سرویسهای بهداشتی عمومی از توالتهای خانگی آلودهتر نیستند
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد محیط سرویسهای بهداشتی عمومی از توالتهای خانه آلودهتر نیستند. بسیاری از افراد تصور میکنند که سرویسهای بهداشتی عمومی کلکسیون میکروبها و ذرات بیماریزا هستند و در مواقع ضروری از استفاده از این سرویسها تاحدامکان خودداری میکنند اما بررسیها نشان داده است که آلودگی این مکانهای عمومی بیشتر از توالتهای خانگی نیست. میکروب شناسان در آمریکا به بررسی باکتری و ویروسهای چهار سرویس بهداشتی عمومی پرداخته به نتایج فوق دست یافتند. به گفته «سین گیبونز» از دانشگاه شیکاگو، به رغم دستیابی به این نتیجه افراد باید به محض استفاده از سرویسهای بهداشتی عمومی دستان خود را به خوبی شست و شو دهند. در این بررسی گیبونز و همکارانش به مطالعه این موضوع پرداختند که باکتریهای سرویسهای بهداشتی چگونه با گذشت زمان تغییر میکنند و روی چهار سرویس بهداشتی عمومی مطالعه کردند. ابتدا تمامی این سرویسها به خوبی پاکسازی و استریل شده سپس میزان وجود انواع باکتریها و میکربها در فواصل زمانی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. یکی دیگر از متخصصان این مطالعه گفت: زمانیکه در سرویسهای بهداشتی از سیفون استفاده میشود باکتریهای موجود در مدفوع در فضا منتشر میشود. اما باکتریهای مدفوع که در رودههای گرم و مرطوب رشد میکنند نمیتوانند در فضای سرویس بهداشتی عمومی دوام بیاورند. متخصصان نتیجه گرفتند سطوح سرویسهای بهداشتی خشک هستند و در نتیجه این سطوح نمیتوانند موجب رشد قابل توجه میکروبها شوند. متخصصان در این مطالعه همچنین دریافتند باکتریهای مرتبط با سطوح سرویسهای بهداشتی در فاصله پنج ساعتی از استریل شدن پایدار میمانند و در طول هشت ماه انجام مطالعه به همین وضعیت باقی مانده است. به گزارش هلث دی نیوز، گیبونز گفت: در مجموع این بررسی نشان میدهد سرویسهای بهداشتی عمومی نسبت به توالتهای منازل آلودهتر نیستند.
باکتریهای داخل هواپیما ظرفیت انتقال بالایی دارند . مراقب باشید
به گفته محققان، میکروب میتواند برای مدت زمان طولانی در داخل هواپیما زندگی کند و ظرفیت انتقال آن بالاست. میکروب میتواند برای زمان بسیار طولانی در داخل کابین هواپیما زندگی کند و این برای مسافران خطرناک است. دلیلی برای نگرانی بیش از اندازه نیست؛ در واقع باکتریهای داخل هواپیما با دیگر باکتریها هیچ تفاوتی ندارند؛ این باکتریها در داخل هواپیما یا هر مکان و فضای عمومی هم میتواند باشد. یک تیم آمریکایی از دانشگاه Auburn در نتیجه یک مطالعه به دو نوع باکتری (استافیلوکوک اورئوس یا طلایی) و (ای.کولی) بر روی سطوحی که در هواپیما مدام در تماس هستند، اشاره کردند؛ از این دست سطوح میتوان به دستههای صندلی مسافر، سینی غذا، جیب صندلی که دستورالعملهای ایمنی در آن قرار دارد، پنجرهها یا دستگیره در سرویسهای بهداشتی که هر روز در تماس با دست مسافران است، اشاره کرد. برای اولین بار این تجزیه و تحلیل نشان داد که میکروارگانیسمها میتوانند به مدت طولانی در این محیط زنده بمانند و این مطالعه ادعا میکند ظرفیت انتقال آن بالاست اما خطر عفونی برای مسافران ندارد. محققان به این مطالعات ادامه میدهند تا مواد ضد میکروب برای از بین بردن این باکتریها را پیدا کنند؛ محققان گفتند در هر حال در هواپیما یا هر مکان عمومی و غیر عمومی باید نظافت و بهداشت را رعایت کرد.
