کمبود تجهیزات پزشکی در مطبها
یکی از سوالهای پرتکرار در سرویس مشکلات مردم در بحث سلامت، بحث نظارت بر تجهیزات پزشکی داخل مطبهاست.این در حالی است که وزارت بهداشت میگوید چنانچه تخلف در استفاده از تجهیزات پزشکی داخل مطبها دیده بشود، با آن برخورد خواهد کرد.
،دستگاهها و تجهیزات پزشکی شامل: وسایل معاینه، وسایل عمومی، وسایل زنان و زایمان، تجهیزات تشخیصی، آزمایشگاهی و دندانپزشکی است. برخی از وسایل معاینه مانند دماسنج طبی و گوشی پزشکی قابلیت استفاده دائمی و طولانیمدت دارد درحالی که برخی وسایل عمومی نظیر سرنگ، ست سرم و سوند یکبار مصرف بوده و نباید برای عموم استفاده شود. در وسایل زنان و زایمان نظیر اسپکولوم و سونوکیت، رعایت بهداشت و استرلیزه کردن وسایل برای جلوگیری از بیماریهای واگیردار زنان ضروری است. از آنجایی که برخی تجهیزات تشخیصی نظیر دستگاه سیتیاسکن و ثبت نوار قلب قیمت بالایی دارند بسیاری از پزشکان توان آوردن این وسایل به مطبهای خود را ندارند و عدهای دیگر از دستگاههای قدیمی که قدرت تشخیصی کمتری دارند استفاده میکنند.
آمپولی كه چشم را نابینا كرد
فقدان وسایل استاندارد و نبود نظارت بر وسایل و تجهیزاتی که برای درمان بیماران به کار گرفته میشود باعث خسارات مادی و جانی بر شهروندان میشود و افراد زیادی در اثر این سهلانگاریها ممکن است معیوب شوند. اسفند سال گذشته اتفاق عجیبی در یكی از بیمارستانهای تهران افتاد كه موجب شد این خبر با سرعت بسیار زیاد در رسانههای گروهی پخش شود. در ابتدا ۱۵ بیمار به کلینیک چشمپزشکی رازی در شمال تهران مراجعه کردند كه پس از تزریق داروی «اوستین» از یک یا دو چشم نابینا شدند. در زمان انتشار این خبر سیدحسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت در واكنش نسبت به این مساله گفت: «این موضوع درحال بررسی است و نتیجه امروز یا فردا توسط رئیس سازمان غذا و دارو اعلام میشود». برای این منظور به تمام مراکز درمانی اطلاعرسانی شد که اگر از اصالت دارو مطمئن نیستند و دارو از بازار قاچاق خریداری شده به هیچ وجه مورد استفاده قرار نگیرد. با این وجود و در شرایطی که بیشتر از سه ماه از این اتفاق گذشته، تاکنون وزیر بهداشت در مورد علت این اتفاق ناگوار توضیحی ارائه نکرده است و گزارشها حاکی از آن است که مراکز دیگری هم در تهران هستند که برخی داروهای مصرفی خود را از مراکز غیرمجاز خریداری میکنند یا بهدلیل فرسودگی و استهلاک تجهیزاتی که به کار میگیرند با تشخیص اشتباه مشکلاتی را برای افراد بهوجود میآورند.
مرگ ٩ نوزاد در بیمارستان امام خمینی(ره)
خبری كه در روزهای پایانی سال گذشته در هیاهوی استقبال از نوروز و تعطیلی ١5 روزه رسانههای چاپی و بیرمقی خبرگزاریها گم شد و بعد از تعطیلات نوروز هم در سایه پررنگ واكنش جامعه پزشكی به یك سریال تلویزیونی فراموش شد. علت فوت این ٩ نوزاد هنوز در دست بررسی است اما آنچه مشخص است، سه نوزاد به عفونت بیمارستانی آسینتوباكتر مبتلا شدند و فوت کردند که البته پس از مثبت شدن نتیجه كشتهای انجامشده از نوزادانی كه فوت شدند، بخش مراقبتهای ویژه نوزادان و بخش زایمان بیمارستان، ایزوله و ضدعفونی شده و مصوبات كمیته كنترل عفونت بیمارستان هم اقدامات انجام شده برای گندزدایی بخش را تائید كرد.
دستگاه نوار قلب مطب استاندارد نیست
همچنین، بسیاری از بیماران بر این باورند که تجهیزات داخل مطبها قدیمی است و نتایجش با آنچه در بیمارستان و آزمایشگاه گرفته میشود، تفاوت دارد. یکی از بیماران انتقادش را اینطور مطرح میکند؛ چرا وزارت بهداشت روی تجهیزاتی که در مطبها هست نظارت کافی ندارد؟ برای کسی مثل من که مراجعه زیاد دارم، کاملا قابل فهم است که دستگاه نوار قلبی که در مطب دکتر وجود دارد، استاندارد نیست و مثل نمونه بیمارستانی آن کار نمیکند یا در مورد دستگاههای سونوگرافی و تشخیص آنها همین مورد وجود دارد. برخی پزشکان برای اینکه پول نوار قلب یا سونوگرافی را هم علاوه بر ویزیت بگیرند از تجهیزات غیراستاندارد و قدیمی خودشان استفاده میکنند که نتیجه درستی ندارد. این درحالی است که طبق پاسخ معاونت درمان وزارت بهداشت، بر اساس آئیننامه نظارت بر مطب پزشکان، نظارت بر لیست تجهیزات پزشکی مجاز در مطبها و کالیبراسیون آنها ضروری است. خبرآنلاین نوشت؛ معاونت درمان این وزارتخانه میگوید که نظارت توسط معاونتهای درمان دانشگاههای علوم پزشکی کشور در سراسر کشور انجام میشود.
--------------------------
پایان