اقلیم تهران در حال بیابانی شدن است
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران بااعلام این که در سال گذشته ۱۱۰ هکتار از اراضی ملی آزادسازی شد افزود: ازاین میزان ۹۰ هکتار در منطقه ورجین و البرز مرکزی بوده است و اگر در منطقه ورجین میانگین قیمت زمین ۳ میلیون محاسبه شود ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در سال گذشته از طریق آزادسازی اراضی به بیت المال بازگشت.
محمدهادی حیدرزاده در گفتگو با روزنامه اطلاعات افزود: منطقه حفاظت شده ورجین به دلیل ارزش افزوده زمین ، امکانات زیر بنایی و ظرفیت تفرجی، پارک های ملی خجیر و سرخه حصار به دلیل گسترش روستاها ی نزدیک به پارک و پارک ملی لار به سبب وجود مستثنیات عشایر بیشترین تصرفات غیرقانونی را به خود اختصاص داده است .
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری پیرامون موضوع زمینخواری گفت : اجرای سیاست پیشگیری میتواند نتایج بهتری به نسبت آزادسازی اراضی ملی داشته باشد ، اما نبود نظارت مناسب برای مدیریت سرزمین باعث بروز مساله تعرض به اراضی می شود و میبینیم که فرمانداریها در قالب شورای روستا و شهر مجوزهایی برای ساخت و ساز ارائه می کنند که بعدها مجبور میشویم با صرف هزینه های مادی و اجتماعی از نظام و دستگاه قلع و قمع کنیم. حیدرزاده با تاکید بر این که در استان تهران به علت کم بودن زمین تعرض به اراضی ملی صورت میگیرد ، افزود: اداره کل محیط زیست استان تهران فقط در مناطق ۴ گانه وظیفه مقابله با زمینخواری را بر عهده دارد، اما با وجود آن که حفظ زیستگاه و مقابله با تخلفات شکار جز وظایف ذاتی ما ست، در سال گذشته۳۶ درصد از انرژی اداره کل صرف مقابله با زمینخواری شد ،در حالی که می توانست به مساله شکار اختصاص یابد.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران با بیان این که در سال گذشته ۵۶ پرونده در منطقه البرز مرکزی و ورجین و۳۰ پرونده زمینخواری مربوط به پارکهای ملی ، خجیر، سرخه حصار و لارتشکیل شد ، گفت: از آنجا که عزم جدی برای مقابله با زمینخواری به وجود آمد ،پرونده ای نبود که نتوانیم از عهده حل وفصل آن برآییم ، مگر پرونده هایی که به علت فقدان مدارک کافی بی نتیجه مانده است. وی در باره مستثنیات تصریح کرد: برای آزاد سازی اراضی مناطق ۴ گانه بهترین گزینه خرید مستثنیات است که این کار نیاز مند پول هنگفتی است و با توجه به وضع مالی دولت فعلا نمی توانیم به آن فکر کنیم. اکنون مالکان مستثنیات قادر به ساخت و ساز و نقل و انتقال آن نیستند، مگر این که ملک این افراد در روستاهایی شامل طرح هادی شود.
حیدرزاده درخواستهای متعدد بنیاد مسکن برای افزایش طرح های هادی در منطقه رایکی از تهدیدات اصلی خواند وگفت: سیاست ما حتی در دماوند و فیروزکوه هم مخالفت با افزایش طرح هادی است چراکه شاهد کاهش جمعیت روستایی و افزایش جمعیت شهری در کشور هستیم، بنابراین دلیلی برای افزایش طرحهای هادی وجود ندارد و ضرورت جمعیتی احساس نمیشود. تنها پیام این تقاضا صرفاً افزایش ویلا سازی و خوشنشینی افراد با سو استفاده از طرح هادی است.
