دپوی غیراصولی زباله های عفونی در قائمشهر
زباله های عفونی جزء خطرناکترین زباله ها به شمار می روند که دپو و امحای درست و اصولی این زباله ها برای جلوگیری از ایجاد تهدیدات جدی به طبیعت و جامعه انسانی ضروری است که این مساله در قائمشهر وضعیتی خلاف آنچه می بایست رخ دهد ، است .
زباله های عفونی بیش از400 درمانگاه ، کلینیک ، مراکز جراحی محدود ،آزمایشگاه ، مرکز ترک اعتیاد ، مطب پزشکان و دندانپزشکان قائمشهر به همراه دیگر زباله ها در محل فعلی دپوی زباله های شهری بدون لحاظ کردن شرایط لازم برای اینگونه زباله ها دپو می شود .
مکان فعلی دپوی زباله قائمشهر در مسیر جاده قائمشهر به سیمرغ در نزدیکی روستای دهکلا قرار دارد که رودخانه تلار نیز از نزدیکی این محل عبور می کند .
پسماندهای عفونی، پاتولوژیک، اجسام تیز و برنده، پسماندهای دارویی، شیمیایی و پسماندهای حاوی فلزات سنگین جزو خطرناکترین نوع زباله هایی هستند که در مراکز درمانی تولید شده و در صورت جمع آوری غیراصولی می توانند باعث بروز بیماری های بسیاری از جمله ایدز، هپاتیت B و C شوند.
با وجود مخاطرات بهداشتی و انسانی زباله های مراکز درمانی و نیاز به دقت در جمع آوری و دپوی آنها ، اما این زباله ها سرانجامشان همچون زباله های شهری قائمشهر است و تفاوتی با دیگر زباله ها ندارند .
برای امحای زباله های عفونی مراکز درمانی وبیمارستانی می بایست ابتدا سوزن و سایر اشیای نوک تیز خرد و پس از ضدعفونی به زباله معمولی تبدیل شوند که این روش را اتوکلاو می نامند .
ولی این روند تبدیل زباله های مراکز درمانی و بهداشتی خصوصی قائمشهر به زباله های بی خطر وجود ندارد و زباله های عفونی با زباله های شهری در محل دپوی زباله تجمیع می شود که این امر در کنار آلودگی های زیست محیطی همچون آب های زیرزمینی، خطر گسترش برخی از بیماری ها را در پی دارد.
معاون فرماندار قائمشهر از انباشت زباله ها عفونی مراکز درمانی در محل فعلی دپوی زباله این شهر خبرداد و گفت : این مکان دپوی زباله درنزدیکی رودخانه تلار که آبشخور شالیزارها و زمین های کشاورزی روستاها است ، قرار دارد .
ایمان پویامهر ادامه داد : رودخانه تلار نه تنها آبدهی به زمین های کشاورزی روستاهای قائمشهر بلکه در ادامه مسیر زمین های کشاورزی شهرستان های همجوار جویبارو سیمرغ را نیز مشروب می کند .
وی گفت: قرارداشتن مکان فعلی دپوی زباله قائمشهر در نزدیکی رودخانه تلار و روان شدن شیرابه زباله ها به نوبه خود مشکلات وآسیب های زیست محیطی زیادی را به همراه دارد .
به گفته معاون فرماندار قائمشهر اما اینکه همراه با زباله های شهری ، زباله های عفونی مراکز درمانی همچون مطب پزشکان و کلینیک ها نیز در این محل دپو می شود ، دغدغه بیشتری را ایجاد می کند .
وی ادامه داد : ورود شیرابه زباله عفونی مراکز درمانی و بهداشتی در آب رودخانه تلار را نمی توان نادیده انگاشت و می بایست برای رفع این مساله اقدامات لازم صورت بگیرد .
معاون فرماندار قائمشهر با اشاره به اینکه در اثر انباشت زباله ، آلودگی زیست محیطی بسیار زیادی در منطقه ایجاد شده است ، گفت که اهالی منطقه براثر آلودگی زیست محیطی باخطرات بسیاری مواجه هستند.
