بازسازی دوهزار اتاق عمل هم در دستور کار طرح تحول سلامت قرار دارد
معاون درمان وزارت بهداشت ضمن تشریح دستاوردهای یکساله طرح تحول نظام سلامت در حوزه درمان و همچنین اقدامات انجام شده جهت ساماندهی هتلینگ بیمارستانها، در عین حال از آغاز بازسازی اتاق عملهای بیمارستانهای تحت پوشش وزارت بهداشت خبر داد.
دکتر محمد آقاجانی در نشستی خبری با اشاره به دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت در حوزه درمان گفت: از 15 اردیبهشت سال 93 تا 15 تیر 94، 9 میلیون نفر فاقد بیمه درمانی، دارای دفترچه بیمه شدند و تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفتند و سطح پوشش این بیمه به حدود 95 درصد رسید. همچنین در برنامه کاهش فرانشیز، 9 میلیون نفر در بیمارستانها بستری شده، از خدمات طرح تحول نظام سلامت بهرهمند شدند و هزینه کمتری پرداختند؛ به طوری که شهرنشینان شش درصد و روستاییان و عشایر سه درصد به عنوان فرانشیز پرداخت میکنند.
وی افزود: کاهش ارجاع بیماران برای تهیه دارو و لوازم به خارج از بیمارستان یکی از این دستاوردها بود. لوازم مصرفی و داروها در بیمارستانها تکمیل شدند. اقلام دارویی 190 درصد و ملزومات مصرفی به اندازه 250 قلم رشد کرد. قبل از اجرای طرح تحول صد درصد بیماران برای تامین تجهیزات و دارو به خارج از بیمارستان ارجاع داده میشدند که بعد از اجرای این طرح این آمار به سه درصد کاهش یافت. همچنین 42 درصد قیمت تجهیزات مورد نیاز بیماران کاهش یافت و از هدر رفت منابع جلوگیری شد.
وی در خصوص برنامه حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم گفت: 4800 پزشک عمومی، متخصص و فوق تخصص در 291 شهر محروم شامل این برنامه شدند و پزشکان متخصص در مناطق محروم از 1400 نفر به 3400 نفر به صورت تمام وقت رسید.
آقاجانی ادامه داد: در 98 شهر کشور و در 406 بیمارستان، 7200 پزشک متخصص در 19 رشته وارد شدند. هر شب حدود 900 نفر پزشک متخصص مقیم در بیمارستانها به صورت کشیک فعالیت میکنند.
راه اندازی 250 کلینیک تخصصی در سال جاری
معاون درمان وزارت بهداشت در خصوص راه اندازی کلینیکهای جدید و حمایت از خدمات سرپایی، گفت: برای راه اندازی 250 پلی کلینیک جدید برنامهریزی شده که امیدواریم در یک سال آینده راهاندازی شوند و خدمات ارزان با پوشش بیمهای ارائه کنند. همچنین برای حمایت از خدمات سرپایی در 595 کلینیک ویژه 11 هزار نفر پزشک در این برنامه فعالیت داشتند و 35 میلیون بار ویزیت انجام دادند.
توقف روند افزایش سزارین در کشور
آقاجانی در خصوص کاهش سزارین در کشور گفت: در راستای سیاستهای جدید جمعیتی بعد از 20 سال کاهش سزارین را تجربه کردیم و این روند متوقف شد و زایمان سزارین 5.5 درصد در کل زایمانهای کشور کاهش یافت. مرگ و میر مادران باردار و نوزادان کاهش یافت. در حال حاضر سزارین در کل کشور از 56 درصد به 50 درصد رسیده است.
ارتقای کیفیت زایمان طبیعی
وی در خصوص ارتقای کیفیت و گسترش زایمان طبیعی عنوان کرد: ما برنامه ریزی کردهایم در 366 بلوک و زایشگاه 1100 واحد تک نفره زایمان برای حفظ حریم خصوصی مادر و کاهش عفونتهای بعد از زایمان و همچنین کیفیت خدمات راه اندازی شود. در این راستا استان فارس بیشترین آمار را از لحاظ افزایش زایمان طبیعی و کاهش سزارین داشته است.
نوسازی 30هزار تخت بیمارستانی
آقاجانی با اشاره به ارتقای کیفیت هتلینگ بیمارستانها در سال گذشته، گفت: سال گذشته 30 هزار تخت بیمارستانی به طور کامل بازسازی شد، دو میلیون و 100 هزار متر مربع نیز باید بازسازی شود که حدود 700 هزار متر مربع از آن امسال در دستور کار قرار گرفته است. دو هزار اتاق عمل نیز برای نوسازی و تجهیز در دستور کار قرار گرفته است. در این خصوص نزدیک به یکهزار میلیارد تومان هزینه شده است.