وی برخورد با ساختوسازهای ارتفاعات۱۸۰۰ متر را بر عهده اداره منابع طبیعی دانست و افزود: ابتدا طرح جهادی شناسایی ساختوسازهای بالای ۱۸۰۰ متر را آغاز کردیم گرچه این وظیفه ما نبود ،لیکن بعد از اشاره مقام معظم رهبری به موضوع، طرحی را برای تحت حفاظت قرار دادن ارتفاعات از کن -سولقان تا کلکچال موردبررسی قراردادیم . حیدرزاده افزود: این محدوده تقریباً ۶۰۰ هکتار است که امور مطالعاتی آن در اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران انجام و به معاونت امور طبیعی سازمان محیط زیست منتقلشده است و پس از تائید در معاونت برای تصویب به شورای عالی محیط زیست ارائه می شود ؛ در این صورت اعمال محدودیت شکار و ساختوساز توسط اداره کل محیطزیست استان تهران معنی پیدا میکند.
مدیرکل محیطزیست استان تهران از تشکیل یک کارگروه در استانداری برای بازیافت پسماند کشاورزی خبر داد و افزود:طرح آزمایشی برای بازیافت این نوع پسماند در شهریار آغازشده و در خوراک دام مورداستفاده قرارگرفته است . وی ازساخت نیروگاه زبالهسوز در اخترآباد شهریار خبر داد و افزود: استانداری تهران تا ۲ سال آینده با مشارکت بخش خصوصی، نیروگاه زبالهسوزی با ظرفیت ۸۰۰ تن زباله و تولید برق از آن میسازد .
حیدرزاده درباره جانمایی نیروگاههای زبالهسوز شهرداری تهران در محدوده شهرها گفت: ما کاملاً مخالف ساخت این مراکز در بافت شهری هستیم ،چراکه این کاربرای مردم مزاحمت ایجاد میکند. وی بابیان اینکه اتوکلاو ها، قادر به غیر عفونی کردن زباله بیمارستانی نیستند، گفت : خروجی اتوکلاو در کهریزک دفع می شود، اما موضوع مهمتر این است که زباله شیمیایی نیز در کنار زباله های بیمارستانی قرار می گیرد ، در حالی که باید با عنوان زباله صنعتی مدیریت شود.
حیدرزاده درباره نظارت برآلایندگی بیمارستان ها هم اظهار داشت: نظارت بر مدیریت پسماند و فاضلاب در قالب طرح جهادی از هفته محیط زیست تا کنون ادامه داشت و در بازدید از همه مراکز درمانی، ۲۸ بیمارستان اخطار زیست محیطی گرفتند. حیدرزاده ورود گرد و غبار به استان تهران را از ۳ منشا اصلی دانست و افزود: گرد و غبار خارجی با منشا عراق اغلب بخش های کشور را تحت تاثیر قرار داده است، اما علاوه بر آن تهران دچار گرد و غبار با منشا کشوری هم هست، به این معنی که استان های مختلف مثل سمنان گرد و غبار را به استان تهران وارد می کنند.
به گفته وی دو کانون داخلی نیز برای تولید گرد و غبار در استان تهران شناسایی شده که یکی در ملارد به علت بیابانی شدن منطقه و دیگری دشت ورامین و به دنبال خشک شدن تالاب بندعلی خان است.
حیدرزاده افزود: در سفر اخیر رئیس جمهوری به غرب استان تهران، بودجه ای برای تثبیت خاک و ترسیب کربن در ملارد اختصاص داده شد اما برای کویر هنوز برنامه ای وجود ندارد. مدیرکل محیط زیست استان تهران با تاکید بر این که وزارت صنایع و معادن برای برخورد با معادن تولید کننده گرد و غبار و آلودگی عزم جدی ندارد، گفت : استان تهران دیگر ظرفیت ایجاد معادن ندارد و ما از وزارت صنایع خواستیم دیگر با بهره برداری از معادن موافقت نکند، ولی متاسفانه در یک دوره زمانی در دولت قبلی مجوز های دائمی برای بهره برداری از معادن صادر شد که غیر قانونی است و ما امروز قدرتی برای برخورد نداریم وفقط توانستیم معادنی راکه آلایندگی آن ها گسترده هستند تعطیل کنیم.
