پزشکانی که امنیت ندارند!
دادگاه عالي خلق چين با اشاره به اينكه تنها در طي يك روز به چهار مورد اعمال خشونت عليه كادر درماني در اين كشور رسيدگي شده است، خواستار اقدامات جدي عليه اين اقدامات، مسببان آن و تامين امنيت گروه درماني شد.
در سال 2014 در مجموع 155 مورد اعمال خشونت شديد عليه كادر درماني كه منجر به آسيب شديد شده و توسط دادگاه عالي مورد رسيدگي قرار گرفت، جنجاليترين مورد آن مربوط به حادثهاي در بيمارستان مركزي بخش ژيجيان بود كه در آن مردي به نام ليان كه از نتيجه جراحی زیبایی بینی خود ناراضي بود به دنبال درگيري با پزشك جراحش او و دو پرستار را با چاقو مضروب كرد كه اين اتفاق باعث مرگ پزشك و بستري شدن پرستاران شد. دادگاه عالي چين اين مرد را به اعدام محكوم و حكم او هفته گذشته اجرا شد.
حمله به پزشكان و كادر درماني در چين در سالهاي اخير هم از لحاظ تعداد و هم از لحاظ شدت افزايش يافته است. اغلب موارد اين حملات با مواردي نظير «تجويز داروهاي گرانقيمت، دريافت هزينه زياد، انجام مشاورههاي بيدليل و رفتار بد كادر درماني و بيتوجهي آنها به حرفهاي بيماران» توجيه شده است. البته پزشكان هم فشار كاري بالا و دريافتي پايين و رفتار بد مراجعان را علت نارضايتي خود اعلام كردهاند.
شديدترين مورد درگيريها در اين کشور، در سال گذشته در شهر فوجان رخ داد، زماني که بيمار جواني که با کما به بيمارستان آورده شده بود و در بخش مراقبهاي ويژه بستري شده بود، فوت کرد و اقوام و دوستان نزديک او که به رسيدگي نامناسب به بيمارشان و عدم حضور پزشک بر بالين بيمار معترض بودند، ابتدا با پرسنل بخش مراقبتهاي ويژه و سپس حراست بيمارستان درگير شدند و شروع به شکستن وسايل بيمارستان و شيشهها و اثاثيه بيمارستان کردند و سپس با نيروهاي پليس که به محل اعزام شده بودند، درگير شدند. در نهايت در اين منازعه گسترده 14 نفر مجروح شدند و 11 نفر هم توسط پليس دستگير شدند. دو نفر از اين افراد که يک پزشک و سه پرستار را مجروح کرده بودند، بعدا به 6 و 4 سال حبس محکوم شدند.
يک مورد جالب ديگر هم در استان ووهان در مرکز چين اتفاق افتاد که خانم وانگ مين که سه بار تحت جراحي زيبايي قرار گرفته بود و از نتيجه جراحيها راضي نبود، ابتدا با پزشکان و پرسنل کلينيک درگير شد و سپس شروع به نوشتن توهين روي ديوارهاي بيمارستان کرد و بعد هم اقدام به شکستن شيشههاي مرکز کرد، اما توسط پليس بازداشت شد. او مدتي بعد دو نفر را استخدام کرد تا پزشکان جراحش را مورد ضرب و شتم قرار دهند، البته اين دو نفر قبل از اقدام به حمله توسط پليس دستگير شدند و پليس هم اين زن را دستگير و دادگاه او را به چهار سال زندان محکوم کرد.
متخصصان و کارشناسان در اين زمينه معتقدند که رابطه بين پزشک و بيمار در چين تعريف مناسبي ندارد و هر دو طرف به سوي ديگر بياعتماد و دچار سوتفاهم هستند. در مجموع در سال 2014 تعداد 115 هزار مورد شکايت مربوط به فحاشي، توهين و منازعه و درگيري با کادر درماني در چين گزارش شده است که اگرچه کاهشي 8 درصدي را نسبت به سال قبلتر نشان ميدهد، اما رشدي 60 درصدي را نسبت به سال 2002 نشان ميدهد.
جالب است که نتايج يک نظرسنجي اخير نشان داده که 60درصد پزشکان چين در هر سال حداقل يک بار مورد توهين بيماران و همراهان قرار گرفتهاند، اما شايد آمار عجيبتر و دردناکتر اين باشد که در طي سال 2014 از مجموع 12600 پزشک مورد سوال قرار گرفته، 07/13 درصد حداقل يک بار مورد حمله بيماران و همراهان آنها قرار گرفته و مصدوم شدهاند.
بيشتر از 65درصد پزشکان مورد سوال قرار گرفته، متذکر شدهاند که در بيمارستانها و کلينيکها احساس امنيت کافي نميکنند و 90درصد آنها متذکر شدهاند که ميزان توهينها، رفتار نامناسب و حملات فيزيکي به کادر درمان در سالهاي اخير افزايش شديدي داشته است.
از سوي ديگر اين نظرسنجي نشان داده که ميزان نارضايتي در ميان پزشکان چيني هم به شدت افزايش پيدا کرده است و اين موضوع تنها ناشي از افزايش حملات به آنها نيست.در مجموع 33درصد پزشکان مورد سوال قرار گرفته، بيش از 60 ساعت در هفته کار ميکردند.
اين در حالي است که ساعت کار قانوني يک پزشک در چين 40 ساعت در هفته است. 58 درصد اين پزشکان ميزان دريافتي خود را پايين ارزيابي کرده و 64درصد آنها گفته بودند که دوست ندارند فرزندانشان پزشک شوند.
-----------------------
پایان