وی افزود: 15 هزار قلم تجهیزات سرمایهای طی سال گذشته و امسال در مجموعه بیمارستانهای وزارت بهداشت نوسازی و تجهیز شده است و 700 میلیارد تومان در حوزه تجهیزات پزشکی هزینه شده است. امسال علاوه بر بازسازی 700 هزار متر باقی مانده در بیمارستانها، بازسازی اتاقهای عمل نیز در دستور کار قرار دارد.
آقاجانی با اشاره به قدمت بیمارستانهای وزارت بهداشت، گفت: با توجه به فرسوده بودن این بیمارستانها بازسازی آنها به طور کامل امسال صورت نمیگیرد.
آقاجانی ادامه داد: 1.5 تخت بیمارستانی به ازای هر 1000 نفر جمعیت در مجموعه بیمارستانهای دولتی و خصوصی وجود دارد که این تعداد در مقایسه با کشورهای همسایه کم است. باید 80 هزار تخت بیمارستانی به ظرفیت فعلی اضافه شود. پتانسیل دولت سالیانه 2000 تخت است که با بودجه دولتی حدود 40 سال زمان میبرد که این میزان تخت تامین شود. پس باید از سرمایه گذاری بخش غیر دولتی در این زمینه استفاده شود.
معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به هزینه هر تخت بیمارستانی افزود: هر تخت در حال حاضر 500 میلیون تومان هزینه دارد. ما باید به گونهای برنامه ریزی کنیم که بخش غیردولتی انگیزه کافی برای سرمایه گذاری داشته باشد. دلیل عدم توسعه یافتگی این بخش نیز عدم جاذبه سرمایه گذاری است. نرخ افزایش تخت بیمارستانی در یک دهه، 2000 تخت است که این روند وضعیت مطلوبی را برای ارائه خدمات رقم نمیزند.
وی با اشاره به لزوم جذب سرمایهگذاری از طرف بخش خصوصی گفت: نرخ خرید خدمت و تضمین خرید خدمت مهمترین جاذبههای سرمایه گذاری هستند که باید از ناحیه سازمانهای بیمه گر صورت گیرد. ما هنوز قیمت تمام شده واقعی خدمات را نداریم. اگر این اقدام کامل شود و تعرفهها مطابق قیمت تمام شده تعرفهگذاری شوند، به تدریج سرمایهگذاری افزایش پیدا میکند.
نیاز کشور به 44 پایگاه اورژانس هوایی
آقاجانی در خصوص اقدامات انجام شده برای افزایش کیفیت خدمات اورژانس، گفت: در حال حاضر 17 پایگاه اورژانس هوایی در کشور داریم، اما نیاز کشور 44 پایگاه است. با همین تعداد پایگاه سال گذشته 1373 بیمار اورژانسی و مجروح حوادث ترافیکی با 886 عملیات به بیمارستانها منتقل شدند. با توجه به پوشش جغرافیایی سرمایهگذاری در این حوزه ضروری است.
وی افزود: تا امروز در خصوص تامین بالگردها یا از نیروهای مسلح خرید خدمت میکردیم و یا اعتباری برای خرید نداشتیم. اخیرا مذاکراتی با هلال احمر برای در اختیار گذاشتن بالگردهای تخصصی اورژانس هوایی داشتهایم.
معاون درمان وزارت بهداشت در خصوص برنامههای سال جاری این معاونت گفت: مهمترین برنامه امسال ادامه طرح تحول در حوزه درمان و حفظ دستاوردهای این برنامه است. در بحث مراقبتهای حاد و ویژه برنامههای متعددی از جمله ایجاد 2000 تخت اورژانس بیمارستانی و توسعه 2400 تخت مراقبت ویژه داریم. در حدود 5700 تخت در ICUها داریم و به همین میزان نیز کمبود تخت ICU داریم.
آقاجانی ادامه داد: در خصوص نظام درمان بیماریها در سال جدید، چهار بیماری که عامل 75 درصد از مرگ و میرهای کشور اعلام شدهاند، مدنظر قرار داده شدند که به طور خاص در روشهای درمان آنها بازآرایی صورت گیرد. این بیماریها سکتههای حاد و مغزی، سکته قلبی، مجروحین حوادث ترافیکی و سرطانها هستند.
راهاندازی 250 کلینیک ویژه در بیمارستانهای دولتی طی یک سال آینده
آقاجانی در خصوص راه اندازی کلینیکهای ویژه در بیماررستانها گفت: در حال حاضر 596 کلینیک ویژه فعالیت میکنند و 250 مورد نیز طی یک سال آینده اضافه خواهد شد. بازسازی بیمارستانها نیز از طریق 700 هزار مترمربع فضای بیمارستانی، 15 هزار قلم تجهیزات و 2000 مورد تخت اتاق عمل انجام میشود.
مهلت یک هفتهای وزیر بهداشت برای اصلاح اورژانس بیمارستانهای بزرگ به کجا رسید؟
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در خصوص مهلت یک هفتهای وزیر بهداشت برای اصلاح وضعیت اورژانسهای بزرگ، گفت: در یک ماه گذشته 15 اورژانس اصلی که بیشترین مراجعه را داشتند انتخاب شدند و 21 اشکال و مورد با مشارکت دانشگاههای علوم پزشکی برای اصلاح شناسایی شدند که این موارد شامل فضای فیزیکی، تجهیزات، نیروی انسانی، مدیریت اورژانس و غیره است.
وی افزود: 700 نفر کمبود نیروی انسانی در این 15 اورژانس شناسایی شده است که در حال حاضر مراحل آخر تامین نیروی انسانی آنها سپری میشود. 15 میلیارد تومان تجهیزات نیز خریداری و به آنها تحویل داده شده است. همچنین اختیارات بیشتری به اورژانسها برای مدیریت و فرایندهای داخلی آنها داده شد. روند اصلاح اورژانسها دائمی است. به بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی نیز ابلاغ شده است که اورژانسها در اولویت تخصیص منابع قرار دارند.
آقاجانی در خصوص نظارت وزارت بهداشت بر مرگ مادران باردار در سراسر کشور توضیح داد: مرگ مادران باردار دارای یک نظام ثبت است. هر یک مورد مرگ مادری از نظر ما فاجعه است و برای آن در سطح دانشگاه کمیته تشکیل میشود. سازمان بهداشت جهانی از این روند در ایران استقبال کرده است. در حال حاضر نیز میزان مرگ مادری 19.6 در هر 100 هزار تولد زنده است که با توجه به افزایش زایمان طبیعی و بهبود مراکز زایمانی امیدواریم در سال آینده وضعیت بهتری را شاهد باشیم.
وی در خصوص تضمین اجرای خدمات ارائه شده به بیماران گفت: در حجم گسترده 35 میلیون بار ویزیت، کمی و کاستی قابل انتظار است. ما هم باید نظارتهای خود را گسترش دهیم. گزارشهای مردمی نیز به ما در این خصوص کمک میکند. برنامه حضور پزشکان مقیم یک تغییر رفتار است که به سادگی اتفاق نمیافتد. اینکه چقدر در جهت حل مشکلات مردم قدم برمیداریم نیازمند پایشهای مردمی است.
طرح تجمیع هدایت بیماران برای پیدا کردن تخت خالی در بیمارستانها
آقاجانی در خصوص طرح تجمیع هدایت بیماران گفت: ما برای اولین بار در استان تهران طرح تجمیع هدایت بیماران برای پیدا کردن تخت خالی در بیمارستانها را اجرا کردیم. در این خصوص ستادی تشکیل شد که هر شب این رصد را انجام میدهد و تختهای خالی اورژانسها را برای مواردی که با اورژانسهای پر مواجه شدند، انجام میدهد. اما تعدا تختی که داریم محدود است؛ علیرغم وجود این ستاد گاهی بیماران در اورژانسها میمانند.
وی در خصوص ارائه خدمات سرپایی سرطان گفت: 169 مرکز تشخیص و درمان سرطان در حال راهاندازی است و برنامهریزیها در این خصوص آغاز شده است. تا 15 مهر نیز همه دانشگاهها مکلف شدهاند که این پروژهها را آغاز کنند.
سامانهای برای انتقال شکایتهای مردمی توسط خبرنگاران
در ادامه دکتر حسین میردهقان، مدیر کل نظارت بر اعتبار بخشی وزارت بهداشت در خصوص سامانه انتقال شکایتهای مردمی توسط خبرنگاران گفت: ما در سامانه 1690 یک کاربری ویژه برای بیمهها، خبرنگاران و نمایندگان مجلس طراحی کردیم که آنها بتوانند شکایتهای مردمی را در این سامانه ثبت کنند
-----------------
پایان