وی ادامه داد : زباله های عفونی مراکز درمانی نیز در مجاورت رودخانه تلار دپو می شود و قرار گرفتن این زباله ها به تنهایی برای شهروندان می تواند بیماری زا باشد .
احسان اسمعیلی نجار یکی از اعضای شورای اسلامی شهر قائمشهر با اشاره به اینکه دو بیمارستان رازی و ولیعصر این شهر مجهز به سیستم اتوکلاو زباله های عفونی است ،گفت:مراکز بهداشتی و درمانی خصوصی قائمشهر فاقد امکانات و تجهیزات برای امحای بهداشتی زباله های عفونی هستند .
وی ادامه داد: بدلیل هزینه دار بودن خرید و نصب سیستم اتوکلاو برای امحای زباله های عفونی ، مراکز بهداشتی ودرمانی خصوصی از انجام این کار سرباز می زنند .
این عضو شورای اسلامی شهر قائمشهربه شیوه متداولی که از سوی مراکز بهداشتی ودرمانی خصوصی برای جابجایی و حمل زباله توسط شهرداری انجام می دهند ، اشاره کرد و گفت: این مراکز زباله های عفونی را در نایلون های تیره رنگ قرار می دهند که ماموران شهرداری قادر به شناسایی این نوع زباله ها نیستند .
وی میزان تولید و جمع آوری زباله در یک شبانه روز در قائمشهر را 200 تا 250 تن اعلام کرد و ادامه داد : براساس آمار غیر رسمی 200تا 300 کیلوگرم از این میزان زباله عفونی است که در بیمارستان های این شهر تولید می شود که با احتساب تعداد زیاد فعالیت مراکز خصوصی بهداشتی ودرمانی میزان تولید زباله این مراکز بیشتر از میزان بیمارستان ها است .
اسمعیلی نجار از تصمیم شورای اسلامی شهر قائمشهر برای اجرای طرح تفکیک زباله از مبداء اشاره کرد و افزود: با اجرایی شدن این تصمیم و تفکیک زباله بخش عمده ای از این معضل مرتفع خواهد شد .
وی همچنین به ساخت کارخانه کمپوست قائمشهر بعنوان راهکار دیگر برای رفع این معضل نام برد و ادامه داد : با تکمیل و بهره برداری این کارخانه ، پس از جداسازی زباله های تر و خشک ، زباله های بدون داشتن آلایندگی برای محیط زیست دفن می شوند .
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی مازندران گفت :تمامی 23 بیمارستان دولتی استان مجهز به سیستم امحای زباله های عفونی و تبدیل به زباله بی خطر است .
محمد سلطان تویه ادامه داد : همچنین زباله های عفونی مراکز بهداشتی دولتی مازندران نیز از طریق سیستم های امحای موجود در بیمارستان های دولتی انجام می شود .
وی در خصوص زباله بیمارستان ها، مراکز درمانی وبهداشتی خصوصی مازندران نیز گفت : با اطلاعات موجود این مراکز فاقد سیستم امحای بهداشتی زباله های عفونی هستند .
مدیر روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی مازندران ادامه داد :با توجه به فراهم نبودن زیر ساخت های لازم برای امحای بهداشتی زباله های عفونی در مراکز بهداشتی و درمانی ، شهرداری ها بالاجبار می بایست زباله های عفونی این مراکز را به همراه زباله های شهری جمع آوری و دپو بکنند .
وی این روند دپوی زباله عفونی را غیر بهداشتی دانست و افزود: می بایست مراکز خصوصی بهداشتی و درمانی برای امحای زباله های عفونی بدنبال فراهم کردن بستر لازم باشند .
به گفته سلطان تویه بخش خصوصی سازنده دستگاه های امحای زباله های عفونی در مازندران فعالیت دارند که مراکز بهداشتی و درمانی می توانند با عقد قراردادی این بسترها را فراهم بکنند .
