر وجود داشته باشد؛ چرا كه مجموع تختهاي سوختگي در كشور نزديك به هزار مورد است و احتمالا سهم تهران بيشتر از 20تخت از مجموع هزار تخت باشد. اگر فرض را بر درست گذاشتن اين عدد بگذاريم، آن وقت صورت مسئله بعدي تفاوت بين تختهاي استاندارد و غيراستاندارد است و اينكه سهم پايتخت از تمام تختهاي سوختگي استاندارد فقط 20مورد است. با همه اينها بايد گفت كمبود تختهاي سوختگي در كشور جديتر از آن چيزي است كه بهنظر ميرسد.
دكتر حميدرضا خصالي، كارشناس ارشد دفتر مديريت بيمارستاني و تعالي خدمات باليني وزارت بهداشت به همشهري ميگويد: در كشور تنها 957تخت بستري سوختگي وجود دارد كه با توجه به نيازهاي موجود، اين تعداد بايد به 2هزار تخت افزايش يابد. از سوي ديگر در كشور فقط 100 تخت آيسييوي سوختگي وجود دارد كه اين ميزان تخت نيز با توجه به نياز موجود بايد به 500تخت افزايش يابد. به گفته كارشناس ارشد معاونت درمان وزارت بهداشت، در ايران فقط 7بيمارستان تكتخصصي سوختگي وجود دارد.به گفته دكتر خصالي، در سال92 حدود 21هزار نفر در بخش سوختگي و آيسييوي سوختگي در كشور بستري شدند. همچنين، درصد اشغال تخت آيسييوي سوختگي در سال 93نيز 76درصد است كه اين ميزان در تهران حدود 90درصد اعلام شده است. متوسط اقامت هر بيمار در تخت آيسييوي سوختگي بهطور متوسط بيش از 9روز است كه اين اقامت براي بيماران سوختگي نياز به رسيدگيهاي خاص و ويژه دارد.
تختهاي سوختگي، گرانترين تختها
دكتر حسن واعظي، رئيس اداره اورژانس بيمارستاني وزارت بهداشت هم به همشهري ميگويد: كشور در زمينه تختهاي بيمارستاني و بيمارستانهاي سوختگي با محدوديت جدي روبهروست. از سوي ديگر، تختهاي مربوط به بيماران سوختگي جزو گرانترين تختهاست. بيماران سوختگي به خدمات پرستاري خاص، تختهاي ويژه و فضاي خاص بيمارستاني نياز دارند. فضايي كه بيماران سوختگي در آنجا بستري ميشوند بايد عاري از هرگونه ميكروب باشد. علاوه بر اين، براي هر تخت مربوط به بيمار سوختگي حداقل يك پرستار بهطور 24ساعته نياز است.
دكتر واعظي تأكيد ميكند: تختهاي بيماران سوختگي بايد افزايش يابد. سيستم تاسيسات و تجهيزات مربوط به سوختگي در بيمارستانهاي سوختگي و همچنين بخشهاي سوختگي در بيمارستانها بايد تجهيز شوند كه البته تجهيز آنها بسيار هزينهبر است و نياز به اعتبارات خاص و ويژه دارد و به اعتقاد من، كمك و ياري خيرين در اين زمينه ميتواند بسيار راهگشا باشد.
نياز به توجه خاص
به گفته رئيس اداره اورژانس بيمارستاني وزارت بهداشت، انجام خدمات درماني بيماران سوختگي كاري دشوار است چرا كه كادر درماني ويژه بيماران سوختگي با صحنههاي دلخراشي روبهرو ميشوند بنابراين بايد براي افرادي كه خدمات درماني به بيماران سوختگي انجام ميدهند، جايگاه خاصي قائل شد و بهطور ويژهاي به آنها نگريست.
-------------------------
پایان