کیف خانم ها کثیف تر از توالت عمومی
بنا بر نتایج پژوهشی که در پایگاه خبری اکسپرس منتشر شده است، کیفدستی خانمها بیشتر از توالت عمومی باکتری در خود دارد. کیفدستی، یکی از مهمترین و در دسترسترین وسایل بانوان به شمار میرود. آنها اغلب کیفدستیشان را از کلید، تلفن همراه، کیفپول و تمام اشیا مورد نیاز دیگر پر میکنند. در واقع کیف آنها یک دنیای کوچک است! مطالعات محققان نشان میدهد که کیفدستی زنانه مملو از باکتریهای پنهان است. در این گزارش تحقیقاتی آمده است: «این ریزسازوارهها آنقدر زیاد هستند و با چنان سرعتی تکثیر میشوند که تعدادشان از باکتریهایی که در سطح توالت وجود دارند نیز بیشتر است.» در ادامه محققان توجه مخاطب را به این نکته جلب میکنند که یک پنجم کیف خانمها برای تولید هرگونه عامل خطرزایی کفایت میکند. پژوهشگران برای بررسیهای بیشتر محتویات درون کیفدستی را نیز مطالعه کردند تا دریابند کدام یک از اشیای موجود در کیف خانمها بیش از بقیه به باکتری آلوده میشود. به عقیده آنها، لوازم آرایشی و بهداشتی که در کیفهای دستی قرار میگیرند بیش از سایر وسایل به باکتری آلوده میشود.
راهحلهای ساده: کیفهای چرمی بیشتر از دیگر اجناس در معرض آلودگی باکتریها قرار دارند؛ زیرا از یک سو، محیط مناسبی برای رشد باکتریها فراهم میکنند و از سوی دیگر، بندرت شسته میشوند. پیتر بارات، سرپرست این پروژه، در مصاحبه با دیلیمیل میگوید: «کیفدستیها در تماس مستقیم با دستهای افراد قرار دارند؛ بنابراین احتمال نفوذ باکتریها به سطوح دیگر افزایش مییابد. این مورد درباره کیفهایی که کمتر شسته میشوند، جدیتر است.» وی میافزاید: «به محض اینکه میکروبها و باکتریها روی کیفهایمان قرار بگیرند، براحتی به دستها و سایر سطوح بدن انتقال پیدا میکنند. در وهله اول، شستشوی مرتب دستها و در مرحله بعد شستشوی کیف مانع از حضور میکروبها و انتقال آنها میشود. بنابراین راه مقابله با این باکتریها بسیار ساده است. کافی است حواستان به شستشوی مرتب کیف و تمیزکردن محتویات درون آن باشد. علاوه بر این حتیالمقدور نباید کیف را روی زمین گذاشت.
آلودهترین شیء منزل چیست؟
متخصصان هشدار دادند میکروبهای نهفته در حوله اصلیترین و بدترین عامل شیوع میکروب در فضای خانه است. متخصصان با بیان اینکه حوله مورد استفاده در آشپزخانه و حتی حمام عامل شیوع میکروب است اظهار داشتند: از آنجا که سطح حوله برای مدت زمان طولانی مرطوب باقی میماند موجب حفظ بقای باکتری شده و همچنین حولهها اغلب در پرمیکروبترین نقاط خانه استفاده میشوند. متخصصان دانشگاه آریزونا در بررسیهای خود مشاهده کردند باکتری «کولیفرم» که در مدفوع موجود است و میتواند موجب شیوع مسمومیت غذایی و اسهال شود در 89 درصد دستمالهای مورد استفاده در آشپزخانه و باکتری E.Coli در بیش از 25 درصد حولهها وجود دارد. به گفته کارشناسان، حولهها بیش از دیگر وسایل خانه و آشپزخانه محل مناسبی برای رشد و بقای باکتریها هستند. «چارلز گربا» نویسنده ارشد این مطالعه گفت: این امکان وجود دارد پس از خشک کردن دستمالهایتان با حوله، آلودگی را به مواد خوراکی منتقل کنید و در نهایت به آلودگی بدن و بروز بیماری منجر شود. به گزارش روزنامه دیلی میل، همچنین در صورتی که حوله حمام و حوله مورد استفاده برای خشک کردن دست و صورت میان اعضای خانواده مشترک باشد احتمال شیوع بیشتر باکتریها و ویروسها بالا میرود.
