50 مطلب آخر
هشدار : درختان وليعصر از 60هزار به 7هزار رسیده

مصوبه برج باغ‌ها با نيتي خير به تصويب رسيد. ابتدا پيشنهاد ما ٥/٧درصد سطح اشغال بود ولي نهايتا اين مصوبه با ٣٠ درصد سطح اشغال به تصويب رسيد. اما ‌اي كاش ٣٠ درصد اجرا مي‌شد! واقعيت اين است كه امروز متاسفانه مصوبه برج باغات به راحتي با سطح اشتغال ٥٠، ٨٠ و ١٠٠ درصد اجرا مي‌شود ................

تحلیل ما

متن کامل


درختان وليعصر از ٦٠ هزار اصله به ٧ هزاراصله رسيده است

 

نخستين نشست تخصصي كمپين حفاظت از باغ‌هاي تهران تحت عنوان «با باغ‌هاي تهران چه كرديم...»، برگزار شد. چهارشنبه ٢٨ مرداد درنخستين نشست تخصصي كمپين «حفاظت از باغ‌هاي تهران» جمعي از مسوولان و مديران شهري و سياسي در باغ موزه قصر گرد هم آمدند تا به بررسي وضعيت كنوني باغ‌هاي پايتخت و آنچه برسر درختان آن مي‌آيد، بپردازند.

 

براساس اين گزارش، در اين جلسه كه تحت عنوان «با باغ‌هاي تهران چه كرده‌ايم...» برگزار مي‌شد، مصطفي ميرسليم، وزير دولت هاشمي و مشاور رييس‌جمهور در امور تحقيقات، پيروز حناچي معاون شهرسازي و معماري وزارت راه و شهرسازي، احمد مسجد جامعي عضو فعلي شوراي اسلامي شهر تهران و وزير دولت اصلاح‌طلب و محمد حقاني رييس كميته محيط زيست شوراي اسلامي شهر تهران و عليرضا محجوب نماينده مردم تهران بر ضرورت حفظ باغ‌هاي باقي مانده در تهران تاكيد كردند.



پيوست انسان ايراني با گياه، طبيعت و درخت
 احمد مسجد جامعي دراين نشست باز هم تلاش كرد تا از همان ديدهنري و اجتماعي خود به مقوله قطع درختان بپردازد. وي با اشاره به ريشه‌هاي احياي باغات و درختان، گفت: يكي از مواردي كه ما را ملزم به حفظ باغ‌ها و درختان مي‌كند، در نگاه ما حق حيات است. حق حيات مساله‌اي «عمومي» است كه براي تمام موجودات جهان مانند انسان، كوه، طبيعت، گياه، دشت، پرنده و... وجود دارد. اما در نگرش ما تنها «هستي» است كه داراي روح است. به همين دليل از آنجايي كه درباره درختان، حيوانات و گياهان توصيه‌هاي بسياري شده است، ريشه‌هاي ما به عنوان يك ايراني ايجاب مي‌كند كه از اين حقوق دفاع و حمايت كنيم.

اين عضو شوراي شهر تهران با بيان اينكه هنرهاي اجتماعي برخاسته از اين باورها، قانونگذار را وادار به عمل به قانون مي‌كنند، خاطرنشان كرد: با توجه به شرايط فعلي شهر، ساختارمند كردن نهادهاي اجتماعي و ساماندهي نهادهايي كه پشتيبان مسائل محيط زيستي باشند و مردم را براي نظارت به كار گيرند نخستين گام براي حفظ درختان و باغ‌ها خواهد بود. به بياني ساختاراجتماعي مي‌تواند نارسايي قوانين را مرتفع و مجري‌ها را نيز متوجه سازد كه در اين مسير با جديت بيشتري عمل كنند.

محمد حقاني، رييس كميته محيط زيست شوراي شهر تهران نيز در سخنان خود ابتدا نقبي به گذشته تهران داشت؛ روزگاري كه تهران متشكل از آبادي‌هايي پر باغ و پر درخت بود كه به مرور زمان به هم پيوست و ري اوليه را به شهر فعلي تهران تبديل كرد. وي اشاره‌اي هم به نخستين قوانين حفظ درختان و فضاهاي سبز داشت. سال١٣٥٩ قانون حفظ و گسترش فضاي سبز شهر و روستا و آيين‌نامه آن در شوراي انقلاب مجددا تمديد شد و به تصويب رسيد؛ قانوني كه هيچگاه اجرايي نشد. گرچه به گفته حقاني با توجه به شرايط لازم است تا قرائت جديدي از قانون انجام شود؛ در واقع اگر قانون اجرا شود احتمال رسيدن به نتيجه وجود خواهد داشت.

