منشاء70 درصد سرطانهاي پوست کشوراز پرتوگيري نورخورشيد است
کارشناس مسئول بهداشت پرتوها و تشعشعات مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت گفت: 70 درصد سرطانهاي پوست کشور ناشي از پرتوگيري از نور خورشيد است....... مهندس کوراني در اولين همايش بهداشت کاربري انرژيهاي هستهاي، تشعشعات، امواج الکترومغناطيس و سلامت محيط کار افزود: افرادي که پنج بار سابقه آفتاب سوختگي دارند، افراد در معرض خطر سرطان هستند....... وي با بيان اينکه سرطان پوست از کشندهترين سرطانهاست تصريح کرد: آموزش عمومي به خصوص در مدارس بهترين روش براي حل مشکلات و حفاظت از پوست در برابر نور خورشيد و ساير تشعشعات است....... دکتر کوراني، پير پوستي را يکي از مشکلات حاد کشور دانست و اظهار داشت: پير پوستي زودرس از بيماريهاي قابل توجه در ايران است که هر ساله جهت درمان اين عارضه رقم قابل توجهي هزينه ميشود....... وي خاطرنشان کرد: با حرکت کشور به سمت جلو با انرژيهاي پرتوانتر مواجه شده که ممکن است مشکلات بهداشتي براي انسان به همراه داشته باشد اين در حالي است که همواره براي حل مشکلات راه حلهاي ساده، ارزان، موثر و عملي وجود دارد و جامعه هوشمند که تعريف درستي از مشکلات داشته باشد، سرمايههاي جامعه را به هدر نخواهد داد....... مهندس کوراني با بيان اينکه سياست دنيا حرکت به سمت پيشگيري است، تصريح کرد: مداخله در شرايط محيط زندگي سادهترين، موثرترين و اقتصاديترين استراتژيهاي ارتقاي سلامت جوامع انساني است...... وي با اشاره به کاربريهاي انرژيهاي هستهاي و امواج الکترومغناطيسي اظهار داشت: تشخيص و درمان انواع بيماريها، تحقيقات در کليه ابعاد زندگي، استفاده در صنعت پزشکي، دامپزشکي، کشاورزي، گندزدايي مواد غذايي، ضخامت سنجي، چگالي سنجي و عمق و رطوبت سنجي از مهمترين کاربريهاي انرژي هستهاي و امواج الکترومغناطيس است...... به گفته وي، با ورود انرژي هستهاي به زندگي بشر شناخت و آموزش همه مردم امري اساسي است.
سلول هاي چشم ساعت دروني بدن را تنظيم مي كند
همانطور كه ساعت به زندگي انسان نظم بخشيده و زمان انجام فعاليت هاي مختلف را به ما يادآوري مي كند، بدن انسان نيز از يك ساعت دروني برخوردار است كه نوعي سلول در چشم وظيفه تنظيم آن را بر عهده دارد. ... اين سلول ها در شرايط كم نور ساعت دروني بدن را تنظيم مي كنند...... به گزارش ساينس ديلي؛ ساعت دروني بدن چرخه شبانه روزي تمامي فعاليت هاي بدن را از چرخه خواب و بيداري گرفته تا اشتها و ميزان هورمون ها تنظيم مي كند. ....... در اين ميان نور كه از طريق چشم ها به مغز مي رسد، اين ساعت ها را تنظيم مي كند، اگرچه هيچ كس نمي داند چگونه اين فرايند اتفاق مي افتد. ...... اما اكنون محققان بیمارستان جانز هاپكينز با همكاري دانشمندان دانشگاه كاليفرنياي جنوبي و كورنل بخشي از اين راز را گشوده اند. ....... آنها در بررسي هاي خود دريافتند سلول هاي ميله اي ( يكي از سه نوع سلول حساس به نور بسيار پيچيده موجود در شبكيه چشم) تنها سلول هاي مسوول تنظيم ساعت دروني بدن در شرايط كم نور است. ....... اين پژوهشگران همچنين دريافته اند اين سلول هاي ميله اي كه به خاطر استوانه اي شكل بودن به اين نام خوانده مي شوند، همراه با سلول هاي مخروطي و ديگر سلول هاي شبكيه، ساعات دروني بدن را در شرايط پرنور درخشان تنظيم مي كنند. نتايج اين تحقيقات در نشريه نوروساينس منتشر شده است. ..... 'سامر هاتار' محقق بیمارستان جانز هاپكينز با اشاره به شگفت انگيز بودن اين يافته ها از جهات مختلف مي گويد: پيش از اين تصور مي شد كه چرخه هاي شبانه روزي فقط در شرايط نسبتا پرنور تنظيم مي شود كه يافته هاي جديد اين امر را تاييد نمي كند. ..... دوم آنكه مي دانستيم زماني كه اين سلول هاي ميله اي در برابر نور بسيار روشن قرار مي گيرند، بي رنگ و غيركارامد مي شوند از اين رو تصور مي شد كه اين سلول هاي ميله اي در تنظيم ساعت دروني بدن در نور زياد نقشي ندارند. اما كشف جديد اين تصور را رد كرده و حاكي از نقش موثر اين سلول ها در تنظيم ساعت دروني بدن است.