تعویض بالش از تعویض تشک مهمتر است
بالش را برای طولانیمدت استفاده نکنید . استفاده طولانیمدت از بالش به گردن، کمر، سر، بازو و شانهها آسیب میرساند . سایت سلامت و بهداشت فرانسوی نوشت: کارشناسان توصیه کردهاند هر ده سال تشک را تعویض کنید اما برای تعویض بالش، مدت کوتاهتری توصیه شده است، البته این موضوع بسته به نوع و جنس بالش هم دارد. با توجه به خواص بالشهای پلاستیکی که نسبت به بالشهای پَر، مدت طولانیتری حفظ میشوند، به طور متوسط باید هر دو سال بالشها تعویض شوند. بالشهای پَر زمان کوتاه تری عمر میکنند و گران و کمیاب هستند. در میان بالشهای پلاستیکی باید بیشتر دقت کنید؛ بالشهای پلاستیکی از الیاف طبیعی و برخی از الیاف مصنوعی تشکیل شدهاند و بهداشتی و راحت هستند.
نگهداری بالش: بالش باید به طور منظم برگردانده شود و کاربر نباید همیشه از یک سمت بالش استفاده کند؛ باید از بالش درست نگهداری شود و هر از گاهی بالشها شسته شوند، از بالش فقط برای خواب استفاده کنید و برای تماشای تلویزیون یا تکیه دادن به آن، استفاده نکنید. بالش نامناسب باعث بروز بیماریهایی مانند گردن درد، بازو درد، کمر درد، درد شانهها و خرخر کردن میشود. بالش بعد از استفاده طولانی مدت ارزش اولیه خود را از دست میدهد و از موادی مانند قارچ، کپک و گرد و خاک پر میشود؛ بهتر است بالش سفت باشد تا به گردن فشار نیاید و بتواند به خوبی از سر محافظت کند.
انتخاب بالش با توجه به نوع خوابیدن: افرادی که به پهلو میخوابند، بهتر است از بالشهای نازک و سفت استفاده کنند تا تکیه گاهی برای فضای خالی بین گوش و شانه باشد. افرادی که بر قَفا میخوابند باید از بالشهای متوسط و سفت استفاده کنند. افرادی که روی شکم میخوابند به یک بالش نرمتر نیاز دارند تا از فشار آمدن به گردن آنها جلوگیری شود.
خشک کردن لباس در داخل اتاق با خطرات بیشتری برای سلامتی همراه است
بپرهیزید . پزشکان هشدار دادند خشک کردن لباسهای شسته شده در فضای داخل منزل خطرات جدی را متوجه سلامت فرد میسازد. پزشکان معتقدند خشک کردن لباسهای شسته شده در فضای بسته میتواند برای مبتلایان به آسم یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند خطرات جدی داشته باشد. خشک کردن لباسهای خیس داخل اتاق یا قرار دادن آنها روی دستگاههای گرمایشی مثل شوفاژ میتواند سطح رطوبت را تا 30 درصد افزایش دهد و فضای مناسبی را برای رشد هاگها فراهم سازد که برخی از این هاگها عامل بروز عفونت ریوی در افراد به حساب میآیند. پرفسور «دیوید دنینگ» از مرکز ملی «آسپرژیلوزیس» در منچستر گفت: لباسهای خیس حاوی مقدار قابل توجهی آب است که در صورت خشک کردن آنها در فضای اتاق، این آب بخار شده و در فضای اطراف منتشر میشود. بیشتر افراد در برابر قارچهای تولید شده در این فضای رطوبتی ایمن هستند اما در مبتلایان به آسم این وضعیت موجب سرفه و خس خس سینه میشود. همچنین در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند همچون مبتلایان به سرطان و ایدز، این نوع قارچ میتواند به سلامت ریهها و سینوسها آسیب وارد کند و موجب آسپرژیلوزیس ریوی شود. به گزارش روزنامه دیلیمیل، آسپرژیلوزیس به گروهی از بیماریها اطلاق میشود که توسط هاگها ایجاد میشوند. بسته به تعدادی از فاکتورها، علائم به لحاظ شدت متفاوت است و میتواند از خس خس کردن معمولی تا سرفه همراه با خلط خونی متغیر باشد.