برغم پیگیری های انجام شده برای انجام مصاحبه با مسوولان محیط زیست ، این امر محقق نشد .
سرنوشت مبهم زباله های عفونی در اردبیل
زباله های عفونی از خطرناکترین زباله هایی هستند که تهدید جدی برای طبیعت و جامعه انسانی محسوب می شوند و باید در جمع آوری و امحای آنها بیشترین دقت ممکن را به کار بست اما گویا در اردبیل بخشی از این زباله ها سرنوشتی نامعلوم دارد.
بخشی از مشکلات دفع پسماند اردبیل به زباله های عفونی اختصاص دارد چرا که پسماندهای مطب های خصوصی به صورت مناسبی جمع آوری نمی شود.
مطب ها باید با بیمارستان ها برای جمع آوری زباله های عفونی همکاری کنند اما ظرفیت بیمارستان ها محدود است و در این شرایط مشخص نیست بخشی از این زباله ها چه سرنوشتی پیدا می کنند.
یکی از پزشکان اردبیلی برای سرمایه گذاری در زمینه ساماندهی زباله های عفونی اعلام آمادگی کرده که امیدواریم با این طرح بخشی از مشکلات موجود برطرف شود.
اینها بخشی از اظهارات شفیع شفیعی مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اردبیل در زمینه مدیریت پسماند در جریان همایش ملی پاکسازی تفرجگاه ها و مکان های گردشگری است که هفته گذشته در جنگل فندقلوی شهرستان نمین برگزار شد.
هم اکنون تعداد قابل توجهی از مطب پزشکان، داروخانه ها ، آزمایشگاهها و تزریقاتی های اردبیل در میدان سرچشمه به عنوان قلب تپنده شهر جای گرفته و روزانه سیل بیماران را از سراسر منطقه، سایر استان ها و حتی فرای مرزها میزبانی می کند و آنگونه که این مقام استانی می گوید جمع آوری و دفن زباله های تولیدی در آنها چندان تعریفی ندارد.
در این حال برخی پژوهش های انجام گرفته در اردبیل در باره زباله های بیمارستانی حکایت از وضعیت نه چندان خوش جمع آوری و دفع آن می باشد.
در یکی از این این پژوهش ها که در سال 1388 انجام گرفت میزان پسماندهای تولیدی، نحوه نگهداری، وضعیت جایگاه های موقت، نحوه جمع آوری زباله ها و نحوه دفع در 14 مرکز درمانی و 14 پایگاه بهداشتی شهر اردبیل مورد بررسی قرار گرفت.
روزانه 52 کیلو و 925 گرم میزان تولید زباله در مرکزهای درمانی و 14 کیلو و 840 گرم در مرکزهای بهداشتی گزارش شد که از این میان 13 کیلو و 555 گرم زباله عفونی مرکزهای درمانی و یک کیلو و 155 گرم زباله عفونی مرکزهای بهداشتی بود.
به گزارش ایرنا ، پسماندهای عفونی، پاتولوژیک، اجسام تیز و برنده، پسماندهای دارویی، سرطان زا، شیمیایی، رادیو اکتیو، کپسول های حاوی گازهای پرفشار و پسماندهای حاوی فلزات سنگین جزو خطرناکترین نوع زباله هایی هستند که در مرکزهای درمانی تولید شده و در صورت جمع آوری غیراصولی می توانند باعث بروز بیماری های بسیاری از جمله ایدز، هپاتیت B و C شوند.
به دلیل مخاطراتی که زباله های عفونی دارند باید به سرعت و با دقت از سطح شهر جمع آوری شوند اما سوال اینجاست که این زباله ها که در مطب ها و مراکز بهداشت و درمانی تولید می شود چه سرانجامی پیدا می کند؟
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل در پاسخ به این پرسش تشریح کرد: بیمارستان ها توسط اتوکلاو زباله ها را از حالت عفونی خارج می کنند و سپس به صورت زباله عادی از سوی شهرداری جمع آوری می شود.