کمبود نور خورشيد امکان ابتلا به ام.اس را افزايش ميدهد
پژوهشگران استرالیایی به تازگی اعلام کرده اند که کمبود مواجهه زنان باردار با نور خورشید، می تواند احتمال ابتلای فرزندان به ام.اس را در بزرگسالی افزایش دهد........در سال های اخیر شیوع بیماری های مزمن نسبت به قبل در جوامع افزایش یافته است. یکی از این بیماری های مزمن مالتیپل اسکلروزیس یا MS است که هزینه های زیادی بر بیمار و جامعه تحمیل می کند.....متاسفانه دلیل قطعی ابتلا به این بیماری هنوز به صورت قطعی مشخص نشده است. اما به تازگی گروهی از محققان استرالیایی دریافته اند زمان و مکان تولد يک نوزاد مي تواند در ابتلا به بيماري ام اس نقش داشته باشد.....نتايج اين تحقيقات مشخص کرد خطر ابتلا کودکان متولد شده به بيماري ام اس از مادراني که بيشتر در معرض نور خورشيد قرار دارند کمتر است..... نتايج اين تحقيق که در BMJ منتشر شده بيانگر اين است که چنين روندي مي تواند ناشي از تاثير نور خورشيد بر افزايش سطح ويتامين D در بدن زنان باردار در پنج ماهه آخر دوران بارداري باشد......در اين پژوهش آماری، کودکان متولد شده استراليايي طي سالهاي 1920 تا 1950 مورد ارزيابي قرار گرفتند و مشخص شد امکان ابتلا نوزادان مادراني که در معرض نور خورشيد نبوده اند به بيماري ام اس در قياس با ديگر نوزادان تا 30 درصد افزايش مي يابد.......البته به گفته این پژوهشگران برای دستیابی به نتایج قطعی در خصوص تجويز مکملهاي ويتامين D به مادران باردار باید تحقيقات بيشتري انجام شود.
تاثیر نور طبیعیِ محیط کار بر سلامت کارمندان
پزشکان در بررسیهای خود دریافتند که استفاده از نور طبیعی در محیطهای کاری، کیفیت سلامت کارگران و کارمندان را بالا میبرد.... «فیلیس زی» یکی از متخصصان این مطالعه گفت: افرادی که بیشتر در معرض نور طبیعی قرار دارند در مجموع بیشتر فعالیت جسمی دارند و کیفیت و مدت زمان خواب آنان به مراتب بهتر است. همچنین الگوی زندگی آنان در مقایسه با افراد دیگر کیفیت بیشتری دارد...... به گفته این متخصص، شواهد محکمی وجود دارد که تایید میکند قرار گرفتن در معرض نور به خصوص در طول روز و هنگام صبح به دلیل تاثیری که بر خلق و خو، متابولیسم و سطح هوشیاری دارد بر سلامت افراد تاثیر مثبتی خواهد داشت. کارمندان از جمله افرادی هستند که به طور معمول و بدون آنکه فرصتی برای بهرهمندی از نور طبیعی داشته باشند در فضاهای بسته، بیشتر ساعات روز را سپری میکنند. نتایج این مطالعه تایید میکند که قرار گرفتن در معرض نور در طول ساعتهای روز تاثیر قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی افراد دارد و بدون شک حتی بازده کاری کارمندان را نیز بهبود میبخشد....... در این بررسی 49 کارمند و کارگر شیفت روز، مورد مطالعه قرار گرفتند. در مجموع 27 نفر از آنان در محیطهای بدون پنجره و 22 نفر دیگر در فضاهای دارای پنجره مشغول به کار بودند. متخصصان در این مطالعه کیفیت زندگی و خواب آنان را مورد ارزیابی قرار دادند. ....... «ایوی چئونگ»، یکی دیگر از متخصصان در این مطالعه گفت: نور مهمترین عامل مقارنسازی برای مغز و بدن است و هماهنگی صحیح ریتم زیستشناختی بدن با گردش روزانه زمین برای سلامت ضروری است..... به گزارش نچرال ورلد نیوز، در حقیقت متخصصان دریافتند افرادی که در محیطهای کارشان پنجره وجود دارد و از نور طبیعی در طول روز بهرهمند میشوند در مقایسه با گروهی که در محیط بسته کار میکنند به طور متوسط 46 دقیقه بیشتر خواب شبانه دارند.