همچنین محققان اسکاتلندی به تازگی دریافتند که خشک کردن لباس در فضای بسته اتاق، خطر ابتلا به آسم را افزایش میدهد. خشک کردن لباسها در فضای دربسته، انواع آلرژی را در فرد تشدید میکند و در بروز بیماری آسم و تب یونجه موثر است.در این تحقیقات ذکر شده است که بیش از 30 درصد رطوبت موجود در خانه، مربوط به خشک کردن لباسها در اتاق و به خصوص روی رادیاتورهاست. معمولا 87 درصد از بانوان خانه دار در زمستان لباسها را در فضای خانه خشک میکنند؛ بررسیهای انجام شده نشان میدهد که دراین خانهها نوعی هاگ وجود دارد که عامل اصلی بروز بیماری های تنفسی است. این هاگ باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و بروز انواع عفونت میشود. متخصصان به افراد توصیه میکنند که تا حد امکان لباسها را در فضای آزاد و با استفاده از نور خورشید خشک کنند و در غیر این صورت لباسها را برای شستشو به خشکشویی بسپارند.
میکروب داخل ماشین کثیفترین و بدترین میکروب است
محققان میکروبشناسی دانشگاه بیرمنگام انگستان دریافتند بیشتر باکتریها و قارچها در وسیلههای نقلیه است و خطر آنها بدتر از میکروب سرویسهای بهداشتی است. محققان میکروب شناسی دانشگاه بیرمنگام انگلستان دریافتند بیشتر باکتریها و قارچها در وسیلههای نقلیه است و خطر آنها بدتر از میکروب سرویسهای بهداشتی است. برای این منظور 26 دانشجوی دانشگاه بیرمنگام در محله بیرمنگام انگلستان توسط گروه میکروبیولوژی در دانشگاه محلی روی این پروژه کار کردند تا تحقیقاتی در مورد داخل ماشینها مانند درِ ماشین، فرمان، دسته در، رادیو، تلویزیون، اهرم دنده و صندلی کودک داشته باشند و سپس به خانههای مربوطه بروند. هدف از این آزمایش این است که نشان دهند ماشین به مراتب کثیفتر و آلودهتر از آنچه که فکر میکنیم، است. نتایج نشان دادند لاستیک زیر پای راننده با هزاران باکتری پوشیده شده است و حاوی صدها هزار باکتری و قارچ در هر سانتی متر است؛ صندلی کودک با بیش از 100 باکتری و هزارها قارچ در هر سانتیمتر حتی نگران کنندهتر از لاستیک زیرپای راننده است. باکتریهایی که در این تحقیقات شناسایی شدند: ای.کولی، سالمونلا و استافیلوکوکوس طلایی بودند. «دکتر آن ماری کراچلر» از مؤسسه میکروبیولوژی و بیماریهای عفونی در دانشگاه بیرمنگام گفت: در یک گزارش ذکر شده است که از هر پنج راننده، یک نفر فقط یکبار در سال ماشین خود را میشوید آن هم شاید به طور اتفاقی یا اگر از جلوی کارواش رد شود. در ماشینها باکتریهای مضری وجود دارند که باید رانندگان این را به عنوان یک هشدار و خطر بدانند؛ این میکروبها به راحتی میتوانند در وسایل نقلیه توسعه پیدا کنند به خصوص افرادی که در ماشین خود غذا میخورند یا زبالههایشان را در ماشین میریزند. برای اکثر مردم جای نگرانی وجود ندارد اما افرادی که دچار نقص ایمنی هستند برایشان بسیار خطرناک است. محققان در بیانیهای اظهار کردند: یک ماشین کثیف متعلق به کسی است که از انجام وظیفه شانه خالی میکند.