وی با اشاره به تاثیر نقطه ای معادن در ایجاد گرد و غبار گفت: معادن شن و ماسه در جریان ورودی گرد و غبار بی تاثیر هستند چرا که این ذرات بالای ۱۰ میکرون بوده و ظرفیت جابجایی بالایی ندارند و بسیاری از آن ها را هم می توان با مه پاش کنترل کرد .البته بخش زیادی از گرد و غبار اطراف معادن شن و ماسه مربوط به حمل و نقل آن ها در جاده های خاکی است که آلودگی ها را گسترش می دهند. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با بیان این که تعیین آلایندگی باید به صورت دقیق انجام شود، افزود : طرح ویژه پایش معادن با استفاده ازدستگاهی برای مشخص کردن سهم آلودگی هر معدن، اول تا ۱۰ مرداد در شهر قدس ، پاکدشت و جنوب غربی تهران اجرا میشود. حیدرزاده درباره واحدهای صنعتی آلاینده در استان تهران هم اظهار داشت: سال گذشته ۱۲۰ واحد صنعتی آلاینده در فهرست تهیه شده برای اخذ عوارض آلایندگی وجود داشت که تعدادی از آن ها رفع آلودگی کرده اند ، اما متاسفانه میزان آلودگی در برخی صنایع فاقد مجوز مانند آبکاری و آجرسازی شدید تر است و وزارت صنایع باید وارد تا مشخص شود چرا در زمین کشاورزی کوره آجر پزی ساخته می شود؟
به گفته وی، سال گذشته ۲۰۰ پرونده در مراجع قضایی پیگیری شد و بسیاری از آن ها بدون مجوز فعالیت می کردند. وی از آغاز اجرای فاز جدید طرح جهادی پایش شبانه صنایع خبر داد و افزود: در دوره های قبلی این طرح نتیجه بسیار مثبت داشت و روند اصلاحی صنایع را مشاهده کردیم . این موضوع که صنایع بدانند پس از پایان ساعت کاری هم عملکرد آنها در زمینه رعایت استانداردهای زیست محیطی رصد می شود، بسیار تاثیر گذارخواهد بود. مدیرکل محیط زیست استان تهران با اشاره به کاهش شدید حجم آب زیر زمینی گفت : به دلیل برداشت بی رویه آب های زیر زمینی ، مدیریت نادرست آب و عدم نظارت شهرداری و آب منطقه ای بر چاه های غیر قانونی ، اقلیم تهران از حالت نیمه بیابانی به حالت بیابانی در حال تغییر است چراکه نشست زمین آخرین مرحله قبل از ایجاد بیابان است و دشت تهران در بین ۳۰۰ دشت کشور با ۳۶ سانتی متر فرونشست زمین بیشترین میزان را تجربه کرده است.
حیدرزاده با تاکید بر این که آمار درستی از تعداد چاههای غیر مجاز در سطح استان وجود ندارد، افزود: ما بیش از ۴هزارحلقه چاه مجاز در استان تهران داریم و از حفر چاههای غیر قانونی جلوگیری می شود ، اما نظارت بر این امر کار دشواری است و باید تمهیداتی اندیشیده شود. وی در باره استفاده از پهپادها در پایش مناطق تحت حفاظت اظهار داشت: شرایط نظامی در تهران باعث محدودیت در پرواز پهپاد ها شده است ، اما در شروع ،این روش پایش برای پارک ملی لار و منطقه حفاظت شده ورجین استفاده شده است و بر اساس جلسه ای که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با معاون علمی ریاست جمهوری داشت، قرار شد دوفروند پهپاد به استانهای تهران و گلستان اختصاص داده شود. مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست استان تهران با اشاره به قطع سوخت مازوت در نیروگاه بعثت گفت : امسال دومین سالی است که نیروگاه بعثت ۱۰۰ درصد گاز میسوزاند. نیروگاه منتظر قائم واقع در استان البرز هم با پیگیری هایی که در مراجع قضایی می شود ۷۰ درصد گاز و ۳۰ مازوت مصرف می کند که احتمال دارد به صورت پلکانی تصمیم به قطع مازوت داشته باشند.
----------------
پایان