نور طبیعی خطر دچارشدن کودکان به نزدیکبینی را کاهش میدهد
مدتها تصور میشد کودکانی که ساعات بیشتری جلوی صفحه کامپیوتر میگذرانند یا با وسایل کوچک الکترونیک مشغول هستند، در خطر بیشتر دچار شدن به نزدیکبینی هستند؛ محققان میگویند اینگونه نیست اما بودن در فضای باز احتمال عینکیشدن کودکان دارای نفصان مادرزادی بینایی را پایین میآورد..... به گفته این محققان نور خورشید همه آن چیزی است که کودکان برای پیشگیری از نزدیکبینی به آن نیاز دارند. ۱۴ ساعت در هفته در معرض نور طبیعی بودن این تاثیر را ایجاد میکند. دلیل این تاثیر کاملاٌ مشخص نیست...... دکتر دانالد موتی محقق ارشد این مطالعه از کالج بیناییسنجی دانشگاه ایالتی اوهایو میگوید: «واقعاٌ نمیدانیم چه چیزی موجب چنین ویژگی در فضای باز میشود. اگر میدانستیم رویکرد ما به نزدیکبینی متفاوت بود.» ...... میدانیم که پرتوهای نامرئی ماورای بنفش B یا UVB در تولید ویتامین D در پوست نقش دارند و تصور بر این است که ویتامین D به تمرکز نور در شبکیه چشم کمک میکند؛ البته محققان دانشگاه ایالتی اوهایو معتقدند احتمال دیگری هم وجود دارد....... موتی در این باره میگوید: «چشم کودک در سنین پنج تا نه سالگی در حال رشد است. گاهی اوقات این رشد موجب افزایش فاصله بین عدسی و شبکیه و در نتیجه نزدیکبینی میشود. به نظر میرسد نور طبیعی فضای بیرون در حفظ شکل و فاصله مناسب چشم در طول دوره رشد کمک میکند.»...... همچنین دانشمندان علاوه بر نور نامرئی، در حال مطالعه تأثیر نور مرئی بیرون در سلامت بینایی هستند. به گفته آنها حتی در یک روز ابری نور بیرون حداقل ۱۰ برابر درخشندهتر از نور داخل است. وقتی فردی در فضای بیرون است، سلولهای تخصصی ویژهای در شبکیه با کنترل گشادی مردمک، اجازه ورود نور بیشتری در هنگام کاهش نور را میدهند........ تحقیقات اولیه نشان میدهد اگر این سلولها در روزهای قبل در معرض نور بیشتری قرار گرفته باشند، پاسخ مردمک به نور بیشتر خواهد بود....... موتی میگوید در نهایت سؤالهای زیادی باقی میمانند که باید به آنها پاسخ داد اما یافتههای گروه او در یافتن پاسخ این سؤالها یاری میرساند....... او میگوید «تحقیقی که در حال انجام آن هستیم در نهایت به ما کمک میکند به راز اثر فضای باز پی ببریم و شاید بتوانیم به برخی از افراد کمک کنیم تا از استفاده از عینک تا آخر عمر بینیاز شوند. اما تا آن هنگام توصیهام به والدین این است که نگران کتاب خواندن کودکانشان نباشند و آنها به فضای باز بفرستند... و البته کرم ضدآفتاب را فراموش نکنند.» منبع: The Washington Post ترجمه: مهسا شیرانی
نور آبی اشتهای مردان را کاهش میدهد
