50 مطلب آخر
خبرگوناگون : جایگاه کارشناسان تغذیه در بیمارستانها درمانی است؟

  جایگاه تغذیه در بیمارستان‌ها به شدت تنزل پیدا کرده و کسی کارشناسان تغذیه را در محیط‌های بیمارستانی به رسمیت نمی‌شناسند. یعنی سطح این کارشناسان را تا آشپزخانه بیمارستان پایین آورده‌اند. عموما فارغ‌التحصیلان ما خانم‌ها هستند و به واسطه شرایطی که آشپزخانه‌های بیمارستان‌ها دارند، این کارشناسان نمی‌توانند وارد آشپزخانه شوند، چه برسد به اینکه به تذکرهای آنها توجه شود...............

تحلیل ما

متن کامل

 

جایگاه کارشناسان تغذیه در بیمارستان‌ها درمانی است؟

 

چیزی حدود 10 روز از انتخاب جلال‌الدین میرزای رزاز به عنوان ریاست جدید انجمن تغذیه ایران می‌گذرد و سوالات بسیاری که کارشناسان، کارشناسان ارشد و متخصصان تغذیه از مسئولیت جدید انجمن دارند و پیگیر مطالبات صنفی‌شان هستند، هنوز ادامه دارد.

انجمنی غیردولتی که در همان گام‌های اول به دنبال حل مشکل استفاده از بیمه رفت. هرچند برخی به انتخاب رئیس جدید انجمن که یک پزشک عمومی است و تخصص تغذیه دارد، انتقاداتی را وارد می‌دانند، اما باید به او فرصت داد و منتظر ماند تا مشاهده کرد که آیا ریاست جدید که به واسطه انتخابات انجمن بر مسند ریاست تکیه زده است، می‌تواند بار مشکلات این قشر را کمتر کند یا خیر.ریاست جدید انجمن تغذیه ایران به مسایل صنفی تغذیه و راهکارهای انجمن برای برون‌رفت از مشکلات  بدین شرح رداخته است.



آیا آماری از تعداد فارغ‌التحصیلان رشته تغذیه وجود دارد؟
       حدود 8000 نفر فارغ‌التحصیل در رشته تغذیه داریم که 90 درصد از آنها کارشناس و 10 درصد باقی‌مانده در مقاطع ارشد و دکترا از 17 مرکز دانشگاهی فارغ‌التحصیل شده‌اند. بخشی جذب سیستم دولتی شده‌اند و تعدادی دیگر هم دفاتر مشاوره تغذیه دارند. البته بخشی از این تعداد اخیر در بازار آزاد به واسطه افرادی که خارج از این حوزه وارد بحث تغذیه شده‌اند و اتفاقا به تلویزیون و رسانه‌های دیگر هم دسترسی راحتی دارند، دچار مشکلاتی شده‌اند که حتی دخل و خرج دفترهای مشاوره‌شان همخوانی ندارد. برخی از این تعداد مشغول به کار در بیمارستان‌ها و برخی در مطب‌ها به صورت مشاوره‌های تغذیه‌ای کار می‌کنند.



آمار بیکاری این فارغ‌التحصیلان برای انجمن مشخص شده است؟
       یکی از اولویت‌های انجمن این است که آمار بیکاری این تعداد را مشخص کنیم. یکی دیگر از برنامه‌های ما این است که مشخص کنیم شاخص جهانی جمعیت نسبت به یک کارشناس متخصص تغذیه چقدر است. یعنی به ازای هر چند نفر جمعیت، چند کارشناس متخصص تغذیه نیاز داریم تا بر اساس نیازها بتوانیم این شاخص را تعیین کنیم. استخراج این آمار مشخص می‌کند که آیا سرعت پرورش کارشناسان تغذیه در دانشگاه‌ها مناسب است یا خیر تا احیانا دچار خلا ءکارشناسان تغذیه نشویم و یا با حجم عظیمی از کارشناسان بیکار مواجه نشویم.



سپید: برنامه انجمن برای اشتغال به کار فارغ‌التحصیلان تغذیه چیست؟
       یکی از برنامه‌هایی که وجود دارد این است که با وزارت بهداشت در سطوح پیشگیری وارد تعامل شویم و البته با وزارت آموزش و پرورش برای حضور کارشناسان تغذیه در مدارس در حال رایزنی هستیم. می‌توانیم بر اساس نیازهای آموزش و پرورش در راستای به کار گرفتن این کارشناسان گام برداریم. البته این منوط به آمادگی آموزش و پرورش دارد. حضور این نیروها در مدرسه‌ها می‌تواند هم در راستای رعایت بهداشت در مدارس کمک کند و هم به بحث اشتغال.



سپید: جایگاه کارشناسان تغذیه در بیمارستان‌ها چطور است؟
       یکی از ایرادهای اساسی که حتی قبل از اینکه مسئول انجمن بشوم وارد می‌دانستم این بود که جایگاه تغذیه در بیمارستان‌ها به شدت تنزل پیدا کرده و کسی کارشناسان تغذیه را در محیط‌های بیمارستانی به رسمیت نمی‌شناسند. یعنی سطح این کارشناسان را تا آشپزخانه بیمارستان پایین آورده‌اند. عموما فارغ‌التحصیلان ما خانم‌ها هستند و به واسطه شرایطی که آشپزخانه‌های بیمارستان‌ها دارند، این کارشناسان نمی‌توانند وارد آشپزخانه شوند، چه برسد به اینکه به تذکرهای آنها توجه شود. در بیمارستان‌ها به یک مشاوره اولیه به واسطه هر بیمار نیاز داریم. حضور کارشناسان و متخصصان تغذیه در بیمارستان‌ها باید بر بالین بیمار باشد و نه در آشپزخانه. انجمن به دنبال این است که حضور کارشناسان تغذیه هم در سطح اول (پیشگیری) باشد و هم در سطوح دوم و سوم که بیمار به بیمارستان مراجعه می‌کند و دیگر موضوع درمان مطرح است. در دنیا حضور کارشناس تغذیه در بیمارستان به عنوان یک مشاور رسمی مثل سایر رشته‌ها تعریف شده است. در کشور ما برای بیماری که در ICU بستری شده، مشاوره‌های مختلفی درخواست می‌شود، اما مشاوره تغذیه برای بیمار درخواست نمی‌شود. حضور یک متخصص تغذیه مثل یک داروساز یا هر مشاور دیگری در معاینه‌های صبح بیمارستان الزامی است. چرا که بیمار در روز بیشتر از دارو با تغذیه سروکار دارد. مثلا در بحث عفونت‌های بیمارستانی، زخم‌های جراحی و غیره نیازهای تغذیه بیمار متفاوت است. اگر شرایط تغذیه‌ای بیمار درست تامین نشود، سیستم ایمنی بدن مختل می‌شود. مثلا برای بیماری که در ICU بستری شده، اختلال در سیستم ایمنی برابر با فوت است. مداخله تغذیه‌ای و رسیدگی به تغذیه می‌تواند بیمار را دست‌کم دچار آسیب‌های حاشیه‌ای نکند. از اولویت‌های انجمن این است که در سطح درمان، باید تغذیه از آشپزخانه بر بستر بیمار منتقل شود.



انجمن برای مشکل کارشناسان تغذیه که به مُهرشان بیمه تعلق نمی‌گیرد، چه گامی برداشته است؟
       جمعیت تغذیه کشور به واسطه عدم ارتباط با بیمه دچار مشکلات بسیاری شده است. البته کارهایی شروع شده، ولی کافی نبوده است. اولین نامه‌ای که من به عنوان مسئول جدید انجمن نوشتم، نامه‌ای بود به محمدجواد کبیر، مدیرعامل بیمه سلامت ایران که حق بیمه خدمات‌درمانی و تامین‌اجتماعی را مطالبه کردیم. در هفته جاری هم قرار ملاقاتی برای انجام مذاکرات در این خصوص داریم. این می‌تواند مبنای حرکتی باشد که مردم بتوانند به کارشناسان و کارشناسان ارشد تغذیه مراجعه کنند و از بیمه هم برخوردار باشند.


 پیگیری چه مشکلاتی برای انجمن تغذیه اولویت دارند؟
       به جز موضوع استفاده از بیمه برای بحث تغذیه که به آن به عنوان یک دریچه نگاه می‌کنیم، پیگیر مطالبات صنفی هستیم. یکی از راهکارهای دیگر برای حل مشکلات صنفی، تعامل با وزارت بهداشت است که بتوانیم جهت جامعه تغذیه را از رژیم‌درمانی به سمت سطوح اولیه پیشگیری ببریم.

----------------

پایان

منبع : روزنامه سپید تاریخ : ۱۳۹۴/۹/۲۵ تعداد بازدیدکنندگان : 3470

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 2469
بازدید دیروز : 3309
بازدید این ماه : 21731
بازدید امسال : 21731
بازدید کل : 36388804

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش