وضعیت ازمایشگاههای کشور مطلوب است
رئیس هشتمین کنگره بینالمللی خدمات آزمایشگاهی ایران گفت: در زمینه نتایج آزمایشگاههای عمومی براساس پایشی که صورت میپذیرد باید عنوان کنم که اوضاع خوب است مثلا نمونههای مجهول را به ۱۵۰۰ آزمایشگاه در سراسر کشور میفرستیم که نتایج به دست آمده نشان از آن است که نتایج آزمایشگاهها نسبت به سالهای گذشته بهتر شده است البته هنوز نواقصی وجود دارد.
بهزاد پوپک در نشست خبری هشتمین کنگره بینالمللی و سیزدهمین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی- تشخیصی- پزشکی ایران با ارزیابی طرح تحول سلامت اظهار داشت: طرح تحول سلامت طرح خوبی است زیرا ارائه خدمات را در مراکز درمانی دانشگاهی گسترش داد.
وی افزود: از دیگر فواید این طرح این بود که آزمایشاتی که در مراکز دانشگاهی در گذشته صورت نمیپذیرفت امکانپذیر شد و از ارجای بیماران به خارج از بیمارستان جلوگیری به عمل آمد که مسلما باعث کاهش هزینهها از جیب مردم میشود.
این متخصص علوم آزمایشگاهی افزود: نکته این است که در طرح تحول سلامت با وجود تمام تلاشهایی که صورت پذیرفته است ولی کیت و تجهیزات آزمایشگاهی ارزان نشد، در حالی که استندهای قلبی و برخی تجهیزات پزشکی دیگر با کاهش قیمت مواجه شد ولی چنین کاهش قیمتی را در کیتهای آزمایشگاهی نداشتیم.
وی در تشریح وضعیت تعرفههای ازمایشگاهی نیز گفت: در گذشته با تغییر نرخ ارز، هزینههای کیتها و تجهیزات پزشکی افزایش یافت، و در سال گذشته ضریب (K) در این رشته ۲۰ هزار تومان تعیین شد ولی انجمن علمی و صنفی آزمایشگاهی در تعیین این ضرایب دخلاتی نداشته است که این یکی از نقدهای ما بود.
پوپک افزود: با توجه به اینکه هنوز تعرفههای جدید اعلام نشده است ولی شنیدهها حاکی از آن است که میزان (K) نسبت به گذشته کاهش مییابد و از آن طرف نرخ تعرفه خدمات آزمایشگاهی حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش مییابد که با توجه به افزایش حقوق بین ۱۷ تا ۳۰ درصد و همچنین گران شدن کیتهای آزمایشگاهی از ۱۰ تا ۳۰ درصد و آن هم ۲ تا ۳ بار در طول سال این افزایش تعرفه آزمایشگاهی خوب نیست.
وی درباره تعیین درجه و ردیف برای آزمایشگاهها گفت: هیچ تعریف و ردیفی براساس درجات یک، دو و سه برای آزمایشگاهها وجود ندارد، البته ۶ سال قبل استانداردسازی و ممیزیها شروع شد و به آزمایشگاهها اعلام شد که میتوانند لوح کیفیت بگیرند و تعدادی از آزمایشگاهها نیز در این راستا حرکت کردند، کما اینکه با توجه به فشارهای مالی این مبحث کمی به حاشیه رفت.
این متخصص علوم آزمایشگاهی تاکید کرد: در زمینه نتایج آزمایشگاههای عمومی براساس پایشی که صورت میپذیرد باید عنوان کنم که اوضاع خوب است مثلا نمونههای مجهول را به ۱۵۰۰ آزمایشگاه در سراسر کشور میفرستیم که نتایج به دست آمده نشان از آن است که نتایج آزمایشگاهها نسبت به سالهای گذشته بهتر شده است البته هنوز نواقصی وجود دارد.