متخصصان سلامت دریافتند نور آبی مانع از پرخوری در مردان میشود...... در یک بررسی تازه متخصصان دانشگاه آرکانزاس در آمریکا به مطالعه واکنشهای غذایی 112 فرد بزرگسال که داخل یک اتاق خصوصی بودند، پرداختند......در هر یک از این اتاقها از نورهای سفید، زرد یا آبی استفاده شد. سپس از این افراد درخواست شد از خوردن وعده غذایی شام خودداری کرده و وعده غذایی صبحانه را در یکی از این سه اتاق صرف کنند. همچنین به این افراد اجازه داده شد دو همبرگر، املت پنیر و هشت پن کیک کوچک مصرف کنند. سپس میزان مواد خوراکی مصرف شده توسط هر کدام از شرکت کنندگان ارزیابی شد و پرسشهایی درباره طعم غذای مصرفی و احساس سیری از آنان پرسیده شد...... متخصصان آمریکایی در پایان این مطالعه مشاهده کردند مردانی که در اتاقی با نور آبی وعده غذاییشان را مصرف کرده بودند کمترین حجم مواد خوراکی را استفاده کرده بودن و احساس سیری بیشتری داشتند...... متخصصان این مطالعه معتقدند: از آنجا که به طور طبیعی خوراکیهای آبی رنگ بسیار محدود هستند افراد با دیدن خوراکیهایی به این رنگ در مورد سالم بودن آن دچار تردید میشوند. رنگهایی از قبیل قرمز، زرد و نارنجی این پیام را به مغز میفرستند که به خوردن ادامه دهد در حالی که رنگ آبی ممکن است این نکته را در مغز یادآور سازد که امکان مسموم بودن آن ماده خوراکی وجود دارد....... «هان سئوک سئو» نویسنده ارشد این مطالعه گفت: این بررسی تایید کرد که نور آبی میتواند میزان مصرف مواد خوراکی در مردان را کاهش دهد که البته این رفتار در زنان مشاهده نشد و ما معتقدیم که دلیل این تفاوت، برتری زنان در تشخیص، شناسایی و تفکیک کردن و به خاطر سپردن بوها است........ به گزارش مدیکال دیلی، متخصصان معتقدند استفاده از رنگ آبی در آشپزخانه یا خوردن غذا در ظروف آبی رنگ میتواند راه آسانی برای تحریک مغز باشد تا بدن را از خوردن حجم بیشتر غذا منع کند.......
افزایش اشتها با نور آبی
نتایج مطالعات جدید نشان میدهد قرارگیری در معرض نور آبی قبل و در حین غذاخوردن سبب افزایش اشتها و سوخت و ساز میشود...... همانطور که میدانیم قرارگیری در معرض نورهای مختلف بر خلق و خوی ما تاثیرات مختلفی میگذارد. اما آیا نورهای رنگی میتوانند اشتها را نیز افزایش دهند؟ ...... این سوالی است که متخصصان سلامت دانشگاه «نورث وسترن» در شیکاگو به آن پاسخ دادهاند. آنها دریافتند قرارگیری در معرض نور آبی بلافاصله پیش از وعدههای غذایی یا در حین آن در برخی افراد سبب افزایش متابولیسم و گرسنگی میشود...... «آیوی چیونگ» استاد علوم عصبشناسی دانشگاه «نورث وسترن» و سرپرست اصلی این مطالعه گفت: در کمال تعجب دریافتیم تنها با یکبار و به مدت سه ساعت قرارگیری در معرض نور طیف آبی، گرسنگی و سوخت و ساز قند در بدن برخی افراد افزایش مییابد....... «چیونگ» افزود: این یافتهها از این حیث حائز اهمیت است که به ما کمک میکند با دستکاری نورهای محیطی، به الگوی منحصر به فردی در میزان تغذیه و سوخت و ساز در انسان دست یابیم...... به گزارش ساینس ورلد ریپورت، با اینکه یافتههای این مطالعه نشان میدهد تغییر برخی شرایط محیطی نظیر نور میتواند برخی عادتها را در انسان دستخوش تغییر کند، اما متخصصان اعلام کردند برای دست یافتن به نتایج دقیقتر در این فرآیند نیاز به مطالعات بیشتری است...... نتایج این مطالعه در مجله علمی خواب (Sleep) منتشر شده است.