فرهاد پورفرضی با بیان اینکه آزمایشگاه ها نیز برای امحای زباله ها با بیمارستان ها قرارداد دارند، عنوان کرد: سوزن و سایر اشیای نوک تیز نیز ابتدا خرد و پس از ضد عفونی به زباله معمولی تبدیل می شود.
او افزود: هم اکنون حدود 60 تا 70 درصد مراکز جراحی محدود، آزمایشگاه ها، رادیولوژی و دندانپزشکی ها تا تحت پوشش قرار دارند؛ برخی مطب ها پسماند خطرناک ندارند بر این اساس تلاش می کنیم تا پایان سال جاری نسبت به جمع آوری زباله های عفونی مطب های خصوصی اقدام کنیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی ها و زمان بندی صورت گرفته قرار است جمع آوری، ضد عفونی و دفع پسماندها به بخش خصوصی واگذار شود و تا کنون نیز هشت درخواست داشتیم که معاونت بهداشت در حال بررسی صلاحیت آنهاست.
فرماندار اردبیل نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: زباله های بیمارستانی، درمانگاه ها و مطب ها تابع قانون پسماند هستند و شهرداری موظف است به صورت ویژه با آنها قرارداد بسته و نسبت به جمع آوری و امحا جدای زباله های عادی اقدام کند.
جواد زنجانی عنوان کرد: تا جایی که اطلاع دارم تمام مرکزهای درمانی دارای قرارداد ویژه هستند و خدمات جداگانه ای برای جمع آوری و امحای زباله های آنها دریافت می کنند و اگر قصوری باشد، باید شهرداری، علوم پزشکی و محیط زیست به وظایف خود عمل کنند.
وی افزود: زباله های عفونی به صورت اصولی دفن می شوند اما در مورد فاضلاب ها و پساب ها جای بحث وجود دارد.
از لابلای گفته های مسوولان چنین برداشت می شود که با وجود روش های نوین دفع پسماندهای بیمارستانی، دفع این پسماندهای خطرناک همچنان به روش های سنتی مانند دفن صورت می گیرد که این امر در کنار آلودگی های زیست محیطی همچون آب های زیرزمینی، خطر گسترش برخی از بیماری ها را در پی دارد.
گرچه پسماند بخش قابل توجهی از مراکز درمانی مدیریت می شود اما استفاده از دستگاه زباله سوز و حتی پلاسما کردن نیز با فناوری های روز جهان فاصله بسیاری دارد و لازم است جهت امحای پسماندهای بیمارستانی از شیوه های نوین و استاندارد بهره جست چرا که دفن پسماندهای بیمارستانی به روش کنونی و استفاده از زباله سوز به دلیل آلودگی هایی که به همراه دارد، به عنوان یک بحران جدی تلقی می شود.
هم اکنون در بیشتر کشورهای دنیا دفن پسماندهای بیمارستانی به روش بی خطر کردن و استریل کردن در ذیل مدیریت شهری صورت می گیرد که شامل کنترل تولید، ذخیره سازی یا نگهداری موقت و جمع آوری، حمل و نقل، پردازش و دفع است (فرآیند نهایی دفع زباله در کشورهای پیشرفته شامل ترکیبی از چهار روش بازیافت، دفن، کمپوست و تولید برق از زباله).
ابتدا زباله های عفونی (خطرناک) و عمومی را تفکیک و به دو مسیر جداگانه هدایت می کنند که زباله های عمومی را به خطوط بازیافت و کمپوست و در نهایت به مراکز دفن انتقال می دهند؛ زباله های خطرناک را که امکان بازیافت آنها نیست، با رعایت استانداردهای زیست محیطی به کارخانه های زباله سوز و تولید برق حمل می کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تصریح کرد: بیمارستان ها مجهز به دستگاه های بی خطرسازی زباله های عفونی هستند و به طور طبیعی باید مرکزهای جراحی، آزمایشگاه ها و مطب های خصوصی نیز از چنین شیوه ای پیروی کنند.
سید رضا موسوی افزود: هم اکنون در محل دفن زباله های عادی، محلی نیز برای دفن زباله های عفونی اختصاص یافته که موارد را پس از بررسی به دستگاه های ذی ربط انتقال دادیم و همچنان نیز در دست پیگیری است.
وی با اشاره به اینکه محل دفن زباله های شهری مشخص و تحت کنترل است، گفت: در کارگروه مدیریت پسماند این موضوع طی 2 جلسه در دستور کار قرار داشت و از آنجایی که هم اکنون ظرفیت بیمارستان ها تکمیل است، قرار شد بخش خصوصی در زمینه جمع آوری و بی خطرسازی پسماندهای عفونی ورود کند.
موسوی اضافه کرد: برخی شرکت ها نیز برای این کار اعلام آمادگی کردند که پس از بررسی و تایید صلاحیت توسط مجموعه علوم پزشکی وارد مرحله اجرایی خواهند شد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی به طور ضمنی بیان داشت که حدود 30 تا 40 درصد مراکز جراحی محدود، آزمایشگاه ها، رادیولوژی و دندانپزشکی ها هم اکنون زیر پوشش مناسبی قرار ندارند.
فرماندار اردبیل اما معتقد است که جمع آوری زباله های عفونی به درستی و توسط عوامل شهرداری اردبیل صورت می گیرد؛ از این مساله بگذریم سوالی که پیش می آید این است که مقصد نهایی این پسماندها کجاست؟
تلاش خبرنگار ایرنا برای مصاحبه با شهردار اردبیل برای پاسخ به این پرسش و همچنین نحوه جمع آوری پسماندهای عفونی مطب های خصوصی که بیشتر در مرکز شهر متمرکز هستند، به جایی نرسید.
از گفته های مدیرکل اجتماعی و فرهنگی و مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل این طور برمی آید که جمع آوری اصولی زباله های عفونی مطب ها به درستی انجام نمی گیرد که این امر می تواند تبعات بسیاری برای سلامتی شهروندان و محیط زیست منطقه به دنبال داشته باشد.
همه به کمبود منابع مالی در این روزها واقف اند اما جلوگیری از تولید بیش از حد پسماند، جدا سازی مواد در مبدا تولید و جلوگیری از مخلوط شدن پسماندهای عفونی و مخاطره آمیز با سایر پسماندها، تصفیه مقدماتی مواد مخاطره آمیز می تواند آغازی برای تغییر روند کنونی باشد.
در مرحله بعدی نیز توجه و نظارت بر نحوه ذخیره سازی و نگهداری موقت، بسته بندی و برچسب گذاری بر روی بسته های پسماند، شست و شو، نگهداری و ضدعفونی، بی خطرسازی به روش غیرسوز، جابجایی، حمل و نقل، دفع نهایی باید به دقت صورت گیرد.
حضور بخش خصوصی در بحث مدیریت پسماند به خصوص پسماندهای عفونی بنا بر نظر مسوولان ذی ربط امر مبارکی است اما این مشارکت تنها زمانی می تواند موثر واقع شود که موارد بالا توسط مراکز درمانی رعایت شده و ناظران دستگاه های ذی ربط بر حسن اجرا نظارت داشته باشند.
زبالههای عفونی مطبها در خیابانهای اهواز رها میشوند
رهاسازی زبالههای عفونی مطب پزشکان اهواز در خیابانها، باعث شده که زنگ خطر انتقال بیماری به اهالی این مناطق را به صدا درآورد. در اهواز همیشه مواردی هستند که آغاز یک صبح بانشاط و پرانرژی را برای شما خراب میکنند. مثلا بعد از یک صبحانه مفصل، مصمم میشوید که یک صبح دلانگیز و پرانرژی را آغاز کنید ولی با پدیده گردوغبار یا در فصل تابستان با شرجی بالای هوا مواجه میشوید. طبیعی است که دیدن این دو پدیده مثل شوک، اعصاب شما را متلاشی میکند هرچند در سالهای اخیر خوزستانی با این دو پدیده خو گرفتهاند و باید کمکم به آن عادت کنند تا صبحهای خوبشان خراب نشود.