رئیس هشتمین کنگره بینالمللی خدمات آزمایشگاهی ایران درباره ارجاع بیماران توسط متخصصان به برخی آزمایشگاهها گفت: برخی ارجاعات تخصصی است و فقط برخی آزمایشگاهها آن را انجام میدهند، مثلا معدودی از آزمایشگاهها اصلا مقرون به صرفه نیست که در مناطق دور افتاده کشور به دلیل اینکه شاید یک بیمار نیازمند این آزمایش باشد آزمایشگاهی ایجاد شود، به همین دلیل انجام برخی ازمایشها به آزمایشگاههای مرجع ارجاع میشود که این مساله در تمام دنیا مرسوم است.
کیفیت پایین تجهیزات علت نتایج متفاوت در برگه آزمایشگاههاست
عضو هیأت مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران گفت: گاهی نتایج آزمایشگاهها با یکدیگر متفاوتند چون آزمایشگاهها از کیفیت لازم برخوردار نیستند و ارجاع بیمار به یک آزمایشگاه خاص فقط در تستهای پیچیده انجام میشود.
محمد تقیخانی در نشست خبری به مناسبت برگزاری هشتمین کنگره بینالمللی و سیزدهمین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران در رابطه با اینکه برخی پزشکان بیماران را به آزمایشگاههای خاصی ارجاع میدهند یا نتیجه یک آزمایشگاه را قبول ندارند، گفت: این درست است که در برخی آزمایشها تغییراتی در نتایج میبینیم که نشان میدهد دو آزمایشگاه نتایج یکسانی نداشتهاند.
وی ادامه داد: ولی باید کاری کنیم که تمام آزمایشگاهها کیفیت خوبی داشته باشند و اگر دستگاهها و کیتهای استانداردی داشته باشیم و نیروی انسانی کارآمد باشد، نباید در نتایج آزمایشها تفاوتی ببینیم، در حالی که این تفاوتها وجود دارد.
عضو هیأت مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران گفت: ممکن است متفاوت بودن این نتایج به این دلیل باشد که آزمایشگاهها از کیفیت لازم برخوردار نیستند، البته این را هم باید درنظر گرفت که پزشکان فقط در موارد خاص که آزمایشهای پیچیده و خاصی هستند، بیمار را به یک آزمایشگاه خاص معرفی میکنند.
تقیخانی افزود: کنترل کیفی آزمایشگاهها از سوی انجمنهای مربوطه و وزارت بهداشت در حال انجام است تا این اشتباهات به حداقل برسد، به طوری که سالانه آزمایشگاهها باید سه بار کنترل کیفی شوند.
* تجهیزات آزمایشگاهی را نسبت به کشورهای همسایه گرانتر میخریم
همچنین در این نشست، صادقیتبار یکی دیگر از اعضای انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی در رابطه با تأثیر اجرای طرح تحول سلامت بر حوزه آزمایشگاهها گفت: مهمترین نگرانی که از اجرای این طرح برمیآید این است که آیا خدمات مناسب، استمرار مییابد یا خیر و داشتن اعتبارات است که بقای این خدمات را تضمین میکند.
وی افزود: میبینیم در دورهای، وزیر بهداشت با گرفتن بودجه، برنامهها را ادامه میدهد، اما باید اجرای این برنامهها مستمر باشد تا با شکست مواجه نشود، چرا که تأمین بودجه به معنی افزایش اعتبارات در حوزه سلامت است.
صادقیتبار گفت: تمام کشورها سرانه بالای درمان دارند، ولی ما فکر میکنیم باید اعتبارات حوزه سلامت کم باشد. این در حالی است که اغلب دستگاههای آزمایشگاهی و تکنیک تولید کیتها از خارج میآید و نیروی انسانی ما هم تفاوت کمی با خارج دارد و از بسیاری کشورهای همسایه تجهیزات را گرانتر میخریم، اما هزینههای این حوزه را به روز نمیکنیم.
-----------------------
پایان