آسیب پرتوهای فرابنفش خورشید در کودکان به مراتب شدیدتر از بزرگسالان است
رئیس مرکز تحقیقات اپتیک و لنز ایران نسبت به عوارض زیانبار امواج فرابنفش خورشید برای کودکان هشدار داد و گفت: به دلیل حساس بودن ساختار بدنی و چشمی کودکان، آسیب پرتوهای فرابنفش در این گروه سنی به مراتب شدیدتر از افراد بزرگسال است........... دکتر پرویز زرینبخش با اعلام این مطلب افزود: چشم کودکان به دلیل آن که در محیطهای باز از قبیل محل بازی، مدرسه، استخر در معرض پرتوهای فرابنفش خورشید قرار میگیرد از یک سو و از سوی دیگر به دلیل ظریفتر و حساستر بودن ساختار چشمی در فصول مختلف سال به ویژه در تابستان نسبت به اشعه UV خورشید بیشتر آسیبپذیر است.......وی از خشکی و تحریک چشم، احساس سوزش چشم و سردرد به عنوان عوارض کوتاه مدت پرتوهای فرابنفش نام برد واظهار داشت: مجاورت در برابر نور خورشید در بلندمدت موجب آب مروارید، ضایعات لکه زرد ته چشم، پیروی زودرس بافتهای اطراف چشم و سرطانهای پوست میشود، بنابراین ضروری است کودکان در فضاهای باز از عینکهای مناسب محافظ پرتو UV استفاده کنند....... به گفته زرینبخش، هر چند مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت اواخر خرداد ماه امسال برای اولین بار اعلام کرد که شاخص تابش پرتوهای بنفش روی عدد 10 و در وضعیت خطر بسیار زیاد قرار دارد اما با توجه به تغییرات وضعیت آب و هوایی کشورمان به ویژه در تهران آلودگیهای پرتو فرابنفش طی سالهای گذشته نیز بالاتر از استاندارد قرار داشته و این وضعیت همچنان ادامه دارد...... وی با اشاره به اینکه بافتهای چشمی کودکان در حال تکامل بوده، وضعیت سلولهای قرینه، عدسی و شبکیه تاثیرپذیری شدیدتری نسبت به پرتوهای مضر آفتاب به ویژه اشعه UV دارد، یادآور شد: ضروری است کودکان از عینکهای آفتابی استفاده کنند که به اندازه کافی دور چشم آنان را پوشش دهد تا پرتوها از هیچ طرف وارد چشم آنان نشود..... زرینبخش در مورد دیگر ویژگی عینکهای آفتابی کودکان گفت: این عینکها میبایستی برای کودکان قابل استفاده باشد و روی پل بینی و گوش آنان که در حال رشد است اثری باقی نگذارد....... وی افزود: رنگ عینک و تیرگی آن نیز میبایست ضمن آنکه از عبور پرتوهای UV جلوگیری میکند، مانع دید کافی نشود. برای مثال عینکهای آفتابی آبیرنگ که پرتوهای فرابنفش را از خود عبور میدهند به هیچ وجه توصیه نمیشود..... رئیس مرکز تحقیقات اپتیک و لنز ایران از جذاب بودن ظاهر عینک به عنوان شاخص دیگری نام برد که از بعد روانی دارای اهمیت بوده و کودک را به استفاده از عینک آفتابی ترغیب میکند....... وی تصریح کرد: در کشورهای پیشرفته دنیا عینکهای ارزان قیمت با تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به عنوان رسمیترین مرجع علمی حوزه سلامت در دنیا برای کودکان توصیه میشود. از این رو پیشنهاد میشود وزارت بهداشت ایران با همکاری وزارت آموزش و پرورش، سازمان حفاظت محیط زیست و با همکاری نمایندگان کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نسبت به اجباری کردن استفاده از عینکهای آفتابی کودکان از طریق مهدهای کودک و مدارس اقدام کنند...... وی استفاده از کلاههای لبهدار را در کنار استفاده از عینک آفتابی برای کودکان به عنوان یک ضرورت محافظت از چشمها مورد تاکید قرار داد..... وی همچنین هشدار داد: کسانی که آب مروارید عمل کردهاند یا افرادی که مورد عمل جراحی لیزیک، لارک و PPK قرار گرفتهاند از پرتوهای فرابنفش خورشید بیشترین صدمه را میبینند و ضرورت استفاده از عینکهای ضد اشعه UV برای این افراد بسیار بیش از سایرین است..... زرینبخش افزود: مسایل فرهنگی و اجتماعی در بسیاری از مناطق کشور باعث میشود که استفاده از عینک آفتابی نوعی خودنمایی محسوب میشود و خانوادهها مانع استفاده از عینک آفتابی شوند. بنابراین مطبوعات، رادیو، تلویزیون و سازمانهای مربوط میبایست در این مورد فرهنگسازی کنند.