اين عضو شوراي شهر تهران با اشاره به اينكه بسياري از درختان شهر از آلودگي هوا سر فرود آوردند، تصريح كرد: در محور وليعصر كه طبيعي‌ترين محور شهر تهران است، در زمان رضاخان بيش از ٦٠ هزار اصله درخت در چهار رديف و در طول ١٧ كيلومتر كاشته شد اما امروز اين تعداد به هفت هزار اصله درخت رسيده است؛ متاسفانه افرادي داعش‌وار در شهر درخت قطع مي‌كنند و به دليل فقدان سند اجرايي نمي‌توان متخلفان را به پاي ميز محاكمه كشاند.

پشتوانه حقوقي حفط باغات و درختان مستحكم است

پيروز حناچي، معاون وزير راه و شهرسازي نيز به عنوان ديگر سخنران اين جلسه، به ابزارهاي قانوني موجود براي حفظ باغات و درختان اشاره كرد و گفت: در اين زمينه نقص قوانين نداريم، يعني پشتوانه حقوقي خوبي براي حفظ باغ‌ها داريم. حتي مصوبه شوراي انقلاب هنوز لغو نشده است، اما به نظر مي‌رسد در اجرا و فرآيند اجرا مشكل داريم. اتفاقاتي كه در ١٠سال اخير در شهرها افتاده است سبب خاموشي مانيتورينگ شهر شده است، هرچند پيش از اين هم اشكالات و تخريب‌هايي صورت گرفته بود و درختان چنار ٢٠٠ ساله هم در اين شهر قطع شده‌اند كه با هيچ اعتباري جبران نمي‌شوند.

حناچي با تاكيد براينكه در دو سال اخير تصميمات شوراي‌عالي شهرسازي در جهت حفظ باغ‌ها و برخورد با متخلفين اثرگذار بوده و جلوي بسياري از تصميمات غلط را گرفته و هزينه «تخلف» را هم بالا برده است، گفت: موضوع حفظ باغ و فضاي سبز تهران، در شرايطي كه تعداد روزهاي سالم در شهر كاهش يافته، يك گام ضروري است. البته نافي زحماتي كه در شهر مي‌شود نيستيم اما براي بالا بردن كيفيت زندگي بايد همه شاخص‌هاي شهري افزايش يابد.

حناچي يادآور شد: شوراي‌عالي شهرسازي در چند جلسه به بررسي نواقص طرح جامع و تفصيلي پرداخته ولي مهم‌ترين اين موضوع‌ها اين است كه مانيتورينگ شهر روشن شود، اين مانيتورينگ تنها با سيستم GIS شهرداري روشن نمي‌شود بلكه وجدان عمومي جامعه و نهادهاي مردمي بايد به شكلي درآيند كه هيچ مسوولي جرات انجام تخلف نداشته باشد.

وي با بيان اينكه در اين بخش‌ها هيچ ملاحظاتي نبايد وجود داشته باشد، گفت: عكس‌العمل درست و به موقع اقدامات غلط را كاهش مي‌دهد، در حقيقت شوراي‌عالي شهرسازي فعلي مجاري بروز تخلف را بسته است اما به تنهايي نمي‌تواند حركت كند.

برج باغ‌ها موضوع بعدي سخنان حناچي بود؛ موضوعي كه وي اينچنين به آن پرداخت: مصوبه برج باغ‌ها با نيتي خير به تصويب رسيد. ابتدا پيشنهاد ما ٥/٧درصد سطح اشغال بود ولي نهايتا اين مصوبه با ٣٠ درصد سطح اشغال به تصويب رسيد. اما ‌اي كاش ٣٠ درصد اجرا مي‌شد! واقعيت اين است كه امروز متاسفانه مصوبه برج باغات به راحتي با سطح اشتغال ٥٠، ٨٠ و ١٠٠ درصد اجرا مي‌شود. ميرسليم نيز يكي ديگر از سخنراناني بود كه به دو آفت موجود بر سر حفظ و احياي باغ‌هاي پايتخت پرداخت. به گفته او يكي از اين دو آفت، وجدان اخلاقي است كه لكه‌دار شده و آسيب خورده است و آفت دوم حقي است كه از مردم ضايع شده است، در واقع مردم بايد افرادي را انتخاب و راهي شورا كنند كه شناخته شده محلات باشند. مردم بايد اطمينان داشته باشند كه اين افراد به حقوق محله خود توجه كافي دارند. در پايان اين نشست تخصصي، مسوولان حاضر در اقدامي نمادين، درختي را به رسم يادبود در حيات باغ موزه قصر كاشتند.

------------------------

پایان

منبع : روزنامه اعتماد تاریخ : ۱۳۹۴/۵/۳۱ تعداد بازدیدکنندگان : 2843

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 752
بازدید دیروز : 2281
بازدید این ماه : 64498
بازدید امسال : 64498
بازدید کل : 36431571

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش