در نشست خبری بیست و ششمین کنگره انجمن فیریوتراپی ایران که قرار است دوم تا چهارم اردیبهشت ماه امسال در هتل المپیک تهران برگزار شود، مسئولان انجمن فیزیوتراپی ایران نسبت به از دست رفتن استقلال فیزیوتراپیست ها و همچنین نادیده گرفته شدن جایگاه آنها در بیمارستان ها، به شدت انتقاد کردند.
دکتر خسرو خادمی استاد دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با انتقاد از اینکه رشته فیزیوتراپی به عنوان رشته علوم پایه تلقی می شود، گفت: این وضعیت باعث شده تا فیزیوتراپیست ها جایگاه و مسئولیتی در بیمارستان ها نداشته باشند.
دبیر علمی کنگره بیست و ششم انجمن فیزیوتراپی ایران ادامه داد: دور بودن فیزیوتراپیست ها از مراکز درمانی، مشکلات زیادی برای ما و بیماران ایجاد کرده است. در واقع، شاهد تداخل در حرفه فیزیوتراپی هستیم و این مسئله به خاطر این است که جایگاهی برای این رشته در بیمارستان ها تعریف نشده است.
خادمی با طرح این موضوع که استقلال فیزیوتراپیست ها در حال از بین رفتن است، گفت: یکی از آسیب های نداشتن جایگاه برای فیزیوتراپی در بیمارستان ها، توقف پیشرفت فیزیوتراپی در بالین است.
وی با انتقاد از اینکه در حال حاضر دکترای حرفه ای فیزیوتراپی نداریم، افزود: دنیا سالهاست به این سمت حرکت کرده ولی ما از تربیت دکترای حرفه ای فیزیوتراپی در کشور محروم هستیم. در نتیجه شاهد هستیم که همکاران فیزیوتراپیست برای گرفتن مدرک دکترای خود به کشور همسایه پاکستان می روند.
خادمی از فیزیوتراپی به عنوان یکی از رشته های تاپ دنیا نام برد و گفت: از فیزیوتراپی به عنوان آخرین زنجیره درمانی بیماران نام برده می شود.
در ادامه این نشست خبری، محمدرضا جمالزاده دبیر اجرایی بیست و ششمین کنگره انجمن فیزیوتراپی ایران، اظهارداشت: بیش از ۹۰ درصد ارائه دهندگان خدمات فیزیوتراپی کارشناس هستند که می بایست توان این افراد از جهت علمی و عملی ارتقاء یابد.
وی با طرح این موضوع که فیزیوتراپیست ها پست و ردیف استخدامی در بیمارستان ها ندارند، افزود: اصولا فیزیوتراپیست ها به عنوان کارمند بخش بیمارستانی محسوب می شوند. در حالی که دو سال است از طریق وزارت بهداشت پیگیر این موضوع هستیم ولی تا کنون پاسخی نگرفته ایم.
همچنین دکتر محمد اکبری عضو هیئت مدیره انجمن فیزیوتراپی ایران، در ارتباط با ادامه تحصیل فیزیوتراپیست ها در کشور پاکستان، گفت: در حال حاضر ۱۰ نفر فیزیوترپیست از کشورمان در پاکستان مشغول تحصیل برای گرفتن مدرک دکترای حرفه ای هستند. ضمن اینکه مشغول رایزنی با دو دپارتمان دیگر پاکستان هستیم که ۵۰ نفر دیگر از همکاران را به این کشور بفرستیم.
وی با اعلام اینکه وضعیت دانشگاه های پاکستان برای تدریس رشته فیزیوترپی در سطح استانداردهای جهانی است، تاکید کرد: متاسفانه وقتی خودمان به سرمایه هایی که داریم بها نمی دهیم، در نتیجه شاهد خروج پول های کشور هستیم. زیرا، هزینه دکترای حرفه ای در پاکستان بین ۱۰ تا ۲۰ هزار دلار است که خود شخص پرداخت می کند.
اکبری ادامه داد: این موضوع با مسئله توریسم سلامت و جذب بیماران خارجی برای کسب درآمد، منافات دارد.
تحمیل ویزیتهای دُوبل به بیمار و افشای یک تخلف خاص
معاون آموزشی دانشکده توانبخشی با گلایه از تحمیل ویزیتهای دُوبل بر بیماران نیازمند خدمات فیزیوتراپی پرده از یک تخلف خاص در مراکز درمانی برداشت.