ولی در این بین برخی اتفاقات هستند که ساخته و پرداخته سوء مدیریتها هستند و به عبارتی ربطی به طبیعت ندارد. نمونه این مورد را این روزها ساکنان کیانپارس با گوشت و پوست و خون برخی بیماران لمس کردهاند چراکه برخی مطب پزشکان واقع در منطقه کیانپارس که در چند سال اخیر به مکان موردعلاقه پزشکان اهواز تبدیلشده است، زبالههای عفونی شب قبل خود را در کنار خیابان میگذارند و صبح زود مردمی که قصد آغاز یک روز پرنشاط را دارند با دیدن این زباله، رنگ از رخسارشان میپرد.
دیدن خون و پنبههای خونی، سرنگهای آلوده و باندهای کثیف بیشک روحیه هر فردی را آنهم ابتدای روز میخراشد ولی ظاهرا این خراشها هنوز به متولیان امر بهداشت و سلامت مردم، گزندی وارد نکرده چراکه قرار نیست آنها این وضع را اصلاح کنند.
علی رضایی یکی از ساکنان منطقه کیانپارس اهواز در این خصوص میگوید: خیابانی که در آن زندگی میکنیم محل تجمع مطبهای بیشماری از پزشکان است که اغلب ایام هفته به علت مراجعه بیماران و پارک خودروها در برخی روزها به دلیل بیقانونی برخیها حتی قادر نیستیم، خودروهای خود را از خانه خارج کنیم و وضع بهگونهای شده که میهمانان ما بدون خودرو به خانه ما مراجعه میکنند.
وی میافزاید: حالا این وضع را تحمل کردهایم ولی گذاشتن زبالههای عفونی واقعاً غیرقابل تجمل است. این زبالهها شب تا صبح در خیابان میماند و خدا میداند چقدر آلودگی به خانههای ما منتقل میکند. حالا این به کنار، دیدن این صحنهها واقعاً در روحیه انسان تأثیر بد میگذارد.
رضایی عنوان میکند: اگر پزشکان را در مکانی تجمیع میکردند که مکانهای مناسب برای تخلیه زبالههای عفونی آنها در نظر میگرفت، هم مردم از نبود مکان برای پارک خودروها هنگام مراجعه به مطب پزشکان راحت میشدند و هم مردم مجبور نبودند در اول صبح با دیدن زبالههای عفونی، بدحال شوند.
توجه به محیط زیست به ویژه مواد زائد، مسئلهای بوده که در سالهای اخیر مورد توجه تمامی کشورها قرار گرفته و سوابق تاریخی نشان میدهد که انسان از هشت الی ۹ هزار سال قبل زبالههای خود را در محیطی دور و با فاصله بسیاری از محل مسکونی جمعآوری و دفن میکرده است.
زبالههای بیمارستانی (عفونی) از جمله زبالههای ویژهای هستند که میزان آلودگیهایشان بالا بوده و بایستی بهصورت ویژه و جدا از سایر زبالهها معدوم و از انتشار آنها در محیط زیست جلوگیری شود.
در حال حاضر خانههای بهداشت، بیمارستانها، پلی کلینیکهای پزشکی، مطب پزشکان و درمانگاههای پزشکی بهعنوان مکانهای تولیدکننده زبالههای عفونی به شمار رفته و با توجه به پراکندگی این اماکن، جمعآوری صحیح و سیستماتیک اینگونه زبالهها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
زبالههای غیرعفونی تولید شده در این مراکز همراه با زبالههای خانگی جمعآوری و دفع شده، ولی زبالههای عفونی به مدیریت خاص بهمنظور جمعآوری و نگهداری موقت، حمل و دفع نیاز دارد. در کلیه مراکز ذکر شده تفکیک زبالههای عفونی از غیرعفونی باید در محل تولید انجام شده و زبالههای عفونی در کیسههای مقاوم زردرنگ و غیرعفونی در کیسههای سیاهرنگ و کلیه سرنگها، سرسوزنها، اجسام نوکتیز و برنده در ظروف مخصوص غیرقابل نفوذ (S.B) جمعآوری میشود. در نهایت این زبالههای عفونی باید به محل نگهداری موقت حمل شده و این اتاقکهای نگهداری موقت باید مجهز به سردخانه بوده و زباله هم نباید بیشتر از ۲۴ ساعت در آنجا نگهداری شود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان نیز عنوان میکند: بر اساس مقررات، مطبهای پزشکی وظیفه دارند تا زبالههای خود را از مبدأ تفکیک کنند. این مطبها باید زبالههای عفونی خود را در پلاستیک زردرنگ و زبالههای معمولی را نیز در پلاستیکهای مشکیرنگ بگذارند.
وظیفه مطبها در قبال زبالههای عفونی
شکراله سلمان زاده میافزاید: مطبها موظف هستند تا زبالههای عفونی یا همان پلاستیکهای زردرنگ را به نزدیکترین بیمارستان دارای دستگاه امحاء زباله ببرند. زبالههای معمولی یا همان پلاستیکهای مشکیرنگ نیز توسط شهرداری جمعآوری میشود.
وی تأکید میکند: دستگاههای امحاء زباله در بیمارستانها در واقع زبالههای عفونی را استریل و فشرده کرده و بعد از این کار نیز از سوی شهرداری جمعآوری میشوند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان تصریح میکند: تمامی بیمارستانهای بخش خصوصی و دولتی شهر اهواز، دستگاههای امحاء زباله را داشته و مطبها نیز برای استریل و فشرده کردن زبالههای عفونی خود باید مبلغی را به بیمارستان پرداخت کرده و با تعاملی که میان آنها شکل میگیرد، نسبت به دفع بهداشتی زبالههای عفونی خود اقدام کنند.
سلمان زاده یادآور میشود: اگر مطبها بهصورت ناصحیح زبالههای عفونی خود را در خیابان رها کنند، خلاف قانون بوده و مرتکب جرم شدهاند. اگر گزارشی از رهاسازی این زبالههای عفونی با ما اعلام شود قطعاً برخورد لازم را خواهیم کرد.
وی بیان میکند: اگر سرنگهای آلوده که جزوی از زبالههای عفونی بوده را در محیط رها کنند، به افراد آسیبزده و بیماریهای مختلفی نیز به افراد سالم منتقل میشود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان ادامه میدهد: بههرحال وقتی ترشحات عفونی در معرض قرار بگیرند، قطعاً آلودگی ایجاد میکنند. آلودگی افراد به ویروس (HIV) و یا هپاتیت از ظاهر آنها پیدا نبوده و در واقع این امکان وجود دارد تا افرادی که به مطبها مراجعه میکنند آلوده به این ویروس و یا بیماری باشند.
سلمان زاده در پایان میگوید: سرنگها و ترشحات عفونی را باید از مردم دور کرده و آنها را بر اساس روشهای بهداشتی امحاء و در نهایت نیز دفع کرد.
فرار پزشکان از هزینه امحا زبالههای عفونی
رئیس مرکز بهداشت خوزستان که بیشک متولی اصلی بهداشت مردم است در حالی نبود گزارش از رهاسازی زبالههای عفونی را اعلام میکند که گزارشهای میدانی مهر بهصراحت وجود این زباله در خیابانها را تائید میکند ضمن اینکه مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز نیز میگوید که پزشکان برای اینکه پول بیشتری پرداخت نکنند، زبالههای عفونی خود را نه به بیمارستانها تحویل میدهند که در خیابانها میکنند.