تاریکی مردم را تشویق به دروغ گفتن و اقدام به جرم میکند
تحقیقات جدید دانشمندان نشان میدهد تاریکی مردم را تشویق به دروغ گفتن و اقدام به جرم میکند زیرا محیط تاریک حس ناشناخته بودن را در انسانها تقویت میکند...... محققان متوجه شدند محیط های تاریک این حس را در مردم به وجود میآورد که آنها میتوانند هر کاری را انجام دهند و سپس فرار کنند.تحقیقات نشان داده است حتی گذاشتن عینک آفتابی به چشم همین احساس را در انسانها به وجود میآورد که دیگران از آنچه که آنها انجام میدهند آگاهی ندارند..... این تحقیقات توسط دانشگاه تورنتو انجام شده و در نشریه علوم روانشناسی به چاپ رسیده است.دانشمندان ، شرکت کنندگان در این تحقیق را در یک اتاق تاریک یا کاملا روشن قرار دادند و به آنها یک بسته قهوه ای حاوی 10 دلار و یک بسته سفید که خالی بود دادند...... سپس به هر نفر یک جدول با 20 خانه داده شد که در هر کدم 12 عدد قرار داشت.شرکت کنندگان 5 دقیقه زمان لازم داشتند که در هر خانه 2 عدد را پیدا کنند که مجموعشان 10 میشود..... محققان ارزیابی نتیجه کار را به خود شرکت کنندگان واگذار کردند که به ازای هر جفت عددی که به درستی مشخص کرده اند 50 سنت از ذخیره پولی خود بردارند...... دکتر ونسا بوهن که این تحقیقات را انجام داده است در این باره گفت : در پایان تحقیقات از شرکت کنندگان خواسته شد باقی مانده پول را در بسته سفید قرار دهند.در حالی که هیج تفاوتی در کارایی افراد وجود نداشت ، تحقیقات نشان داد شرکت کنندگانی که در اتاقهای تاریکتر قرار دارند بیشتر در هنگام حل کردن این تستها تقلب کردند و پول بیشتری برای خود برداشتند...... در تحقیق دوم تعدادی از شرکت کنندگان عینک آفتابی به چشم گذاشتند و به دیگران عینکهای عادی داده شد.محققان به هر شرکت کننده 6 دلار دادند و از آنها خواستند فرد غریبه ای را در یک اتاق دیگر ملاقات کرده و این پول را بین خود و آن فرد تقسیم کنند.بعد از انجام این تحقیقات مشخص شد افرادی که عینک آفتابی به چشم داشتند با خودخواهی بیشتری عمل میکردند..... دکتر بوهن در این باره گفت : این تحقیقات نشان میدهد که تاریکی باعث میشود احساس ناشناخته ماندن در انسانها افزایش پیدا کند و به همین دلیل آنها راحتتر رفتارهای نادرست از خود نشان بدهند
نور كلاسها نبايد موجب ناراحتي و ايجاد خيرگي در چشمها شود
استفاده از نور طبيعي کافي و مناسب در کلاسهاي آموزشي موجب افزايش سلامت و ديد مناسب مي شود. ..... حسني مدير گروه تخصصي بهداشت محيط و حرفه اي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد، تامين نور مناسب و طبيعي (نور خورشيد) را از ضروريترين نيازهاي محيط آموزشي دانست و اظهار كرد: نور کلاسها بايد کافي باشد و به گونهاي تنظيم شود که دانش آموز علاوه بر ديد خوب، بتواند از فاصله معين تخته کلاس را ببيند و نور موجب ناراحتي و ايجاد خيرگي در چشم ها نشود...... وي افزود: در صورتي که در کلاس از نور مصنوعي استفاده ميشود، بهتر است ترکيبي از نور لامپهاي آفتابي و مهتابي باشد........ وي رعايت اصول اساسي بهداشت محيط از جمله تامين آب آشاميدني، دفع صحيح فاضلاب و زباله، تامين نور و تهويه مناسب و مبارزه با حشرات و جوندگان را از ضروريات بهداشت محيط هاي آموزشي برشمرد...... حسني در خاتمه خاطرنشان کرد: با رعايت استانداردهاي بهداشت مدارس مي توان از بروز حوادث و از انتشار بيماري ها به خصوص بيماري هاي عفوني در مدارس جلوگيري كرد و شرايط فيزيکي و رواني مساعدي را براي تعليم و تربيت و ارتقاء كيفيت آموزش و پرورش فراهم کرد.
------------------------
پایان