خسرو خادمی کلانتری در نشست خبری بیست و ششمین کنگره فیزیوتراپی ایران که 2 تا 4 اردیبهشتماه در هتل المپیک برگزار میشود، اظهار داشت: در این دوره از کنگره جنبههای بالینی و تکنیکهای جدید در حوزه فیزیوتراپی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
وی در ادامه به مشکل عدم تقسیمبندی رشته فیزیوتراپی که ریشه اصلی گرفتاری فیزیوتراپیستها به حساب میآید، اشاره کرد و افزود: فیزیوتراپیستها کاملا درگیر با بیماران هستند ولی این رشته جزء رشتههای علوم پایه تعریف شده است که این مشکل نیز با وزارت بهداشت است و باعث میشود رشتههای دیگر در حوزههای فیزیوتراپی دخالت کنند و ما نیز در آموزش بالینی به دانشجویان مشکل داشته باشیم به طوری که حتی برخی بیمارستانها در حوزه آموزشی با ما همکاری نمیکنند.
معاون آموزشی دانشکده توانبخشی با بیان اینکه متاسفانه مراکز درمانی آموزشی، دانشگاهی به دلیل واگذاریهایی که به خاطر مباحث مالی انجام میدهند، جنبه آموزشی خود را از دست دادند، عنوان کرد: ما شاهد آن هستیم که مسئولیت بخشهای فیزیوتراپی را در بیمارستانها به غیر فیزیوتراپیست میدهند و هیچ جایگاه و ردیفی برای ارتقای علمی فیزیوتراپیستها در بیمارستانها تعریف نمیکنند.
خادمی کلانتری تصریح کرد: به هر حال فیزیوتراپیستها میخواهند از نظر علمی پیشرفت کنند کما اینکه در کشورهای همسایه ما این مساله محقق شده است و ارتقای علمی فیزیوتراپیستهای ما از نظر جایگاه متوقف شده است و به این دلیل فیزیوتراپیستهای ایرانی مجبور هستند برای دریافت دکترای حرفهای به پاکستان بروند یا به صورت مجازی با قیمتهای بسیار گزاف این دورهها را بگذرانند در حالی که مفاد آموزشی دورههای دکترای حرفهای در کشورمان تهیه شد و حتی یک دوره نیز به اجرا درآمد ولی در نهایت متوقف شد.
وی با بیان اینکه رشته فیزیوتراپی در دنیا یک جایگاه تاپ دارد به طوری که همکاران ما در کانادا و آمریکا در جایگاههای بسیار خوبی فعالیت میکنند، افزود: به هر حال آخرین زنجیره درمان بیماران فیزیوتراپی است به طوری که حتی اقدامات فیزیوتراپی در رشتههای پوست، قلب و ریه نیز صورت میپذیرد.
* تحمیل ویزیتهای دوبل برای بیماران
معاون آموزشی دانشکده توانبخشی در ادامه با گلایه از مداخلات در رشته فیزیوتراپی و حذف استقلال فیزیوتراپیستها در بیمارستانها گفت: امروزه بخشهای طب فیزیکی در بیمارستانها راهاندازی شده است و بیمار مجبور است دوبار ویزیت پرداخت کند، یعنی ویزیت دوبل به مانند زمانی که یک کالایی وارد کشور میشود و شما مجبورید در گمرک یک پول اضافی پرداخت کنید.
خادمی کلانتری در توضیح تحمیل ویزیت دوبل بر بیماران تصریح کرد: مثلا یک بیمار با نسخه ارتوپد به یک بیمارستان مراجعه میکند و چون در بیمارستان بخش طب فیزیکی راهاندازی شده است، آنها عنوان میکنند که باید یک بار دیگر بیمار را معاینه کنند و بعد خدمات فیزیوتراپی به بیمار ارائه شود.
وی با گلایه از اینکه تعرفههای فیزیوتراپی نیز در زیرمجموعه رشته طب فیزیکی تعریف شده است، گفت: جالب این است که ما زیرمجموعه طب فیزیکی هستیم ولی تمام خدمات فیزیوتراپیست ارائه میکند و به خاطر این درگیریهای صنفی در نهایت این بیمار است که چوب میخورد.
معاون آموزشی دانشکده توانبخشی به یکی از تخلفات و مشکلات عجیب در برخی مراکز نیز اشاره کرد و افزود: ما شاهد آن هستیم که در برخی مراکز 5 فیزیوتراپیست میگذارند و در یک روز 250 بیمار معاینه میکنند. این کار تخلف است زیرا امکان ندارد که در یک روز این تعداد معاینه صورت گیرد و دلیل آن هم این است که مسئول فیزیوتراپیستها یک غیرفیزیوتراپیست است و هیچ جایگاهی برای اعضای هیئت علمی این رشته در بیمارستانها قائل نمیشوند بنابراین چوب این مشکل را نیز مستقیم بیمار میخورد.