متأسفانه یکی از دلایل حاد شدن برخی مشکلات کوچک در جامعه ما این است، که متولیان امر بهخصوص آنهایی که با سلامت و بهداشت مردم سر و کار دارند، در دفتر خود منتظر گزارش میشوند و حاضر نیستند خود یا مامورانشان وارد ماجرا شده و بهصورت جدی مشکلی که سلامت مردم را تهدید میکند، را ریشهکن کنند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز اظهار میکند: سازمان نظام پزشکی باید قراردادهایی را منعقد کرده تا این مدیریت، خودروهای مجزایی را برای دفع زباله به آنها اختصاص دهیم. به مطبهای پزشکی اعلام شده که بهای خدمات دفع زباله خود را پرداخت کنند ولی هیچ اقدامی انجام نمیدادند.
محمد امین طالقانی میافزاید: در حال حاضر قصد داریم تا سلول دفع زباله بیمارستانی را با ظرفیت ۲۰ تن در شبانهروز راهاندازی کنیم ولی پزشکان اصلا همکاری نمیکردند؛ به همین دلیل بودجه لازم برای راهاندازی این سلول دفع زباله تأمین نشد و با چنین شرایطی راهاندازی آن با تردید مواجه است.
ابتلای مأمور شهرداری به هپاتیت
وی عنوان میکند: قبلا در سمت قائممقام سازمان مدیریت پسماند شهرداری بوده و حدود پنج سال پیش مأمور جمعآوری زبالهای داشتیم که از طریق همین زبالههای عفونی به بیماری هپاتیت مبتلا شد. اگر امروزه برای مأموران جمعآوری زباله مشکلی پیش نمیآید بهواسطه استفاده مداوم آنها از دستکش و ماسک است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز تصریح میکند: متأسفانه این مطبها، زبالههای عفونی خود را در خیابانها رهاسازی کرده و هزینهای هم برای جمعآوری پرداخت نمیکردند تا خودروی مجزایی برای آنها اختصاص دهیم.
طالقانی در پایان میگوید: بیمارستانها نیز هزینه دفع زباله پرداخت نمیکنند. آنها فقط هزینه جمعآوری را پرداخت کرده ولی اگر همکاری داشته باشند، میتوانیم این سلول دفع زباله بیمارستانی را راهاندازی کنیم.
عضو شورای شهر اهواز بیان میکند: آن چیزی که مهم و اصل امور نیز بر آن استوار بوده، ایمنی و بهداشت مردم است. در مقابل هر چیزی که امنیت روانی و بهداشتی مردم را به مخاطره بیندازد، مخالف کرده و حتی با آن برخورد میکنیم.
اسکندر زنگنه اضافه میکند: بر اساس ساختار سازمانی شهرداری در واقع بخش عمدهای از درآمدهایی که شهرداری از وصول عوارض دریافت کرده صرف بهداشت و پاکیزگی شهر میشود.
وی یادآور میشود: همه اعضای شورای شهر و حتی شهرداری حساسیت خاصی را به مسئله پاکیزگی و بهویژه بهداشت شهروندان داریم. کاملاً روشن است که زبالههای بیمارستانی باید با تبعیت از یک الگوی بهداشتی جمع، دفع و در نهایت امحا شوند.
بیخبری عضو شورا از زبالههای عفونی
این عضو شورای شهر اهواز تأکید میکند: قطعاً در ساختار سازمان شهرداری، بهداشت عمومی مردم جزو اولویتهای اصلی کار است. تابهحال هم به گوش ما نرسیده که مطبهای پزشکی زبالههای عفونی خود را در خیابان رها میکنند، چراکه اگر این مسئله صحت داشته باشد، قطعاً برخورد لازم با متخلفان صورت خواهد گرفت.
زبالههای عفونی ناقلان بیماریها و میکروبها بوده و اگر بهدرستی نسبت به امحاء این زبالهها اقدام نشود قطعاً نهتنها مأموران جمعآوری زباله بلکه حتی مردم نیز از این زبالهها آسیبدیده و بیمار خواهند شد.
در این میان نکته قابل تامل این است که سکوت متولیان بهداشت و سلامت مردم و گاه بیخبری آنها از چنین فاجعهای، از کار افرادی که زبالههای بیمارستانی را در معابر عمومی رهاسازی میکنند، بدتر است.گزارش: کوثر کریمی
------------------------
پایان