آلودهترین وسیله میکروبی همیشه همراهتان
بیش از ۸۰ درصد باکتریهای شایع که تشکیل دهنده به اصطلاح اثر انگشت باکتریایی ما است، روی صفحه تلفن همراه منتقل می شود. دانشمندان در آمریکا می گویند که تلفن های هوشمند امروزی حامل مجموعه میکروب های صاحبانشان هستند. براساس مطالعات، بیش از ۸۰ درصد باکتری های شایع که تشکیل دهنده به اصطلاح اثر انگشت باکتریایی ماست روی صفحه تلفن منتقل می شود. براساس مطالعات، کاربران تلفن همراه به طور متوسط روزانه ۱۵۰ بار تلفنشان را لمس می کنند و به گفته آنها از این مساله در آینده می توان برای تشخیص باکتری هایی که فرد در معرض آنهاست استفاده کرد. دانشمندان متوجه شدند که میان مجموعه میکروارگانیسم های طبیعی موجود در بدن و صفحه تلفن همپوشانی وجود دارد. زیست شناسان در دانشگاه اورگان دی ان اِی میکروب های کشف شده در انگشت اشاره و شست ۱۷ نفر را تحلیل کردند و آنها همچنین میکروارگانیسم های صفحه تلفن این افراد را نمونه برداری کردند. آنها در مجموع هفت هزار نوع باکتری در ۵۱ نمونه پیدا شد که به طور متوسط ۲۲ درصد خانواده های باکتریایی انگشتان و تلفن همپوشانی دارد و حدود ۸۲ درصد شایع ترین باکتری های موجود در انگشتان دست همچنین روی تلفن آنها پیدا شد. این شامل سه خانواده باکتری است که به طور معمول روی پوست یا در دهان وجود دارد و این ارتباط میان زنان و تلفن هایشان قوی تر بود. بدن ما زیستگاه هزاران میلیارد میکرو ارگانیسم مختلف است. باکتری ها به طور طبیعی روی پوست و در دهان زندگی می کنند. محققان تصور نمی کنند تلفن های همراه خطر عفونت را بیش از سایر وسایل شخصی افزایش می دهند. اما به گفته آنها تلفن های ما ممکن است روزی برای مطالعه اینکه مردم به خصوص کارمندان بخش های بهداشتی در معرض باکتری خاص هستند یا نه به کار گرفته شود. باکتری ها هرچند گاه زیانبار اما در بسیاری موارد مفید و لازمند. مثلا باکتری های معده که در هضم غذا و ساختن مغذی ها و ویتامین های اساسی بدن نقش دارند.
آلودهترین جای خانه آشپزخانه ولی آلوده ترین جای آشپزخانه کجاست؟
دفعه بعدی که به سراغ گوجه فرنگی یا کلم در یخچالتان میروید شاید بهتر باشد آن را بهتر از دفعات قبل بشویید. مطالعات موسسه بین المللی NFS نشان داد که کشوی سبزیها در یخچال میتواند آلودهترین قسمت آشپزخانه باشد. کشوی سبزیها در یخچال که در آن مواد قبلاً شسته شده و کثیف با هم نگه داشته میشوند محلی برای ترکیب این آلودگیهاست. لیزا یاکاس میکروبیولوژیست و مدیر بخش مجوزهای موسسه بینالمللی NFS که یک موسسه غیرانتفاعی برای ارتقای استانداردهای بهداشتی است گفت: اکثر مردم فکر نمیکنند که سبزی ممکن است به این اندازه مشکل ساز باشند. بهتر است برای شستن این مواد از ظرف آبی دارای مواد شوینده رقیق استفاده کرد. تحقیق دیگری در سال 2011 اعلام کرده بود که آشپزخانه آلودهترین مکان خانه از نظر حضور میکروبها و باکتری هاست. تا پیش از این تحقیق اکثراً گمان میکردند که ماکروویو ممکن است آلودهترین جای خانه باشد اما از آنجایی که ماکروویو سطحی صاف است احتمال رشد باکتریها در آن کمتر است.
---------------------------
پایان